Републички пат III-198

Од Википедија — слободната енциклопедија
Републички пат II-198
Републикански път II-198
Информации за правецот
Должина:94,7 км
Поважни клучки
Од:87,7 км на II-19, Неврокоп
До:ГП „Златарево“ кон Ново Село, граница со Р Македонија
Патна мрежа
Сообраќај во Бугарија

Републички пат II-198 (бугарски: Републикански път II-198) — второкласен пат од републичката патна мрежа на Бугарија кој наполно се протега на територијата на Пиринска Македонија. Има должина од 94,7 км.

Патот се двои надесно на 87,7. км од патот II-19 во источниот дел на градот Неврокоп (Гоце Делчев). Минува низ градскиот центар и со доста свиоци се искачува нагоре по Пирин, поминувајќи низ Даг Чифлик (Добротино) и стасува до седлото Попови Ливади (Папазчаир, 1430 м). Оттаму почнува долго и постепено спуштање од планината кон Светиврачко-петричката Котлина кај селото Катунци. Во оваа делница патот проаѓа само низ Горно Спанчево. По Катунци продолжува во западен працец, минува низ селата Врања, Долно Спанчево, Чучулигово и Марино Поле, го сече патот I-1 (на 446,9 км) и оди преку реката Струма, поминува низ селото Покровник (Дрангово) и стасува до градот Петрич. Од градот патот продолжува повторно на запад, ја пресекува реката Струмица и крај нејзиниот лев брег низ селата Првомај и Струмешница стасува до граничниот премин „Златарево за Ново Село на границата со Р Македонија, каде продолжува како автопат М6 од македонската патна мрежа.

Републички пат ІI-198
Патишта што со излези надесно
(населено место, бр. на патот, правец)
Км Патишта што се излези налево
(населено место, бр. на патот, правец)
Општина Неврокоп II-19, 87,7 км, Неврокоп 0,0 Неврокоп 87,7 км, II-19, Општина Неврокоп
с. Даг Чифлик (Добротино) 9,6 с. Даг Чифлик (Добротино)
Општина Свети Врач 17,6 Општина Свети Врач
(за с. Пирин) општински пат ← 29,2
с. Горно Спанчево 37,1 → с. Горно Спанчево, општински пат (за с. Храсна)
(за с. Ковачево) општински пат ← 38,9
(за с. Черешница) општински пат ← 41,7
44,7 → општински пат (за с. Калиманци)
(за с. Долна Сушица/Златолист) општински пат с. Катунци 46,4 ← с. Катунци, 50,2 км, III-1906 (от с. Копривлен)
→ с. Катунци, општински пат (за с. Пиперица)
(за с. Хрсово) општински пат с. Врања 50  с. Врања
Општина Петрич 52,1 Општина Петрич
с. Долно Спанчево 56,6 → с. Долно Спанчево, општински пат (за с. Ново Хоџово)
с. Чучулигово (Петричко) 59,6 → с. Чучулигово (Петричко), општински пат (за с. Кулата)
с. Марино Поле 61,2 с. Марино Поле
I-1, 446,9 км → 62,8 → 446,9 км, I-1
64,3 → општински пат (за с. Тополница)
с. Покровник (Дрангово) 66,3 с. Покровник (Дрангово)
(за с. Митино) општински пат ← 70,4
70,9 → општински пат (за с. ’Рждак)
(от 435,8 км на път I-1) III-108, 12,7 км, Петрич 74,1 Петрич, општински пат (за с. Елешница/Беласица)
79,4 → општински пат (за селата Елешница/Беласица и Коларово)
(от 5,6 км на път III-108) III-1084, 13,9 км, с. Првомај
(за с. Мендово) општински пат, с. Првомај
79,7 с. Првомај
(за с. Дреновица) општински пат ← 83,7
(за с. Масли Чифлик/Кладенци) општински пат ← 86,9
(за с. Боровичене) општински пат, с. Струмешница 87,6 с. Струмешница
94,3 → општински пат (за с. Габрене)
граница со Р Македонија, ГП „Златарево“ 94,7 ГП „Златарево“, граница со Р Македонија

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]