Прејди на содржината

Режим (политика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светското население кое живее под различни политички режими, како што е дефинирано во Полити IV.[1]

Режим[2][3] — во политиката е облик на владеење или збир на правила, културни или општествени норми итн. што го регулираат работењето на влада или институција и нејзините интеракции со општеството.

Употреба[уреди | уреди извор]

Додека зборот режим потекнува како синоним за секаков вид влада, модерната употреба му даде негативна конотација, што имплицира авторитарна влада или диктатура. Дефиницијата во Вебстеровиот речник наведува дека зборот режим се однесува едноставно на облик на владеење,[4] додека Оксфордскиот англиски речник го дефинира режимот како „влада, особено авторитарна“.[5]

Современата академска употреба на терминот „режим“ е поширока од популарната и новинарската употреба, што значи „среден слој помеѓу владата (која носи секојдневни одлуки и лесно се менува) и државата (која е сложена бирократија со задача со низа присилни функции).“ [6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „World citizens living under different political regimes“. Our World in Data. Посетено на 5 March 2020.
  2. „режим“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „режим“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  4. Regime as defined in the Merriam–Webster website
  5. Regime[мртва врска] as defined in the Oxford English Dictionary
  6. Breakdown of the GCC Initiative

Литература[уреди | уреди извор]