Разговор со корисник:Kiril Simeonovski/Архива 9

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Бла, бла, анализа[уреди извор]

Ако 50 пати кликнеш на Специјални:Случајна, ќе добиеш отприлика претстава за содржината на викито. Јас кликнав 50 пати овде (може и со кратенка: alt+x) и ги забележав резултатите долу:

 • Случајни статии (50):
 1. Вистински статии (кои не се никулци) (5)Баргала, Адријана Лима, Астрономија, Список на британски монарси, Филателија;
 2. Никулци (20)Филип V (Франција), Наце Димов, Покриен мост (Ловеч), Страбон, Скок во далечина, Удмуртски јазик, Џамија Бајазид II, Група Бапчорки, Анадолски Хисар, Палајски јазик, Абрахам Линколн, Мелатонин, Крсте Златарев, Ум Туба, Империја без море (филм), Таупо, Нихилизам, Муарем Кочиу, Рио Негро (провинција), Мата Хари;
 3. Страници за појаснување (1)Галија (појаснување);
 4. Празни статии/држачи на наслов (nameholders) (24)
  1. За македонски села (3): К'шање, Подареш, Мали Влај,
  2. За македонски училишта (1): ОУ "Св. Климент Охридски" - Драслајца;
  3. За години (12): 1022 п.н.е., 1568, 437 п.н.е., 1440, 571 п.н.е., 968 п.н.е., 260-ти п.н.е., 247 п.н.е., 1166 п.н.е., 1200 п.н.е., 1424 п.н.е., 95;
  4. За датуми (1): 14 март (родени);
   1. За години по тематика (5): 1702 во архитектурата, Листа на лидери на држави во 81 година, 1564 во уметноста, Листа на лидери на држави во 107, 1935 во стрипот;
  5. Поврзани со географија (области, општини, градови и слично) (2): Бајангол, Оворхангај, Спероне.

Секако, со секоја различна сесија на кликање alt+x, ќе добиете различни резултати. Не е тешко да се забележи дека скоро половина од случајните страници се празни статии/држачи на текст. Во најдобар случај тие се составени од: '''X''' претставува У во Z. {{Z-Y-никулец}} [[Категорија:Y-oни во Z]]. Јас не велам да ги бришеме овие страници (страници, а не статии); нека стојат така како што се. Да се надеваме дека некогаш тие ќе се потполнат и дека ќе го оправдаат своето постоење. Сепак, од ова се заклучува, а се надевам се согласувате со мене, дека:

 • Моментално овие страници не му служат на читателот со тоа што му нудат енциклопедиски информации, од што следува дека:
 • Статистиката за бројот на статии не значи ништо за читателот. Таа го има истото значење како и вкупниот број на страници (заедно со пренасочувања и појаснувања, вкупно 557.254).

Оваа енциклопедија ја пишуваме за читателите... (недовршено) Brainmachinewtf? 01:44, 14 јули 2009 (UTC)

Историја на Унгарија[уреди извор]

Дури сега ме засрами...:)) Ми треба некое второ трето одделение да се вратам за граматика. Поздрав--Астрион (разговор) 20:02, 14 јули 2009 (UTC)

Дискусијата за кирилица и латиница[уреди извор]

Ве молам да ја пренесете дискусијата овде: Разговор:Курт Кобејн Поздрав, Црноризец (разговор) 01:42, 15 јули 2009 (UTC)


Кирил, постои ли некој шаблон од историја во порталот, оти не можам да најдам ништо...--Астрион (разговор) 16:12, 16 јули 2009 (UTC)

Претпоставете добри намери[уреди извор]

Еј, во врска со оваа промена, грешка си кога велиш имајте добри намери. Правилно е претпоставете добри намери (assume good faith). Ако го создаваме тоа напатствие, неговиот концепт е да претпоставуваме дека уредувањата на корисниците се направени кон добра цел и дека погрешно да мислиме дека некој корисник мисли лошо, судејќи само според уредувањата. Затоа поправи го насловот и во шаблонот кој ќе става на страниците за разговор. Brainmachinewtf? 00:45, 18 јули 2009 (UTC)

Одредување на минимален број на гласови „За“[уреди извор]

Може да се договориме точките кои имаат доволен број на гласови да станат дел од критериумите, а за останатите да дискутираме и натаму. Со оглед на тоа што предлогот е твој, би требало иницијативата во таа насока ти да ја покренеш.
Доколку една статија има еднаков број на „за“ и „против“ гласови таа не треба да биде избрана.
Поздрав, --Wikimk (разговор) 20:39, 18 јули 2009 (UTC)

Шаблони за страна на разговор[уреди извор]

Здраво Кирил, знам дека си на одмор (убаво да поминеш) но да прашам сега за да не заборавам па кога ќе видиш пиши. Имено, видов дека има шаблони: Избрана разговор, Страница за разговор и јас направив два исти такви за порталот (се уште не направен) литература и за портал Македонија и имам направено за јазик. Е сега овие шаблони (освен за јазик) сите ќе ги додаваме рачно или? Како се имаме договорено? На пример полесно е рачно да се ставаат шаблоните за литература, Македонија и јазици (овој за јазици на многу статии сум го ставил, не е проблем) отколку оние за избрана и страна за разговор. Тие би можеле со бот или? Поздрав и се најдобро--Никола Стојаноски 19:29, 22 јули 2009 (UTC)

Поздрав[уреди извор]

Поздрав Кириле. Данас сам мало читао по вашој Википедији па рекох да се јавим. Онај програм је доступан за скидање са архиве доступне на дну ове странице: МирославЋикаКосмосБот. Поздрав, Мирослав Ћика. 130.113.121.107 (разговор) 18:38, 24 јули 2009 (UTC)

Welcome back...[уреди извор]

... и се надевам убаво си помина. Инаку, Брест го додаде тој основниот шаблон, ние треба да ги ставаме тематските, но има време, се ќе биде. Поз--Никола Стоіаноски 21:38, 29 јули 2009 (UTC)

Hi! Need your help...[уреди извор]

Hi! I'm from Polish Wiktionary. We are translating names of our main templates into various languages (our top 50) in order to help users who don’t speak Polish understand our articles. I wonder if you would be helpful and translate for us just a few linguistic terms into Macedonian. How about that?

 • [1] pronunciation -
 • [2] definitions (plural) -
 • [3] inflection -
 • examples (plural) -
 • [4] syntax -
 • [5] collocations (plural) -
 • [6] synonyms (plural) -
 • [7] antonyms (plural) -
 • related terms (plural) -
 • [8] idioms (plural) -
 • [9] etymology -
 • notes (plural) -
 • [10] translations (plural) -
 • derived terms (plural) -
 • [11] transliteration -
 • [12] transcription -
 • sources (plural) –

PS. Please note that some of them must be in plural. We’d be very grateful Best regards! --PiotrekSzwecja (разговор) 16:54, 1 август 2009 (UTC)

Hi, dear friend. I'm always here to help everybody. Theese are translations in to Macedonian:
 • pronunciation - изговор
 • definitions (plural) - дефиниции
 • inflection - промена на букви (for this word it's also used its transcription into Macedonian: „инфлекција“)
 • examples (plural) - примери
 • syntax - синтакса
 • collocations (plural) - колокации
 • synonyms (plural) - синоними
 • antonyms (plural) - антоними
 • related terms (plural) - поврзани поими
 • idioms (plural) - фразеологизми („идиоми“ is also common; do not be confused for the term „фразеологизам“ wih the term 'phrasal verb', but this word in English would be 'phrasal verb'; it's not same)
 • etymology - етимологија
 • notes (plural) - белешки
 • translations (plural) - преводи
 • derived terms (plural) - изведени поими
 • transliteration - транслитерација
 • transcription - транскрипција
 • sources (plural) – извори (without confusion; in Macedonian, the word „извор“ in singular (pl. „извори“) may refer the meaning of spring (natural source of water(pl.Źródło); it is a homonzm, as many other words are)

Salute.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:28, 1 август 2009 (UTC)

Thank you! Here you can see them all. Cheers! --PiotrekSzwecja (разговор) 17:35, 1 август 2009 (UTC)

Анархизам[уреди извор]

Здраво, како си, како оди работата. Во врска со работата сметам дека корисникот Bgljb не треба да го става шаблонот за анархисти за пооделни личности. Што мислис ти--Астрион (разговор) 20:59, 3 август 2009 (UTC)

Добро, како... така... Поздрав--Астрион (разговор) 12:08, 4 август 2009 (UTC)

Викимедија Македонија[уреди извор]

Здраво, во врска со Викимедија Македонија. На линкот кој го добив, пишува дека има некаков статут. Не се снајдов да го најдам и да го прочитам пред да се активирам во врска со здружението. Па те замолувам доколку го има некаде онлајн, прати ми линк. Доколку сум го пропуштил, се извинувам однапред.

P.S. Да, во врска со предлогот: да не се сместува Шаблонот за анархизам за статиите на личности кои се помалку поврзани со анархизмот, се согласувам. Поздрав. --Bgljb (разговор) 22:43, 3 август 2009 (UTC)

Шаблон:ВикиПроект - Хемија[уреди извор]

Здраво Кирил, те молам погледни го ова: Разговор:Анилин. Таму недостига шаблонот кој ги избриша пред малку. Таа страница е направена од брест-бот. Мене пократката ознака за овој шаблон повеќе ми се допаѓа, ама поради ова мислам згодно е да стојат двете. Ако имаш поарна идеја од тоа што јас го направив слободно реши го како што мислиш. Фала. Поздрав, --Wikimk (разговор) 17:15, 4 август 2009 (UTC)

Имам поарна идеја, а тоа е новиот шаблон да пренасочува во постоечкиот. Има два исти шаблони, а тоа не е во ред. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:16, 4 август 2009 (UTC)

Фала за известувањето, ќе го имам тоа предвид. Поздрав, Бојан имаш за кажување? 15:10, 6 август 2009 (UTC)

Ре:Тврдини[уреди извор]

Здраво и од мене. За тврдините, шо знам дали да продолжам. Ефектот кој е? Празни статии, само бројките се поголеми. Ама јаде велам да се потрудиме, да стигнаме до 40000, белки овие англичаните ќе не стават на главната страница. --Астрион (разговор) 15:19, 6 август 2009 (UTC)

Дај те молам среди го шаблонот [Главни градови во Европа]. Проблемот е како да ги нема во [оваа категорија]. Еднаш, Македонското момче ме учеше, ама не можам да разберам шо врска има ?--Астрион (разговор) 16:44, 6 август 2009 (UTC)

Викимедија Македонија[уреди извор]

Здраво, Kiril! Имам едно прашање за тебе. Зошто служи Викимедија Македонија, не можам да разберам во што е работата. Ова е најверојатно една од причините што не сум зачленет! Те молам објасни ми. --Stefan40-3e3e (разговор) 06:11, 7 август 2009 (UTC)

Poshtovanje na site na onie koj se borele za nashata idnina,pa deneska sme doçekale da mozheme da kontaktirame preku internet,posebnno gi pozdravuvam site moderatori na Wiki.--Rizvan (разговор) 14:46, 10 август 2009 (UTC)--Rizvan (разговор) 14:53, 10 август 2009 (UTC) Prmite pozdrav Ve pozdravuvam i baram oprostenje za ova za ova podateka za moeto sello Verbjani Rostusko ne mozhev lesno da ja dostavam podatekata ali uspeaf pa za toa ve molam da ne mise lutite mozhda vi otforif rabota i vami zash ne mise mnogu jasni raboqevo od wikipediata.--Rizvan (разговор) 22:31, 29 август 2009 (UTC)

Категоризација[уреди извор]

Здраво, како си, како оди работава. Имам прашање до тебе... Деновиве освен со тврдини сакам малку да ги категоризирам статиите, но гледам дека се е само голем хаос. Според мене, со малку повеќе труд, ќе се среди. Е сега, во врска со Македонија и Република Македонија, според мене катеогријата за Македонија треба да се однесува само на географскиот реон, а Р.М. за се друго. Шо велиш малку да поработам на тоа:--Астрион (разговор) 17:11, 10 август 2009 (UTC) Ок, но што се однесува до годините, а и категоризација на годините, не знам, би требало првин старите да се избришат (нели имаше пр. 2009 година, или 2009. година)

Ок, можам да ти помогнам но започнав со Категорија за РМ и Мак. Шо ти значи тоа етод? :) Може кога ќе завршам со категоријата, да ти помогнам. Сепак, не сакам да ги запоставам и тврдините?--Астрион (разговор) 18:07, 10 август 2009 (UTC)

Гргргргрг, не ми текна, пак мислев некои ваши шифри. Хе, ајдепријатна работа и ќе ти пишам кога ќе средам за МК

Избрани статии[уреди извор]

Нешто како да забележав но не сум сигурен. Дали автоматски се ставаат статиите на главната или не? И дали има измени при начинот на избор на нова статија бидејќи колку што знам гласавме едно време за тоа. Колку што можам да видам има некои избрани статии со само два гласа. Поз--Никола Стоіаноски 09:49, 11 август 2009 (UTC)

Портал:Спорт[уреди извор]

Здраво Кирил!! Гледам дека на порталот спорт имаш наместено НБА да биде избрана статија за месец септември. Мислам дека подобро би бил ода се стави некоја друга на пример Премиер Лига, таман тогаш таа е актуелна, за Октомври некој друга, а за Ноември НБА, бидејќи колку штои знам НБА почнува во првата недела во Ноември, но оваа година мислам на 29 октомври, ама поактуелна ќе биди во Ноември. Ако не сакаш промени нема проблем. Ајде здраво --Stefan40-3e3e (разговор) 12:32, 12 август 2009 (UTC)

Ти како сакаш прави, но мислам дека е подобро избраните статии да бидат актуелни во тој месец, јас би ти ја предложил следнава листа:
 • Септември:Премиер Лига
 • Октомври: Некоја по твој избор
 • Ноември:НБА
 • Декември: Најверојатно да биде ски скокови бидејќи мислам да ја пишувам

Ова би ти билоплан оваа година


Земји на ОИ[уреди извор]

Шо знам бре, тие тврдините никако да ги завршам во Србија и Хрватска. Ајде, давај шаблон, тврдините нека почекат. Може да направиш ако сакаш и инфо

Ок, тогаш кажувајте кој што ќе работи, и да започнеме. Ајде и една кампања за 40.000 до Нова Година. Убеден сум оти ако сме овде ќе стигнеме до таа бројка --Астрион (разговор) 15:19, 14 август 2009 (UTC)
Добро, започнувам со Албанија на Олимписките игри

Ха, не сум знаел стварно, добро ќе се поправаме. Малку побавно ќе оди за разлика од никулците, ама ако, по крајта покрајта ќе стасиме:) А сакам да те прашам зошто за Кипар не излева инфо-кутијата. --Астрион (разговор) 12:57, 15 август 2009 (UTC)

Креирање на портал[уреди извор]

Здраво Кирил. Побарав помош околу креирање на портал, на бирото за помош, па ме упатија кај тебе, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%88#.D0.9F.D0.BE.D1.80.D1.82.D0.B0.D0.BB Сакам да креирам Портал:Анархизам, но не сум сигурен како. Доволно би било некој линк за да се снајдам и сл. Секој совет е добредојден. Поздрав. - Bgljb (разговор) 12:58, 16 август 2009 (UTC)

Наградичка[уреди извор]

Награда за добар помошник на новите корисници
Јас, MacedonianBoy, Ви доделувам вам, Kiril Simeonovski, награда за вашите заложби за помош на новите корисници и за добро завршените работи како советодавач на новодојдените. Пздрав!

Благодарам, Никола:)) Навистина ме изненади со наградата.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:39, 17 август 2009 (UTC)

Не сум дал награда од поодамна па сега ќе дадам на највредните корисници во последно време. Поздрав--Никола Стоіаноски 09:44, 17 август 2009 (UTC)

Статии за олимпијада[уреди извор]

Здраво Кирил. Нешто сте ми бавни со Тиверополник во правењето на статии за Олимпијада. Јас имам баеѓи статии за писатели но и шаблони за Олимпијада, но чекаат да се направат статиите. За да оди работата побрзо, Тиверополник нека ги прави статиите кои се општо за Олимпијада (пример: Македонија на Олимпијада) а ти прави ги поединечните статии од типот Македонија на летните олимписки игри - 1996. Поздрав--Никола Стоіаноски 11:35, 18 август 2009 (UTC)

Јас деновиве нема да можам да бидам многу активен, барем не до крајот на неделата. Инаку, мислам дека подобро е Тиверополник да уредува нови статии, бидејќи многу од досега уредените статии не се добри, со многу грешки, без соодветни преводи и без надворешни врски. И поради тоа, се губи време за поправки. Морам да ги надгледувам најновите статии, општо за земјите на Олимписките игри, за да има време кога да се поправат. Инаку за секоја пооделно по Олимписки игри, мислам дека нема да има вакви проблеми, бидејќи воведот е со една реченица. Сепак, не ми е само до уредување на статии без квалитет и со греки, бидејќи после некој мора да ги поправи. Сепак, ќе се обидам да започнам и со тоа, ако за кратко ги подобрам постоечките. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:50, 18 август 2009 (UTC)

Да не претеруваме[уреди извор]

Овие статии, освен една, според твоите тврдења до сега треба да се избришат. Но јас безобразно нема да ставам шаблони за бришење и ќе те замолам да не ставаш и ти ако немаш против. Моментално има една статија за бришење тотално непотребна и ти таму не коментираш туку си започнал војна против наши корисници. Тоа Кирил не не води никаде, барем да им кажеме на Мета нека го затворат проектов и готово. Нема кој да уредува веќе со караници. Ќе те замолам за поконструктивен пристап кон разботите за да не се расправаме. Сварно не сакам кавги и ќе те замолам за поконструктивен однос. Поздрав и се најдобро--Никола Стоіаноски 12:41, 19 август 2009 (UTC)

Јас само си го давам моето мислење. Ако ислиш дека не е во ред нешто со овие статии избриши ги. Немам ништо против, иако мислам дека самиот факт што на 10 јазици има статии и што тоа се луѓе-историја на шахот зборува сè. Мислам дека и јас и ти добро знаеме како се најдоа веќе избришаните статии на Википедија. Јас мислам најдобро за ова јазично издание на википедија. Да сакав да ја полнам со глупости, немаше воопшто да уредувам. Сакам да учествувам во создавањето на информации кои ги нема на македонски. Сепак, протолкувај го ова како сакаш.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:54, 19 август 2009 (UTC)