Ранетиот Црногорец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ранетиот црногорец (српски: Рањени Црногорац, Ranjeni Crnogorac) — наслов на четири скоро идентични композиции на уметникот Паја Јовановиќ каде што се прикажува ранета младост опкружена со селани во традиционална облека, најверојатно за време на Црногорско-османлиската војна од 1876–78 година.

Во 1982 година, делото ги добило пофалбите од критичарите и ја освоило првата позиција на годишната изложба на Академијата за ликовни уметности во Виена во 1882 година. Со оглед на неговиот успех, на Јовановиќ му била доделена стипендија од австроунгарска влада и склучил договор со Француската галерија во Лондон за производство на серија слики за балканскиот живот.[1] Историчарите на уметноста сметале дека „Ранетиот Црногорец“ е едно од најдобрите ориенталистички дела на Јовановиќ. Јовановиќ продолжил да комплетира три дополнителни верзии на композицијата во наредните децении, од кои три се на масло на платно. Првата моментно е изложена во галеријата Матица Српска во Нови Сад, втората и третата се во приватни колекции, а четвртата е сместена во Музејот за југословенска историја во Белград.

Наводи[уреди | уреди извор]