Републики на Сојузот на Советските Социјалистички Републики

Од Википедија — слободната енциклопедија


Советски Сојуз
Coat of arms of the Soviet Union (1956–1991).svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Советскиот СојузАтлас
Советска Социјалистичка
Република
Население
(1989)
Население
во
%
Површина
во км²
(1991)
Главен
град
Денешна
држава
Flag of Russian SFSR Руска СФСР 147 386 000 51,40 17 075 200 Москва Flag of Russia.svg Русија
Flag of Ukrainian SSR Украинска ССР 51 706 746 18,03 603 700 Киев Flag of Ukraine.svg Украина
Flag of Uzbekistan SSR Узбекистанска ССР 19 906 000 6,94 447 400 Ташкент Flag of Uzbekistan.svg Узбекистан
Flag of Kazakhstan SSR Казашка ССР 16 711 900 5,83 2 727 300 Алма-Ата Flag of Kazakhstan.svg Казахстан
Flag of Belarusian SSR Белоруска ССР 10 151 806 3,54 207 600 Минск Flag of Belarus.svg Белорусија
Flag of Azerbaijan SSR Азерска ССР 7 037 900 2,45 86 600 Баку Flag of Azerbaijan.svg Азербејџан
Flag of Georgian SSR Грузиска ССР 5 400 841 1,88 69 700 Тбилиси Flag of Georgia.svg Грузија
Flag of Tajikistan SSR Таџикска ССР 5 112 000 1,78 143 100 Душанбе Flag of Tajikistan.svg Таџикистан
Flag of Moldovan SSR Молдавска ССР 4 337 600 1,51 33 843 Кишинев Flag of Moldova.svg Молдавија
Flag of Kyrgyzstan SSR Киргиска ССР 4 257 800 1,48 198 500 Фрунзе Flag of Kyrgyzstan.svg Киргистан
Flag of Lithuanian SSR Литванска ССР 3 689 779 1,29 65 200 Вилниус Flag of Lithuania.svg Литванија
Flag of Turkmenistan SSR Туркменска ССР 3 522 700 1,23 488 100 Ашхабат Flag of Turkmenistan.svg Туркменистан
Flag of Armenian SSR Ерменска ССР 3 287 700 1,15 29 800 Ереван Flag of Armenia.svg Ерменија
Flag of Latvian SSRЛатвиска ССР 2 666 567 0,93 64 589 Рига Flag of Latvia.svg Латвија
Flag of Estonian SSR Естонска ССР 1 565 662 0,55 45 226 Талин Flag of Estonia.svg Естонија

Држави[уреди | уреди извор]

Карта на советските републики

Советски републики[уреди | уреди извор]

 1. Азербејџанска ССР
 2. Белоруска ССР
 3. Грузиска ССР
 4. Ерменска ССР
 5. Естонска ССР
 6. Казашка ССР
 7. Киргиска ССР
 8. Латвиска ССР
 9. Литванска ССР
 10. Молдавска ССР
 11. Руска СФСР
 12. Таџичка ССР
 13. Туркменска ССР
 14. Узбечка ССР
 15. Украинска ССР

Независни држави[уреди | уреди извор]

Азербејџан
Белорусија
Грузија
Ерменија
Естонија
Казахстан
Киргистан
Латвија
Литванија
Молдавија
Русија
Таџикистан
Туркменистан
Узбекистан
Украина

Распределба по региони[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]