Прејди на содржината

Ринат Кедем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ринат Кедем (роден на 5 декември 1965 година) ― математичар и математички физичар од Соединетите Држави.

Кедем дипломирала во 1988 година како додипломец по физика на Колеџот Макалестер.[1] Докторирала по физика во 1993 година од Универзитетот Стони Брук (Државниот универзитет во Њујорк во Стони Брук) со тезниот советник Бери М. Мекој. Таа била на последокторски студии од 1993 до 1995 година на Истражувачкиот институт за математички науки на Универзитетот во Кјото, од 1995 до 1996 година на Универзитетот во Мелбурн и од 1996 до 1997 година на Универзитетот во Калифорнија, Беркли. На Универзитетот во Масачусетс Амхерст, таа била доцент по математика од 1997 до 2001 година. На катедрата по математика на Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампејн, од 2001 до 2006 година била доцент и од 2006 до 2012 година вонреден професор и од 2012 година е редовен професор.[1]

Истражувањето на Кедем се занимава со математичка физика, Лиеви алгебри, интеграбилни модели и збирник алгебри.[1] Во 2014 година таа била поканет говорник за да говори за Фермионски спектри во интеграбилни системи на Меѓународниот конгрес на математичари во Сеул.[2] Таа била пленарен говорник во 2012 година на 24-та меѓународна конференција за формални серии на моќност и алгебарска комбинаторика во Нагоја и во 2019 година на 11-тиот меѓународен симпозиум за квантна теорија и симетрии (QTS2019) во Монтреал.[1] За учебната 2019/20 година и била доделена Симонсова стипендија.[3]

Избрани публикации[уреди | уреди извор]

  • Kedem, R.; Klassen, T.R.; McCoy, B.M.; Melzer, E. (1993). „Fermionic quasi-particle representations for characters of (((1))1((1))1)/((1))2“. Physics Letters B. 304 (3–4): 263–270. arXiv:hep-th/9211102. doi:10.1016/0370-2693(93)90292-P.
  • Kedem, R.; Klassen, T.R.; McCoy, B.M.; Melzer, E. (1993). „Fermionic sum representations for conformal field theory characters“. Physics Letters B. 307 (1–2): 68–76. arXiv:hep-th/9301046. Bibcode:1993PhLB..307...68K. doi:10.1016/0370-2693(93)90194-M.
  • Jimbo, Michio; Kedem, Rinat; Kojima, Takeo; Konno, Hitoshi; Miwa, Tetsuji (1995). „XXZ chain with a boundary“. Nuclear Physics B. 441 (3): 437–470. arXiv:hep-th/9411112. Bibcode:1995NuPhB.441..437J. doi:10.1016/0550-3213(95)00062-W.
  • Jimbo, Michio; Kedem, Rinat; Konno, Hitoshi; Miwa, Tetsuji; Weston, Robert (1995). „Difference equations in spin chains with a boundary“. Nuclear Physics B. 448 (3): 429–456. arXiv:hep-th/9502060. Bibcode:1995NuPhB.448..429J. doi:10.1016/0550-3213(95)00218-H.
  • Kedem, Rinat (2008). „Q-systems as cluster algebras“. Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical. 41 (19): 194011. arXiv:0712.2695. Bibcode:2008JPhA...41s4011K. doi:10.1088/1751-8113/41/19/194011.
  • Di Francesco, Philippe; Kedem, Rinat (2009). „Q-systems as Cluster Algebras II: Cartan Matrix of Finite Type and the Polynomial Property“. Letters in Mathematical Physics. 89 (3): 183–216. arXiv:0803.0362. Bibcode:2009LMaPh..89..183D. doi:10.1007/s11005-009-0354-z.
  • Di Francesco, Philippe; Kedem, Rinat (2010). „Q-Systems, Heaps, Paths and Cluster Positivity“. Communications in Mathematical Physics. 293 (3): 727–802. arXiv:0811.3027. Bibcode:2010CMaPh.293..727F. doi:10.1007/s00220-009-0947-5.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Curriculum Vitae - Rinat Kedem“. Department of Mathematics, University of Illinois. Архивирано од изворникот на 2022-07-30. Посетено на 2022-07-30.
  2. Цитатов набргу ќе го доврши бот. Стиснете тука за да го прескокнете редот MISSING LINK. . 
  3. „2019 Simons Fellows in Mathematics and Theoretical Physics Announced“. Simons Foundation. 15 март 2019. Посетено на 30 јули 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]