Резедов белец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pontia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Резедов белец
Eastern bath white (Pontia edusa) female Macedonia.jpg
Резедов белец, Македонија
Резедов белец, Македонија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pontia
Вид: Резедов белец
Биномен назив
Pontia edusa
Fabricius, 1777
Синоними
 • Colias edusa (Fabricius, 1787)
 • Papilio edusa Fabricius, 1787
 • Pontia daplidice auct. non Linnaeus, 1758
 • Pontia daplidice edusa (Fabricius, 1776

Резедов белец (Pontia edusa) е пеперуга од семејството на пеперуги Белци. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Резедовиот белец е мала пеперуга со распон на крилјата до 45 мм. Горниот дел на крилјата е бек со црни дамки на предните делови од крилјата. Долните делови имаат сивкаста боја.

Возрасните единки летаат од март до октомври[1][2] и може да има од две до четири генерации. Јајцата се полагаат единечно и имаат период на инкубација од седум дена. Во мај се појавуваат гасениците. Гасениците се сивкасто-зелени со жолти ленти.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата се наоѓа во јужна и централна Европа, Близок Исток. Често мигрира и во западна Европа и Скандинавија.[2][3][4]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Оваа пеперуга може да се најде во отворени тревни површини, каменести и карпести предели. Живее на надморска висина до 2300 метри.[2]

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • P. e. edusa (Fabricius, 1777)
 • P. e. persica (Bienert, 1869)
 • P. e. nubicola (Fruhstorfer, 1908)
 • P. e. amphimara (Fruhstorfer, 1908)
 • P. e. praeclara (Fruhstorfer, 1910)
 • P. e. moorei (Röber, 1907)
 • P. e. avidia (Fruhstorfer, 1908)
 • P. e. davendra (Hemming, 1934)[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. butterfly guide
 2. 2,0 2,1 2,2 euro butterflies
 3. Fauna Europaea
 4. Funet.fi
 5. Heiner Ziegler - Pieridae der Holarktis

Литература[уреди | уреди извор]

 • M.Chinery et P.Leraut Photoguide des papillons d'Europe Delachaux et Niestlé
 • Guide des papillons d'Europe et d'Afrique du Nord de Tom Tolman, Richard Lewington, éditions Delachaux et Niestlé, 1998

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]