Прејди на содржината

Рито дела Нивола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Катедрала во Милано: Карло Боромејски го слави Светата шајка, слика од Џан Батиста дела Ровере (Фиаменгино)

Обредот на Нивола (на италијански Rito della Nivola) е католички литургиски обред (дел од Амброзискиот обред)[1] како и историска реконструкција што се слави секоја година во Миланската катедрала, Италија; традицијата датира од 16 век и е иницирана од Карло Боромејски.[2] Тоа е прослава на „Санто Чиодо“, наводно шајка од Вистинскиот крст, кој се смета за најважна реликвија во сопственост на миланската надбискупија.[3] Реликвијата е позната и како „Санто Морсо“ (Света узда), бидејќи всушност е обликувана на начин што може да личи на дел од узда.[3] Зачувана е во апсидата на Соборниот храм, во куфер во табернакул, на околу 45 м над земјата.

Случајно, но обредот не е именуван по реликвијата; наместо тоа, своето име го должи на Нивола, еден вид лифт во облик на облак, што се користи за време на обредот од страна на архиепископот за да стигне до скинијата на Светата шајка.[4] Самата Нивола датира барем од 16 век, а неговиот дизајн или реализација понекогаш му се припишува на Леонардо да Винчи.[5] Составен е од голема корпа, 3 метри долга и приближно исто толку широка, тешка околу 800 кг и подигната со дигалки. Декорациите на лифтот, составени од драперии и слики на ангели и херувими, биле додадени со текот на времето; а сликите, особено, наводно биле создадени во 1612 година од страна на миланскиот сликар Паоло Камило Ландријани.[6][7] Во потеклото, Нивола била управувана од дваесетина мажи од покривот на Дуомо; во денешно време е механизиран.

Обредот Нивола традиционално се слави еднаш годишно. Традицијата ја воспоставил Карло Боромејски, кој избрал да го прослави обредот на 3 мај (празник на пронаоѓањето на светиот крст), датум што се чувал до средината на 20 век;[1] подоцна бил променет на 14 септември откако папата Јован XXIII го укина празникот 3 мај.[7][8][9]

Обредот е отворен за јавноста, но потребна е резервација, која треба да се набави од канцелариите на Венеранда Фабрика дел Дуомо.[4] Има два дена во годината кога Нивола може да се види на дело; кога Светата шајка се вади од куќиштето, на 14 септември, и кога ќе се врати назад, околу две недели подоцна.[4]

  1. 1,0 1,1 Carlo Marcora, Il rito ambrosiano, in Guida ai misteri e ai segreti di Milano, SugarCo, Milan 1977
  2. The painting
  3. 3,0 3,1 Il Santo Chiodo della Croce
  4. 4,0 4,1 4,2 Historical celebrations
  5. „La Nivola e il Santo Chiodo“. Архивирано од изворникот на 2015-09-24. Посетено на 2023-03-28.
  6. In Duomo si rinnova il Rito della Nivola
  7. 7,0 7,1 Alessio Varisco, Il Santo Chiodo
  8. „Il rito della Nivola“. Архивирано од изворникот на 2011-07-24. Посетено на 2023-03-28.
  9. „Il Sacro Chiodo venerato nel Duomo di Milano“. Архивирано од изворникот на 2019-03-03. Посетено на 2023-03-28.