Растерна графика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Екранска снимка од KDE уреедувач за растерна графика KolourPaint
Екранска снимка од GIMP уредувач за растерна графика

Растер графички уредувач е компјутерска програма која овозможува на корисниците да цртаат и едитираат слики интерактивно на компјутерскиот екран и да ги зачувуваат во еден од популарните “bitmap” или “raster” формат како JPEG, PNG, GIF и TIFF.

Некои уредувачи се специјализирани за едитирање на фото-реалистични слики како Adobe Photoshop, додека другите се повеќе артистички ориентирани, како Adobe Fireworks.

Векторски уредувач наспроти Растер уредувач[уреди | уреди извор]

Векторските уредувачи честопати се помешувани со Растерни уредувачи. Векторските уредувачи се подобри за графички дизајн, распоред на страница, типографија, логоа, острорабни артистички илустрации (како: анимирани филмови, clip art, сложени геометриски шари), техничка илустрација, дијаграмирање и шематски блокови. Растер уредувачите се подобри за туширање, фотообработка, фотореалистични илустрации, колажи и рачни илустрации создадени со помош на pen tablet. Повеќето илустратори користат Corel Photo-Paint и Photoshop за да создадат доста типови илустрации. Поновите верзии на bitmap уредувачите, како GIMP и Photoshop подржуваат алатки за работа со вектори, додека векторските уредувачи како CorelDRAW или Adobe Illustrator постепено вметнуваат алатки како и кај bitmap уредувачите.

Општи својства[уреди | уреди извор]

  • Избор на регион за едитирање.
  • Поставување на линии со четки во различна боја, големина, форма и притисок
  • Обојување на цел регион со една боја, градиент, или текстура.
  • Избор на боја користејки различни бојни модели (e.g. RGB, HSV), или користејки color dropper.
  • Поставување на текст со различен фонт.
  • Композитно користење на лаери.
  • Едитирање и конвертирање.

Води[уреди | уреди извор]