Роберт Олдрич

Од Википедија — слободната енциклопедија
Роберт Олдрич

Роберт Олдрич (Robert Burgess Aldrich, - 6 декември 1983), американски филмски режисер. Снимаше трилери, вестерни, хорор филмови, психолошки драми и комедии. Меѓу неговите попознати филмови се „Што се случи со Бејби Џејн“, „Апачи“, „Дванаестмина жигосани“ и „Бакнеж на смртта“.