Региони во Мавританија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мавританија е поделена на 12 региони (француски: région; арапски: ولاية) и еден престолнински округ. Регионите се делат на 44 департмани.

Карта на регионите во МавританијаАсабаБракнаДахлет НуадибуГорголКудимагаХод еш-ШаркиХод ел-ГарбиИншириНуакшотТагантТирис ЗемурТрарза
Карта на регионите во Мавританија
Бр. Покраина Админ. центар Површина (км2) Население (2000)
1 Адрар Атар 215.300 60.847
2 Асаба Кифа 36.600 249.596
3 Бракна Алег 33.800 240.167
4 Дахлет Нуадибу Нуадибу 22.300 75.976
5 Горгол Каеди 13.600 248.980
6 Кудимага Селибаби 10.300 186.697
7 Ход еш-Шарки Нема 182.700 275.288
8 Ход ел-Гарби Ајун ел-Атрус 53.400 219.167
9 Иншири Акжужт 46.800 11.322
10 Нуакшот[1] Нуакшот 1.000 611.883
11 Тагант Тиџикџа 95.200 61.984
12 Тирис Земур Зуерат 252.900 53.586
13 Трарза Росо 67.800 252.664

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. престолнински округ

Надворешни врски[уреди | уреди извор]