Растока

Од Википедија — слободната енциклопедија
Растока на Елса и „Хаза во Мела
Сезонска растока на реката Кавери

Растокарека која се разгранува од голема река пред да се влее во море, особено во речна делта. Појавата е позната како речна бифуркација. Спротивно на растока е притока.

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Во Луизијана, на пример, реката Ачафалаја се разделува од реката Мисисипи. Во некои случаи, растоката може да „кради“ толку вода од својот родител што таа може да стане главната рута. Всушност, ова е сериозен проблем за Њу Орлеанс, поради тоа што Ачафалаја тече по пострмен пат до Заливот на Мексико, и затоа зема сè повеќе и повеќе вода од Мисисипи. Ова било запрено скоро, и тоа со изградбата на брана со цел да се контролира истекот на Мисисипи во Ачафалаја.

Јужна Америка[уреди | уреди извор]

Реката Касиквијаре е растока на горно Ориноко, која што течи јужно кон Рио Негро и формира уникатен природен канал помеѓу речните системи Ориноко и Амазон. Таа е најголемата река на планетата која поврзува два големи речни система.

Азија[уреди | уреди извор]

Други забележителни растоки се реката Колидам, растока на реките Кавери и Хугли, растока на реката Ганг, и двете во Индија.

Европа[уреди | уреди извор]

Ајсел, Вал и Долна Рајна се трите главни растоки на Рајна. Реката Актуба е главната растока на Волга.

Во Србија (Косово) реката Неродимка по пат на бифуркација дава вода на Црноморскиот слив (преку реката Ибар) и на Егејскиот речен слив (преку реката Лепенец).

Македонија[уреди | уреди извор]

Радика е единствената река во Македонија која по пат на вештачка бифуркација дава вода на Јадранскиот (Црн Дрим) и Егејскиот речен слив (Вардар, со пренос на вода преку хидросистемите Маврово и Врбен).

Поврзано[уреди | уреди извор]