Репрезентативна демократија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Државни уредувања

Дел од темата Политика

Непосредна демократија
Репрезентативна демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Портал Политика · уреди

Репрезентативната демократија е форма на државно управување заосновано врз принципот за избор на политичари, кои го претставуваат народот и е во спротивност со авторитаритаризмот и директната демократија[1]. Репрезентативната демократија, која ги нагласува слободите на поединецот, се нарекува либерална демократија. Кога не постојат слободи на поединецот се дефинира како псевдо демократија. Почитувањето на поединечните слободи не е задолжително при Репрезентативната демократија.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Предлошка:En икона "Victorian Electronic Democracy: Glossary". 28 јули 2005. Архивирано от оригинала от 13 декември 2007, линк от 14 декември 2007.

Посредна демократија