Разговор со корисник:StanProg/Архива 1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

факт[уреди извор]

Постои теорија, дека Чувашките претци биле Прабугари, кои живееле на северниот Кавказ од 5. до 8. век ти се молам. тука нема никаква теорија. тоа е факт.Raso mk 19:43 8 фев

Вандализам[уреди извор]

Не ги вандализирај статиите поврзани со Македонија и со Македонците и не употребувај повеќе од еден корисник. По сѐ изгледа дека корисникот Охрид е твој клон на што укажува и истиот стил на којшто сте си ја уредиле корисничката страница. --Amacos 23:20, 29 септември 2007 (UTC)

Не вандализирам, ова си е официалниот попис од 2001 година! Охрид не е moj клон! --StanProg 23:25, 29 септември 2007 (UTC)

Ако си доволни писмен ќе видиш дека таму има друг извор за Македонците во Бугарија. Официјалните пошписи од Бугарија можете да ги употребувате како тоалетна хартија. За нас тие не се валидни бидејќи не се реални, а тоа го докажуваат и исказите на Македонците од Бугарија. И уште еднаш те предупредувам да не вандализираш и да не бришеш податоци без основа. --Amacos 23:30, 29 септември 2007 (UTC)

Изворот не е официjален! Официjален е пописот. --StanProg 23:34, 29 септември 2007 (UTC)

Тоа што е за тебе официјален можеш да си го чуваш за по дома. Овде е официјален единствено официјалниот став во Македонија поткрепен со неутрални извори. И не ги менувај податоците. Толерантноста на администраторите има граница. --Amacos 23:37, 29 септември 2007 (UTC)

Официјален е во целиот свет! Неутрални извори? :) --StanProg 23:39, 29 септември 2007 (UTC)

Не постои официјален податок во цел свет. Единствено постои бугарски фалсификат и неутрални податоци од разни светски организации коишто бројот на Македонците во Бугарија го определуваат и до 300.000 луѓе. Дека кориснкиот Охрид е твој клон се гледа од далеку. Не само стилот на уредување на личните страници и начинот на пропагирање, туку ги правите и истите грешки кога се обидувате да пишувате на македонски јазик. Двата акаунти заслужуваат блок. --Amacos 23:56, 29 септември 2007 (UTC)

Постои "Државен завод за статистика". Броjот го определуваат со попис - последниот во 2001! --StanProg 23:59, 29 септември 2007 (UTC)

Промените што ги правите на статијата Македонци не може да се оправдаат само со тоа што вметнувате податок од официјален извор - вие сепак (без објаснување зошто) бришете еден извор, а вметнувате друг со цел да го оправдате вашето гледиште. Ова, секако, не значи дека сметам дека треба да се занемари официјалниот попис во Бугарија. Напротив - исто како што постои извор кој ја поддржува теоријата дека има 200,000 Македонци во Бугарија, така постои и извор кој вели дека има 5,700 - обидете се да ги вметнете и двата (видете ја хрватската статија за Македонци). Во спротивно (доколку продолжите да ги бришете податоците кои претходно стоеле на статијата со цел да ги вметнете оние кои вие сметате дека се точни) ќе бидете блокирани. --Виктор Јованоски 00:15, 30 септември 2007 (UTC)


Малку доцнам - дури сега прочитав што си ми напишал - не, не сметам дека е неутрална гледна точка она што е напишано на македонската статија. Но исто така неутрална гледна точка нема ниту на англиската википедија. Види која сакаш статија за некоја историска личност со дискутабилно потекло и ќе видиш само едно гледиште - бугарското. Тоа не е неутрална гледна точка и многу смешно е да се повикуваш на статии од англиската википедија за да оправдаш некои свои сфаќања. Прочитај тука и ќе видиш дека НГТ е кога се прикажуваат сите гледишта на една тема, од сите аспекти, без пристрасност. Тоа што ти го правиш не помага кон воспоставување на НГТ. Од друга страна потполно се согласувам - Пиринска Македонија не е цела Бугарија. Мој предлог е да се напише кај Пиринска Македонија - околу 200.000 (3,179 според пописот), а исто така да се вметне и Бугарија меѓу странските земји со придружен текст повторно од тој тип - околу 203.000 (5,177 според пописот) - сигурно ги згрешив броевите, но тоа е ирелевантно. Но притоа да се задржи изгледот на табелата и истата да не добие некоја квази-форма.

Патем, ова е пример на НГТ: Бугарски владетели. Како што можеш да видиш јас ја средував статијата и ги вметнав цар Самоил и неговите следбеници со белешка дека во Македонија тие се сметаат за македонски владетели. Тоа го нема на бугарската википедија. Ниту на англиската. Не знам дали сфаќаш и дали можеш да признаеш, но во овој случај македонската е единствената енциклопедија што се придружува кон НГТ. Јас го напишав ова на страницата за разговор на оваа статија и се надевам деке ќе повлијае кон средување на долготрајната препирка за тоа кои владетели треба да бидат а кои не на листата.

А проблемите може да се решат - види Гоце Делчев: ние го вметнавме бугарското гледиште и побаравме да го напишете вие македонското. Сега и двете статии се напишани со почит кон НГТ. Не целосно, но доволно за проблемите да бидат заборавени во догледен период. --Виктор Јованоски 00:33, 30 септември 2007 (UTC)

Се согласувам со предлогот. --StanProg 00:42, 30 септември 2007 (UTC)

Виктор, твоите размислувања се исправни. Но, за жал таквите практики се применуваат само на македонската википедија. Погледни ја статијата којашто ти ја споменуваш за Гоце Делчев. На македонската вики е претставено и бугарското гледиште без притоа да се дава објаснување зошто и како Бугарите се во заблуда. За истата статија на бугарската вики точно е дека го вметнале и македонското гледиште, но повторно провокативно сакајќи да ја објаснат "заблудата" на Македонците. Она што ти сакаш да го постигнеш е во ред, но за жал од другата страна нема таков однос. Тоа што на македонската вики се применува НТГ, пропагандистите од другата страна единствено го разбираат како подаден прст за да ти ја земат целата рака. Колку и да се убедуваме дека не е така, сепак е така. За да биде лицемерието поголемо истите ликови коишто пропагираат овде прават невидени антимакедонски пропаганди на англиската вики. --Amacos 00:58, 30 септември 2007 (UTC)

Несериозен пристап[уреди извор]

Не пропагирај и не пишувај глупости (како Симеонова Бугарија). Ова не е место за вашите глупави национал-шовинистички желби, а уште помалку е место за пишување шеги на статиите. Ќе побарам да те блокираат ако продолжиш со твојата несериозност. --Amacos 13:37, 1 октомври 2007 (UTC)

Уште едно предупредување! Веќе побарав да те блокираат, а со твојата несериозност само ми помагаш во тоа. Дали ти признаваш етнички Македонци или не, е твој проблем. Учителите не биле држави, туку луѓе. --Amacos 14:32, 1 октомври 2007 (UTC)

Не е културно вака да се изразам, но ти навистина си глупав. Ти само ѝ наштетуваш на бугарската кауза (ако воопшто за неа се залагаш), а со твојата неумереност и упорност само уште повеќе го продлабочуваш јазот на разлики. --Amacos 14:44, 1 октомври 2007 (UTC)


Села во Пиринска Македонија[уреди извор]

StanProg, ќе те замолам да ги вратиш старите верзии на сите променети статии за села сместени во Пиринска Македонија, зашто ако постои таков шаблон, тогаш тој е поспецијализиран во однос на оној бугарско село/град, поради што тој треба и да стои: и на англиската википедија имаш шаблон посебно за секоја област. Категоријата Села во Република Бугарија нека остане, зашто, како што и самиот велиш, тие административно припаѓаат на Бугарија. Во секој случај, ако не ги промениш шаблоните во текот на овој ден, те известувам дека ќе бидеш блокиран. --Виктор Јованоски 10:52, 2 октомври 2007 (UTC)

Ти реков дека има шаблони. И тоа многу шаблони, кајшто не се спомнува името на државата во која се сега сместени. Да речеме види го овој. Го барав само една минута. Затоа те молам врати ги претходните верзии, зашто искрено не сакам да те блокирам. А многу пати си обвинет за вандализам или за некоја друга несоодветна постапка од другите корисници. Против тоа - и да сакам, не можам. Зашто иако сум администратор, не сум диктатор: дури и кога не сакам, мора понекогаш да го слушнам гласот на мнозинството. А за статиите со селата и јас сум согласен дека треба да стои државата каде се наоѓаат сега, но тоа можеш да го направиш (доколку сакаш) преку промена на шаблонот. Само додади Денес се наоѓа во: или Денешна локација:. Но во рамките на постоечките шаблони. --Виктор Јованоски 13:26, 2 октомври 2007 (UTC)

Благодарам. --Виктор Јованоски 10:22, 3 октомври 2007 (UTC)

Опис[уреди извор]

Пази што пишуваш за опис! Фрајтнер Разговор 15:28, 26 октомври 2007 (UTC)

Користете македонски јазик[уреди извор]

Во одредени статии кои ги имате уредувано / менувано содржина, се користите со бугарскиот јазик, без да направите превод на македонски јазик. Сепак ќе мора да се користите со македонскиот јазик во иднина, доколку сакате да бидете конструктивен со вашите придонеси.--brest 01:43, 3 декември 2007 (UTC)

Последни промени - Борис[уреди извор]

Виж картинката в инфокарето, имаш грешка - пиши ми на подходящо място да не се излагаме тука с такива разговори. Поздрави --Svik 02:53, 16 декември 2007 (UTC)

„Цар Фердинанд“[уреди извор]

Здраво СтанПрог, ја преместив статијата „Цар Фердиданд“ до „Фердинанд I“ оти има многу личности што можаат да се викаат само „Цар Фердинанд“ (види: [1]). Исто така има скоро 12 души што се познати како „Фердинанд I“ (види: [2]). Сметам дека треба да се најде други решение за името. Благодарам и среќна нова година. Фрајтнер Разговор 04:56, 1 јануари 2008 (UTC)

Вандализам[уреди извор]

СтанПрог, прво продискутирај пред да направиш промена, односно да бришеш податоци кои се поткрепени со факти. Во отсуство на официјален попис во Грција, се користат податоци дадени од Хелисиншки комитет на Грција. А за бугарија се дадени и официјални цифри, и бројка дадена од хелсиншкиот комитет. Цифрите се цитирани, и се претставени од релевантни организации. Ако правиш какво и да е реверттирање на овие податоци, тоа ќе биде сметано за вандализам. П.С. Види бугарската википе3дија какви бројки презентира - bg:Българи (1300000 българи в Македония). Ти согласен ли си со оваа цифра. Од каде е дојдена оваа цифра? Престани да вандализираш. --Revizionist 13:54, 16 јануари 2008 (UTC)

Еве веднаш се забележува бугарска лага и фалсификат! 20,000 бугари, само затоа што имале двојно државјанство. Се изјасниле тие луѓе на слободен попис дека се бугари? НЕ! Туку само ги потпишале вашите хартивчиња за добивање пасош дека се чувствуаат како бугари, со кои вие после мафтате во совет на ЕУ. Значи тоа е лага, тоа не ниту официјален ниту државен, туку произволен пропагандистички и претенциозен податок за потребите на вашата пропаганда. МАКЕДОНИЈА е слободна земја, секој може да се декларира како сака, за разлика од Бугарија.

Или можеби во вашиот устав стои дека носител на бугарско државјанство може да биде само „деклариран Бугарин“? Како што знам постојат Турци, Роми, Евреи со бугарски државјанства. Ахмед Доган од ДПС има бугарско државјанство така? Бугарин е или Турчин?

Бугарски владетели[уреди извор]

Здраво, StanProg. Во врска со горенаведената статија: немој да правиш никакви промени, ѕашто еднаш веќе се договоривме. И со оглед на фактот што кај нас Самоил стои во листата на бугарски владетели, мислам дека би било праведно и на бугарската статија, забелешката дека во македонската и српската историографија, на Самоил се гледа како на македонски цар во Бележки, а не во фуснота. --Виктор Јованоски 16:07, 28 јануари 2008 (UTC)

StanProg, на српската википедија пишува дека српската историографија го проучува Самоил како македонски крал, а Самоиловото Царство - како македонско царство. Ќе се согласиш дека и да наброиш сто историчари (а сигурен сум дека не можеш) пак ќе биде мал нивниот број. Така што мислам дека статијата треба да остане таква каква што е. Само што на бугарската статија не забележав никаква промена. Поздрав, --Виктор Јованоски 18:41, 28 јануари 2008 (UTC).

Фала, StanProg, за интервенцијата на бугарската Википедија. --Виктор Јованоски 19:00, 28 јануари 2008 (UTC)

Спорот би било најдобро да го разрешите на соодветната страница за разговор за страницата Бугарски владетели. Колку што јас видов во статијата нема наведено никакви извори ни про ни контра ставовите кои ги застапувате. Бидејќи јас како администартор не сум бил инволвиран во случајов би ве замолил евентуално спорот прво да пробате да го разрешите со администраторот Виктор. Јас го задржувам правото како прва мерка да го применам 3R правилото за да спречам потенцијална уредувачка војна, но мислам дека Вие можете да го разрешие спорот на соодветната страница за разговор.--brest 16:29, 25 февруари 2008 (UTC)


Брест дејствува афективно. Еве зошто: овде и овде. Поздрав. --Филип 11:45, 16 април 2008 (UTC)
За жал до сега бев блокиран. Да, треба да го почитуваме неговиот администраторски збор. Сепак нели тој може двајцата да не блокира. --Филип 14:01, 16 април 2008 (UTC)


Каде е моето чисто српско терање правдина и мојот српски шовинизам? (според она што си го рекол тука). --Филип 15:20, 17 април 2008 (UTC)
Ајде посочи каде е мојот шовинизам конкретно на Википедија. Каде јас сум рекол дека за мене интелектуалците од Кембриџ и др. се глупи зашто викаат дека Комитопулите се бугарски владетели? Како ли ширам „истребување и угнетување на другите народи“ или можеби „реакционерна политика на прогонување“? Или од сите глупости кои ти паѓаа на памет, го издвои шовинизмот, па уште испаднав и српски шовинист. Ах, кога веќе си така безгрешен, те молам да ми посочиш и каде јас тоа навлегувам „изключиво на теориjата на српската пропаганда во Македониjа“. Живо ме интересира. --Филип 05:56, 18 април 2008 (UTC)
ПС Јас сум Србин не повеќе, ниту помалку одошто сум Македонец. Туку, можеш ли ти да го сфатиш тоа. --Филип 05:56, 18 април 2008 (UTC)
Сите имаме свои убедувања. Точно, додека јас сум на мк.вики, нема Комитопулите да бидат вброени во листата на бугарски владетели. Тоа не е шовинизам, тоа факт (само, нели сета македонска историографија е србокомунустичка пропаганда) и тоа е моето убедување. Исто како што е твое че сме с'што. Ако сум јас шовинист, тогаш очигледно си забраил што има на твојата корисничка страница. --Филип 15:06, 18 април 2008 (UTC)

Цензура[уреди извор]

Здравей, даваш ли малко помощ за това ? Каквото и да им пиша на беседата, ме блокират и изтриват всичко което пиша. – Biohazard orange.svg Tourbillon 16:30, 29 февруари 2008 (UTC)

sorry[уреди извор]

i don't understand much bulgarian, if you would be kind enough to address me in english or in some other language that i understand (check my userbox).

no offense, this is the macedonian wikipedia after all.

--Guitardemon666 11:00, 4 април 2008 (UTC)

in order to change the article's contents, the opposing party's concordance is needed, in this case the user raso mk, or because of his absence, an administrator. thus, i can't make any changes for now. but i think the temporary solutions suits the article just fine for now.

--Guitardemon666 12:05, 7 април 2008 (UTC)

Владетели[уреди извор]

Дечко, ако администраторот ја ослободил статијата за едитирање, тоа не значи ја ослободил само за тебе и за тој со 4 во името. Ослободена е за сите и секој може да пишува што мисли дека е веродостојно и неутрално. И не се филмај знаеш многу добро што е вандализиорање а што не!! Ако не фамилијата од македонскиот цар треба да биде ставено на крај и да се појасни за спорот тоа ќе биде најдобро, па после се ова е мк Википедија!--MacedonianBoy 13:21, 17 април 2008 (UTC)


Место на раѓање[уреди извор]

StanProg, зашо сега повторно се глупираш во некои работи. Ченто или баба Ванѓа се родени во Македонија, која во тогашно време била во составот на Отоманската империја. Но сепак, денеска тоа е Република Македонија (како што не нарекувате на вашата википедија). Борци како Ботев, роден во 1848 година во Калофер, , Левски, роден во 1837 година во Карлово и.т.н.... Е сега, дали треба на статијата за Карлово или Калофер да се стави знамето на Отоманската империја??? Според мене, знамиња се стават според местото каде се родил и местото каде живеел, без разлика на националните сфаќања на одреден поединец--Астрион 15:05, 23 април 2008 (UTC)

Епа, тоа и јас сакам ти да го разгледаш. Примерот ти го дадов со Левски, Ботев, Вазов, Каравелов и.т.н. И тие се родени во Отоманската империја, но сепак на бугарската википедија ги пишувате како Бугарија!!!--Астрион 16:52, 23 април 2008 (UTC)
Е сега мислам дека е најправедно--Астрион 18:10, 23 април 2008 (UTC)

Закони[уреди извор]

Можеби си поголем правник од мене, но не знам дали некаде во википедија пишува дека може да се менува една статија со 98% од нејзината содржина без претходно известување на некој што на еден начин ја правел таа верзија од одредена статија.--Астрион 20:25, 15 мај 2008 (UTC)

You have been blocked for three days[уреди извор]

You have been blocked from further editing because of your edit on the Баба Ванѓа article, as well as the comment you left. Since you had been warned previously, this block will be in force for three days, after which you are expected not to edit this article in such a way that would lead to tensions between the concerned parties. Failing to comply will result in harsher measures of greater duration, eventually a permanent block. Please restrain yourself from further undiscussed editing. I hope this will enlighten you and will affect you future actions, as I consider you an established user able to reason well.

--Inverted Pentagram.svg гитардемонInverted Pentagram.svg 11:56, 20 мај 2008 (UTC)

Another warning[уреди извор]

As per above, I think you are aware that your actions are not well-intended. I am referring to the Христо Батанџиев article where you inserted Bulgarian words, and Bulgarian propaganda. Please do not make me have to block you again.

--Inverted Pentagram.svg гитардемонInverted Pentagram.svg 18:38, 23 мај 2008 (UTC)

My knowledge of Macedonian says that през is not a Macedonian word, so that was what forced me to warn you, as well as adding Bulgarian to every article. Consult someone on the talk page first (I'm not talking just about this article). Further more, do not ignore my warnings as I am serious and I hope that you will be too.

--Inverted Pentagram.svg гитардемонInverted Pentagram.svg 19:01, 23 мај 2008 (UTC)

Баба Ванѓа[уреди извор]

His view is important to mention as he was a politician, while Baba Vanga was merely a fortune-teller. That's similar to writing about Hristo Stoichkov and his view on Macedonians (not saying he had distinct views), which would be irrelevant as he was a football player, a profession which is in no connection to politics. Therefore, I think her opinion is irrelevant.

--Inverted Pentagram.svg гитардемонInverted Pentagram.svg 10:00, 25 мај 2008 (UTC)

Интервју со Минтимер Шаимиев, претседател на Татарстан[уреди извор]

Чувашите се Бугари од Република Чувашија и имаат исто потекло како и Бугарите од Болгаростан-Татарстан, Гагаузите (балканските Бугари) и Чувашија; и јазикот им е ист- туркобугарски. Самите Чуваши својата националност ја декларираат како бугарска.

Се наметнува прашањето: "Ако вистинските бугари говорат турки јазик, чиј е јазикот што денеска го говорат балканските Бугари?" . Не е можно само Бугарите од Чувашија и Болгаростан-Татарстан да се турки народ, со турки јазик, а балканските "Бугари", кои се дојденци од Волга, од денешен Татарстан, да не се турки народ. Гагаузите ете говорат ист јазик со Болгаростанците-Татарите и Чувашите, вистинските Бугари, имаат исти турки традиции и култура, па со сигурност може да се тврди дека тие се вистинските наследници на Бугарите на Хан Аспарух. И сега, кога некој Бугарин зајдливо ќе ми рече Македонците се Бугари, јас му одговарам: дали си сигурен дека си ти Бугарин? Дали говориш гагаузка-туркче јазик, дали си азијат? После ова, бидете сигурни дека ќе го замолчите и најголемиот "Бугарин". Инаку, дискутабилно е дали е вистинско тврдењето на бугарската историографија дека на преславската конференција на туркобугариските болјари, словенскиот јазик е прогласен за службен. Прво словенско дело напишано во Бугарија е на Константин Преславски, моравски словен, кој од латинските свештеници е протеран, па спас бара во Бугарија, поточно Преслав и во исто време од Јоан Егзарх, кој бугарите ги нарекува „насилници словенски“. По прогласувањето на Симеон за бугарски цар 915 г., Константин Преславски и Јоан Егзарх изчезнуваат и воопшто нема словенско творење во Бугарија, ниту пак оставиле таму свои следбеници и ученици. Дури 4 века подоцна, во второто бугарско царство, во кое владееле романците т.е. власите, излегува 1273 г. првото словенско дело во Бугарија- „Трновско Евангелие“. Значи, говорењето на создавање некаква си бугаро-словенска нација е само говорење, празни зборови, оти историските извори такво нешто не познаваат. Доколку се создала нација т.е. народ на бугарските Анти (т.н.р. бугарски словени) со туркобугарите (правите Бугари) и овие последните биле словенизирани, ќе имавме словенска книжнина на територијата на права Бугарија, меѓу Стара Планина и Дунав, но немаме ниту едно дело од некој локален Бугарин во тоа време!

Ова е мојот доказ. Поздрав--MacedonianBoy 16:16, 7 јуни 2008 (UTC)
На неговата страна ги има сите негови интервјуа.

Прашање[уреди извор]

Сакам да прашам за еден израз на бугарски. Нели за пиво на бугарски е бира? На статијата за бугарски јазик пишува дека на бугарски е бира и пиво, ама колку што знам јас само бира се вика на бугарски? Поз --MacedonianBoy 15:16, 10 јуни 2008 (UTC)

Па значи од статијата поимот пиво да го избришам?--MacedonianBoy 20:09, 10 јуни 2008 (UTC)+

Според мене пиво влегува во бугарскиот јазик преку рускиот. И затоа се можни и двете верзии т.е. бира и пиво. Сепак, бира масовно се употребува во сите делови на Бугарија.

Не знам од коj, jазик влегува, но е верно дека масово се употребува бира, а пиво поредко, но се употребува сепак. Еве например саjтот на Шуменско пиво (Шуменската бира): shumenskopivo.bg. Поздрав! --Стан 16:45, 12 септември 2008 (UTC)

Егејски села[уреди извор]

Гледам дека ти е мерак да ставаш инетрвики на егејските села. Ама кога ставаш ставај ги сите, а не само бугарските, бидејќи има и на грчки и англиски и на др. јазици. Инаку ова се сфаќа како намерна пропаганда. Stay cool....--Raso mk 22:17, 20 јуни 2008 (UTC)

хе хе Станко,ама очигледно е, няали?--Raso mk 22:26, 20 јуни 2008 (UTC)
Да бе има, ама и тие не работаат баш така. Имено ако ја ставиш само македонската статија на англиската верзија, е тогаш ке биде како што треба. Инаку штеди си го времето.--Raso mk 22:46, 20 јуни 2008 (UTC)

Македонско-одрински доброволен корпус[уреди извор]

Внимавај, направи двојно пренасочување! Македонско-одрински корпус ја пренасочи кон Македонско-одрински доброволен корпус, но Македонско-одринско ополчение пренасочуваше кон „Македонско-одрински корпус“. Односно, го направи следново:

 • Македонско-одринско ополчение
 • → Македонско-одрински корпус
 • → Македонско-одрински доброволен корпус (главна)

Те молам во иднина многу да внимаваш кога преместуваш страници! --iNkubusse A? 21:00, 22 јуни 2008 (UTC)

Сериозни прекршоци[уреди извор]

Дали си свесен што направи со ова уредување? На неколку места напиша латинично j, во улога на кирилично ј, како и едно латинично a. Дали си свесен воопшто дека постои разлика во кодовите помеѓу кириличните и латиничните знаци? Дали си свесен колку сериозно ги сфаќаме овие крајно штетни вметнувања на латинични букви што се идентични со кирилични (особено ј)? Те молам одговори ми на сите три прашања, бидејќи инаку ова ќе го сметам за злонамерно уредување. --iNkubusse A? 21:00, 24 јуни 2008 (UTC)

Не, не, не, не. „Сериозни прекршоци“ е скратено од „Можни сериозни прекршоци“, не ме разбирај погрешно. :) Сигурно веќе знаеш, некои корисници (на сите јазични изданија) намерно вметнуваат такви идентични знаци, но од друга азбука, со разни намери. Само сакав да ти посочам на штетата од таквите уредувања, без разлика дали ти си го направил тоа намерно. А од тебе очекував да ми кажеш дека било случајно и да внимаваш (многу!) во иднина. --iNkubusse A? 23:16, 24 јуни 2008 (UTC)

Одговор[уреди извор]

Зошто се уапсени ни самта ти Бугарија не знае а камо ли јас. Таква ти е државата соочисе со тоа, не е тука финтата само да ставаш факти кога така е. Во нормална демократска држава не се забранува некој да се изјасни како македонец (во МК можеш да кажеш дека си и банту црнец) а камо ли за соседен наорд. Немој да си играш со статијата,знаеш дека е така. А што се однесува за другата ти страна нема потреба да се кажува ништо бидејќи се знае. Недемократско владеење со недемократски систем. Мислам јасни сме, остави ја статијата да не ја претерувам до детали. Поздрав--MacedonianBoy 23:00, 31 јули 2008 (UTC) ПС:Те молам не чепкај статии што се болна точка за македонскиот народ. Прави си бугарски статии на македонски јазик ако сакаш но немој да отвараш нови разори и болки. Да не испадне да се караме за глупости на Википедијава.

Кога зборуваме во Македонија за Пиринска, мислиме на наш Македонски дел- територија. И си зборуваме за нашиот јазик исклучиво таква е и статијата за нашиот напатен народ. Што се однесува за бугарите насилно донесени во Пирин, ќе има нова статија за историја на бугарите и во неа вклучени ќе бидат истите. Пиринскава статија е за македонскиот народ, мислам очигледно е се гледа и од Марс. --MacedonianBoy 23:06, 31 јули 2008 (UTC)
Предложи гласање за смена на името (ама незнам дали некој ќе ти гласа)! И кога веќе отворивме тема, види си ја статијата за македонски јазик на БГ Википедија и сите статии за македнија на БГ Википедија. Види тие на што личат ти се молам, таква бугаризација омаловажување и едноставно срање, нема никаде. Затоа ти викам седи раат да не отвораме теми за долгорочни муабети без никакви резултати. --MacedonianBoy 23:17, 31 јули 2008 (UTC)
Основно начело на Википедија- консензус треба за тоа дали другите корисници ќе се сложат или не. Не сме само ние двајца тука. Ако гласаат повеќе ЗА нека седи со ново име ама не како што си пишал ти. Можеше да пишеш Историја на македонците од Пиринска Македонија.--MacedonianBoy 23:33, 31 јули 2008 (UTC)
If you want to can ask some of the administrators, but I suggest you take a look at the English Wikipedia and you can realise imediately that each renaming is made bu concesus (especially if the article is sesnsitive).--MacedonianBoy 23:43, 31 јули 2008 (UTC)
Мораш и на тракиски и мизиски да се обраќаш, ќе те разбера. Поздрав! Why I must instead of can? --MacedonianBoy 23:45, 31 јули 2008 (UTC)
Look man, make a proposal, then lets see whether people will start voting and if not we will ask some of the administrators. OR, make a small section and write about the BG point of view within this article but without changing the name. What do you think about this?--MacedonianBoy 23:48, 31 јули 2008 (UTC)
The talk page of the article. Write there what you think, give your arguments and invite everyone to vote. Thats it. --MacedonianBoy 23:53, 31 јули 2008 (UTC)
That's not true - you don't need consensus to move a page. You have done it yourself tons of times. Try telling the truth, remember?--Laveol 09:37, 1 август 2008 (UTC)

Прашање[уреди извор]

Бидејќи гледам тешко ти иде македонскиов јазик, дали би можело да ти се обраќам на англиски јазик? Не ти смета? --MacedonianBoy 23:39, 31 јули 2008 (UTC)

Веб страна[уреди извор]

Имам една одлична веб страна за тебе за да си видиш какви се бугарите. Лагите на бугаризмот е и има 12 дела [[3]] --MacedonianBoy 11:22, 1 август 2008 (UTC)

Форумот[уреди извор]

Текстот ти е на форумот ама е превземен од 4 линка. Види па после лај.--MacedonianBoy 15:19, 1 август 2008 (UTC)

Учиме од вас и од таа ваша PROMACEDONIA :) --MacedonianBoy 15:23, 1 август 2008 (UTC)
Promacedonia ти е срање на бугарското творештво, ништо повеќе. --MacedonianBoy 15:29, 1 август 2008 (UTC)
Проблемот не е во тоа дали е блог, форум или е маил порака. Проблемот е во тоа што НЕ верувам во ништо што има и трошка бугарско во него. Дури и некој бугар да ми вика дека водата е напиток пак нема да имам верба во него. Премногу ми е сомнително се што е бугарско. --MacedonianBoy 15:50, 1 август 2008 (UTC)

Коментар[уреди извор]

Види вака. Статијата нема да ти се смени тоа е сигурно, нема да ти дозволат. Ако продолжи вака ќе ја заклучат па ќе неможеш да си играш со неа. Ако сакаш да напишеш една секција со наслов Погледите во Бугарија за историјата на Пиринскиот дел на Македонија, слободно напиши ама ако продолжиш да ја реметиш статијата, јас ќе замолам за заклучување.--MacedonianBoy 15:36, 1 август 2008 (UTC)

Прашанје[уреди извор]

Кем без, Болгарларм е Татарларм?--Makedonij 07:09, 6 септември 2008 (UTC)

Šom toku te zanimaat Makedoncite zašo ne se pogrižiš da go urediš članokot na Bugarski jazik?--Makedonij 10:23, 15 септември 2008 (UTC)
statija НБРМ11:05, 15 септември 2008 (UTC)

Молба[уреди извор]

Еј ако си бугарин, или па ако имаш некои чувства кон бугарската држава најдобро оди и додавај статии на бугарската Википедија, таму никој нема да те замара, а не само стварај проблеми тука...поздрав LazialeStojakovo 14:32, 15 септември 2008 (UTC)

Одг: За Јоаким Крчовски[уреди извор]

Здраво, во однос на твоите забелешки:

 1. Мислам дека мешаш поими. Народен македонски јазик е некодифициран јазик, односно говор на населението од тогашна Македонија. Во однос на тоа дека ,,има премногу зборови во книгата, кои ги има во денешниот бугарски, а ги нема во денешниот македонски или во денешниот македонски се други", треба да знаеш кои говори се земени за основа на македонскиот јазик - тоа се централните македонски говори (како што и Мисирков претполага во За Македонцките работи) од линијата Лерин, Велес па до Скопје. Нормално дека ќе ги нема тие зборови во кодифицираниот јазик, но ги има во неговите дијалекти.
 2. Што мислеше дека сакам да кажам - дека Бугарите имаат некоја азиска религија? :-)) Не, не, со рода христианскаго сакав да ја неутрализирам тенденциозноста на истакнувањето на болгарскиј јазик, бидејќи основното во ова дело на Крчовски не е тоа на кој јазик е напишана книгата, туку единствената нејзина намена се совпаѓа со тогашните просветителски европски идеали. Покрај тоа, ме поучија и бугарските фанатични реагирања за Битолскиот натпис, каде ако се каже дека си нешто (во случајов Бл‘гарин‘) по род, тоа автоматски те прави припадник на одредена заедница, што во случајот со ,,Чудеса пресвјатија Богородици" е христијанскиот род. Тоа всушност укажува дека припадноста тогаш се толкувала на многу поинаков начин од денес, кога имаме многу ,,научници" кои прават анахронизми во однос на минатото. Поздрав, Boyan (разговор) 12:49, 22 септември 2008 (UTC)

?[уреди извор]

Зошто си ја ставил категоријата беѕ извор? Изворите се оптимизирани и би те замолил да ја тргнеш. Благодарам.--Makedonij (разговор) 15:48, 1 октомври 2008 (UTC)

Оваа во статијата Македонци во Бугарија. Види доле категоријите!--Makedonij (разговор) 16:03, 1 октомври 2008 (UTC)
Не сум знаел, фала.--Makedonij (разговор) 16:10, 1 октомври 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222[уреди извор]

Иницијатива 22.222
         Здраво, StanProg/Архива 1!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Јане Сандански[уреди извор]

Да, основните правила, вклучувајќи го и 3RR, секако важат на оваа Википедија. Во поинаков случај, правилото би го применил без колебање. Меѓутоа имајќи в предвид дека врските кон наводи по вакви теми се прилично контроверзна тема тука и се предмет на масовна полемика, едноставно не можам туку-така да го блокирам корисникот. Му посоветував дека најдобро решение е тој и ти да се обидете да го решите прашањето по пат на меѓусебен дијалог и дискусија со други корисници. Доколку ова не можете да го постигнете, секогаш можеме да ги поставиме вашите образложенија и ставови јавно, и истите да бидат предмет на гласање од поширокото корисништво. Сепак, демократијата е најдобро решение.

Доколку ставам блок сега, има еден куп луѓе што можат да ме обвинат за притајување на вистината и за недавање на прилика да се дојде до зедничко решение по демократски пат. Кој е во право, и во која мера, сега не дискутирам. Или решете го прашањето меѓу вас, или ќе мора да оди на јавно гласање. Поздрав и се надевам на сѐ најдобро. --Б. Јанкулоскиразговор 20:33, 10 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии[уреди извор]

Иницијатива
Cscr-featured.svg          Здраво, StanProg/Архива 1!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:43, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, StanProg/Архива 1!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:43, 13 декември 2008 (UTC)

Карпошово востание[уреди извор]

Здравей. Опитах се да цитирамИстория на България за естеството на народа, за чиято свобода се е борил Карпош, и отнейде се взе един македонист, премахва източника и почва да ругае "вие татарите вървете в Русия". Тук има ли някакво приличие и би ли могъл да вземеш отношение, тъй като не мога да пиша на македонски диалект? Поздрави Bogorm (разговор) 22:06, 21 декември 2008 (UTC)

3RR[уреди извор]

Блокирани сте на 3 дена од уредување на Википедија поради прекршување на 3RR правилото на неколку статии. Boyan (разговор) 14:34, 25 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во Македонија[уреди извор]

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, StanProg/Архива 1!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:44, 30 декември 2008 (UTC)

БГ Вики[уреди извор]

Види:

 1. Никола Груевски, политик от Република Македония
 2. Васил Ильоски, писател от Република Македония
 3. Ташко Георгиевски,писател от Република Македония
 4. и уште сите останати македонски личности.

Не разговарам за оваа тема повеќе, среди ја твојата Википедија па после жали тука. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:07, 3 јануари 2009 (UTC)

Средив мал компромис ама пак избегна од темата. Не ме интересира од кај се сакам образложение за состојбата на вашата Википедија.-- MacedonianBoy  Oui? 12:12, 3 јануари 2009 (UTC)
Мал совет. Оди до Control Panel па потоа Regional and Language Options, па потоа одбери Languages и додај си македонска тастатура на компјутерот. За да не мешаш латиница и кирилица. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:23, 3 јануари 2009 (UTC)

Прилика[уреди извор]

Ова ќе го искористам како погодна прилика да ти кажам дека во македонскиот јазик, имињата на народите и националностите секогаш се пишуваат со голема почетна буква. Но, тоа не е случај со жители на градови, села, региони, континенти и сл. Boyan (разговор) 14:11, 3 јануари 2009 (UTC)

Е доста е веќе[уреди извор]

Ми се згади и мене а и на сите корисници тука од тебе и твоите колеги од БГ. Престанете со вашиве средновековни малоумни пропагандистички уредувања, ми се блуе веќе. Толку од мене за вас, уредувај како нормален човек а не да создаваш негативна енергија тука. Ако сакаш да измислуваш историја, БГ Вики е одлично место за тоа, зошто вашата Вики нема една реченица точна, се е БГ фантазија.-- MacedonianBoy  Oui? 00:10, 5 јануари 2009 (UTC)


Иницијатива 2009-година на астрономијата[уреди извор]

Иницијатива
Crab Nebula.jpg          Здраво, StanProg/Архива 1!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:22, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии[уреди извор]

Иницијатива 500 (избрани) статии
Featured article star - check.svg          Здраво, StanProg/Архива 1!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:00, 1 февруари 2009 (UTC)

Етничка Македонија[уреди извор]

Сигурно грчкиот корисник не мислеше тоа што вие го кажувате да го изрази преку изразот Грчка Македонија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:28, 11 февруари 2009 (UTC)

Известување[уреди извор]

Да ве информираме дека на Facebook се формира група Wikimedia Macedonia. Доколку сакате да бидете дел од таа група слободно придружете се. Поздрав--MacedonianBoy 09:02, 20 февруари 2009 (UTC)

Бугарски владетели[уреди извор]

Здрав Стан. Кажи ми само кои ја донесовте одлуката и како тоа донесувате одлука без за тоа да дадете известување во страницата за разговор? Многу од изворите кои ти или некој друг ги има посочено во страницата за разговор на страницата Бугарски владетели воопшто не постојат или се бугарски извори. Едноставно кажано, изворите не се независни, туку повеќе од половина се бугарски. Ако е така, јас можам да ти најдам и да ти наведам многу извори во кои се тврди дека Комитопулите кренале востание против Бугарија, а подоцна против Византија, што најверојатно и се случило. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:54, 24 февруари 2009 (UTC)

Здраво. Не гледам прекршување на правилото, бидејќи во статијата јасно си пишува дека некои историчари ги додаваат владетелите на Самоиловото царство. Вашите докази кои ми ги наведовте беа минати уредувања на страницата, а само едно беше од историчар, а во страницата за разговор се посочени повеќе, но сепак тоа е доволно за да може да се каже некои историчари. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:44, 27 февруари 2009 (UTC)

Наместо некои историчари наjточнo би било сите историчари надвор од Република Македониjа, но редакциjата ми биде вракена. Потребител:Bogorm (разговор) 12:51, 11 март 2009 (UTC)

Категорија:Бугарски светци[уреди извор]

Стан, ревертирав дел од твоите уредувања бидејќи во самите статии никаде не стоеше податок дека светците се признати како бугарски. --Милош (разговор) 23:07, 15 март 2009 (UTC)

Димитар Гоцев[уреди извор]

Добро се сети. Jас исто мислев да напишам нешто.--Иван (разговор) 11:37, 17 март 2009 (UTC)

BG Macedonia[уреди извор]

Здраво, Стан. Знам дека блокирањето на корисници не е добра работа, бидејќи ќе има помалку уредувачи, но сепак мора да се размисли и што мислат другите корисници за корисничките имиња. Името „BG Macedonia“, со значење како што рече и ти од бугарскиот дел на Македонија, односно Пиринска Македонија претставува навреда за корисниците на македонска Википедија. Како прво, бугарски дел на Македонија и слични модификации не постојат, туку тоа е Пиринска Македонија. Да постоеше, ќе имаше статија на Википедија, но не постои. Како второ, корисникот имаше уредување, кое подоцна исшлашен го избриша, во кое пишуваше дека „македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот“. За ова второто нема стандарди, бидејќи секој што сака може да си пишува на корисничките страници, но за името на корисничката сметка постои критериум за блокирање, кој јас во оваа ситуација го почитував. Вакво нешто се има случувано, а тоа е за доброто на Википедија. Ако мислиш дека името не го нарушува критериумот, зошто не го стави на гласање, па да видиме дали мнозинството корисници, односно целата Википедија заедница на македонски јазик ќе се спротивстави на името или ќе го прифати? Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:50, 20 март 2009 (UTC)

Извини, Кирил, што се мешам во разговоров, но имам неколку забелешки. Бугарски дел на Македониjа постои исто како постои грчки и албански. Станува збор за реалност до jуре - за териториjа на географска област коjа во политчка смисла е дел од одредена држава. Освен тоа "БГ Македониjа" може да има и други значења. Во Софиjа се издава списание "България-Македония", има невладина организациа "Институт България Македония", клубови за приjателство "България-Македония" и така натаму.
Што се однесува на jазикот jас исто мислам дека jазикот на моите дедовци е бугарски, односно бугарски дијалект од Македониjа. Не очекувам да си согласен со моето мислење и нема да се навредам, ако некоj мисли дека овие диjалекти не се бугарски, но исто така очекувам дека и никоj нема да се навреди дека jас размислувам вака. Станува збор за научен став, за интелектуални напори кои никоj не може да им ги наметне на другите. Поздрав,--Иван (разговор) 17:17, 20 март 2009 (UTC)
Здраво Стан. Не реков дека пиринска Македонија не е во Бугарија. Територијално е во Бугарија. Тоа е точно, ама бугарска Македонија? Што, со тоа. Ајде кажи ми? На сите други Википедии си е Пиринска Македонија, а не бугарска. И пишува дека се наоѓа во Бугарија, а не дека е бугарска. Тоа не е исто. Посочи ми барем едно јазично издание во кое статијата, која на македонски е Пиринска носи наслов Бугарска Македонија. Тогаш веднаш ќе го одблокирам корисникот BG Macedonia. Ниту на Википедија на бугарски јазик, никаде не се споменува бугарска Македонија. Дури ни на пребарувач не може да се најде ништо за бугарска Македонија, а јас ни во книги немам прочитано за бугарска Македонија. За секој Македонец е навреда, некој да му зборува за бугарска Македонија, како што велиш ти, бидејќи такво нешто секој знае дека не постои. Тоа може се користи разговорно во Бугарија, но тоа никаде не е официјално. А, кратенките како „BG Macedonia“ посочуваат на таа бугарска Македонија, која за секој Македонец претставува навреда. Корисникот можел „BG Macedonia“ ::да напише на својата корисничка страница. За тоа нема критериум за блокирање и немаше да биде блокиран. Вака, тој е блокиран според критериум за блокирање, кој е наведен тука. А, и веќе кога се заинтересиран за овој корисник, зошто не се интересираш за сите други корисници кои ги блокираме? Или нив треба, а овој не треба? Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:25, 20 март 2009 (UTC)

Здраво и за тебе Иван. Ајде посочи ми некој извор, каде во научен стил пишува за бугарска Македонија. Де јуре можеби постои и бугарска и грчка и албанска Македонија, но де факто такво нешто не постои. На Википедија на бугарски е Пиринска Македонија. Зошто не е бугарска? А, едно списание или организација не може да бидат доволни извори за да потврдат вакво нешто. Ако, во разговорниот бугарски јазик, кој се користи во Бугарија, се вели „бугарска Македонија“, тоа не значи дека навистина е бугарска. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:33, 20 март 2009 (UTC)

Овие извори ги немаме проверено, но ќе ги провериме за да видиме за каква бугарска македонија станува збор. Но ќе ми одговориш ли веќе еднаш, зошто на Википшедија на бугарски јазик, статијата се вика Пиринска Македонија, а не Бугарска Македонија? Зошто на пребарувач нема податоци за бугарска Македонија, а за Пиринска има многу повеќе? А, ништо чудно и овие наведени податоци да се пристрасни, односно бугарофилски.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:14, 20 март 2009 (UTC)
P.S. Јас се презивам „Симеоновски“, а не „Стоименовски“. Но, не се секирај, нема да го сфатам како навреда.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:17, 20 март 2009 (UTC)
Кирил, моментално jа гледам книгата "БКП, Коминтернът и македонският въпрос (1917-1946)", т.І, София 1998, ІІ - София 1999, издава Главно управление ва архивите. Солидна научна публикациjа. "Бугарска Македониjа" како поим е присутна на страниците - 199, 200, 603, (од првиот том) 759, 767, 787, 795, 803, 818, 819, 862, 870, 1077, 1125, 1127, 1129, 1131 и 1171 (од вториот том). На с . 199 - 200 на пример е обjавен документ во коj овоj поим го употребува Тодор Паница, на с. 1171 го употребува Владимир Поптомов..... Големиот дел од овие кои го употребуваат поимот имат македонистички став (вклучително деjци на Коминтерната), но и да не беше така, не би требало да биде проблем, бидеjки корисникот BG-Македониjа не крие дека во однос на Македонското прашање го застапува бугарскиот став, а ова не може да биде злосторство. Поздрав, --Иван (разговор) 19:20, 20 март 2009 (UTC)

Вашите последни уредувања[уреди извор]

Ќе ве замолам да ги запазите македонските правописни правила и користењето на македонскиот јазик кога уредувате во самата статија. Благодарам--MacedonianBoy 21:46, 22 март 2009 (UTC)

За статијата Горна Орјаховица, вие последен ја уредувавте, но јас ја преведов/поправив на македонски јазик.--MacedonianBoy 21:55, 22 март 2009 (UTC)
Никој не те обвинува, ти се посочува, штом си бил таму поправи ја да не работиме повеќе корисници на една статија.--MacedonianBoy 22:00, 22 март 2009 (UTC)

"Изгрей зора на свободата"[уреди извор]

в момента се е получила с неточни дължини на стиховете. Нека да спазим исторически разпространявания вариант. Поздрави, Бобан 20px Крумески 18:35, 31 март 2009 (UTC)

За да не преведувам подоцна на англиски, ке ти одговорам на македноски. Мojа грешка, jа исправив. Поздрав! --Стан (разговор) 18:38, 31 март 2009 (UTC)
А, слободно можеш да го користиш солунско-воденскиот диjалект! ;-) Видов, си средил стиховите. Бобан 20px Крумески 18:40, 31 март 2009 (UTC)
Стан, а наистина ли в оригиналния текст (който цитира от изданието от 1988) е юунашка? у след ю? Чудех се каква може да е причината за подобен правопис, но безуспешно. Все пак на няколко пъти има юнаци, както е редно, та помислих, че може случайно да си натиснал у, но оригиналът е у теб. Потребител:Bogorm (разговор) 21:06, 31 март 2009 (UTC)
Да, правописна грешка. Сега е ОК. --Стан (разговор) 21:24, 31 март 2009 (UTC)
Още нещо за версията на български правопис отпреди 1945. Накрая на думите няма "ь", а "ъ", в припева стои "търпимъ", не "трпимъ", в текста по-нататък "окървавени", не "окрвавени", "ъ" след "ечат" и "веч" е изпуснато и така нататък... Бобан 20px Крумески 21:37, 31 март 2009 (UTC)
Ај ќе замолам за превод за да знам што е работава.--MacedonianBoy 21:40, 31 март 2009 (UTC)
Bogorm, го исправив правописот на повекето зборови. Проверив на две места, и беше со "ь" (день и кръвь). Jас знам дека во книжевниот бугарски од оваа време е со "ъ" (кръвъ и денъ), но вака е запишано во документот од 1923 година т.е. мислам дека така требе да остане. Нашата работа е не да го пишуваме текстот на книжевен jазик, туку да покажем како е бил во 1923 година (нajстариот пронаjден). MacedonianBoy, работава е дека допуснав некои грешки при пишуването на наjстариот текст, кои ги исправих, но има 2 збора дека не се на книжевен jазик, ама така се во оригинал и за тоа ги оставив како се во оригинад, дури и да не се на книжевен jазик. Поздрав! --Стан (разговор) 21:52, 31 март 2009 (UTC)
Стан, ь стои/е стояло преди 1945 накрая (a не ъ) обикновено когато и на руски завършва на ь - день, кровь -> кръвь, милость, радость (всички на -ост) и т. н. Потребител:Bogorm (разговор) 08:23, 1 април 2009 (UTC)
Аха, ок. Зборовите што не можеш да ги впишеш на бугарски сигурно не се бугарски :), тоа потврдува друга теза (можеби :) )--MacedonianBoy 21:55, 31 март 2009 (UTC)
Проблемот беше во правописот, моментално се е ок. --Стан (разговор) 22:44, 31 март 2009 (UTC)

Препев[уреди извор]

Препевот на песната е направен од Кочо Рацин и мислам тоа е вметнато како реф. Исто така, покрај тоа, си зедовме за слобода да смениме некои зборови за појасно разбирање на текстот, бидејќи било тоа дијалект или не, можеби не е сосема јасно за некои корисници на Википедија.--MacedonianBoy 20:49, 31 март 2009 (UTC)

Важно е да се знае дали станува збор за "препев" или за "превод". Ако нема песна со текстот от првата колона, вероватно станува збор за "превод". Затоа прашам, ако има извор за ваква песна, е добро да се стави, ако нема, би било добро да се побара. И jас ке побарам, може нешто да излезе. Поздрав! --Стан (разговор) 22:44, 31 март 2009 (UTC)

Википедија:Марионетство[уреди извор]

Блокирани сте од уредување на Википедија поради користење на повеќе адреси. Boyan (разговор) 00:45, 4 април 2009 (UTC)

Се извинувам за неправедноста. Доколку имаш некакви проблеми во врска со ова, слободно пиши. Boyan (разговор) 08:57, 4 април 2009 (UTC)

Извори?[уреди извор]

Ако забележа, има извори и од македоска страна (страна во однос на спор, не го разбирај како држава), кога веќе гледаш нешто вакво а сакаш да се истераш прав човек, покреби прашање во однос на тоа во страницата за разговор на соодветната статија, вака, буквално наметнуваш авторите, а кој авторитет?. Не заборавај дека на википедијава не си сам ти против мониторот, има многу луѓе со поразлични гледишта од твоето, не сакам да кажам, но ти фали флексибилност. Те очекувам со факти и твои рамислувања на вистинското место, засега те молам биди фер и не подценувај ја Македонија, Фала. Раптор (разговор) 20:00, 6 април 2009 (UTC)

Првоначално беше пишуван како бугарски, поткрепен со незавсини извори. Овде се нужни неутрални извори, а моментално има само извор од Александар Донски, дека Кукузел бил етнички македонец. Затова го ставив ова како став на Донски во краjот. Други извори освен на Донски дека е етнички македонец нема моментално. Во изворот на МПЦ не се зборува за негоивата етничка припадност еве [4], затоа овоj извор нема мето таму. Jас немам гледиште, jас цитирам независни надежни извори. Никогаш не сум jа подценувал Македониjа и македонците. Ова е википедиjа, надежни и независни извори се барат. Без извори пак ке има уредувачка воjна, затоа е добро да не се брише, туку да де додават извори. --Стан (разговор) 20:07, 6 април 2009 (UTC)

Во ред, се согласувам со повеќето овде, Но според што го окарактеризира Александар Донски како зависен извор? Раптор (разговор) 20:11, 6 април 2009 (UTC)

Види, во Бугариjа има еден Божидар Димитров, тие според мене со Донски се две лица на една и иста монета, ако ме разбираш за какво зборувам - имам читано и Димитров и Донски - премногу "предпоставуват". Донски е македонски историчар, ако го приемем за независен историчар, ова значи дека и бугарските историчари требе да ги пишуваме независни. Нормално е македонските да кажуват дека е македонец, а бугарските дека е бугарин. Jас затоа не барах бугарски извори, а побарав странски. Мислам ова е патот кон неутралноста. Инаку нема лошо да се споменува што мислат и луге како Донски, ама не да се пишува како основен извор. --Стан (разговор) 20:18, 6 април 2009 (UTC)
Се разбира ако има уште некоj македонски историчар коjшто тврди дека Jован Кукузел е македонец, може да го пишуваме поопшто, например, во македонската историографиja..., но мометално само Донски видов како извор. Поздрав! --Стан (разговор) 20:22, 6 април 2009 (UTC)

Види, сам си даде одговор, не дека нема уште луѓе со гледиште како Донски, но колку неговите заклучоци се базираат на предпоставки не е твоја класификација. Засега независните извори шти ти велиш си ги нашол се само странски според мене, затоа паѓаат на ниво Донски, пак и твојот историчар исто, те молам тргни ја националноста на Светецот од статијата и сите различни гледишта додај ги во подточка. Фала Раптор (разговор) 20:28, 6 април 2009 (UTC)

Да расчистиме нешто тука. Во МПЦ и македонскиот духовен живот тој е македонец, и така е зошто бугари во Албанија тешко да има. Исто како да има етнички холанѓани во Полска (преку друга држава). Како второ, двете тези стојат во статијата, со дадени избори за македонската верзија кои можат да се видат и мислам статијата не треба да претрпи други измени. Поздрав и фатете се за работа со попаметни теми. Поздрав до двајцата.--MacedonianBoy 21:26, 6 април 2009 (UTC)
Верно? Ама бугарскиот цар Самуил е прифатил Драч и целата jадранска обала до Задар, а холандци да са били во власт на пољска земља? Због тога нашиот цар Иван Асен ІІ е прифатил цела Албаниа во 1230 и таа е остала бугарска до 1246, до цар Михаил ІІ Асен, када опет стала грчка. Зато има многу бугари у Албаниjа данас и многу грци (во Северен Епир). По-арен пример ке биде германци во Латвиjа(Летонија), има многу, се разуме, зато што германските ордени су били во Ливoниjа. Точно како и бугарските самуилови воjници/солдати од Драч до Задар. Потребител:Bogorm (разговор) 09:54, 7 април 2009 (UTC)

Ре, за коментарите[уреди извор]

Здраво Стан и за почеток те советувам да не бидеш адвокат на корисници за кои и сам знаеш не се конструктивни или имаат зли намери тука. Е сега, јас никакво правило не кршам, туку го спроведувам. Моја должност како администратор е да спречам и се справам со секакво нецивилно однесување тука, а особено со тролување и вандализам и ширење на пропаганди. Потоа, корисникот на кој веќе две кориснички сметки му се блокирани си направил нова, и оваа нема да му ја блокирам но, да знаеш од сега тебе ти кажувам (бидејќи си му адвокат) секоја негова постапка му ја следам со будно око, па ако киксне се знае што следи. Тој ако има добри намери ќе се пререгистрирал со нормално име, како на пример јанко, петко, шарко или слично, а не со исто име. Ќе те замолам не се замерувај со корисници поради одредени бугарски корисници кои немаат добри намери за македонската Википедија. А двете блокирани сметки на корисникот Бугар од Македонија нема да му бидат одблокирани, поради можноста од користење како марионета. Правилата на Википедија одлично ги знам и за секој корисник, ако сакам, можам да му најдам замерка и поплака, за сите без исклучок. Поздрав и се најдобро.--MacedonianBoy 23:13, 9 април 2009 (UTC)

Нема тука никаков национализам, одам по правила. Види ги придонесите на корисникот, тука се. Поздрав--MacedonianBoy 08:32, 10 април 2009 (UTC)
Стан, баниран е поради марионетство и сигурен сум дека е така. Тој дотичен корисник ако сакал да биде дел од Википедија, а при тоа ја научил поранешната лекција, би се регистрирал со име соодветно, како моето, твоето или од осанатите корисници. Но тој не го направи тоа и повторно исто име стави. Следеше блок. Сега корисникот повторно ново име има и не е блокиран. Па не сум до толку глуп па да не приметам дека се разботи за иста особа. Толку од мене.--MacedonianBoy 08:41, 10 април 2009 (UTC)

Категории[уреди извор]

Да ги вратиш категориите назад за селата за да не идам по тебе.--MacedonianBoy 09:18, 10 април 2009 (UTC)

Make sense ова, но општина Сандански не постои во Република Македонија и некој кој ја гледа таа статија ќе се запраша Кај е ова? Е токму поради тоа, а и поради практиката да се става таа категорија на статиите нека седи. Поздрав--MacedonianBoy 10:20, 10 април 2009 (UTC)
Епа ставаш шаблон а со тоа сакаш да скриеш дека си избришал категорија. Опасен си. Сепак, категоријата ќе стои. Поздрав--MacedonianBoy 10:29, 10 април 2009 (UTC)

"помошт"[уреди извор]

Стан как би требвало да се преведе "паметна плоча на загиналите за освобождението и обединението на България в центъра на Благоевград" Благодарам Българин от македония (разговор) 16:38, 10 април 2009 (UTC)

Категории[уреди извор]

Здраво, Стан. Ќе те замолам да не ги бришеш категориите со назив Градови во Пиринска Македонија, бидејќи, всушност оваа категорија е исто што и категоријата со назив Градови во Благоевградска област. Разликата е во тоа што кај нас се претпочита употребата на Пиринска Македонија. Се надевам дека нема да има проблем. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:26, 13 април 2009 (UTC)

За тие кои јас ги враќам цело време. Поздрав--MacedonianBoy 14:34, 13 април 2009 (UTC)
Дека е овде "вандализмот" [5]? --Стан (разговор) 14:38, 13 април 2009 (UTC)

http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D1%81%D0%BE_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA:StanProg&action=edit&section=59 Не знам зошто толку ја употребуваш клатегоријата Благоевска област, кога веќе имаме Пиринска Македонија. Мислам дека треба да се избрише таа категорија, а гледам има и други категории кои се непотребни и треба да се избришат.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:50, 13 април 2009 (UTC)

Затоа зашто во административната поделба на Република Бугариjа не постои Пиринска Македониjа. --Стан (разговор) 14:52, 13 април 2009 (UTC)

Категорија[уреди извор]

Стан, јас колку шта знам административно не постои Тракија а помалку севрна. Мислам треба да им ставиш шаблон за бришење. Поз--MacedonianBoy 11:55, 14 април 2009 (UTC)

Шаблон за превод[уреди извор]

Еве го: „Оваа страница била создадена, целосно или делумно, како превод на оригиналната страница (ХХХ) од (Ве молиме наведете го кодот на јазикот или Вики изворот под ГЛСД). Ве молиме обратете се кон историјата на оригиналната страница за да ја погледнете листата на нејзините автори.“

Тоа во загради не се сложува со остатокот на реченицата, најверојатно е пример за што треба да се внесе. Поздрав--MacedonianBoy 17:08, 18 април 2009 (UTC)

Бугари, булгари, болгари или прабугари[уреди извор]

Да разјасниме нешто за употребата на одредени поими во македонскиот јазик:

 • Поимот бугари се користи за сите народи што се изјаснуваат како такви, славобугари и бугарите во руските републики, и
 • Поимот прабугари се користи како заеднички поим за сите бугари, исто како и поимот бугари.

Во македонскиот јазик нема зборови како булгари или болгари. Ве молам, бидејќи гледам има забуна со овие термини, да се користат еден од овие два валидни а не да ковате нови зборови. Сума сумарум, има само два термина кои постојат во македонскиот јазик за соседниот народ од исток и тие погоре од нив. Поздрав--MacedonianBoy 20:27, 19 април 2009 (UTC)

Поштенски код & повикувачки број[уреди извор]

Јас не би можел да те насочам, но мислам дека пред некое време FlavrSavr се занимаваше со овој проблем, така што обрати се кај него. Boyan (разговор) 08:55, 20 април 2009 (UTC)

Овде имаш профили на општините. --MacedonianBoy 09:18, 20 април 2009 (UTC)
Фала. --Стан (разговор) 11:23, 20 април 2009 (UTC)

Слики за бришење[уреди извор]

Некои од сликите нема потреба да се бришат зошто може да се додаде соодветна лиценца, како на пример лиценца за корица од книга или постара од 50 години. Тие што можат да се средат ќе ги средам, а другите што не можат ќе ги бришам.--MacedonianBoy 10:29, 28 април 2009 (UTC)

Сега јас ќе чепнам, види ја сликата за книгата, и кажи мислење па ако има некоја соодветан нека оди на Комонс. Ќе видиме накнадно откако ќе ги средам некои.--MacedonianBoy 10:34, 28 април 2009 (UTC)
И јас тоа се мислев, но сликата на Коле Неделковски е направена кога тој бил млад и голема е веројатноста авторот да е умрен од поодамна. Исто така, поради недостаток на податоци на авторот, не знаеме колку тој бил стар зошто авторот може да бил стар па да умрел поодамна. Ќе ја побарам сликата на нет и да видам дали ќе најдам некои податоци.--MacedonianBoy 11:03, 28 април 2009 (UTC)

re, категорија[уреди извор]

И јас се мислев така, ќе поправам ако не е веќе поправено, но само една замерка, не се вика центрови, туку центри. Поздрав--MacedonianBoy 15:18, 30 април 2009 (UTC)

Предупредување пред блокирање[уреди извор]

Wikisorce needs administrator, not ultranationalist

—Станислав Јорданов

Уште еден ваков коментар и ќе бидеш блокиран на еден месец. Види, Википедија:Без лични напади. Мислев си пообразован.Поздрав--MacedonianBoy 09:40, 6 мај 2009 (UTC)

Извини, MacedonianBoy, незнам одкаде е горниот цитат и во каков контекст се употребува и затоа не можам да го коментирам, но според мене "Мислев си пообразован" исто многу личи на личен напад. Поздрав,--Иван (разговор) 09:56, 6 мај 2009 (UTC)