Региони во Етиопија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Етиопија е поделена на 9 региони (амхарски: ክልል „килил“, множ. „килилоч“) организирани по етнички целини и два управни града со првостепен статус. Во минатото земјата се делела на покраини. Поимот „килил“ впрочем значи „резерват“ или „заштитено подрачје“ и се однесува на матичните краеви на секоја од народностите во земјата.[1]

Региони[уреди | уреди извор]

Карта на регионите во Етиопија
Региони и управни градови во Етопија
Бр. Регион Население[2] Површина
(км²)[3]
Густина
(жит/км²)
Админ. центар
1 Адис Абеба (упр. град) &100000000000000027389992,739,551 &10000000000052699000000526,99 &100000000000000051984895,198,49 ---
3 Амхара &1000000000000001721399917,214,056 &10000000000000154708959154,708,96 &10000000000011128000000111,28 Бахир Дар
2 Афар &100000000000000014110001,411,092 &1000000000000007205277972,052,78 &1000000000000195800000019,58 Семера
4 Бенишангул-Гумуз &10000000000000670846999670,847 &1000000000000005069868050,698,68 &1000000000000132300000013,23 Асоса
6 Гамбела &10000000000000306915999306,916 &1000000000000002978282029,782,82 &1000000000000103100000010,31 Гамбела
5 Дире Дава (упр. град) &10000000000000341834000341,834 &100000000000000015586101,558,61 &10000000000021932000000219,32 ---
10 Јужни Народности &1000000000000001504199915,042,531 &10000000000000105887180105,887,18 &10000000000014206000000142,06 Аваса
8 Оромија &1000000000000002715800027,158,471 &10000000000000284537840284,537,84 &1000000000000954500000095,45 Адис Абеба
9 Сомали &100000000000000044390004,439,147 &10000000000000279252000279,252 &1000000000000159000000015,90 Џиџига
11 Тиграј &100000000000000043159994,316,988 &1000000000000004140995041,409,95 &10000000000010419000000104,19 Мекеле
7 Харари &10000000000000183343999183,344 &10000000000033394000000333,94 &10000000000054903000000549,03 Харар

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]