Ролф Сингер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Rolf Singer

Ролф Сингер (роден на 23 јуни 1906 - починал 18 јануари 1994 година) бил миколог роден во Германија и еден од најважните таксономисти на жабрени печурки ( агарици ) во 20 век.

По добивањето на неговиот докторат на Универзитетот во Виена во 1931 година работи во Минхен. Меѓутоа, до 1933 година, Сингер ја напушти Германија за Виена поради политичкото влошување во Германија.[1] Таму ја запознал својата сопруга Марта Сингер, па од Виена, Сингер и неговата сопруга заминале во Барселона, Шпанија, каде Сингер бил назначен за доцент на Автономниот универзитет во Барселона. Прогонството од страна на шпанските власти во име на германската влада го принуди Сингер да ја напушти Шпанија и да замине во Франција во 1934 година. По стипендијата во Музејот на природната историја во Париз, Сингер повторно се преселил, овој пат во Ленинград, каде што бил виш научен експерт во Ботаничката градина на Академијата на науките на СССР . За време на неговото време на Академијата, Сингер направи многу експедиции во Сибир, планините Алтај и Карелија. Во 1941 година, Сингер емигрирал во Соединетите Држави. Му беше понудена позиција во Фарлоу Хербариумот на Универзитетот Харвард како научен соработник, потоа како помошник куратор, а потоа како вршител на должноста куратор по смртта на д-р Дејвид Линдер. Тој помина вкупно седум години на Фарлоу. Во тоа време, Сингер доби и стипендија за Гугенхајм за студии во Флорида и предаваше на биолошката станица Планинско Езеро на Универзитетот во Вирџинија .

Во 1948 година, Сингер го напушти Харвард за да стане професор на Националниот универзитет де Тукуман во Аргентина. Подоцна, во 1961 година, Сингер станал професор на Универзитетот во Буенос Аирес. За време на неговиот престој во Јужна Америка, Сингер, неговата сопруга и неговата ќерка Хајди многу собирале. Последното именување на Сингер за факултет беше на Универзитетот во Илиноис во Чикаго, од 1968 до 1977 година.

Сингер беше плоден писател, со повеќе од 400 публикации на неговото име. Тој беше познат и по неговата желба да им помага на другите миколози, без разлика дали се професионалци или аматери.

Тој напиша големи книги како „ Агарикалес во модерната таксономија “. Тој побегна во различни земји за време на нацистичкиот период, следејќи микологија на далечни места како Советскиот Сојуз, Аргентина и, конечно, САД, како миколог во Филд музејот во Чикаго.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

 • Агарикалите во модерната таксономија од Ролф Сингер (научни книги на Коелц, )
 • Монографија за родот Leucopaxillus Boursier од Ролф Сингер (Универзитет во Мичиген Прес], 1943)
 • Австралиска микофлора. од Ролф Сингер (Џ. Крамер, 1969)
 • Omphalinae (Clitocybeae-Tricholomataceae Basidiomycetes). од Ролф Сингер (Објавено за Организација на Флора Неотропика од паб Хафнер. Ко., 1970)
 • The Boletineae of Mexico and Central America III од Ролф Сингер (Џ. Крамер, 1991)
 • Boletineae на Мексико и Средна Америка од Ролф Сингер (Џ. Крамер, 1990)
 • Agaricales во модерната таксономија од Ролф Сингер (Koeltz Scientific Books, 1986)
 • Ектотрофно микоризните габи на неотропските низини, особено Централна Амазонија од Ролф Сингер (Џ. Крамер, 1983)
 • Хидропус (Basidiomycetes, Tricholomataceae, Myceneae) од Ролф Сингер (Њујоршка ботаничка градина, 1982)
 • Omphalinae (Clitocybeae-Tricholomataceae Basidiomycetes). од Ролф Сингер (објавено за Организација за Флора Неотропика од паб Хафнер. Ко., 1970)
 • Strobilomycetaceae (базидиомицети). од Ролф Сингер (објавено за Организација за Флора Неотропика од паб Хафнер. Ко., 1970)
 • The Boletineae of Florida од Ролф Сингер (Џ. Крамер, 1977)
 • Marasmieae (Basidiomycetes-Tricholomataceae) од Ролф Сингер (објавено за Организација за Флора Неотропика од Ботаничката градина во Њујорк, 1976 година)
 • Родовите Marasmiellus, Crepidotus и Simocybe во неотропиите од Ролф Сингер (Крамер, 1973)
 • Монографија на Фаволаскија од Ролф Сингер (Крамер, 1974)
 • Агарикалите во модерната таксономија од Ролф Сингер (Џ. Крамер, 1975)
 • Фаеоколибија (Cortinariaceae-Basidiomycetes). од Ролф Сингер (објавено за Организација за Флора Неотропика од паб Хафнер. Ко., 1970)
 • Австралиска микофлора. од Ролф Сингер (Крамер, 1969)
 • Die Röhrlinge. од Ролф Сингер (Џ. Клинхард, 1965)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Muller, Gregory (1995). „Mycologia JOURNAL ARTICLE - Rolf Singer, 1906-1994“. Mycologia. Taylor & Francis, Ltd. 87 (1): 144–147. doi:10.1080/00275514.1995.12026514. JSTOR 3760958.
 • Пејачот, Ролф. „Биографија“