Роберт Вине

Од Википедија — слободната енциклопедија

Роберт Вине (роден на 27 Април 1873 година во Вроцлав, починал на 17 Јули 1938 година во Париз) бил германски филмски режисер. Особено, неговиот експресионистички нем филм Кабинетот на докторот Калигари, се смета за пресвртница во историјата на филмот.

Роберт Вине 1930.