Рејчел Рене Расел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Рејчел Рене Расел (родена на 13 март 1959 година) е американска авторка на серијата книги за деца Дневниците на Дорк и нејзиниот спин-оф Несреќите на Макс Крамбли.

Расел пораснала во Сент Џозеф, Мичиген и има четири помали браќа и сестри, две сестри и браќа близнаци. [1]

Дневниците на Дорк, се напишани во формат на дневник со цртежи и стрипови за да го прикажат секојдневниот живот на главниот лик, Ники Максвел, додека таа се обидува да се вклопи во своето средно училиште. Серијата е базирана на средношколските искуства на Расел. Нејзината ќерка Ники е илустратор на серијата. Главниот лик Ники Максвел го носи името на нејзината ќерка. [1]

Несреќите на Макс Крамбли е за лик, Максвел Крамбли, кој води дневник за неговите предизвици во средно училиште. Тој е претставен во Dork Diaries: Tales From A Not-so Perfect Pet Sitter .

Заклучно со август 2020 година,се испечатени 55 милиони копии од Дневниците на Дорк ширум светот на 42 јазици.

Нејзината нова книга, „Приказни од една не толку модерна париска авантура “, требаше да биде објавена на 13 октомври 2020 година, но беше одложена поради пандемијата на коронавирус. Оттогаш беше одложуван повеќе пати и моментално нема одреден датум на објавување.

Библиографија и награди[уреди | уреди извор]

Расел на BookCon во 2019 година
  • Dork Diaries: Tales From a Not-to-fabulous Life (Книга 1) беше објавена на 2 јуни 2009 година. Помина 42 недели на листата на бестселери на Њујорк тајмс [2] и 7 недели на листата на најпродавани на USA Today. [3]
  • Dork Diaries: Tales From a Not-to-Popular Party Girl (Книга 2) беше објавена на 8 јуни 2010 година. Помина 42 недели на листата на бестселери на Њујорк тајмс [4] и 12 недели на листата на најпродавани на USA Today. [3]
  • Dork Diaries: Tales From a Not-so-Talented Pop Star (Книга 3) беше објавена на 7 јуни 2011 година и се најде на листата на бестселери на New York Times за Детските серии [4] и 13 недели на листата на најпродавани на USA Today . [3] [5]
  • Dork Diaries: How To Dork Your Diary беше објавен во октомври 2011 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-so-Graceful Ice Princess (Книга 4) беше објавена во јуни 2012 година [6] и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии. Таа, исто така, ја освои наградата „Детска изборна книга на годината“ за 2013 година за поделба на 5-то/6-то одделение.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-So-Smart Miss Know-It-All (Книга 5) беше објавен во октомври 2012 година. [7] Исто така, се најде на листата на најпродавани на Њујорк Тајмс за серии за деца.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-So-Happy Heartbreaker (книга 6) беше објавена на 4 јуни 2013 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за Детските серии.
  • Дневници на Дорк: ОМГ! Сè за мене Дневник! беше објавен на 8 октомври 2013 година и се најде на листата на најпродавани на Њујорк Тајмс за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-to-Glam TV Star (Книга 7) беше објавена на 3 јуни 2014 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-So-Happily Ever After (Книга 8) беше објавена на 30 септември 2014 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-so-Dorky Drama Queen (Книга 9) беше објавена на 2 јуни 2015 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-so-Perfect Pet Sitter (Книга 10) беше објавена на 20 октомври 2015 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Несреќите на Макс Крамбли: Херојот во шкафче (книга 1) беше објавена на 7 јуни 2016 година и се најде на листата на најпродавани на Њујорк Тајмс за најпродавани деца од средно одделение.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-to-Friendly Frenemy (Книга 11) беше објавена на 18 октомври 2016 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • The Misadventures of Max Crumbly: Middle School Mayhem (Книга 2) беше објавена на 6 јуни 2017 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за најпродавани деца од средно одделение.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-so-Secret Crush Catastrophe (Книга 12) беше објавена на 1 октомври 2017 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-to-Happy Birthday (Книга 13) беше објавена на 12 октомври 2018 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Несреќите на Макс Крамбли: Мајсторите на злото (книга 3) беше објавена на 4 јуни 2019 година и се најде на листата на најпродавани на Њујорк Тајмс за детските серии.
  • Dork Diaries: Tales From a Not-to-Best Friend Forever (Книга 14) беше објавена на 22 октомври 2019 година и се најде на листата на најпродавани на New York Times за детските серии.
  • Од август 2020 година, серијата книги Дневници на Дорк помина 325 недели на листата на најпродавани на Њујорк Тајмс во категоријата Детски серии.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Meet the author“. Dorkdiaries.com. Посетено на June 11, 2016. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „website“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. "The New York Times Best Sellers: Children's Books"
  3. 3,0 3,1 3,2 "Best-Selling Books Database on USA Today"
  4. 4,0 4,1 "The New York Times Best Sellers: Children's Books" on nytimes.com"
  5. =
  6. „Books: Dork Diaries 4“. Publisher's website. Simon and Schuster. Посетено на 7 August 2012.
  7. „Books: Dork Diaries 5“. Publisher's website. Simon and Schuster. Посетено на 7 August 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]