Разговор со корисник:INkubusse/Архива 2

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 2


Поречанец, прекини со ЛАГИТЕ (оригинал [1])[уреди извор]

Поречанец, ајде прекини со лагите. На твојата корисничка страница пишеш дека си :Роден на: 24.05.1989 година!!!, после пишеш дека: ...посветих 30 години од своја живот за да изучвам б’лгарската етногенеза.... Епа ајде сега кажи ми как е можно да си роден во 1989 година и да си да изучавал 30 години б’лгарската етногенеза??? (ха-ха-ха) Ајде прекини со наркотиците!--Охрид 15:15, 20 септември 2007 (UTC)

Почитуван кориснику Бугарин, ме доведовте до мошне незавидна положба, ми ја откривте големата тајна... Не знам што да речам (ако се лажеме). Има дел од филмот „Балкан-кан“, кадешто еден бугарски доктор (уролог) вели (не цитирам точно): „Потрошив 30 години од мојот живот за да ги изучам природните науки...“ дрн дрн итн итн, нешто слично (на бугарски го вели тоа). Се надевам дека сфаќаш. Инаку, во изводот ми пишува дека сум роден на 24 мај (убав пролетен ден, ден на светите словенски просветители Кирил и Методиј), 1989 година (интересна година:D), а мојата лага кажува дека имам најмалку 40 години (ако сум почнал на 10 години). Не заслужуваш да ти одговорам како нормален човек, ама еве ти: тоа е проста шега, а бугарската етногенеза ја проучувам само 3-4 години (најмногу од бугарски извори!). iNkubusse 15:45, 20 септември 2007 (UTC)
Поречанец, направо ме замараш от смев со тија "шеги" (лаги). Ајде сега одговори ми и за таа "шега" (лага). Пишеш дека: "...изучавам бугарската етногенеза најмногу от бугарски извори...". На твојата корисничка страница пишеш дека: "не разбираш бугарски". Епа ајде одговори ми на кои јазик ги читаш тиа извори? Кажи ги кои са тиа извори, и ние безписмените македонски бугари да ги прочетеме и да научиме нешто.--Охрид 16:12, 20 септември 2007 (UTC)
Добро, ќе ти објаснам, ама да признаеш дека сум те заебал. „Бугарски извори“ не мора да значи извори напишани на бугарски јазик - туку извори напишани од Бугари! Ти фаќа? Постојат преводи на разни јазици, а постојат и имиња на книгите и разни сериски броеви, година на печатење, место на издавање, автор, ISBN итн итн итн... Реков дека нема да се замарам со тебе, ама навистина напнуваш.
Нов ред: Точно е дека кај мене пишува дека не разбирам бугарски. А дали ти навистина мислиш дека не разбирам бугарски? Како мислиш дека те разбирам тебе? Бугарскиот и македонскиот јазик се најблиски јазици, како може да не го разбирам. Башка, разбирам руски, нема бугарски да разбирам?! Ете, ме фати и дека лажам за бугарскиот јазик хаха :) Корисничката кутија bg-0 стои таму во знак на протест, најмногу затоа што не го признавате македонскиот јазик за посебен јазик, што се коси со секоја логика! Би ти кажал што мислам за бугарскиот јазик, ама не сакам да навредувам. А и не сакам да губам време со тебе затоа што гледам дека бавно сфаќаш некои работи. iNkubusse 12:06, 22 септември 2007 (UTC)
Поречанец, одгогорот ти е добар. Това го знаев дека разбираш бугарски ама саках ти самиот да го кажеш. И исто така го знам дека "bg-0" е во знак на протест. И во това нема ништо лошо. Всеки на тоа свет има правото да брани идеата во која верва . Това кое ме дразни е дека негирате историиски документи, и ги објавувате за фалшификации без да знаете дали навистина са фалшификации, само за това зашто не ви одговарат. Ако сакаш ми верваи ама аз ја лјубим Македонија со целото си срце (родот ми е од Охрид). И ми е много тежко като гледам дека работите со шиптарите (во РМ) не одат на добро. јас сум исто така за соработка мегју нас. Повеке нема да ве замарам (ке си седим на бугарската Википедиј). Ајде со здраве бракја.--Охрид 18:06, 22 септември 2007 (UTC)
Гледам дека конечно си го смени ставот, многу ми е мило. Фала Богу дека разбирам бугарски, треба да сум ретардиран за да не разбирам (сепак, не знам да зборувам бугарски, како ни ти македонски). Зошто мислиш дека мене не ме дразни истото?! Вие ги прогласувате нашите документи за фалсификат и тврдите дека вашите се вистински. Разликата е во тоа што вие имате подобар систем за фалсификување и имате национална стратегија, а ние едвај да имаме држава. Верувам дека ја љубиш Македонија, ама тоа не значи дека правиш добро за неа! Не можеш да бидеш сигурен дека си во право! А ако некого обвинувам за тоа што го прават Албанците, Бугарите ги обвинувам! Сето тоа го гледам само како една голема завера, а сѐ повеќе сум убеден слушајќи го Љубчо Георгиевски: „да го дадеме западниот дел на Македонија на Албанците, а источниот на Бугарија“. АЈДЕ БЕ! Преку мене мртов, па дури ни тогаш! НИКОГАШ! Ајде да не се нервирам, мило ми е што велиш дека ќе се смириш малку (иако не ми се верува многу). Нема потреба да си одиш одовде, и јас сум по малку присутен на бугарската Википедија, ама не правам такви работи како ти тука. Поздрав, брату со потекло од Охрид, ама со бугарска свест хаха :) iNkubusse 18:31, 22 септември 2007 (UTC)
Велиш "...Вие (бугарите) ги прогласувате нашите документи за фалсификат...", јас за жал уште не сум видел некој ваш документ. Много пати сум сакал од такива като тебе да видам некои документ и уште чекам. Ако ти имаш скениран некој историиски документ, дај да го прочетем. Ама не нешто писано од некои професор од МАНУ или книга од некој друг али оригинален документ писан од некој од нашите преродбеници или револуционери. А за обвинуванијата сакам да ти кажем: Кога нешто не ти е во ред, требва прво да побараш вината во тебе си а не да бараш што грешно са направили тија околу тебе. А за Любчо Георгиевски: тоа е поранешен председател на владата на Република Македонија а не на Бугарија и тоа е народен представител во Народното собрание на Република Македонија а не на Бугарија. И тоа што сборува е проблем на РМ а не на Бугарија (оти тоа е македонски политичар избран со гласовете на грагјните на РМ).--Охрид 21:19, 22 септември 2007 (UTC)
Господинот Хитлер бил германски канцелар и водач на Германија, избран од самите Германци! Ајде да ги обвиниме Германците?! За скенирањето, немој да се грижиш ти. Вчера си го инсталирав скенерот и имам намера токму тоа да го направам. iNkubusse 02:23, 23 септември 2007 (UTC)
ок, чекам да покажеш некои оригинален документ. Поздрав--Охрид 07:14, 23 септември 2007 (UTC)
Ти реков, ќе се потрудиме да скенираме што е можно поинтересна содржина, ама како ќе знаеш дека е оригинален документ? Си чул за јаглерод 16? iNkubusse 11:31, 23 септември 2007 (UTC)
Чул сум за ваглерод 16 (C 16). Ама това е за анализ на предмети (хартиа, дарво, коски...) со него може да се определи колко е стара една коска например. Ама со него не може да се определи дали това што е написано е вистинско (писано от Гоце, Яне или бракjа Миладинови...) или фалшификувано. Дали един текст е вистински или фалшификуван може да се определи од Палеографиjата[2]. Со таа методика и денеска се определува дали ти си се подпишал на един документ или се е подпишал некоj друг со твоjот подпис. Поздрав.--Охрид 15:19, 23 септември 2007 (UTC)
Браво, знаеш дека со C 16 може да се определи колку е стара една хартија, а не знаеш дека може да се определи староста на хартиите (документите) што вие ги чувате во вашиот архив (мислам, во Бугарија). Истото важи и за палеографијата. Не знам дали ме сфати, ама како ќе докажеш ти на Википедија дека оние документи што ги посочуваш се автентични? Или јас? iNkubusse 15:59, 23 септември 2007 (UTC)
Поречанец, ти не сфакаш што сакам. Прочети погоре што пиша. Jас не сакам на никоj ништо да доказувам (зашто jас ниту сум професор нту некоj научник). Со доказуванjе се занимават научниците (во Бугариjа а и по светот), тиjа цел живот това се учили. Това што сакам от некоj од вас е, да погледна некоj документ коj е доказ дека вашите теории са вистина. Колку пати сам посакал некоj доказ, секи пат сам ми одговарали со псуванje. Ако за вас псуванjето е некаков доказ за мене па и за сите нормални ора натоа свет не е доказ. А ако и ти немаш што да покажеш (историиски документ), нема повеке што да си трошиме времето.--Охрид 16:59, 23 септември 2007 (UTC)
Прво, одамна реков дека не планирам да си го трошам времето со тебе. Второ, реков дека ќе се потрудам да ти покажам нешто, ама нагласив дека најверојатно нема да веруваш. Ако само сакаш да ти покажам некој „документ“, нема проблем, ама зошто би верувал дека е автентичен (исто како и јас за вашите). Поентата ми е, вие постојано покажувате некои „докази“, а кои ви се доказите дека тие „докази“ се вистинити? iNkubusse 17:18, 23 септември 2007 (UTC)
ок. Гледам дека и ти немаш што да покажеш. Ама нема што да се срамиш дека немаш докази, виje не сте виноени дека ве лажат. Всичко ке се оправи со времето. Аjде со здраве.--Охрид 18:06, 23 септември 2007 (UTC)
Охрид, ај не многу драпај мадиња. :) Ние сме МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНЦИ сме биле (моите баби и дедовци родени многу пред 1944 од секогаш себеси се сметале за МАКЕДОНЦИ, а не за бугари или срби), и МАКЕДОНЦИ ЗА СЕКОГАШ ЌЕ ОСТАНЕМЕ. Да се надеваме дека „со времето ќе се поправат всичките ваши бугарски глави“ и веќе еднаш ќе сфатите дека сме МАКЕДОНЦИ, посебен МАКЕДОНСКИ НАРОД од вашиот „ценет и сакан“ бугарски народ - Македонец 10:09, 24 септември 2007 (UTC)
Поречанец вели "...и јас сум по малку присутен на бугарската Википедија, ама не правам такви работи како ти тука". Ето што правиш [3], [4], [5]. Jас мислев дека INkubusse е културен и образован википедианец. Веке нема тежина твоjата дума. --Svik 23:15, 24 септември 2007 (UTC)
Ехее, прочитај го датумот! Бев блокиран за тоа (праведно, се разбира) и никогаш повеќе не сум го правел. И да ти кажам, не се ни срамам од тој вандализам, бев почетник. Последниот испад воопшто ми беше пред околу еден месец кај Антон, и за тоа бев блокиран на еден ден. Повеќе не сум направил таков испад, и не планирам да направам. Ако гледаме во минатото, многу луѓе не заслужуваат ни да живеат. iNkubusse 23:21, 24 септември 2007 (UTC)

Ромскиот народ[уреди извор]

Како е Поречанец. Јас си дадов за слобода (на пријателска основа) да го извадам знамето на Ромскиот народ од твојата страница, затоа што сметам дека достоинството на Ромскиот народ не смее да биде колатерална жртва во препукувањата на национална база. Поздрав. Revizionist 17:56, 20 септември 2007 (UTC)

Е утнав[уреди извор]

...работата па ако можеш да помогнеш, пишував за Sandra ама наместо да го ставам под Sandra Cretu јас напишав само Sandra. Ако имаш време да го ставиш како Sandra Cretu насловот за да може да биде како другите, јас да не чепкам да не ме опомене некој администратор а јас ке го завршам уредувањето на останатите албуми.

И ако може да ми кажеш како е правилен превод на Final Fantasy VII Advent Children-Крајна Фантазија VII ???. Иначе во филмот децата го чекаат спасителот за да ги спаси од болеста Геостигма (Geostigma). Адвентисти како луѓе кои го чекаат спасителот, Адвентистичка црква итн. Поздрав. --Nesho 23:32, 21 септември 2007 (UTC)

Предлог редизајн на Главна страница[уреди извор]

Кажи го твоето мислење на порталот. --Милош 19:58, 23 септември 2007 (UTC)

Bugarasch[уреди извор]

Корисникот Охрид, познат како bugarasch на форумот на БНД (види слика од неговиот разговор: слика; форум: топик, којшто воедно прави и пропагадни антимакедонски клипчиња на YouTube од пред некое време вандализира и пропагира и на македонската Википедија. --Пиринец 09:31, 25 септември 2007 (UTC)

Брвеница[уреди извор]

Знам и тоа е најжалосното, што тие луѓе, чисти Македонци, под дејство на улавана српска пропаганда се изјаснуваат како Срби. Еј нареден пат кога ќе одиш во Брвеница, види дали има некој на -ски да се изјаснува како србин и колкава е бројката на неговото семејство за веднаш да го корегираме бројот на Македонци. Поздрав! Ова морам да го кажам, па ако треба и нека ме убијат (крајно ме изнервираа): УМРЕТЕ БУГАРИ И ДРУГИ ДУШМАНИ, НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ!!! - Македонец 20:51, 26 септември 2007 (UTC)

Еј еден дибек Станислав таму, додека се расправавме, ми вика „јас и ти сме бугари“, отворам негова корисничка страница, гледам слика, тој црн, ќумур - ЦИГАН! - Македонец 20:51, 26 септември 2007 (UTC)

Хахахаха, па што очекуваш бе брат? Да си ги сменат фаците и кожата? Епа не може така... Туку, во Брвеница има многу многу Македонци (и тоа чисти, што немаат мајка или татко Србин) што се сметаат за Срби. Еве ти кажав еден: Апостолски! Хахаха! Сум ти го пуштал ДВДто со мојата крштевка, копукот ставил пред да почне едно клипче СРПСКА ДОБРОВОЉАЧКА ГАРДА, СССС, АРКАН, АУ АУ! :D Гад. Го тера чичко ми секогаш кога ќе оди во Скопје да му купува „Политика“. Хахаха, човекот не излегол од Брвеница (не дај Боже во Србија да бил). Ми ја расипа снимката со крштевката, сега треба нова :( Ајт iNkubusse 20:59, 26 септември 2007 (UTC)

Почетокот...[уреди извор]

Еееех Поречанец, не ме чуди ништо од ова бугариве веќе од поодамна, ама ова е кулминација, хехе. Фразава ми е многу у стил да му цркне козата на комшијата. Леле, очајно.... :)))) Европо, кај ти беа очите, леле! Дал' да плачам ил' да се смејам? Него знаеш што: они можат да јадат трици за нас и Србите колку сакаат, ама ние секогаш за нив ќе бидеме - запад! ПС. да ја остаиме Мизија на stand by за сеа, ќе го разрешиме тоа наскоро... Само да консултираме (уште) некој историк :))))) Поздрав! --Фичо 22:47, 26 септември 2007 (UTC)

ППС Зашто не те крстиле Кирил? :D --Фичо 22:47, 26 септември 2007 (UTC)


Наслов[уреди извор]

Александар, ги средив сите страници за бришење: во главно се обидував да ги средам и проширам, но две или три морав и да избришам. Како и да е, една е сѐ уште дискутабилна. Кажи што мислиш за да знам на кој начин да се одвива понатамошниот дел од работата. Поздрав, --Виктор Јованоски 15:11, 27 септември 2007 (UTC).

Правописна ревизија[уреди извор]

Како си Александар? Сакав да те замолам (затоа што тука си ценет межу другото и како специјалист по правописни ревизиии) да ја провериш ревизијата што ја правам за статјата Македонци. Затоа што целото време го трошам на компонирање на структурата и на суштината на текстот, не обрнав многу внимание на грешките правописни, кои сум сигурен дека ги има доста. Би ти бил многу благодарен. Поздрав. Revizionist 21:43, 28 септември 2007 (UTC)

Александар благодарам многу. Се потруди, но еве сите грешки правописни се поправени. Браво за шаблонот. Сакав баш во ваков вид да е (точно со знаменцата пред државите). Биди сигурен дека кога ќе завршам со статијата Македонци, тебе , и корисникот фрајтнер ќе ве предложам за орден за заслуги на википедија. Поздрав. Revizionist 17:27, 29 септември 2007 (UTC)

Форматирање[уреди извор]

Ти благодарам :D Ƒᶉıʛɧťƞȝȓ разговор 11:14, 30 септември 2007 (UTC)

НГТ[уреди извор]

Здраво, Александар. Потполно ја разбирам твојата загриженост - постои голема разлика меѓу НГТ на мекедонската и НГТ на бугарската википедија. Англиската википедија одвај и да содржи НГТ. Но, јас веќе му кажав на Amacos дека тоа не е причина ние да се менуваме. Мојот став како администратор е да најдеме некоја средина. Ако на бугарската википедија се придржуваат до една НГТ, ние би требало да ги известиме и нормално да очекуваме промени. Но и ние би требало истите промени да ги правиме во нашите статии. Мислам дека ти учествуваше во решавањето на проблемот околу Гоце Делчев (не викам дека тој е целосно решен, но барем делумно е ставен во мирување). Тоа особено ми се допадна - наместо дискусии и препирки по една секција на двете википедии. Во случајот со цар Самуил, ние имаме застапено бугарско гледиште многу помалку отколку бугарите - македонско (какво и да е!). Не сме ниту ние сосема невини. Вистината има многу лица и сите се помалку лажни - сигурно си го слушнал ова. Тука некаде доаѓа НГТ - сите лица мораат да бидат покажани и прикажани. Непристрасно. Види ја статијата бугарски владетели - и на македонската и на бугарската википедија. Ако ти се чита и ако сакаш да имаш подобар поглед на моите ставови, погледни го и мојот разговор со Amacos. Поздрав, --Виктор Јованоски 12:27, 30 септември 2007 (UTC).

Шаблон:Бришење[уреди извор]

Александар, ги внесов промените во шаблонот. И не се грижи - многу добро објаснуваш (немаше потреба да ги погледнам примерите на твојата корисничка страница. Во иднина, доколку сакаш да правиш некои експерименти, само побарај да ја отстранам заштитата и слободно промените прави ги таму. Барем за тебе знам дека нема да вандализираш нешто (ах, ах, ах - читај по обратен редослед). Поздрав, --Виктор Јованоски 17:25, 30 септември 2007 (UTC).

Шаблон[уреди извор]

Здраво Александар. Можеш ли да направиш шаблон за {{Корисник html}}? Благодарам. Фрајтнер разговор 19:33, 30 септември 2007 (UTC)

Повторно ти благодарам :) Фрајтнер разговор 19:45, 30 септември 2007 (UTC)
Фала и на тебе што примети дека грешно го преведов филмот. Погледнав после и забележав дека и на германската и на полската википедија го имаат преведено буквално Сите велат: те сакам. Како и да е, барем те насмеав. Три пати. --Виктор Јованоски 22:38, 30 септември 2007 (UTC)

Инфокутија јазик[уреди извор]

Здраво Александар. Гледам декан правиш инфокутија за јазици, можеш ли да го наприш со кодот од англиската википедија? (en:Template:Infobox Language). Ако сакаш ќе ти помогнам со преводот. Фрајтнер разговор 09:51, 1 октомври 2007 (UTC)

И англиската инфокутија имат боја ама за посебни фамилии на јазици, зелено за индо-европски јазик, сино за амерички јазик etc. а направи ја таа бета верзија и попосле ќе се секираме за тоа. Фрајтнер разговор 10:12, 1 октомври 2007 (UTC)
Извини ако премногу те мачам. само препиши ја и преведи ја инфокутијата. Поздрав. Фрајтнер разговор 10:27, 1 октомври 2007 (UTC)
Одлично, не, не ми се брза можам да трпам :р Фрајтнер разговор 11:15, 1 октомври 2007 (UTC)
Браво брате, алал да тие! Фрајтнер разговор 17:45, 1 октомври 2007 (UTC)
Јас ќе ги прегледнам шаблоните и ќе ти помогнам со кодот а меѓутоа многу добро си ги направил. Фрајтнер разговор 18:16, 1 октомври 2007 (UTC)


Разговор за сликата Makedonski polk vo Ukraina[уреди извор]

Јас сериозно не знам што да направам Александар: не знам колку е праведно да блокирам корисник зашто не пишува на македонски (со оглед на тоа што на другите википедии имам забележано дека на страниците за разговор користат свој јазик), а истовремено, толку често ниту јас не можам сосема да разберам што се пишува. Ако имаш некој предлог што нема да биде навредлив за никого - јас сум потполно отворен. --Виктор Јованоски 21:25, 1 октомври 2007 (UTC)

Ја се извињавам што се уфрлувам у туѓ муабет, него вака: ја на Брест уште одамна му викав дека треба да се преземе нешто против антимакедонската пропаганда овде, а он ми рече нешто у стил „ќе си легнат на брашното“. Ама ете... Него греота е Виктор зашо цел терет паѓа на него и само он е ажурен од админите, или барем само он дејствува како админ. Како и да е треба да се преземат озбилни мерки, ако треба блокирање и сл. Сеа не пошто некој пишал пасус на украински или руски у страница за разговор, ама секој испад треба да се казнува, наш и особено бугарски (сеа нека ми кажат што сакаат за ова, ама така сметам). Очигледно е дека Википедија ја пишуваат победниците, а ние за жал моментално сме on the lose :))))) Сеа можеби е малце екстремно, ама верувам (а и вие ќе се согласите) дека Македонија заслужува да ја браниме бескомпромисно. Поздрав --Филип што бе? 11:45, 1 октомври 2007 (СЕВ)
Нема потреба за извинување Филип, зашто има потреба од приклучување во ваков тип на разговор. Јас навистина се обидувам да воспоставам неутрална гледна точка во повеќе статии, но ужасно е тешко - прво и основно, секој ден има по некоја дискутабилна статија која по десет пати ќе биде видно или делумно изменета. А мене ми е особен проблем тоа што не можам да пишувам статии и морам постојано да се грижам за истите промени во рамките на една иста статија. Еве, токму сега се сетив дека треба да го уредам шаблонот за настаните случени на утрешен ден. Имав уште да кажам, но сега ќе морате да ме извините. Поздрав, --Виктор Јованоски 21:55, 1 октомври 2007 (UTC)

Корица на книга[уреди извор]

Ја додадов соодветната лиценца. Ако треба да се интервенира некаде во интерфејсот на Википедија, формите за подигнување и сл, слободно пиши ми мене, некако јас се нафатив за таа работа уште одамна. --Милош 09:17, 4 октомври 2007 (UTC)


Шаблон[уреди извор]

Како што гледам Милош веќе ја додал соодветната лиценца; и добро што направил така, зашто јас воопшто немам разгледано како се прави тоа (претпоставувам дека треба да се работи во медија-вики просторот) и најверојатно ќе немав време. Како и да е, околу шаблонот: ако постои, јас - не сум го забележал. Така што - веројатно - не постои (досега се употребуваше шаблонот за бришење и тоа од тип на {{бришење|причина=не е на кирилица, нема форматирање}}. А дека треба, навистина треба - којзнае колку такви статии имам забележано. А неправедно е да ги ставаме во ист кош со оние што навистина треба да бидат избришани. Ако сакаш, слободно можеш да работиш на шаблонот. Поздрав, --Виктор Јованоски 17:25, 4 октомври 2007 (UTC).

Ако ти треба конвертор, Александар, погледни тука и download-ирај го макрото за Word - третата опција. И мислам дека после ќе се снајдеш. Во секој случај, според мене, најдобар конвертор. Ако имаш било какви проблеми и ти треба помош, слободно обрати се. --Виктор Јованоски 19:08, 4 октомври 2007 (UTC)

Статија Македонци[уреди извор]

Здраво. Те молам кажи го твоето мислење тука. Поздрав. Revizionist 18:21, 05 октомври 2007 (UTC)

Поречанац, фала за коментарот. Ја префрлив статијата од мојата јузер-пејџ на Македонци. исто така тер предложив за ореден. Поздрав. Revizionist 13:35, 07 октомври 2007 (UTC)

Бугаризам[уреди извор]

(коментаров ти го остадов на твојот разговор на англискита википедија ама бугароманот Future Perfect at Sunrine го врати и ме блокира, пак XD)
Еј брате, Фрајтнер тука. Гледам татариве какви пропаганди додавет ваму и таму. Јингиби навистина ќе го ебам, ми дојде преку гла. Време е, ќе им ја покажиме вистината. Имам слики тука и ќе ти ги покажам, подигни ги некој ако сакаш, снам Јингиби ги виде ама му е срам од вистината. Еве:

 • [6] гроб на еден "Stoyon Petroff, Died September 20, 1906" под неговот име пишува "Macedone", зошто не "Bulgare"? ;)
 • [7] икона од 18?7 година, ти ќе си ја прочиташ.
 • [8] Македонско сонце во стар манастир
 • [9] New York Times, August 16, 1903, "...WILL AID MACEDONIANS: Bulgarians Plan to Collect Funds for the Insurgents (македонците)"
 • [10] Стар цртеж "Еден Македонски трговец се фрли од турски затвор во солун.
 • [11] Бугарските фашисти, под народност ги заменуваа „македонец“ и „македонка“ за „бугарин“ и „бугарка“.
 • [12] интервју со еден човек роден во 1926 г. во Егејска Македонија, човекот е Македонец.
 • [13] "The Discovery of Muscovy" by Richard Hakluyt, 1554-1556... "To the south and west of these mouths are the

Moessians, a tribe of Greeks; to the west of the city are the Thracians; and to the west also are the Macedonians."

 • [14] "The Land of the Black Mountain: The Adventures of Two Englishmen in Montenegro" by Gerald Prance and Reginald Wyon, 1903... "There was Dr. S., a Roumanian, an Austrian ornithologist, a Scotchman, our innkeeper was a Macedonian, and two or three Montenegrins."... "sitting their horses like Life Guardsmen; Macedonians, Greeks, and even pure-blooded Turks".
 • [15] "Sprachenkarte" со "Mazedonier" 1912-1918, не можам да видам "point de vue de serben", ти?
 • [16] и црногорците би знаеле за македонци во 1757.
 • [17] The Travels of Sir John Mandeville by Sir John Mandeville c. 1360 published 1800... "For that country hath been in the hands of all nations; that is to say, of Jews, of Canaanites, Assyrians, Persians, Medes, Macedonians, of Greeks, Romans, of Christian men, of Saracens, Barbarians, Turks, Tartars (хахахаха), and of many other divers nations;"
следнава ми е фаворит:
 • [18] „Јане Ив. Сандански.. Пирисник цар... уви, отъ злодѣйската рѪка на българи“ а сега им је најголем херој?
 • [19], [20], [21] Ellis Island Passenger Arrivals Database.
 • [22] "Fith Annual Convention of Macedonian Political Organization, of U.S. and Canada. Harrisburg, FA. September 6-10-1926.... "And if for one cross is by all means necessary one Golgotha, we'll say it's the whole European land. And if for one Golgotha is by all means necessary one peak, we call it Macedonia". Пишува и "Liberate Macedonia" на десниот знак.
 • [23] "In 1138, Nicetas Choniates 1 (29-30) reports that John II divided his army by ethnic group and phatr’ai: Macedonians, Turks, Franks, etc."
 • [24] „Славјано Македонска општа истоија“, Георгија Пулевски, 1895-1899, наједно во бугарска библиотека!
 • [25] англиски превод од некој делоиви:
1. The Uprising in Macedonia, which is now local, should spread out in whole of Macedonia.
2. In the Uprising are taking part only people from Macedonia, who feel as Macedonians and want to free their Father Land.
...
....
9. The goal of our uprising is no secret. That is the Feedom of Macedonia, the Land of the Glorious Slavic Deliverers St. Kiril and Methody, which suffers Centuries under Turk Yoke. Thats why anyone who does not fight for it's Fredom, but makes its own Scenarios- for him there is no place in the Uprising.
...
....
15. Every Christian and Mohamedan Macedonian , Turk, Arnaut, Vlach and others who will act as enemy of the Uprising and the Uprising Fighters, will be hunted down and when they will be caught will be punish.
 • И тука ќе го најдиш The First Constitution of Macedonia - Kresna 1878.
 • [26] Donna di Macedonia.
 • [27], [28], [29], ќе си ги прочиташ.
 • [30], [31], [32], ми е досадно од зборување хаха.
 • [33] "Macedonische Frauen-Tracht'" (со македонски превод).
 • [34] "40. SALONIQUE– Danses macedoniennes – SALONICA – Macedonian dances"'... Македонски танцови, а бугарски? не?
 • [35] „Мы, македонцы, не сербы и не болгары, а просто-македонцы...“ – Борис Сарафов

Ќе им покажам што е да се заебаваш со Македонец! PS. Се зафркаваш со Нико, нели? :p Поздрав. Frightner 07:19, 9 October 2007 (UTC)

Бугаризмот продолжува...[уреди извор]

Брате, приметив нешто. Знам дека си познат со оваа слика, Јингиби ја подигна за неговата пропаганда а на мене тој ми стој групав оти ништо не знае. Тој напиша "The Ilinden-Preobrazhenie Uprising as seen by the English daily The Times, Aug.04,1903" а ако ја прочиташ статијата (сметам дека простиот сам не ја ни прочита) Англичаните ништо не рекоја за што мислет за востанието. Јингиби само насловот го читат и мислит дека тоа кажува се. "Bulgarian band in Macedonia" не значи дека Македонците се бугари (како тој што сакаше), ај сега види што пишува ако ја прочиташ целата статија, ""Although the Turks might plead the great provocation given by the members of the Macedonian bands as an extenuating circumstance etc". Господинот Јингиби сам се заеби. Фрајтнер Ангелот на Смртта 09:01, 9 октомври 2007 (UTC)