Разговор со корисник:Revizionist~mkwiki/Archive 2

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.


Интересно[уреди извор]

Да ја цитирам sr.wiki: "У антрополошком погледу Словени се деле на четири основне групе: балтичку, црноморску, динарску и средњоволшку. Важнији антрополошки показатељи су:

висина, индекс главе (однос највећег дијаметра ширине и дужине лобање у попречном пресеку), растојање између јагодичних костију, висина лица, профил лица и носа, положај врха носа, профил горње усне, боја косе и очију, косматост (примарна и секундарна) и др. Овде се укратко наводе само неки од тих показатеља према антрополошким истраживањима.

За балтичку групу Словена карактеристичан је висок раст (око 170 cm), релативно мали индекс главе (брахикефалија), ретко средњи индекс главе (мезокефалија), релативно узак нос, два пута чешће са испупченом него са угнутом линијом носног профила, средње развијена косматост, врло светла, светла или тамноруса боја косе, сива или плава боја очију.

За црноморску групу Словена карактеристичан је нижи раст у односу на балтичку групу, мезокефалија, шири нос у доњем делу, већи проценат угнуте него испупчене линије носног профила, развијенија косматост, тамна коса, сива, смеђа или тамносмеђа боја очију.

Словени динарске групе су високог раста, ужег и дужег лица, обично правог носа, развијене косматости, смеђе или умерено депигментиране боје очију (очне дужице), док је за индекс главе карактеристична брахикефалија.

Словени средњоволшке групе у просеку су нижи од црноморских, индекс главе показује мезокефалију иако се среће и брахикефалија, доњи део носа је шири, линија носног профила је чешће угнута него код балтичке групе. Коса је тамна, секундарна косматост мушкараца је слабије развијена него код других Словена, боја очију је обично смеђа или умерено депигментирана.

На основу наведених и других антрополошких показатеља може се закључити да су Словени у расном погледу хетерогени, као уосталом мање-више сви становници Европе, што је последица вековних контаката и мешања различитих расних типова и антрополошких група. Наведене четири антрополошке групе Словена одговарају, као варијетети, четирма расним типовима: балтичком, чији су представници такође Карелци, Естонци, Летонци и др., понтијском или неопонтијском, којим су обухваћени неки несловенски народи у приобаљу Црног мора, на пример Черкези, јадранском, у који такође улазе Грци, Албанци, Румуни, Мађари, и уралском, којим су обухваћени и неки несловенски народи, на пример Ханти, Манси и други.

Поред основних постоје и прелазни типови и локалне групе којима су обухваћени они Словени који не припадају ниједној од наведених група. Има мишљења да би се из источноевропских локалних група могла издвојити и пета антрополошки важнија група са већим бројем посебних својстава која су можда супстратске природе."

Поише овде: sr:Словени. Поздрав! --Филип 21:59, 5 јануари 2008 (UTC)

Мислам дека ова шаблонче би те интересирало! Поздрав! --Филип 21:50, 12 јануари 2008 (UTC)

Вандализам[уреди извор]

Ги менува ти први податоците од пописните кон овие на Хелисиншкиот комитет. Ова е дискутирано во Разговор-а кон статиjата. Како што добро видуваш сите податоци се от пописните извори. Се наогат барем 20 извора за македонците во бугариjа, да ги пишуваме сите? Ако се наогат други извори местото им е во Македонци во Бугарија. Таму си ги пишувайте сите теории. Во Македонци се официални податоци и пописи. Според ВМРО нема македонци во Бугарија, дали и ова требе да се наога во статията Македонци? --Мизиец 16:32, 16 јануари 2008 (UTC)
Податоците за Грциjа се базирани на изборни резултати (теорија), не на попис, а си беа от пописот порано. --Мизиец 16:37, 16 јануари 2008 (UTC)
Во bg:Българи пишува:
Република Македония: около 20 000 двойни граждани с българско национално съзнание и 1417 (по данни от 2002 г.) самоопределили се като етнически българи

Нама измислици-премислици како во мк википедијата, од официални податоци е - државни. --Мизиец 16:43, 16 јануари 2008 (UTC)

Значи вака Мизиец. Јас колку што имам чуено, оние македонски граѓани кои земале бугарски пасош, прво потпишале изјава дека се Бугари. За овој податок не спорам. Значи ако декларативно изјавување на воља се смета како показател, тогаш за показател се зема и број на граѓани на Грција кои гласале за македонската партија Виножито. Затоа што нема официјален попис во Грција, ние ќе ги користиме податоците дадени од Грчкиот Хелсиншки Комитет. Во Република Бугарија пак, има и официјални податоци, но има и податоци на Хелсиншкиот Комитет. Затоа ги вметнавме и двете бројки. Поздрав. --Revizionist 23:18, 16 јануари 2008 (UTC)

Македонци[уреди извор]

Наведи извор на официјален став.--brest 19:18, 7 април 2008 (UTC)

Наведени се во статијата. --Revizionist 12:04, 10 април 2008 (UTC)

Не ги враќај старите верзии на статијата Македонци, верзијата која ја враќаш не е идеалната. Немам намера понатаму да се натегам со тебе.--brest 12:06, 10 април 2008 (UTC)

Благодарам[уреди извор]

Благодарам за признанието. Се надевам дека сум го заслужил, иако во последно време баш и немам време да се бавам со Википедија. Во скоро време ќе гледам да го поправам тоа. Уште еднаш, благодарам. Поздрав! --Филип 12:54, 21 мај 2008 (UTC)

Постапка за избор на слики[уреди извор]

Здраво Ревизионист, Ве молам да ја следите постапката за избор на слика, т.е. да предложите слика на страницата за разговор - тука, а по гласањето избраната слика се поставува на страницата за избрани слики - тука.--Crnorizec 18:41, 25 мај 2008 (UTC)

Бришење на Србофилија[уреди извор]

Си ја означил статијата Србофилија за бришење уште на 17 јануари 2008, а сѐ уште ништо не е решено и ознаката си стои. Дали сѐ уште мислиш дека треба да се избрише статијата? Лично, мислам дека нема ништо спорно во неа: дава краток преглед на поимот србофилија, а тој поим е многу популарен на овие простори. Сепак, мислам дека е само поттема на србоманија и веројатно најдобро решение би било да се спои со статијата Србоманија, но како и да е, информациите воопшто не се штетни и се доволни за да се наведат во статија. Се разбира не информации како:

Бездруго, и покрај сѐ, повеќето од Македонците како себе најсроден и најблизок народ би го посочиле токму српскиот,

но навистина мислам дека останатата содржина е прилично енциклопедиска. Значи, моето мислење е дека содржината треба да се вметне во Србоманија и да се направи пренасочување кон таа статија. Те молам кажи ми што мислиш. --iNkubusse A? 16:40, 27 мај 2008 (UTC)

Иницијатива[уреди извор]

Иницијатива
Wikipedia-logo-20,000.png          Здраво, Revizionist~mkwiki/Archive 2!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 19:22, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222[уреди извор]

Иницијатива 22.222
         Здраво, Revizionist~mkwiki/Archive 2!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии[уреди извор]

Иницијатива
Cscr-featured.svg          Здраво, Revizionist~mkwiki/Archive 2!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 02:10, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Revizionist~mkwiki/Archive 2!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 02:10, 13 декември 2008 (UTC)


Иницијатива 2009-година на астрономијата[уреди извор]

Иницијатива
Crab Nebula.jpg          Здраво, Revizionist~mkwiki/Archive 2!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:23, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии[уреди извор]

Иницијатива 500 (избрани) статии
Featured article star - check.svg          Здраво, Revizionist~mkwiki/Archive 2!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:01, 1 февруари 2009 (UTC)