Рајот (Тинторето)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Глорија дел Парадизо“

Рајот — голема (22 x 9 метри) масло на платно што доминира во главната сала на Дуждова палата, каде што беше домаќин на „Големиот совет на Венеција“. Таа е една од најголемите слики на платно во светот и е насликана од Јакопо Робусти, попознат како Тинторето, син на венецијански бојач („тинторе“ значи бојач и „тинторето“ ' Малиот бојар, на италијански). Сликата содржи небесна сцена со приказ на различни религиозни личности како што е портретот на Јустина, светица-заштитник од Падова (чиј ден на прослава е 7 октомври, датумот на Битката кај Лепанто).[1].

Од центарот на сцената се отвора патека на светлина кон Империја, дозволувајќи им на душите на Правеникот да се искачат (со помош на ангелите) и Божјата милост да се спушти врз Дожот. Во центарот на оваа патека се наоѓа блескавата фигура на полузавесен Архангел. Композицијата е преполна со околу 500 фигури, детално прикажани.

За тоа, Џон Раскин рече: „Не се двоумам да тврдам дека оваа слика е убедливо најскапоценото уметничко дело од кој било вид, што сега постои во светот“.

Многу од делата на Тинторето беа премногу витални за нивната локација или преголеми по големина за да се преселат на други експонати, поради што многу од нив остануваат со седиште во Венеција, Италија.

Сликарство[уреди | уреди извор]

„Девицата што се застапува со Христос“ ја прикажува сцената надмината од гулабот на Светиот Дух и издигнат на густ полукружен ранг од херувими и серафим. Референцата за Благовештение што фигурираше на претходната фреска беше присутна: Архангел Гаврил е прикажан како и држи крин на Марија, прикажан со [ [ореол (религиозна иконографија)|ореол]] од 7 ѕвезди. Божествената светлина не произлегува од гулабот на Светиот Дух, туку од ликот на Христос Судијата, прикажан како држи глобус надграден со крст; десно од него стои Архангел Михаил кој ја држи вагата на правдата. Редоследот на небесната хиерархија се почитува: евангелистите се појавуваат во полукруг веднаш под главната сцена, при што светците се порамнети по истиот редослед по кој фигурираат во црковните литии.

Историските референци го вклучуваат портретот на Јустина, заштитничка на Падова (чиј ден на прослава е 7 октомври, датумот на Битката кај Лепанто).

Од центарот на сцената се отвора патека на светлина кон Империја, дозволувајќи им на душите на Правеникот да се искачат (со помош на ангелите) и Божјата милост да се спушти врз Дожот. Во центарот на оваа патека се наоѓа блескавата фигура на полузавесен Архангел. Композицијата е преполна со околу 500 фигури, детално прикажани.

Влијанија[уреди | уреди извор]

Околу две децении во 16 век, бојаџијата во Венеција, Италија по име Батиста Робусти зачнал син кој ќе биде познат како Јакопо Робусти. Ништо не се знае за детството на Јакопо, бидејќи бизнисот на неговиот татко како фармер не бил доволно значаен за да биде добро документиран. Момчето им било познато на своите врсници како Тинторето. Карло Ридолфи, кој е роден околу истата временска рамка со смртта на Тинторето кон крајот на 16 век, ќе напише биографија за Тинторето. Тој откри дека Тинторето почнал да практикува цртање во многу рана фаза од неговиот живот. Тој ги користел производите и материјалите што татко му веќе ги поседувал во рамките на неговата работа за да им ја даде бојата на неговите дела што ја барале. Фактот дека Тинторето поседувал неверојатна моќ и талент во толку рана фаза во неговиот живот, се докажува со тоа како тој бил во можност да студира блиску под Тицијан, кој бил веројатно најголемиот во своето време во Венеција и исклучително добро - познат. Достоен ученик кој владеел со туѓи вештини или во контакт со богати и влијателни патрони можел да најде засолниште и искуство од работилницата на најпознатиот сликар во неговото време. Овој ученик се покажа како Тинторето. Пишаните записи во овој период ни потврдуваат дека наставникот и ученикот редовно се судирале, а истовремено навестувале дека Тицијан можеби му завидувал на младото момче поради неговиот суров природен талент.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1577 година, пожар уништил дел од Дуждовата палата, вклучително и фреска од 14 век од Гваренто што го прикажува Крунисувањето на Богородица. Сликата се наоѓала зад тронот на кој дуждот и богатите аристократи заземале места меѓу Големиот совет за време на нивните собири. Различни уметници добија детални насоки за содржината и композицијата, при што централна мисла беше рекреацијата на визуелните аспекти на уништеното дело. Главната цел беше што поблиску да се имитира естетската моќ на уништеното уметничко дело. Одржан е конкурс за замена на оштетената слика. Натпреварувачите доставија многу разновидни скици. Паоло Веронезе и Франческо Басано беа избрани да го завршат огромното уметничко дело во тандем, но Веронезе умре пред да започне работата и комисијата беше преназначена на Тинторето. Тинторето претстави две скици, и двете за разлика од финалната верзија; ова беше неговото последно големо дело и беше завршено главно од неговата работилница под раководство на неговиот син, Доменико Ова џиновско платно — едно од најголемите слики во светот , речиси 25 метарs (82 ст) долга — беше насликана во делови, во големата главна сала на школа на милосрдието.

Главната премиса на „Рајот“ на Тинторето беше Исус Христос, наспроти Марија, која беше секундарна и приказите на Благовештение беа отстранети, давајќи му поголема моќ на ликот на Христос кој е супериорен од Марија. Сепак, двете фигури мораа да бидат вклучени за да останат верни на темата за рајот што беше демонстрирана во оригиналното дело на Гуариенто. Многубројните толпи ангели, како и светците намерно ја поттикнуваат идејата за Последниот суд. Ова служеше како потсетник за присутните на советот да внимаваат на нивните постапки и морал бидејќи на крајот ќе има последици.

Може да се претпостави дека повеќето сликари кои ја украсиле понапредната возраст на Тинторето кога добиле проект од таков размер каков што бил Дуждовата палата, би се двоумеле. Масивната природа на ремек-делото бараше агресивен физички труд за да се постигне забележителен напредок. Тинторето можеше да заврши примерен дијаграм на последната работа, но не беше во можност да ја изврши задачата да ја заврши завршната работа во целост. Ехолс и Илчман објаснуваат во нивната книга „Тинторето: уметник на ренесансната Венеција“, „[Тинторето] немаше сила да се качува и надолу по скелето и да ги стави последните допири на неговото платно. син] Доменико."

Самиот Тинторето насликал неколку дарежливи делови од таванот само за сложениот проект. Неговите додатоци ставија акцент на уникатната политичка структура на градот Венеција, ги покажаа неговите граѓански права, воената моќ и достигнувања. Со ова се прославуваше уникатната форма на владеење во градот, промовирана граѓанска слобода и пример за еднаквоста на Венеција во рамките на Светото Римско Царство и папството. [2].

Книжевност[уреди | уреди извор]

Тинторетовиот Рај е наслов на трилерот од 2021 година на Роб Самборн Заробеникот на Рајот објавен од Тачпоинт прес.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]