Ридски тврдини на Раџастан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амер Форт во Џајпур

Северозападната индиска држава Раџастан има над сто утврдувања на ридови и планински терен. Шест ридски тврдини во Раџастан, распространети низ државата Раџастан во северна Индија, кои се групирани како делови од целина и се прогласени за светско наследство на УНЕСКО . „Ридските тврдини во Раџастан“ првично биле доставени до УНЕСКО како целина од пет тврдини Рајпут во опсегот Аравали,[1] и биле изградени и зајакнати помеѓу 5-тиот и 18-тиот век од нашата ера од неколку кралеви на Рајпут од различни кралства . Целината на УНЕСКО е зголемена на шест тврдини. Тие се состојат од:

  1. Читор Форт во Читоргар
  2. Тврдината Кумбалгар во Кумбалгарх
  3. Тврдината Рантамбор во Саваи Мадхопур
  4. Тврдината Гагрон во Џалавар
  5. Амер Форт во Џајпур
  6. Тврдината Џајсалмер во Џајсалмер

Некои од овие тврдини имаат одбранбен ѕид за утврдување до 20 км долги, сè уште се наоѓаат во урбани центри и сè уште имаат во употреба механизам за собирање вода.[2]

Избор[уреди | уреди извор]

Требаше да се избере целина за светско наследство на УНЕСКО за да се потенцира културата и архитектурата на тврдините Рајпут на врвот на ридот.

Државата членка на Раџастан презентираше преглед на процесот за избор на компоненти за серијата тврдини Хил и избраните критериуми. Поставените критериуми што резултираа во процесот на селекција ги следеа следните четири периметри: Тврдините беа приспособени на географијата на ридовите, утврдувањата беа центри за моќ, тие вклучуваа свети терени и тврдината беше дизајнирана со урбани населби.

Рајпут се придржувал до архитектонски текстови кои категоризирале различни типологии на утврдувања врз основа на нивната географија. Најраните книжевни референци диференцираат четири типа тврдини; Тврдини на врвот на ридот, тврдини на вода, шумски тврдини и пустински тврдини. Оваа целина на локации на светско наследство е создадена исклучиво на тврдините на ридот во Раџастан. Ова ги исклучи од изборот многу тврдини исклучиво засновани на типологија, како што е тврдината Јунагарх, која е копнена тврдина. Понатаму беа исклучени тврдините кои не беа наменети за урбана населба[се бара извор] . Мехрангарх, иако се наоѓал на врвот на ридот, бил утврдена цитадела за дворот на која и недостасувала урбана населба за цивилите.

Првичната листа Тврдини во Раџастан беше создадена врз основа на сите тврдини забележани од Археолошкиот институт на Индија . Од стотиците утврдувања, 54 тврдини беа дополнително испитани бидејќи споделуваа интегрални одлики на воената архитектура Раџпут. Државата-членка објасни како од овој првичен список, беше избрана помала група составена од 24 најзначајни тврдини на Раџастан, кои сите ги споделуваа клучните аспекти на утврдувањата Раџпут. Овој број набрзо влезе во потесниот избор на 13. Од оваа листа првично беа избрани пет тврдини, од кои сите се наоѓаа на опсегот Аравали и припаѓаа на различни кланови. Шестата тврдина, Џајсалмер подоцна беше додадена во серијата.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Kohli, M.S. (2004), Mountains of India: Tourism, Adventure, Pilgrimage, Indus Publishing, стр. 29–, ISBN 978-81-7387-135-1
  2. UNESCO Hill Forts of Rajasthan, UNESCO website