Регионализација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Регионализацијата во буквална смисла на зборот означува тенденција на формирање региони.

Во смисла на национална политика означува тенденција на регионализација на една земја и давање овластувања на централната власт во рацете на локалната власт.

Во меѓународна смисла, ја покажува тенденцијата на две или повеќе земји кон креирање заедничка политика типична за географскиот и културен регион во кој тие се наоѓаат.