Републички пат II-19

Од Википедија — слободната енциклопедија

Републички пат II-19
Републикански път II-19
Информации за правецот
Должина:109,7 км
Поважни клучки
Од:379,2 км на I-1, Симитли
До:ГП Либјахово - Вазме, граница со Егејска Македонија, Грција
Патна мрежа
Сообраќај во Бугарија

Републички пат II-19 (бугарски: Републикански път II-19) — второкласен пат од републичката патна мрежа на Бугарија кој наполно се протега на територијата на Пиринска Македонија. Има должина од 109,7 км.

Пътят се скршнува влево на 379,2. км на I-1 во населбата Ораново на градот Симитли и се упатува кон исток, нагоре по долината на Градевска Река (лева притока на Струма). Минува низ селото Градево, го искачува седлото Предел (1.140 м), па се спушта во Разлошката Котлина. Јужно од градот Мехомија (Разлог) завива на југ, минува низ источните делови на градовите Банско и Добриништа (Добриниште), по што навлегува во Момината Клисура на реката Места. Проаѓа низ селото Места и кај селото Цирополе (Господинци) излегува од клисурата и навлегува во Неврокопската Котлина. Ја пресекува котлината од север кон југ, минава низ источниот дел на градот Неврокоп (Гоце Делчев), а потоа и низ селата Лески (Ново Лески), Копривлен и Садово. Ги искачува источните падини на планината Стргач, па стасува до граничниот премин „Либјахово - Вазме“ („Илинден - Ексохи“) и низ тунел долг 700 м навлегува во Егејска Македонија, Грција, каде продолжува како државниот пат ЕО57 од грчката патна мрежа.

Од патот влево и вдесно се одделуваат уште 7 третокласни патишта од Републичката патна мрежа, меѓу кои 2 со трицифрени броеви и 5 со четирицифрени:

Третокласни патишта со трицифрени броеви

Републички пат ІI-19
Патишта што со излези надесно
(населено место, бр. на патот, правец)
Км Патишта што се излези налево
(населено место, бр. на патот, правец)
Општина Симитли, I-1, 379,2 км, Симитли 0,0 Симитли, 379,2 км, I-1, Општина Симитли
с. Градево 9,7 с. Градево
12,5 → општински пат (кон с. Долно Осеново)
Општина Мехомија 22 Општина Мехомија
седлото Предел 25,4 седлото Предел
(кон ПД „Јаворов“) општински пат ← 32,5 → општински пат (кон Разлог)
36,6 ← 104,8 км II-84 (от с. Зв’ничево)
→ општински пат (кон Разлог)
Општина Банско 37,4 Општина Банско
(кон ПД „Вихрен“) општински пат, Банско 40,2 Банско 0,0 км, III-1901 (кон с. Бања)
(кон ПД „Гоце Делчев“) општински пат, Добриништа (Добриниште) ← 46,6 Добриништа (Добриниште)
51,0 → 0,0 км, III-1903 (кон 95,4. км на патот II-84)
59,7 → општински пат (кон с. Гостун)
(кон с. Обидим) општински пат ← 60,3
60,8 → општински пат (кон с. Осеново)
с. Места 61,4 с. Места
(кон с. Кремен) општински пат ← 63,5
Општина Неврокоп 69,2 Општина Неврокоп
701, → општински пат (кон с. Буково)
78,4 → с. Цирополе (Господинци) 0,0 км, III-1905 (кон 6,3 км на патот III-197)
(кон селата Л’жница, Корница и Брезница) општински пат, с. Баничан 82,8 с. Баничан
с. Нов Чифлик (Борово) 85,5 с. Нов Чифлик
(кон ГП „Златарево“) III-198, 0,0 км, Неврокоп 87,7 Неврокоп 0,0 км, III-197 (кон Девин)
(кон с. Мусомишта/Мосомиште) општински пат ← 89,3
Општина Хаџидимово 91,6 Општина Хаџидимово
с. Лески (Ново Лески) 92,9 с. Лески (Ново Лески)
(кон с. Катунци) III-1906, 0,0 км, с. Копривлен 94,6 с. Копривлен
96,5 → 0,0 км, III-1907 (кон с. Блатска)
с. Садово 98,5 с. Садово
граница со Егејска Македонија, Грција, ГП „Либјахово - Вазме“ 109,7 ГП „Либјахово - Вазме“, граница со Егејска Македонија, Грција

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]