Рекламирање преку Интернет

Од Википедија — слободната енциклопедија

Рекламирањето преку Интернет, познато и како онлајн маркетинг, Интернет огласување, дигитално рекламирање или веб-рекламирање е форма на маркетинг и рекламирање што го користи Интернетот за промовирање производи и услуги на публиката и корисниците на платформата. Рекламирањето преку Интернет вклучува маркетинг преку е-пошта,маркетинг пребарувач (SEM), маркетинг на социјалните мрежи ,многу видовите рекламирање на екранот(вклучувајќи рекламирање на веб-банери) и мобилно рекламирање.Рекламите се повеќе се доставуваат преку автоматизирани софтверски системи кои работат на повеќе веб-локации, медиумски услуги и платформи, познати како програмско рекламирање.