Рибизла

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Рибизли)
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Рибизла|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Рибизла
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Рибизла
Вид: Рибизла
Научен назив
Рибизла
Fuchsia-flowered gooseberry
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Order: Saxifragales
Family: Grossulariaceae
Genus: Ribes
Species:
R. speciosum
Binomial name
Ribes speciosum

Synonyms[1]

Ribes speciosum е вид на цветно растение од фамилијата Grossulariaceae, кое ги вклучува рибизлите за јадење и огрозд. Тоа е растение со шилеста листопадна грмушка , пролетно-цветни, издолжени црвени цветови кои личат на фуксија, иако не е тесно поврзана. Неговото заедничко име е цариградско грозде со фуксија .[2] Пронајдено е во централна и јужна Калифорнија и Долна Калифорнија, каде што расте во грмушките и капарите на крајбрежните планински масиви.[3][4]

Опис[уреди | уреди извор]

Ribes speciosum е раширена грмушка која може да достигне до 3 метарs (9.8 ст) во максимална висина, неговите стебла се обложени со влакна со три долги боцки на секој јазол на стеблото. Кожестите листови се плитко поделени на неколку лобуси и се претежно без влакна, горните површини се темно зелени и сјајни.[5]

Цветот Рибизла е осамен цвет или раса до четири цветови. Цветот е цевка составена од црвените сепали со жлезди со четири црвени ливчиња внатре. Црвените столпчиња и стигми излегуваат далеку од устата на цветот, а секоја е долга до 4 сантиметри (1,6 инчи).[5]

Плодот на Рибизлата е црвено-портокалова бобинка долга околу сантиметар (0,4 инчи), која е густо покриена со жлезди влакна.[5]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Ribes speciosum се одгледува како украсно растение за употреба во толерантни на суша, домородни растенија и градини со диви животни . Претпочита набиена до силна светлина, во суви градини и под дабови.[6] Фабриката ја доби наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво .[2][7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1  Originally described and published in Fl. Amer. Sept. 2: 731-732. 1814 [1813].
  2. 2,0 2,1 „RHS Plant Selector - Ribes speciosum. Royal Horticultural Society. Посетено на 5 April 2020. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „RHSPF“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. Calflora taxon report, University of California, Ribes speciosum Pursh, fuchsia flowered gooseberry, fuchsiaflower gooseberry
  4. SEINet, Southwestern Biodiversity, Arizona chapter
  5. 5,0 5,1 5,2 Flora of North America, Ribes speciosum
  6. Las Pilitas Nursery horticulture treatment: Ribes speciosum, Fuchsia-Flowering Gooseberry . accessed 1.28.2013
  7. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 87. Посетено на 9 October 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]