Родион Шчедрин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Родион Константинович Шчедрин, роден Константинович Щедрин, роден на 16 декември 1932) е руски композитор и пијанист, добитник на наградата Ленин (1984), Државна награда на СССР (1972) и Државната награда на Руската Федерација (1992), и е поранешен член на Меѓурегионалната заменик група (1989-1991). Тој е исто така државјанин на Литванија и Шпанија. Шчедрин е роден во Москва во музичко семејство - неговиот татко бил композитор и учител за музичка теорија. Студирал во московскиот хорски школа и Московскиот конзерваториум (дипломирал во 1955 година) под режимот на Јури Шапорин (композиција) и Јаков Флиер (пијано). Беше во брак со познатата балерина Маја Плисецкаја од 1958 до нејзината смрт во 2015 година.

Раната музика на Шчедрин е тонски, живописно оркестрирана и често вклучува грабежи на народната музика, додека некои подоцнежни дела користат алеаторни и сериски техники. На запад музиката на Щедрин ја добива популарноста главно преку работата на Мстислав Ростропович, кој направи неколку успешни снимки.