Ретикулоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ретикулоцит
Polychromatic erythrocyte.png
ретикулоцити
Податоци
Назнаки
Латински reticulocytus
Код TH H2.00.04.1.01007
TH H2.00.04.1.01007

Ретикулоцитите претставуваат неразвиени црвени крвни клетки. Тие се развиваат и созреваат во коскената срцевина, а можат да преминат во циркулацијата каде за еден ден се развиваат во црвени крвни клетки. Овие клетки како и црвените крвни клетки немаат клеточно јадро. Името „ретикулоцити“ го добиле поради ретикуларната мрежа на рибозомална РНК која е видлива само под микроскоп.