Размер TT

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Размер TT
Vasuttorteneti park 021.jpg
Макета на железница во размер TT
Размер 35 мм на 42 см
Сооднос 1:120
Стандард(и) NEM, NMRA
Макетен колосек 12 мм

TT, (од англ. Table Top = „столна“) е размер во сооднос од 1:120 која припаѓа по големина помеѓу размерот N и размерот HO.

Историја[уреди | уреди извор]

Иновацијата е на инженерот Хал Џојс од Индијана, САД во 1946 година, и со неговата фирма ХП Продукт (англиски:HP Products) во 1950 година пуштено е во промет повеќе од 20 различни модели за хобисти на TT. Моделите на TT во САД не бил особено прифатен но затоа во повоена Европа поради помалите просторни можности, прилично распространет. TT бил најмал размер сѐ до 1960 кога фирмата (англиски: Arnold Rapido) на пазарот го претставува размерот N (1:160)

Варијанти[уреди | уреди извор]

Размерот TT има повеќе потесни линии како претставници на теснолинејски железнички линии како одговор на линијата во нормалниот размер TT.

Варијации на размерот TT
Размер
Прототип
Забелешка
TT
12 мм
1435 мм, покривајќи ги и ширините од 1250 - 1700 мм колосек
TTm
9 мм
.
850 - 1250 мм колосек
TTe
6,5 мм
.
650 - 850 мм колосек
TTf
4,5 мм
.
400 - 650 мм колосек, во Република Македонија поради постоењето на теснолинејка од 600 мм.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Надворешни врски во дискусиони групи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]