Прејди на содржината

Рамон Менендез Пидал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рамон Менендез Пидал

Рамон Менендез Пидал (изговор на шпански: [raˈmon meˈnendeθ piˈðal], 13 март 1869 година - 14 ноември 1968 година) бил шпански филолог и историчар. Тој интензивно работел на историјата на шпанскиот јазик и шпанскиот фолклор и народната поезија. Една од неговите главни теми била историјата и легендата за Ел Сид. Тој бил номиниран за Нобелова награда 23 пати, најноминирана личност, трипати повеќе од втората најноминирана личност, Андре Малро.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Менендез Пидал е роден во А Коруња, Галисија, Шпанија. Неговиот татко Хуан Менендез Фернандес бил адвокат и судија од Астурија. Неговата мајка била Рамона Пидал, исто така астуријка. Неговиот постар брат, Хуан Менендез Пидал, кого го надживеал повеќе од педесет години, исто така бил литературен научник за народната поезија на Астурија. Другиот постар брат, Луис Менендез Пидал, бил реалистичен сликар и професор по историја на уметноста.

Студирал на универзитетот во Мадрид. Во 1899 година бил назначен за претседател на романтистика на истиот универзитет, позиција што ја извршувал сè до неговото пензионирање во 1939 година. Во 1900 година се оженил со Марија Гори, која во 1896 година станала првата Шпанка што добила диплома по филозофија, а подоцна, во 1909 година, станала првата жена што докторирала на немедицина на шпански универзитет. Својот меден месец го поминале во потсетување на географските локации на „Песна за Сид“ ( (Cantar de Mio Cid) ).

Менендез Пидал бил избран во Шпанската кралска академија (Real Academia Española) во 1901 година и бил избран за директор во 1925 година. Сепак, тој поднел оставка во 1939 година под притисок на академици кои сакале режисер поприфатлив за режимот на Франко. Како и да е, во декември 1947 година тој бил реизбран за директор едногласно и ја извршувал функцијата до крајот на својот живот.

Во 1910 година, тој станал шеф на филолошкиот оддел на Центро де Естудиос Хисторикос (Центар за историски студии), поделба на либералната и европски ориентирана Junta para Ampliación de Estudios [шпански], кој исто така имал делови посветени на медицината, физиката, хемијата и математиката. Во 1914 година Центро ја основал Revista de Filología Española (весник за шпанска филологија), кое ќе стане најголем научно списание во областа на лингвистиката и средновековната и ренесансната шпанска литература.

За време на 1920-тите, Менендез Пидал објавувал низа главни студии: Poesía juglaresca y juglares (1924) го проследил развојот на поезијата во средновековна Шпанија. „Потекло на шпанкиот јазик“ (Orígenes del español 1926), знаменитоста во романтичката лингвистика, ја враќа пред-литературната фаза на иберо-романтичните дијалекти и „триумфот“ на кастилскиот јазик. Колекцијата балада, наменета за пошироката јавност, „Нов цвет на стари романси“ (Flor nueva de romances viejos 1928) станал бестселер и вклучува некои верзии на балади што Менендез Пидал ги напишал самиот. Конечно,(La España del Cid 1929) ја проследил кариерата на воинот господар во 11 век, Родриго Диаз де Вивар („Ел Сид“), во биографија на околу 1000 страници.

По Шпанската граѓанска војна, Менендез Пидал присилно станал „независен научник“ и ревидирал голем дел од претходната работа. Сепак, од овој период е неговиот есеј „Los españoles en la Historia“, студија што ја следи борбата меѓу либералите и конзервативците во целиот тек на историјата на Шпанија. Тој исто така ги сумирал своите откритија за баладите во „Шпанска балада: Теорија и историја“ (1953) и ја применил својата теорија за потеклото на епската поезија на француската литература во „La Chanson de Roland y el neotradicionalismo“ (1959).

Менендез Пидал работел многу години на сеопфатна историја на шпанскиот јазик, која не можел да ја заврши во текот на својот живот; двата тома се објавени постхумно како „Historia de la lengua española“ (2005).

Тој бил номиниран за Нобелова награда 23 пати, но никогаш не победил. Само во 1956 година, тој добил над 16 номинации за Нобелова награда за литература.[2]

Главни дела[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nomination Database André Malraux
  2. „Nomination Database“. www.nobelprize.org. Посетено на 2016-11-03.