Религија во Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
St. Mary's Church, Chennai (2).jpg

Азија — најголемиот и најнаселен континент и родно место на многу религии, вклучително будизмот, христијанството, конфуцијанството, хиндуизмот, исламот, јаинизмот, јудаизмот, шинтоизмот, сикизмот, таоизмот и зороастризмот. Сите главни верски традиции се практикуваат во регионот и постојано се појавуваат нови форми. Азија е позната по својата разновидност на културата. Исламот и хиндуизмот се најголемите религии во Азија со приближно по 1,2 милијарди приврзаници.

Индиски религии[уреди | уреди извор]

Дармиските религии се најстарите религии во Азија. Сите индиски религии потекнуваат од Индискиот Потконтинент . Сите овие религии имаат концепти на дарма, карма и реинкарнација .

Хиндуизам[уреди | уреди извор]

Хиндуизмот е најголемата религија во Азија со околу 1,3 милијарди следбеници.[1] Демографски, тоа е најголемата религија во Индија (80%), Непал (85%) и островот Бали (84%),[2] со силни малцинства во азиските нации Бутан, Фиџи, Индонезија, Малезија, Бангладеш, Пакистан, Сингапур, Шри Ланка, Обединети Арапски Емирати, Оман, Јемен, Русија, Саудиска Арабија, Бахреин, Кувајт, Катар, Мјанмар, Филипини и Авганистан . Хиндуизмот е поделен на голем број главни струи, примарни се ваишнавизмот, шеивизмот и шактизмот. Огромното мнозинство на денешните хиндуси може да се категоризира под илјадници касти. Од 2020 година, Индија има хиндуистичко население од 1,10 милијарди. Додека Непал има хиндуистичко население од 23,5 милиони жители, во Бангладеш има 14,5 милиони.[3]

Хиндуизмот претходи на запишаната историја и се смета дека имал почеток пред 7.000 - 9.000 п.н.е. до 35.000 п.н.е., дури и пред самата цивилизација на долината Инд. Точниот датум на појава на хиндуизмот е непознат, но тој се провлекува уште пред предисторискиот период. Хиндуизмот нема единствен основач; наместо тоа, тоа е разновидна меланга на традиции, практики и лози. Будизмот, јаинизмот и сикизмот се појавиле од хиндуизмот во античка Индија.

Џаинизам[уреди | уреди извор]

Џаинизмот е индиска религија. Приврзаниците претежно се наоѓаат во Индија, но сè повеќе се среќаваат низ целиот свет.[4] Џаинизмот значително влијаел и придонел за етичката, политичката и економската сфера во Индија. Приврзаниците имаат древна традиција и највисок степен на писменост за верска заедница во Индија.[5][6] Библиотеките се најстари во земјата.[7][8] Традиционално џаинизмот е ограничен на индискиот потконтинент. Џаинизмот се заснова на учењата на Вардаман Махавир и, исто така, на уште 23 други Тиртханкари .

Будизам[уреди | уреди извор]

Будизмот е четврта по големина светска религија и 3-та по големина во Азија, што е 12% од населението во Азија. Доминантна е и со мнозинството во Монголија (54%), Лаос (67%), Шри Ланка (70%), Јапонија (20%. - 36% или 67% [9] ), Бутан ( 75%), Тибет (79%),[10] Мјанмар (89%), Тајланд (95%) и Камбоџа (98%).[11] Големо будистичко население живее во Кина (18,2%), Тајван (35%), Макао (17%), Северна Кореја (13,8%), Непал (10,7%), Виетнам (10%), Сингапур (33%), Хонгконг (15%) и Јужна Кореја (22,9%).[12] Исто така, има силни малцинства во Индија, Индонезија, Малезија, Брунеи, Филипини и Русија . Будизмот е основан од Сидарта Гаутама, познат и како Буда .

Пред појавата на исламот, будизмот бил една од најчесто практикуваните религии во Средна Азија, Авганистан, Малезија, Филипини и Индонезија.[13][14][15]

Сикизам[уреди | уреди извор]

Сикизмот е петта по големина организирана религија во светот,[16] со приближно 30 милиони приврзаници,[17] и една од најстабилно растечките.[18] Тоа е монотеистичка религија основана од Гуру Нанак Дев во 1500-тите. Религијата ги смета своите корени во областа на регионот Пенџаб, во северниот дел на Индискиот Потконтинент .

Овој систем на религиозна филозофија и изразување е традиционално познат како Гурмат или Сик Дарм. Сикизмот потекнува од зборот Сик, кој пак доаѓа од санскритскиот корен śhiṣhya што значи „ученик“ или śhikṣha што значи „поука“.

Сикизмот е 4-та по големина религија во Индија со 2% од вкупното население. Голема концентрација на Сики има и во Малезија, Тајланд, Бурма, Филипини, Пакистан, Авганистан, Хонгконг, Сингапур, Индонезија, Кувајт и ОАЕ .

Религии во Источна Азија[уреди | уреди извор]

Религиите во Источна Азија (исто така познати како религии на Далечен Исток, кинески религии или таоистички религии ) претставуваат подгрупа на источните религии .

Конфуцијанство[уреди | уреди извор]

Конфуцијанството било основано во античка Кина од Конфуциј (551 пр.н.е. - 479). Конфуцијанството е комплекс на морални, социјални, политички, филозофски и религиозни проблеми што се провлекуваат во културата и историјата на Источна Азија. Конфуцијанството ги нагласува семејството, социјалната хиерархија и личниот интегритет и се манифестира во практики и ставови наместо во институции и е насочено кон семејството и локалното општество. Меѓутоа, во некои периоди се сметало за државна религија на земјите од Источна Азија. Денес кинеската, корејската, јапонската и виетнамската дијаспора го донеле конфуцијанството во сите делови на светот.

Таоизмот[уреди | уреди извор]

Таоизмот (исто така романизиран даоизам) е разновидна филозофска и религиозна традиција која го нагласува живеењето во хармонија со Тао ( исто така романизирано „Дао“ ), термин што значи „начин“, „пат“ или „принцип“. Концептот е споделен со другите кинески филозофии и религии. Во таоизмот, сепак, Тао ги означува и изворот и движечката сила својствени на сè што постои. На крајот е неискажливо: „Тао што може да се каже не е вечен Тао“.[19]

Лаози традиционално се смета за основач на таоизмот и е тесно поврзан со „оригиналниот“ или „исконскиот“ таоизам.[20] Дали тој навистина постоел, најчесто се оспорува;[21][22] сепак, делото што му се припишува - Даодеџинг - датира од крајот на 4 век п.н.е.[23]

Таоистичката соодветност и етика варираат во зависност од одредена школа, но генерално имаат тенденција да ги нагласуваат ву-веи (дејствување преку непостапување), „природност“, едноставност, спонтаност и Трите богатства : сочувство, умереност и понизност.

Значајни таоистички заедници може да се најдат во Кина, Кореја, Јапонија и Виетнам и во кинеската, корејската, јапонската и виетнамската дијаспора.

Кинеска народна религија[уреди | уреди извор]

Кинеската народна религија е ознака што се користи за да се опишат етничките религиозни традиции кои биле главен систем на верување во Кина и меѓу кинеската етничка група Хан во поголемиот дел од историјата на цивилизацијата. Оваа група на различни верувања се состои од кинеска митологија и вклучува обожување на разни варијанти на шен (神, Шен; „богови", „духови", „свесност", „свест") кои можат да бидат богови на природата, Таизу или клански богови., градски богови, национални богови, културни херои и полубогови, змејови и предци. Кинеската народна религија понекогаш е категоризирана со таоизмот, бидејќи низ целиот свет институционалниот таоизам се обидува да ги асимилира или администрира локалните религии. Поточно, таоизмот може да се дефинира како компонента на кинеската религија, бидејќи изникнала од народната религија и кинеската филозофија . Кинеската народна религија понекогаш се смета како составен дел на кинеската традиционална религија, но почесто, двете се сметаат за синонимни. Со околу 454 милиони приврзаници или околу 6,6% од светската популација, кинеската народна религија е една од најголемите религиозни традиции во светот. Во Кина повеќе од 30% од населението се придржува кон народните религии или таоизмот.[24]

Шинтоизам[уреди | уреди извор]

Обред за прочистување на Шинто по свечениот детски турнир во сумо на Камигамо jaинја во Кјото

Ками-но-мичи е скоро единствена за Јапонија и јапонската дијаспора. Тоа е збир на практики спроведени за воспоставување врска помеѓу денешна Јапонија и нејзиното античко минато. Шинто практиките за првпат биле запишани и кодифицирани во пишаните записи на Коџики и Нихон Шоки во VII и VIII век. Сепак, овие најрани јапонски списи не се однесуваат на унифицирана „шинтовска религија“, туку на неорганизиран фолклор, историја и митологија . Шинто денес се однесува на јавните светилишта погодни за разни намени, како што се воени спомен- обележја, фестивали за жетва, романтични и историски споменици, како и разни секташки организации.

Шинто е најголемата религија во Јапонија, практикувана од скоро 80% од населението, но сепак само мал процент од нив се идентификуваат како „шинтоисти“ во анкетите.[25] Според истражувањето спроведено во 2006 и 2008 година, покажува дека 3% до 3,9% од населението во Јапонија се членови на шинтовски секти и изведени религии .[26]

Мугио[уреди | уреди извор]

Мугио („религија на Му“) [27][28] или понекогаш шинизам ( Шингио, „религија на боговите“),[29] опфаќа различни автохтони религиозни верувања и практики на корејскиот народ, корејската сфера и корејската дијаспора .[30] Во современата Јужна Кореја, најмногу се користи терминот е Muism и шаман е познат како mudang 무당 ,巫堂) Улогата на мудангот, обично жена, е да дејствува како посредник помеѓу духовен ентитет, духови или богови и човечки суштества.

Жените се пријавуваат од оние кои сакаат помош од духовниот свет . Шаманите држат црева или услуги, со цел да стекнат среќа за клиентите, да лекуваат болести со истребување на негативни или „лоши“ духови кои се приврзуваат кон луѓето, или пропагираат локални или селски богови. Таквите служби се одржуваат и за да го водат духот на починато лице кон повисоките области. Денес оваа религија е малцинство, но во последниве години бележи раст.[31]

Виетнамска народна религија[уреди | уреди извор]

Виетнамска народна религија или виетнамска домородна религија (виетнамски: tín ngưỡng dân gian Việt Nam, tôn giáo bản địa Việt Nam ) е најголемата религија во Виетнам со околу 45,3% од виетнамското население [32][33] кои се поврзани со оваа религија.

Ирански религии[уреди | уреди извор]

Зороастризам[уреди | уреди извор]

Зороастриски Храм на оганот во Јазд

Зороастризмот некогаш била државна религија на Персија, но денес е малцинска која најчесто се наоѓа во Индија и Иран. Религијата му се поклонува на монотеистички бог, Ахура Мазда, и е основана од Зороастер . Зороастризмот е религија и филозофија заснована врз учењето на пророкот Зороастер (исто така познат како Заратустра, на авестански јазик), веројатно основано некое време пред 6 век п.н.е. Терминот зороастризам е, во општа употреба, суштински синоним за маздаизам, т.е. обожување на Ахура Мазда, возвишено од Зороастер како врховен божествен авторитет.

Во зороастризмот, творецот Ахура Мазда е сè добро, и ниедно зло не потекнува од Него. Така, во зороастризмот добрината и злото имаат различни извори, со тоа што злото се обидува да го уништи создавањето на Мазда, а доброто се обидува да го одржи. Мазда не е иманентна во светот, а Неговото творештво е претставено од Амеша Спента, преку кои божјите дела се очигледни за човештвото и преку кои на крајот се насочува обожавањето на Мазда. Најважните текстови на религијата се оние од Авеста, од кои значителен дел се изгубени, а претежно преживеале само литургиите. За изгубените делови се знае само преку наводи и кратки цитати во подоцнежните дела од (пред сè) од 9-11 век.

Вкупниот број на приврзаници на зороастризмот во моментов не е познат. Проценката од 2004 година дава опсег од 124 000 до 190 000,[34] приближно половина од нив се наоѓаат во Индија (групите Парси и Иран).

Најголем број зороастријци во Азија може да се најдат во Индија; според пописот во 2001 година, тие изнесуваат 69.000.[35] Во Иран, според пописот од 2011 година имало околу 25.000. Во 2012 година, бројот на зороастријците во Азија изнесувал; Индија (61 000), Иран (15 000/22 271), Земји во Персискиот Залив (1.900) Пакистан (1.675) и Сингапур (372).[36]

Шаманизам и анимизам[уреди | уреди извор]

Шаманизмот и анимизмот историски се практикувале во Азија, и сè уште се практикуваат во поголемиот дел од Азија.[37][38][39][40]

Абрахамски религии[уреди | уреди извор]

Јудаизам[уреди | уреди извор]

Јудаизмот е преовладувачка религија во Израел (75,6%), кој има номинално еврејско население од околу 6,1 милиони.[41]

Надвор од Израел има мали заедници од дијаспора на Евреи кои живеат во Турција (17 400),[42] Азербејџан (9 100),[43] Иран (8 756), Индија (5 000) и Узбекистан (4 000).[44]

Христијанство[уреди | уреди извор]

Црква на Јужна Индија - Првата англиканска црква во Индија [45]

Христијанството е аврамска монотеистичка религија заснована врз животот и учењата на Исус од Назарет. Неговите приврзаници, познати како христијани, веруваат дека Исус е Христос, чие доаѓање како Месија е проречено во Хебрејската Библија, наречена Стар завет во христијанството и запишана во Новиот завет кои се собрани во христијанската Библија како канонско писмо.[46] Тоа е најголемата религија во светот со околу 2,4 милијарди следбеници и е културно и традиционално разновидна.[47] Христијанството е широко распространета малцинска религија во Азија со повеќе од 286 милиони приврзаници според истражувачкиот центар Пју во 2010 година,[48] и скоро 364 милиони според Книгата на годината на Британика 2014 година.[49] сочинуваат околу 12,6% од вкупното население на Азија .

Само шест земји се претежно христијански: азиска Русија на чело со Руската православна црква ; Кипар, кој е претежно православен ; Филипините, која е трета по големина римокатоличка нација во светот;[50] Тимор Леште, која е најубедлива христијанска (99,6%) и римокатоличка нација во Азија (97,6%);[51] Ерменија, која била првата држава што ја прифатила христијанската деноминација како своја државна религија; и Грузија (88,1).[52] Христијанството, исто така, сочинува 29,2% од населението во Јужна Кореја (54,5% од религиозното население) и сега е преовладувачка религија во Јужна Кореја, христијанството е исто така голема малцинска религија во Либан, сочинувајќи 40% од нејзиното население.[53] Христијанството е исто така голема малцинска религија во Казахстан (26%),[54] Сингапур (18,3%),[55] и Киргистан (17%).

Азиски земји со големо христијанско население се Филипини (84 милиони),[50] Кина (68 милиони),[56] Индија (24 милиони),[57] Индонезија (23 милиони), Казахстан (4,7 милиони), Јужна Кореја (15 милиони), Виетнам (7 милиони),[58] Грузија (4,6 милиони),[59] Ерменија (3,2 милиони),[60] Малезија (2,6 милиони),[61] Јапонија (2,5 милиони), Пакистан (2,5 милиони) милиони),[62] Узбекистан (2,5 милиони),[63] Сирија (1,8 милиони),[64] Шри Ланка (1,5 милиони),[65] Источен Тимор (1,2 милиони) [51] и Тајван (1 милион).[66]

Сè уште има големи антички заедници на блискоисточни христијани и арапски христијани во Либан, Ирак, Иран,[67] Турција,[68] Сирија, Јордан, Израел и Палестина со повеќе од 3 милиони во Западна Азија. Исто така, има голема популација на иселеници кои вклучуваат значителни христијански заедници кои живеат на Арапскиот Полуостров, со повеќе од 3 милиони.[69]

Студија од 2015 година проценува дека околу 6.968.500 муслимани се преобратиле во христијанство во Азија, од кои повеќето припаѓаат на некаков вид протестантизам.[70]

Ислам[уреди | уреди извор]

Џамија во Авганистан

Исламот е втора по големина религија по хиндуизмот во Азија со околу 1,2 милијарди приврзаници,[71] Азија во апсолутна смисла го сочинува муслиманското население во светот .[72] Исламот е монотеистичка и аврамска религија артикулирана со Куранот, книга што нејзините приврзаници ја сметаат за Божји збор (арапски : الله Алах) и според учењата и нормативниот пример (наречен Суна и составен од хадис) на Мухамед, за кој се смета дека е последниот Божји пророк. Јужна Азија и Југоисточна Азија се дом на најнаселените муслимански земји, а Индонезија, Пакистан, Индија и Бангладеш имаат повеќе од 100 милиони приврзаници. Според податоците на американската влада, во 2006 година во Кина имало 20 милиони муслимани. Во Западна Азија, неарапските земји Иран и Турција се најголемите земји со мнозинство муслимани. Во Јужна Азија, Пакистан и Бангладеш се земјите со најголемо муслиманско мнозинство. Во Средна Азија, Авганистан и Узбекистан се земји со најголемо муслиманско мнозинство.

Индонезија е 86% муслиманка и е земја со најголемо муслиманско население во светот, Пакистан е 97% муслимански, Бангладеш е 89%. Муслиманското население во Индија е 14% од вкупното, приближно 190 милиони луѓе.[73] Околу 6-11 проценти, околу 6 - 12 милиони луѓе на Филипините се муслимани.[74][75][76][77] Муслиманите на Тајланд сочинуваат 4,6 проценти од населението, или приближно 3 милиони луѓе.[78] Исто така, муслиманите во Шри Ланка сочинуваат 10 проценти од населението, или приближно 2,5 милиони луѓе

Бангладеш, Малезија, Индонезија, Брунеи, Казахстан, Катар, Кувајт, Пакистан, Авганистан, Узбекистан, Малдиви, Таџикистан, Туркменистан, Ирак, Иран, Сирија, Саудиска Арабија, Бахреин, Јемен, Обединети Арапски Емирати, Оман, Турција, Азербејџан и Либан се 23-те муслимански држави во Азија .

Бахаизам[уреди | уреди извор]

Храм на Бахаи ( Камбоџа )

Бахаизмот е аврамска религија иако е доста различна од христијанството, исламот и јудаизмот. Бахаизмот го основал Бахаулах во тогашна Персија (позната и како Иран). Денес најголемото национално население на Бахаи е во Индија со помеѓу 1,7 милиони [79] до над 2 милиони,[80] каде што се наоѓа Храмот на лотосот. Значајно население се наоѓа во многу земји, вклучувајќи ги Виетнам и Малезија каде што „околу 1%“, околу 260,000, од населението се Бахаи. На други места, како Казахстан, има 25 локални духовни собранија.[81]

Во денешен Иран, религијата е сериозно прогонувана. Во соседниот Туркменистан, бахаизмот е забранет,[82] и на поединци им биле извршени рации во домовите за бахаистичка литература .[83]

Друзе[уреди | уреди извор]

Flickr - Government Press Office (GPO) - Nebi Shueib Festival.jpg

Друзите се езотерична етнорелигиска група што зборува арапски [84] со потекло од Западна Азија и кои се самоидентификуваат како Луѓе на монотеизмот (Al-Muwaḥḥidūn).[85] Јетро од Мадијам се смета за предок на Друзите, кој го почитува како свој духовен основач и главен пророк.[86][87][88][89][90] Тоа е монотеистичка и аврамска религија заснована на учењата на Хамза ибн Али ибн Ахмад и шестиот фтимидски калиф, ел-Хаким би-Амр Алах и антички грчки филозофи како Платон, Аристотел, Питагора и Зенон .[91][92] Друзите не се идентификуваат како муслимани.[93][94][95]

Бројот на друзи во светот е помеѓу 800.000 и еден милион, при што огромното мнозинство живее во Левант.[96] Институтот за студенти на Друзите проценува дека 40-50% од Друзите живеат во Сирија, 30-40% во Либан, 6-7% во Израел и 1-2% во Јордан. Околу 2% од населението во Друзите е расфрлано и во други земји на Блискиот Исток. [97]

Се верува дека либанските друзи сочинуваат околу 5,2 проценти или 250 000,[98] Се верува дека сириските друзи сочинуваат околу 3,2 проценти од населението (заклучно со 2010 година),[99] или приближно 700 000 лица (вклучувајќи ги и жителите на Голанските Висорамнини ) .[100] Во 2019 година, во Израел живееле 143 000 Друзи, 1,6% од вкупното население во земјата.[101] Се верува дека јорданските друзи сочинуваат околу 0,5% од вкупното население на Јордан, што е околу 32,000.[102]

Нерелигиозни[уреди | уреди извор]

Според истражувањето на Центарот за истражување Пју, во 2012 година, религиозно неповрзаните (вклучително и агностици и атеисти) сочинуваат околу 21,2% од населението во Азија.[103] Според истото истражување, религиозно неповрзаните се мнозинство од населението во четири азиски земји / територии: Северна Кореја (71%), Јапонија (57%), Хонгконг (56%) и Кина (52%).

Други извори велат дека во Народна Република Кина, 59% од населението тврди дека не е религиозно .[104] Сепак, овој процент може да биде значително поголем (до 80%) или помал (до 30%) во реалноста, бидејќи некои Кинези различно ја дефинираат религијата. Некои Кинези ја дефинираат религијата како практикување обичаи (што може да се прави од културни или традиционални причини), додека други ја дефинираат како всушност свесно да веруваат дека нивната религија ќе доведе постмртно до реинкарнација. Според статистиката на Денцу 46% од Виетнамците и 51% од Јапонците се нерелигиозни.[105]

Верска распространетост[уреди | уреди извор]

Земја Население Христијанство Ислам Нерелигиозни Хиндуизам Будизам Народна религија Останати религии Јудаизам
Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. %
 Кина 1,341,340,000 68,408,340 5.10 24,144,120 1.80 700,179,480 52.20 20,000 0.00 244,123,880 18.20 293,753,460 21.90 9,389,380 0.70 0 0.00
 Хонгконг 7,050,000 1,008,150 14.30 126,900 1.80 3,955,050 56.10 28,200 0.40 930,600 13.20 902,400 12.80 105,750 1.50 0 0.00
 Макао 540,000 38,880 7.20 1,080 0.20 83,160 15.40 0 0.00 93,420 17.30 318,060 58.90 5,400 1.00 0 0.00
 Тајван 23,220,000 1,277,100 5.50 10,000 0.04 2,948,940 12.70 0 0.00 4,945,860 21.30 10,263,240 44.20 3,761,640 16.20 0 0.00
 Јапонија 126,540,000 2,024,640 1.60 253,080 0.20 72,127,800 57.00 30,000 0.02 45,807,480 36.20 506,160 0.40 5,947,380 4.70 0 0.00
 Северна Кореја 24,350,000 487,000 2.00 0 0.00 17,361,550 71.30 0 0.00 365,250 1.50 2,995,050 12.30 3,141,150 12.90 0 0.00
 јужна Кореја 48,180,000 14,164,920 29.40 96,360 0.20 22,355,520 46.40 0 0.00 11,033,220 22.90 385,440 0.80 96,360 0.20 0 0.00
 Монголија 2,760,000 63,480 2.30 88,320 3.20 990,840 35.90 0 0.00 1,520,760 55.10 96,600 3.50 0 0.00 0 0.00
Вкупно 1,573,980,000 87,472,510 5.56 24,719,860 1.57 820,002,340 52.10 78,200 0.00 308,820,470 19.62 309,220,410 19.65 22,447,060 1.43 0 0.00

Југоисточна Азија[уреди | уреди извор]

Земја Население Христијанство Ислам Нерелигиозни Хиндуизам Будизам Народна религија Останати религии Јудаизам
Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. %
 Брунеј 400,000 37,600 9.40 300,400 75.10 1,600 0.40 1,200 0.30 34,400 8.60 24,800 6.20 400 0.10 0 0.00
 Камбоџа 14,140,000 56,560 0.40 282,800 2.00 28,280 0.20 0 0.00 13,701,660 96.90 84,840 0.60 0 0.00 0 0.00
 Индонезија 239,870,000 23,747,130 9.90 209,166,640 87.20 240,000 0.10 4,077,790 1.70 1,679,090 0.70 719,610 0.30 239,870 0.10 0 0.00
 Лаос 6,200,000 93,000 1.50 0 0.00 55,800 0.90 0 0.00 4,092,000 66.00 1,903,400 30.70 43,400 0.70 0 0.00
 Малезија 28,400,000 2,669,600 9.40 18,090,800 63.70 198,800 0.70 1,704,000 6.00 5,026,800 17.70 653,200 2.30 56,800 0.20 0 0.00
 Мјанмар 47,960,000 3,740,880 7.80 1,918,400 4.00 239,800 0.50 815,320 1.70 38,415,960 80.10 2,781,680 5.80 95,920 0.20 0 0.00
 Филипини 105,000,000 89,000,000 85.00 5,127,000 5.50[106] 7,350,000 7.00 10,000 0.00 1,758,000 1.50 1,398,900 1.50[107] 93,260 0.10 28,473 0.03
 Сингапур 5,090,000 926,380 18.20 727,870 14.30 834,760 16.40 264,680 5.20 1,725,510 33.90 117,070 2.30 493,730 9.70 0 0.00
 Тајланд 69,120,000 622,080 0.90 3,801,600 5.50 207,360 0.30 69,120 0.10 64,419,840 93.20 60,000 0.09 0 0.00 0 0.00
 Источен Тимор 1,120,000 1,115,520 99.60 1,120 0.10 0 0.00 0 0.00 0 0.00 1,120 0.10 0 0.00 0 0.00
 Виетнам 94,700,000 7,765,400 8.20 175,700 0.20 28,031,200 29.60 151,200 0.16 15,530,800 16.40 42,899,100 45.30 351,400 0.40 0 0.00
Вкупно 593,410,000 116,571,210 21.33 245,594,630 40.38 31,903,260 4.70 6,932,110 1.17 143,582,660 24.20 47,540,670 8.01 1,374,780 0.23 28,437 0.00

Индиски потконтинент[уреди | уреди извор]

Земја Население Христијанство Ислам Нерелигиозни Хиндуизам Будизам Народна религија Останати религии Јудаизам
Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. %
 Авганистан 31,410,000 31,410 0.10 31,315,770 99.70 0 0.00 10,000 0.03 0 0.00 0 0.00 20,000 0.06 1 0.00
 Бангладеш 165,870,000 297,380 0.20 149,000,000 90 80,000 0.05 13,530,790 9.10 743,450 0.50 594,760 0.40 30,000 0.02 0 0.00
 Бутан 730,000 3,650 0.50 1,460 0.20 0 0.00 164,980 22.60 545,310 74.70 13,870 1.90 0 0.00 0 0.00
 Индија 1,224,610,000 30,615,250 2.50 189,000,000 14.40 870,000 0.07 973,564,950 79.50 9,796,880 0.80 6,123,050 0.50 28,166,030 2.30 10,000 0.00
 Малдиви 320,000 1,280 0.40 314,880 98.40 0 0.00 960 0.30 1,920 0.60 0 0.00 0 0.00 0 0.00
   Непал 29,960,000 149,800 0.50 1,378,160 4.60 89,880 0.30 24,177,720 80.70 3,085,880 10.30 1,108,520 3.70 20,000 0.07 0 0.00
 Пакистан 211,100,000 2,777,440 1.60 204,194,370 96.40 20,000 0.01 3,298,210 1.90 20,000 0.01 30,000 0.02 20,000 0.01 0 0.00
 Шри Ланка 20,860,000 1,522,780 7.30 2,044,280 9.80 0 0.00 2,836,960 13.60 14,455,980 70.30 0 0.00 0 0.00 0 0.00
Вкупно 1,630,170,000 35,367,580 2.21 578,947,000 35.68 1,059,880 0.07 1,017,574 570 62.35 28,649,420 1.79 7,870,200 0.49 28,236,030 1.77 10,000 0.00

Средна Азија[уреди | уреди извор]

Земја Население Христијанство Ислам Нерелигиозни Хиндуизам Будизам Народна религија Останати религии Јудаизам
Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. %
 Казахстан 16,030,000 3,975,440 24.8 11,285,120 70.4 673,260 4.2 0 < 0.1 32,060 0.2 48,090 0.3 16,030 0.1 0 < 0.1
 Киргистан 5,330,000 607,620 11.40 4,690,400 88.0 21,320 0.40 0 < 0.1 0 < 0.1 5,330 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1
 Таџикистан 6,880,000 110,080 1.6 6,652,960 96.7 103,200 1.5 0 < 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1
 Туркменистан 5,040,000 322,560 6.4 4,687,200 93.0 25,200 0.5 0 < 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1 0 < 0.1
 Узбекистан 27,440,000 631,120 2.3 26,534,480 96.7 219,520 0.8 0 < 0.1 10,000 < 0.1 10,000 < 0.1 0 < 0.1 10,000 < 0.1
Вкупно 60,720,000 5,646,820 9.30 53,850,160 88.69 1,042,500 1.72 0 < 0.1 42,060 < 0.1 63,420 0.10 16,030 < 0.1 10,000 < 0.1

Западна Азија (Среден Исток))[уреди | уреди извор]

Земја Население Христијанство Ислам Нерелигиозни Хиндуизам Будизам Народна религија Останати религии Јудаизам
Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. % Нас. %
 Бахреин 1,260,000 182,700 14.50 885,780 70.30 23,940 1.90 123,480 9.80 31,500 2.50 0 0.00 2,520 0.20 7,560 0.60
 Ирак 31,670,000 253,360 0.80 31,353,300 99.00 31,670 0.10 0 0.00 0 0.00 0 0.00 20,000 0.06 0 0.00
 Израел 7,420,000 148,400 2.00 1,380,120 18.60 230,020 3.10 0 0.00 22,260 0.30 14,840 0.20 7,420 0.10 5,609,520 75.60
 Јордан 6,190,000 136,180 2.20 6,016,680 97.20 0 0.00 6,190 0.10 24,760 0.40 0 0.00 0 0.00 0 0.00
 Кувајт 2,740,000 391,820 14.30 2,030,340 74.10 0 0.00 232,900 8.50 76,720 2.80 0 0.00 8,220 0.30 0 0.00
 Либан 4,230,000 2,170,090 47.30 2,592,990 55.30 12,690 0.30 0 0.00 8,460 0.20 0 0.00 0 0.00 0 0.00
 Оман 2,780,000 180,700 6.50 2,388,020 85.90 5,560 0.20 152,900 5.50 22,240 0.80 0 0.00 27,800 1.00 0 0.00
 Палестина 4,040,000 96,960 2.40 3,943,040 97.60 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00
 Катар 1,760,000 242,880 13.80 1,191,520 67.70 15,840 0.90 242,880 13.80 54,560 3.10 0 0.00 12,320 0.70 0 0.00
 Саудиска Арабија 27,450,000 1,207,800 4.40 25,528,500 93.00 192,150 0.70 301,950 1.10 82,350 0.30 82,350 0.30 82,350 0.30 0 0.00
 Сирија 20,410,000 1,061,320 5.20 18,940,480 92.80 408,200 2.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00
 Обединети Арапски Емирати 7,510,000 946,260 12.60 5,775,190 76.90 82,610 1.10 495,660 6.60 150,200 2.00 0 0.00 60,080 0.80 0 0.00
 Јемен 24,050,000 48,100 0.20 23,833,550 99.10 24,050 0.10 144,300 0.60 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00
Вкупно 141,510,000 6,516,570 4.61 125,859,510 88.94 1,026,730 0.73 1,700,260 1.20 473,050 0.33 97,190 0.07 220,710 0.16 5,617,080 3.97
 Ерменија 3,090,000 3,043,650 98.50 0 0.00 40,170 1.30 0 0.00 0 0.00 0 0.00 3,090 0.10 0 0.00
 Азербејџан 9,190,000 275,700 3.00 8,905,110 96.90 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00 0 0.00
 Кипар 1,100,000 805,200 73.20 278,300 25.30 13,200 1.20 0 0.00 2,200 0.20 0 0.00 0 0.00 0 0.00
 Иран 83,992,949 1,259,894 1.5 73,600,150 87.6 2,581,455 3.1 20,000 0.02 0 0.00 0 0.00 6,551,450 7.8 90,000 0.00
 Турција 72,750,000 291,000 0.40 71,295,000 98.00 873,000 1.20 0 0.00 40,000 0.05 20,000 0.03 145,500 0.20 20,000 0.03
Вкупно 169,510,000 4,594,900 2.40 146,253,616 86.37 1,000,340 0.52 30,000 0.02 42,200 0.02 20,000 0.01 316,530 0.17 20,000 0.01
Азија 4,167,967,400 253,589,204 7.07 1,174,154,511 28.70 858,059,957 21.16 1,025,258,470 24.68 481,820,400 11.88 364,948,996 9.00 52,639,460 1.30 160,090 0.00

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „THE GLOBAL RELIGIOUS LANDSCAPE: Hindus“. pewforum. Посетено на 2012-12-18.
 2. Penduduk Menurut Wilayah dan Agama yang Dianut (2010 Census). bps.go.id
 3. „[Analysis] Are there any takeaways for Muslims from the Narendra Modi government?“. DNA. 27 May 2014. Посетено на 2014-05-31.
 4. Estimates for the population of Jains differ from just over four million to twelve million due to difficulties of Jain identity, with Jains in some areas counted as a Hindu sect. Many Jains do not return Jainism as their religion on census forms for various reasons such as certain Jain castes considering themselves both Hindu and Jain. The 1981 Census of India returned 3.19 million Jains. This was estimated at the time to be at least half the true number. There are an estimated 25,000-30,000 Jains in Europe (mostly in Britain), 20,000 in Africa, 45,000 plus in North America (from Dundas, Paul (2002). The Jains. Routledge. стр. 271; 354. ISBN 9780415266062.) and 5,000 in the rest of Asia.
 5. „Press Information Bureau, Government of India“. Pib.nic.in. 2004-09-06. Посетено на 2010-09-01.
 6. „Census of India 2001“. Censusindia.net. Посетено на 2010-09-01.
 7. The Jain Knowledge Warehouses: Traditional Libraries in India, John E. Cort, Journal of the American Oriental Society, Vol. 115, No. 1 (January – March, 1995), pp. 77–87
 8. „History - Melbourne Shwetambar Jain Sangh Inc“. Melbournejainsangh.org. Посетено на 2013-07-28.
 9. 宗教年鑑 令和元年版 [Religious Yearbook 2019] (PDF) (јапонски). Agency for Cultural Affairs, Government of Japan. 2019. стр. 35.
 10. https://2009-2017.state.gov/documents/organization/208434.pdf
 11. „Buddhists“. Pew Research Center's Religion & Public Life Project. 18 December 2012. Посетено на 13 March 2015.
 12. „Global Religious Landscape - Religious Composition by Country“. The Pew Forum. Архивирано од изворникот на 2013-11-16. Посетено на 28 July 2013.
 13. Jerry Bentley, Old World Encounters: Cross-Cultural Contacts in Pre-Modern Times (New York: Oxford University Press), 46
 14. Vijaya Samarawickrama. „The Encyclopedia of Malaysia : Religions and Beliefs“. Encyclopedia.com.my. Архивирано од изворникот на 2012-06-18. Посетено на 2013-07-28.
 15. „Mahayana Buddhism: Buddhism in Indonesia“. Buddhanet.net. 1934-03-10. Посетено на 2013-07-28.
 16. Adherents.com. „Religions by adherents“. Архивирано од изворникот (PHP) на 2011-07-09. Посетено на 2003-02-09.
 17. „Sikhism: What do you know about it?“. The Washington Post. Посетено на 13 December 2012.
 18. „The List: The World's -Growing Religions“. Foreign Policy. Foreign Policy. Архивирано од изворникот на 2012-05-26. Посетено на 2010-11-05.
 19. Laozi. „Tao Te Ching, 1. chapter, translated by Livia Kohn (1993)“. Посетено на 29 May 2012.
 20. Robinet (1997), p. 63.
 21. Robinet 1997, p. 25
 22. Kirkland 2004, p. 62
 23. Kirkland 2004, p. 61
 24. ChartsBin (2009-09-16). „Chinese Folk Religion Adherents by Country“. Chartsbin.com. Архивирано од изворникот на 2011-08-13. Посетено на 2013-07-28.
 25. „Association of Shinto Shrines | 設立“. Jinja Honcho. Посетено на 2013-05-05.
 26. „2008 NHK survey of religion in Japan — 宗教的なもの にひかれる日本人〜ISSP国際比較調査(宗教)から〜“ (PDF). NHK Culture Research Institute.
 27. Chang Soo-kyung, Kim Tae-gon. Korean Shamanism – Muism. Jimoondang, 1998.
 28. Choi Joon-sik. Folk-religion: The Customs in Korea.
 29. Margaret Stutley. Shamanism: A Concise Introduction. Routledge, 2003.
 30. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-10-18. Посетено на 2012-07-25.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 31. https://www.nytimes.com/2007/07/06/world/asia/06iht-shaman.1.6527738.html?_r=1&pagewanted=all
 32. The Global Religious Landscape 2010. The Pew Forum.
 33. „Global Religious Landscape“. The Pew Forum. Архивирано од изворникот на 2013-11-16. Посетено на 4 May 2014.
 34. According to a survey in 2004 by the Zoroastrian Associations of North America, the number of Zoroastrians worldwide was estimated at between 124,000 and 190,000. The number is imprecise because of wildly diverging counts in Iran.Goodstein, Laurie (2008-09-06). „Zoroastrians Keep the Faith, and Keep Dwindling“. The New York Times. Посетено на 2009-10-03.
 35. India's 2001 Census reported 69,601 Parsi Zoroastrians.
 36. Study
 37. „Animism“. OMF. Архивирано од изворникот на 2013-10-16. Посетено на 2013-07-28.
 38. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2012-07-23. Посетено на 2011-10-17.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 39. „South Korea Shamanism - Pop Culture - GlobalPost“. GlobalPost. Посетено на 13 March 2015.
 40. „KYRGYZ GOVERNMENT UNABLE TO PRODUCE NEW NATIONAL IDEOLOGY“. Посетено на 13 March 2015.
 41. Yoram Ettinger (April 5, 2013). „Defying demographic projections“. Israel Hayom. Посетено на 29 October 2013.
 42. „Turkey Virtual Jewish History Tour | Jewish Virtual Library“. jewishvirtuallibrary.org. Посетено на 15 December 2014.
 43. „Ethnic composition of Azerbaijan 2009“. Pop-stat.mashke.org. 1971-04-07. Посетено на 2012-12-22.
 44. World Jewish Population 2007 Архивирано на 26 март 2009 г., American Jewish Yearbook, vol. 107 (2007), p. 592.
 45. „St. George Fort, Chennai St George Fort India“. Tamilnadu Tourism. Посетено на 2013-07-28.
 46. Woodhead, Linda (2005-09-01), „3. Church and Biblical Christianity“, Christianity, Oxford University Press: 46–70, doi:10.1093/actrade/9780192803221.003.0004, ISBN 978-0-19-280322-1
 47. „Chapter One: Christianity: The Largest Faith“, The Changing World of Christianity, Peter Lang, 2010, doi:10.3726/978-1-4539-0051-2/4, ISBN 978-1-4331-0523-4
 48. „Christians“. Pew Research Center's Religion & Public Life Project. 18 December 2012. Посетено на 13 March 2015.
 49. Britannica Book of the Year 2014. March 2014. ISBN 9781625131713. Посетено на 13 March 2015.
 50. 50,0 50,1 „Philippines still top Christian country in Asia, 5th in world“. Inquirer Global Nation. December 21, 2011.
 51. 51,0 51,1 „Timor-Leste“. www.cia.gov. Архивирано од изворникот на 2018-01-28. Посетено на 13 March 2018.
 52. „საქართველოს მოსახლეობის საყოველთაო აღწერის საბოლოო შედეგები“ (PDF). National Statistics Office of Georgia. 28 April 2016. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-10-10. Посетено на 29 April 2016.
 53. „Contemporary Religious distribution of Lebanon's main religions“. theodora.com. Посетено на 7 October 2014.
 54. „Итоги национальной переписи населения 2009 года (Summary of the 2009 national census)“. Agency of Statistics of the Republic of Kazakhstan. Архивирано од изворникот на 12 June 2013. Посетено на 15 November 2010.
 55. „Census of Population 2010 Statistical Release 1 - Demographic Characteristics, Education, Language and Religion“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-03-03. Посетено на 2012-08-25.
 56. „Regional Distribution of Christians“. Pew Research Center's Religion & Public Life Project. 19 December 2011. Посетено на 13 March 2015.
 57. „Religion Census: A faithful count“. The Hindu Business Line. 2004-11-16. Посетено на 2013-07-28.
 58. „Vietnam“. U.S. Department of State. Посетено на 13 March 2015.
 59. „2002 census results“ (PDF). стр. 132. Архивирано од изворникот (PDF) на October 23, 2015. Посетено на June 10, 2012.
 60. „The Armenian Apostolic Church (World Council of Churches)“.
 61. „2010 Population and Housing Census of Malaysia“ (PDF) (Malay и English). Department of Statistics, Malaysia. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 November 2013. Посетено на 17 June 2012.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 62. „Country Profile: Pakistan“ (PDF). Library of Congress Country Studies on Pakistan. Library of Congress. February 2005. Посетено на 2013-02-19. Religion: Approximately 1.6 percent of the population is Hindu, 1.6 percent is Christian, and 0.3 percent belongs to other religions, such as Bahaism and Sikhism.
 63. „Uzbekistan“. State.gov. 19 August 2010. Посетено на 28 January 2011.
 64. „The World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2017-12-29. Посетено на 13 March 2015.
 65. „A3 : Population by religion according to districts, 2012“. Census of Population & Housing, 2011. Department of Census & Statistics, Sri Lanka. Архивирано од изворникот на 2019-01-07. Посетено на 2020-11-24.
 66. „The World Factbook“. cia.gov. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 13 March 2015.
 67. Price, Massoume (December 2002). „History of Christians and Christianity in Iran“. Christianity in Iran. FarsiNet Inc. Посетено на 1 December 2009.
 68. „Christianity in Turkey“. Посетено на 13 March 2015.
 69. „BBC News - Guide: Christians in the Middle East“. BBC News. Посетено на 13 March 2015.
 70. Johnstone, Patrick; Miller, Duane (2015). „Believers in Christ from a Muslim Background: A Global Census“. IJRR. 11: 14. Посетено на 20 November 2015.
 71. „THE GLOBAL RELIGIOUS LANDSCAPE: Muslims“. pewforum. Посетено на 2012-12-18.[мртва врска]
 72. „The Global Religious Landscape“ (PDF). Pewforum.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 25 January 2017. Посетено на 7 May 2020.
 73. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2018-03-24. Посетено на 2020-11-24.
 74. „Welcome to NCMF“. Архивирано од изворникот на 2016-11-19. Посетено на 13 March 2015.
 75. „The World Factbook“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2015-07-19. Посетено на 2013-07-28.
 76. „Understanding The Mindanao Insergency“. Army.mil.ph. Архивирано од изворникот на 2015-01-08. Посетено на 2013-07-28.
 77. „Philippines“. State.gov. 2004-01-01. Посетено на 2013-07-28.
 78. „The World Factbook“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 2013-07-28.
 79. Source: Year 2000 Estimated Baha'i statistics from: David Barrett, World Christian Encyclopedia, 2000; Total population statistics, mid-2000 from Population Reference Bureau
 80. [1]National Spiritual Assembly of the Baháʼís of India
 81. Government of Kazakhstan (2001). „Religious Groups in Kazakhstan“. 2001 Census. Embassy of Kazakhstan to the USA & Canada. Архивирано од изворникот на 2006-10-31. Посетено на 2008-05-21.
 82. compiled by Wagner, Ralph D. „Turkmenistan“. Synopsis of References to the Baháʼí Faith, in the US State Department's Reports on Human Rights 1991–2000. Baháʼí Library Online. Посетено на 2008-05-25.
 83. Corley, Felix (2004-04-01). „TURKMENISTAN: Religious communities theoretically permitted, but attacked in practice?“. F18News.
 84. Chatty, Dawn (2010-03-15). Displacement and Dispossession in the Modern Middle East. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-81792-9.
 85. Doniger, Wendy (1999). Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions. Merriam-Webster, Inc. ISBN 978-0-87779-044-0.
 86. Corduan, Winfried (2013). Neighboring Faiths: A Christian Introduction to World Religions. стр. 107. ISBN 978-0-8308-7197-1.
 87. Mackey, Sandra (2009). Mirror of the Arab World: Lebanon in Conflict. стр. 28. ISBN 978-0-393-33374-9.
 88. Lev, David (25 October 2010). „MK Kara: Druze are Descended from Jews“. Israel National News. Arutz Sheva. Посетено на 13 April 2011.
 89. Blumberg, Arnold (1985). Zion Before Zionism: 1838–1880. Syracuse, NY: Syracuse University Press. стр. 201. ISBN 978-0-8156-2336-6.
 90. Rosenfeld, Judy (1952). Ticket to Israel: An Informative Guide. стр. 290.
 91. Léo-Paul Dana (1 January 2010). Entrepreneurship and Religion. Edward Elgar Publishing. стр. 314. ISBN 978-1-84980-632-9.
 92. Terri Morrison; Wayne A. Conaway (24 July 2006). Kiss, Bow, Or Shake Hands: The Bestselling Guide to Doing Business in More Than 60 Countries (illustrated. изд.). Adams Media. стр. 259. ISBN 978-1-59337-368-9.
 93. James Lewis (2002). The Encyclopedia of Cults, Sects, and New Religions. Prometheus Books. Посетено на 13 May 2015.
 94. „Are the Druze People Arabs or Muslims? Deciphering Who They Are“. Arab America (англиски). Arab America. 8 August 2018. Посетено на 13 April 2020.
 95. De McLaurin, Ronald (1979). The Political Role of Minority Groups in the Middle East. Michigan University Press. стр. 114. ISBN 9780030525964. Theologically, one would have to conclude that the Druze are not Muslims. They do not accept the five pillars of Islam. In place of these principles the Druze have instituted the seven precepts noted above..
 96. „Druze set to visit Syria“. BBC News. 30 August 2004. Посетено на 8 September 2006. The worldwide population of Druze is put at up to one million, with most living in mountainous regions in Syria, Lebanon, Jordan and Israel.
 97. Dana 2003.
 98. Lebanon 2015 International Religious Freedom Report U.S. Department of State. Retrieved on 2019-04-23.
 99. The population of Syria dropped during the civil war, and the Druze were strongly affected.
 100. „The Economist“. 390 (8618–24). 2014: 49. Наводот journal бара |journal= (help)
 101. „The Druze population in Israel - a collection of data on the occasion of the Prophet Shuaib holiday“ (PDF). CBS - Israel. Israel Central Bureau of Statistics. 2019-04-17. Посетено на 2019-05-08.
 102. International Religious Freedom Report, US State Department, 2005
 103. Religiously Unaffiliated
 104. „China – People“. World Desk Reference. Архивирано од изворникот на 2012-02-17. Посетено на 2007-01-01.
 105. Dentsu Communication Institute Inc., Research Centre for Japan (2006)(јапонски)
 106. "Philippine Statistical Yearbook" (PDF). psa.gov.ph. 2015.
 107. "PHILIPPINES 2012 INTERNATIONAL RELIGIOUS FREEDOM REPORT" (PDF). www.state.gov. 2012.