Ребус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Германски ребус од околу 1620 година.

Ребус[1][2] - вид енигматска задача во која се претставени слики или цртежи чии имиња се дел од решението. Решението за загатката може да биде само еден збор, или цела реченица или израз.

Елементи на ребусот[уреди | уреди извор]

Во ребусот се претставени слики. Називот на секоја слика претставува еден дел од решението. Сликите најчесто се наредени од лево кон десно и се решаваат по тој редослед.

Ако решението на загатката е тешко да се претстави во целосните називи на сликата, може да се одземат од името на секоја слика еден или два гласа од почетокот или крајот на зборот. Тогаш пред или зад сликата се става апостроф, што покажува дека треба да се одземе еден глас/буква. Колку повеќе апострофи, толку повеќе гласови се одземаат. Прекумерната употреба на апострофи не е популарна.

Понекогаш сликата се вклопува во решението речиси совршено, но потребен е еден глас за да се смени името на сликата. Потоа, веднаш до сликата, се пишува кој глас треба да се замени со кој глас.

За потешки загатки, се остава простор за правилно решение кој со бројот на ќелии укажува колку гласови содржи конечното решение.

Понекогаш со ребусите се става бројчен клуч. Во клучот, секој број означува колку гласови има во насловот за одредена слика.

Буквен ребус[уреди | уреди извор]

Буквениот ребус е посебен вид ребус во кој се користат само букви. Конечното решение се добива со толкување на односот помеѓу буквите. Во вакви загатки, предлозите како што се во, од, на, кај играат важна улога.

Историја[уреди | уреди извор]

Во историјата, ребуси се појавуваат во хералдиката. Благородништвото често го претставувало нивното име на нивните грбови и штитови со ребус. Тие исто така се појавуваат во уметноста, каде што сликарите, кога сликаат портрети на некоја личност, честопати сликаат предмет или животно до нив, кое со своето име асоцира на името на лицето од сликата.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]