Региони во Гвинеја-Бисао

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на регионите во Гвинеја-Бисао

Гвинеја-Бисао се дели на 8 региони (португалски: regiões) и 1 автономен сектор (sector autónomo).

Региони[уреди | уреди извор]

Регионите се следниве (со административните центри во загради):

Регионите се делат на вкупно 37 сектори.

Покраини[уреди | уреди извор]

Сите региони можат да се групираат и во 3 покраини:

  • Источна : Бафата, Габу
  • Северна : Биомбо, Кашеу, Ојо
  • Јужна: Болама, Кинара, Томбала

Поврзано[уреди | уреди извор]