Регина С. Бурачик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Регина Сандра Бурачик е аргентинска[1] математичарка, која работи на оптимизација и анализа (особено: конвексна анализа, функционална анализа и не-мазна анализа). Во моментов, таа е професор на Јужноавстралискиот универзитет.[2]

Таа докторирала на ИМПА во 1995 година, под надзор на Алфредо Ноел Јусем (Генерализиран метод на проксимална точка за проблемот со варијационата нееднаквост).[3] Во својата теза, таа "ги вовела и анализирала методите за решавање на варијационите нееднаквости, а подоцна станала генерализација на конвексниот ограничен проблем за оптимизација".[4]

Одбрани публикации[уреди | уреди извор]

Статии[уреди | уреди извор]

  • со А. Н. Јусем и Б. Ф. Сваитер. "Проширување на монотоните оператори со апликации за варијабилни нееднаквости", Анализа на сет-вредноста
  • со А. Н. Јусем. "Општ алгоритам за проксимална точка за проблемот на варијациона нееднаквост во Хилберт просторот", СИАМ Весник за оптимизација
  • со A. Н. Јусем. "Мапирање со поставени вредности и проширувања на монотоните оператори", Оптимизација и нејзините апликации
  • со Б. Ф. Сваитер. "Максимални монотони оператори, конвексни функции и специјални семејства на проширувања", Анализа со поставени вредности

Книги[уреди | уреди извор]

  • со Јусем: Мапирање со поставени вредности и проширувања на монотоните оператори (2007)
  • Варијационата анализа и генерализирана диференцијација во оптимизацијата и контролата (2010, како уредник).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. MTE, "Autorização de Trabalho a Estrangeiros", D.O.U. n. 15 (1997), p. 1305
  2. „Unisanet: Burachick“. Архивирано од изворникот на 2016-03-17. Посетено на 2019-01-22.
  3. Regina Sandra BurachikПроект „Математичко родословие“ (англиски)
  4. Federal University of Rio de Janeiro: PESC[мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]