Региони во Чиле

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чиле се дели на 15 региони (шпански: regiones; едн. región), кои претставуваат врховна административна единица на државата. На чело на секој регион стои настојник (intendente), кој го назначува претседателот, како и посредно избрано тело наречено „регионален совет“ (consejo regional).

Регионите потоа се делат на покраини. Со секоја покраина раководи управник (gobernador), кој е исто така назначен од претседателот. Во земјата има вкупно 54 покраини. Секоја покраина се состои од општини.

Редни броеви[уреди | уреди извор]

Секој регион има римска бројка пред самото име (на пр. IV Región de Coquimbo - „Четврти регион Кокимбо“). При создавањето на регионалната поделба на земјата, властите згодно ја поделиле земјата на набројани региони од I (најсеверен) до XII (најјужен). Престолнинскиот регион во средината на земјата ја носел посебната ознака „RM“, (Región Metropolitana) наместо бројка. Во поново време овој правилен редослед е нарушен со создавањето на XIV регион на југ и XV на север (XIII не се користи) во 2007 г.

Список на региони[уреди | уреди извор]

Карта на регионите во Чиле
Број Име Админ. центар Површина (км2) Население
Flag of Tarapaca, Chile.svg Тарапака
Región de Tarapacá
Икике 42.225,8 298,257
Flag of Antofagasta Region, Chile.svg Антофагаста
Región de Antofagasta
Антофагаста 126.049,1 542.504
Flag of Atacama, Chile.svg Атакама
Región de Atacama
Копјапо 75.176,2 290.581
Flag of Coquimbo Region, Chile.svg Кокимбо
Región de Coquimbo
Ла Серена 40.579,9 704.908
Flag of Valparaiso Region, Chile.svg Валпараисо
Región de Valparaíso
Валпараисо 16.396,1 1.723.547
Flag of O'Higgins Region, Chile.svg О'Хигинс
Región del Libertador General Bernardo O'Higgins
Ранкагва 16.387 872.510
Flag of Maule, Chile.svg Мауле
Región del Maule
Талка 30.296,1 963.618
Flag of Biobío Region, Chile.svg Биобио
Región del Bío-Bío
Консепсион 37.068,7 1.965.199
Flag of La Araucanía Region.svg Арауканија
Región de la Araucanía
Темуко 31.842,3 907.333
Flag of Los Lagos Region, Chile.svg Лос Лагос
Región de Los Lagos
Пуерто Монт 48.583,6 785.169
Flag of Aysen, Chile.svg Ајсен
Región Aisén del General Carlos Ibáñez del Campo
Kojajke 108.494,4 98.413
Flag of Magallanes, Chile.svg Магаљанес и Чилеански Антарктик
Región de Magallanes y de la Antártica Chilena
Пунта Аренас 132.291,1 159.152
Flag of Ñuble Region, Chile.svg Њубле
Región de Ñuble
Чиљан 13.178,5 480.609
Flag of Los Ríos, Chile.svg Лос Риос
Región de Los Ríos
Валдивија 18.429,5 363.887
Flag of Arica y Parinacota, Chile.svg Арика и Паринакота
Región de Arica y Parinacota
Арика 16.873,3 213.595
Flag of the Metropolitan Region, Chile.svg Престолнински регион
Región Metropolitana de Santiago
Сантјаго 15.403,2 6.683.852

Напомена: Податоците за населението се однесуваат на пописот од 2012 г.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „За Чиле“. Комисија за странски инвестиции на Владата на Чиле. Архивирано од изворникот на 2020-03-26. Посетено на 19 ноември 2013. (англиски)