Рогат зајак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скулптура.
Скулптура.

Рогат зајак е митско животно кое се појавува во северноамериканскиот фолклор. Некои го нарекуваат застрашувачко суштество. Опишан е како зајак со рогови, а понекогаш и како антилопа со еленски рогови. Некои го нарекуваат и „Џеклоуп“ (Јаckаlоpе) споен збор од англиските изрази за зајак и антилопа.

Приказната за оваа суштество е популаризирана во 1930 година кога ловци наводно го убиле оваа суштество. Наводно имало рогови на елен и тело на зајак. Приказната за оваа суштество можеби е создадена од видувања на зајци кои имаат вирус Шоп. Поради тој вирус на зајците им се создаваат израстоци кои изгледаат како рогови. Ова суштество се појавува во многу култури[1][2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Eberhart, George M. "Mysterious Creatures: Creating A Cryptozoological Encyclopedia." 2005. Journal of Scientific Exploration. Vol. 19, No. 1, pp. 103–113
  2. "jacksforreal">Jacks for Real Архивирано на 22 јануари 2009 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]