Регионален пат 1201

Од Википедија — слободната енциклопедија

Регионален пат 1201 shield

Регионален пат 1201
Карта
Протегање на регионалниот пат
Информации за правецот
Должина:52,4 км
Поважни клучки
Од:Струга
До:Дебар
Местоположба
Општини:Струга, Дебар
Патна мрежа
Патишта во Македонија

Регионален пат 1201 (ознака: Р1201) — регионален пат во Македонија, со насока на движење југ-север. Има вкупна должина од 52,4 километри и 7 делници. Патот започнува во Струга и се движи на север кон Дебар.[1]

Во овој пат влегува и кракот од селото Џепиште кон границата со Албанија до граничниот премин Џепиште.

Делници[уреди | уреди извор]

Регионалниот пат 1201 според Јавното претпријатие за државни патишта има вкупно 7 различни делници.

Протегање на регионалниот пат
Делница Почеток Крај Потег (км)
врска со Motorway-A2-Hex-Green.svg 0,0
1281 Струга Мороишки мост 0,0 - 1,4
1282 Мороишки мост Добовјани (Вевчани) 1,4 - 8,7
1283 Добовјани (Вевчани) Добовјани (Јабланица) 8,7 - 9,0
1284 Добовјани (Јабланица) Дренок 9,0 - 27,0
1285 Дренок Џепиште 27,0 - 38,6
1286 Џепиште Дебар 38,6 - 51,1
врска со Regional road Macedonia R-1102.svg 52,4

Како посебен крак на овој регионален пат влегува делницата 1287 до границата со Албанија од селото Џепиште во должина од 1.274 метри, со што вкупната должина на Р1201 е 52,4 километри.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ПАТНА МРЕЖА | Јавно претпријатие за државни патишта“. www.roads.org.mk. Посетено на 2021-01-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]