Разговор со корисник:FlavrSavr/Архива 2006

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Благодарам за подробните појаснувања

1. Кога имаш голем и важен испит не треба да го губиш драгоценото време за учење со мене. Јас можам и да почекам.

2.Морав со иронија и бес да напишам така бидејќи левата рака ми е скршена и е во гипс па повеќе од 45 минути потрошив да го напишам тоа.

3. Длабоко се извинувам и се надевам дека ќе ми простите што напишав дека сте бугарофили (тоа го корегирав),мислев дали има бугарофилски настроени членови тука што пишуваат такви работи.

а) Друго е да пишува за Хитлер во австриска и во еврејска википедија,па така зошто ВМРО-БНД ни наштетува на нас Македонците,тој не заслужува да биде запишан во нашата Википедија,како што не верувам дека му се посветува огромно внимание на Хитлер во еверјската википедија (ако ја има).

4. Во иднина ќе се трудам моите написи да не бидат многу пристрасни,со личен став или со националистчки и фашизоиден тон (впрочем јас нацистите и фашистите најмногу ги мразам)

5.Сега сме во ред (О.К.) и нашата соработка ќе продолжи,впрочем воопшто не ни прекинала

ЕЈ ФАЛА ТИ МНОГУ FlavrSavr ОСОБЕНО МИ СЕ ДОПАЃА ТОА ШТО СИ ГО ДОСТИГНАЛ НА АНГЛИСКАТА,БУГАРСКАТА ВИКИПЕДИЈА И ТИ БЛАГОДАРАМ МНОГУ ШТО ГО ВРАТ ТЕКСТОТ САМО СО ПОНЕУТРАЛЕН СТАВ,ВАКА И ПОДОБРО ЗВУЧИ (САМО ДОПОЛНИВ ДЕКА ВО ГОСТИВАР ВЕЌЕ НЕВАЖИ РАМКОВНИОТ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ) УШТЕ ЕДНАШ ФАЛА,ПОЗДРАВ И 10-КА ДА ИЗВАДИШ!

ДЕКА НЕ СМЕ БУГАРИ КАКО ШТО ПИШУВАШЕ БУГАРИНОВ-НАЦИСТ ОВДЕ (МОЛАМ ДА БИДЕ БАНИРАН) СЛЕДИ ОВОЈ ПАСУС: (FlavrSavr погледни го текстот што го напиша буагринот на бугарски и пасусот што го додадов јас што е извадок од книгата “За Македонската нација“ од Драган Ташковски од 1976 г.)

Ќе извади сигурно :) --Misos 19:31, 31 Јануари 2006 (UTC)

ej flavrsavr ми се намали големината на буквите како да ја вратам во наормална големна,се се многу мало

Добро, добро. Изгледа е ова некој грк=Циган од конзулатот во Скопје штом знае Македонски. Многу ме збесна иако неможев целосно да прочитам што сменил во статијата за Егејска Македонија што ја напишав. Инаку планирам да ставам карти од Егејска и Принска Македонија и малку повеќе да пишувам за нивната географија.

Еј FlavrSavr гледам нема веќе копче за уреди, дозволи ми мене бар да ја доуредам статијата во аспект на Географијата на Егејска Македонија, и така 95% од овој текст јас го напишав. Македонец

Географија на Егејска Македонија

Егејска Македонија може да се подели на 3 посебни географски целини Западен Планински дел со планините Нередска Планина со врвот Вич 2 128 м.н.в. , Сува Гора , Корбец , Пинд, Грамос, северните падини на Олимп јужните падини на Ниџе, Дурла и Каракамен. Во овој дел се наоѓа и најјужниот дел на Пелагонија односно Леринското Поле. Карактеристично за овој регион се многуте езера Мало Преспанско Езеро, Островско Езеро, Петерско Езеро, Костурско Езеро и Рудинско Езеро. Западна Егејска Македонија како етно-географска целина е карактеристична по тоа што тука концетрацијата на Македонци е најголема во однос на другите делови од Егејска Македонија 43,04%. Втората географска целина е Централна односно Долно Повардарска или Ниска Егејска Македонија. Дури 84% од територијата е огромното плодно Солунско Поле. Во овој дел се вбројуваат и Пајак Планина, Мегленската котлина (поле) и Циганската клисура. Низ овој дел Вардар го завршува своето течение и се влива во Егејското Море кај Солун. Во овој дел застапеноста на Македонскиот народ е околу 17% (посебно во северниот дел Кукуш и околината). Источниот дел на Егејска Македонија може да се крактеризира со 2 големи реки Струма и Места и релативно ниски планини и ридести предели како Круша, Карадаг и други. Застапеноста на Македонско население овде е 11%

Може ова да го ставиш во статијата за Егејска Македонија?

За тоа што те интересираше

За тоа колку луѓе имаат селата и која националност се итн. ги наоѓам од книгата на проф. Митко Панов ЕНЦИКЛОПЕДИЈА НА СЕЛАТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

За Македонците од Егејска Македонија од необјавени написи (проекти) на завод за статистика од 1988 од една подрачна единица на заводот, а дел и од тоа што самиот имам шетано во некои егејски села и при разговори со селаните имам прибирано некои податоци.

Жителите и националниот состав на општините и градовите ми го пратија лани од Завод за статистка (според пописот 2002)

Кога би имал време би ти ги пратил сите тие податоци идејата на Петко е навистина генијална

добро,добро,не влегувам повеќе во конфорнтации со грците.

Е-книги

Видов дека има стотина и нешто е-книги на македонски и др. јазици на оваа страна (издаваштво Блесок). Гледам велат дека сите права им се задржани. Дали тоа значи дека неможеме да ги копираме во Wikibooks пер се или смееме доколку ги наведеме како извор и иматели на права?

Книги на латински јазик

Незнајќи дека треба да одат во Викисорс, јас веќе почнав со внос на дела на латински јазик од римски автори во Викибукс. Предпоставувам дека треба да ги релоцирам. Има еден проблем. Сеуште не постои Викисорс на македонски јазик! :)

 • Исто така предлагам називите: Wictionary, Wikibooks, Wikiquote, Wikisource, Wikispicies, Wikinews, Commons и Meta-Wiki да бидат преведени во: Викречник, Викикниги, Викицитати, Викиизвори, Викивидови, Викивести и Мета-Вики. Знам дека Commons е и така само на англиски, но и тој вреди да се преведе, а луѓето ќе знаат што е по иконата. Мојот предлог за превод на Commons е Депозитура.

Знам дека не сум ни првиот ни последниот со оваа идеја, но мое е да прашам зошто досега не се преведени и да дадам некоја сугестија Поздрав, .--Б. Јанкулоски 22:57, 2 Март 2006 (UTC)

јас предлагам Commons -> ризница или извори Комита 23:38, 2 Март 2006 (UTC)
 • Се согласувам. И јас сакав прво тоа да го предложам, ама си реков ај нешто по техничко. Да, ризница е одлично име. Се премислив. --Б. Јанкулоски 13:01, 3 Март 2006 (UTC)

Акција за документи?

FlavrSavr, види тоа. Тоа се златни документи. Мислам, ти си во Скопје, дали ќе можеш да идеш до Сорос или до државниот архив - да обезбедиме слики за Енциклопедијата - со подобар квалитет, да може да се чита се врз документите или барем по телефон да се слушнете да добиеш дозвола за тие слики дека се во Интернет да ги објавиме тука, ќе јадат гомна пропагандистите. [1] , [2]--Комита 02:22, 9 Март 2006 (UTC)

Напишав нешто во Wikipedia:Портал за албанците --Комита 14:15, 10 Март 2006 (UTC)

За албанците

Идејата за вклучување на СЕКОЈ што добро го познава македонскиот јазик е сосема природна, впрочем толку природна што се подразбира :-) Бил некој македонец, албанец или швеѓанин, секој има подеднакво право да придонесува. Меѓутоа се поставува прашањето: што подразбираме под „добро“ или „доволно“ познавање на јазикот?

Се разбира, на Википедија не се бара „висок“ македонски, но тоа не значи дека дозволуваме и „низок“ македонски. Сметам дека потребно е да се дефинира литературното и изразно ниво во посебна страница, така што подоцна би немале штетни последици како резултат на нашата уредничка „демократија“. Секоја чест на албанците кои го имаат потребното ниво и литературност на изразот. По мое искуство таквите луѓе се прилично ретки (ова порадо би го напишал во Портал, да не беше тема од сензитивен карактер, која по мое мислење е бесмислен продукт на политички махинации). Би било кобно за Википедија доколку се почне со било какви текстови кои потоа мора да се корегираат, што одзема многу време и енергија, а згора на тоа, сите постапки ќе мораме да ги оправдуваме и (потенцијално) да се расправаме со сите оние што не мислат како нас на тема „ниво“ и „литературен израз“. Затоа предлагам дека составувањето на гореспоменатиот правилник е многу нужно, не само за да се регулира изведбата на немакедонците, туку и да се одржи стандардот на изработка кај македонците, кој знае да биде незадоволителен.
П.С. Да се пофалам: успеав да инсталирам Unicode за сите акцентираните знаци: :-)

--Б. Јанкулоски 00:28, 11 Март 2006 (UTC)

За Македонците на англиската википедија

Слободан, ако си во можност те молам помогни ми на англиската википедија, особено во дискусијата за статијата Macedonians. Моментално сум сам против неколку грци и добро се држам но едноставно едвај постигнувам. Те канам лично тебе зашто приметив дека се трудиш да бидеш што понеутрален. Сметам дека екстремни и нерационални ставови таму би биле контрапродуктивни во очите на неутралните набљудувачи. Мојот ник таму е Realek. --Aleksandar SK 01:06, 11 Март 2006 (UTC)

Денеска гледав во англиската википедија таму многу има испишано кои се Македонците и слично. Се цитираат некои зборови од поранешните претседатели. Сакав и јас да прочитам какви се ставовите на нашата влада и на нашиов претседател. Знаеш ли што најдов ? АПОСОЛУТНО НИШТО!! Освен "100 години државност" (Го испуштивме Самуил некаде по патот!)???? Ни се смејат луѓето, и со право. --Комита 17:56, 12 Март 2006 (UTC)

Да, веќе и самиот го сватив тоа што сакаш да ми го кажеш. А за жал на страниците за разговор има само препукувања и губење на време (ни јасни факти не проаѓаат кај некои). Сепак какво е твоето мислење... Дали таму сепак може да се придобие некој по некој неутрален набљудувач и некој по некој модератор? (иако не сум сигурен кој ќе чита еден куп замрсени и во голем дел нерелевантни работи). Во секој случај, би сакал да имаме контакт по e-mail заради тоа што очигледно има и доста такви кои разбираат македонски а немаат добри намери. Покрај некои Бугари очигледно има и некои Грци (досега сигурен сум само за корисникот Латинец, на англиската викопедиа Latinus). Тој постојано „шпиунира“ што си пишуваат македонските корисници тука и на англиската викопедиа! Ајде да направиме еден круг на наши луѓе кои во одредени ситуации ќе контактираат по мејл. Не мора злобниците да знаат ама баш се што имаме да си кажеме меѓу себе. --Aleksandar SK 20:52, 14 Март 2006 (UTC)

Предлог за нова награда

Орден на Блаже Конески - За исклучителни придонеси на македонската Википедија

Го предлагам овој „Орден на Блаже Конески“ кој го изработив најдобро што можев како највисока награда на нашава Википедија. --Б. Јанкулоски 03:20, 12 Март 2006 (UTC)

Дали не е можно да биде нешто понеутрално? --Комита 11:05, 12 Март 2006 (UTC)
За културен натпревар меѓу народите - За исклучителни придонеси на македонската Википедија

Еве што измислив јас - како највисока награда да биде "За културен натпревар меѓу народите!"- малце импровизирав, го немам фонтот :-( --Комита 12:54, 12 Март 2006 (UTC)

Еј, дотолку ли е антимоментум добивањето на Златна тегла Ајвар? :-) Нема врска... Вака, во принцип, иако е пожелно да имаме некаква стандардизација на наградите, награди може да дава кој сака на кого сака, а веројатно и секој може да си направи сопствена награда. Освен тоа, имајте во предвид дека не мора да има само една награда, видете какви сѐ категории има во англиската Википедија - en:Wikipedia:Barnstar, a исто така тука, и тука. Во принцип, треба да избереме некаков модел за стандардизација, дали ќе биде тоа тегла ајвар (златна, сребрена итн.) или медал со различни личности за различни поводи за награди (за неутралност, за квалитетни статии итн.), или нешто трето. Би можеле да гласаме за тоа на порталот, на пример. --FlavrSavr 15:55, 12 Март 2006 (UTC)
Бев заборавил на теглава. Се согласувам за гласање. --Комита 17:34, 12 Март 2006 (UTC)

Одлични се ордениве само јас би предложил ваква листа на ордени (одликувања):

Орден Блаже Конески (или Крсте Петков Мисирков) - за одлично познавање на Македонски јазик и воопшто филологија и лингвистика (придонес во статии од овие области)


Орден ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - за придонес во врска со статиите со Македонска национална (историска,географска,етнолошка итн.) содржина

Орден Паскал Сотировски (инаку починат Македонски астро-физичар и професор на Сорбона ако не сте знаеле) - за придонес во статии од природно научна содржина (какви што пишува Бојан)

Македонец 21:42, 12 Март 2006 (UTC)

Море, немој така - ќе заличиме на тие академиците од МАНУ, дека имаат повеќе медали од објавени книги. Мислам требаат некакви правила да се напишаат, например Орден да се доделува најчесто еднаш на три месеца и секогаш со гласање, и еден човек да не може да добие повеќе од два ордени годишно.--Комита 22:25, 12 Март 2006 (UTC)
Како што кажа FlavrSavr, нема правила за „наградите“, кој сака може да доделува што сака и на кого сака. Сепак, не би имало некоја вредност ако некој не стои позади тоа... Јас немам некој личен став, што и да изберете ќе се согласам. Патем, ионака нашава википедија има мал број на уредувачи, јас на сите би има дал по еден barnstar :) --Misos 22:32, 12 Март 2006 (UTC)

 • Го повлекувам мојот предлог за Орденот на Блаже Конески како врховна награда. Секоја категорија или област треба да си има своја соодветна награда. Наградите, по мене, се многу важни за стимулирање на уредниците (квалитативно и квантитативно). Исто така имам и неколку предлози:
 1. Категоризација и стандардизација на ордените базирана на Орденот на Гоце Делчев со глобусот во позадина и ѕвездата врз него. Разликата би била во содржината на централниот круг и натписот под орденот. Предлагам отфрлање на текстот над и под орденот но воведување на некаква лента или слично на која ќе стои следново латинското мото: AGE QUOD AGIS („Стреми се кон најдоброто“). Ви оставам вам да одлучите дали (доколку го прифатите) би го применувале на сите ордени или секој треба да има засебно мото.
 2. Неограничен број на ордени кои може еден корисник да ги добие. Доколку еден корисник покаже квалитети на повеќе полиња, мора да биде соодветно награден.
 3. Отфрлање на принципот „секој може да дава ордени секому“. Вака ордените нема да се сфаќаат така сериозно и со тоа се губи нивната смисла (стимулација на уредникот). Затоа предлагам формирање на наградно тело од неколку корисници кои меѓусебно би се консултирале за секоја награда. Не препорачувам општо гласање од причина што тоа ќе не доведе до непотребни дебати и расправии наместо да се концентрираме на пишување содржини или администрација. Можеме иницијално да го изгласаме членството во наградното тело и тоа би било сѐ.

Се надевам дека ќе се согласите со овие начела. Секоја примедба е добредојдена. Поздрав! --Б. Јанкулоски 02:56, 13 Март 2006 (UTC)

Нема потреба да се троши психичка енергија

FlavrSavr, мислам дека нема потреба да се троши психичка енергија на англиската Википедија. Имаме неколку активни корисници и сите се надзборуваат со Грците и Бугарите - и каков е резултатот? НИШТО. Неколку статии што ги немаме напишани на македонската Википедија. Неколку се спорните реченици. Мораме да најдеме начин да ги напишеме со НГТ. Тоа не е ни ajvar.com, ни vmacedonia.com да ги чешаме јазиците. Јас од таму избегав, па сега пак истото. Имаш самоконтрола и авторитет врз нашите корисници, внеси рационалност, те молам. Мораме порационално да работиме. --Комита 01:25, 16 Март 2006 (UTC)

Ќе мора да најдеме сили паралелно да ги тераме двете работи :) Не треба да се троши енергија на препукувања, ама треба да се обидеме да ги придобиеме неутралните и да ги омекнеме порационалните грци. --Aleksandar SK 01:35, 16 Март 2006 (UTC)

Vandalisam

Iskam da mi se zastiti potrebitelskata stranica ot vandalizam

Гласање за бот

ФлаврСавр, до кога да го оставиме гласањево за бот? Ми изгледа дека прилично долго стои таму. Дали се сложуваш веќе да го изгласаме Филипбот? Поздрав, Boyan 19:07, 20 Март 2006 (UTC)

Price of the cigarettes

Hello, I am a user I the German Wikipedia and I am writing a article about the price of the cigarettes in Europe. It would be nice if you can say me what is the price of a package Marlboro cigarettes in your country and how many cigarettes are in a package. Important is that it should be the official Price of the cigarettes and not the price of cigarettes from the street. Thank you very much.

At the moment in Macedonia, for a box of Marlboro cigarettes the sale price is 100 denars, which is ~1.67 EUR. A box contains a standard 20 cigarettes. In Europe I've tried Marlboro in Germany, Netherlands (where the prices are changing at the moment) and Macedonia and haven't noticed any difference. You can also find Marlboro on the streets in Macedonia by much lower prices, but people say that the quality is drasticaly different and it's actually not a real Marlboro. I haven't tried any of these myslef. (Жарко 00:33, 30 Март 2006 (UTC))

Thank you very much for your help. This will be the article if you want to see. But it is not finished.

За шаблонот Историја на македонскиот народ

Го сфатив пропустот и затоа го заменив портретот на К.П. Мисирков со востаничко знаме од 19-тиот век.--Б. Јанкулоски 22:42, 29 Март 2006 (UTC)

 • Нема проблем, сѐ што представува лесно препознатлива одлика на македонското будење може да се стави. Не сум знаел дека бугарите го употребуваат тоа знаме за нивните апсурдни националистички аргументи. Предпостагвувам дека омилена слика од тоа доба им е поканата за востание (во која стои Българино во насловот :-) и е напишана на бугарски. Иако се сметам за историски учен човек, незнам зошто тоа стои така. Дали е тоа покана која се однесува на Одрин или пошироко Пиринскиот дел на Македонија каде што некои македонци се сметале за бугари, па така овие од Централниот Македонски Револуционерен Комитет сакале да ги привлечат во учество без да ги навредат или што?--Б. Јанкулоски 23:50, 29 Март 2006 (UTC)

Помош за шаблон

Дали би можел да ми помогнеш со еден шаблон? Шаблонот е Александар Македонски, кој всушност на англиската беше синтакса на страница со шаблони, но јас заради полесно ракување го реместив сето тоа во еден шаблон. Во принцип сѐ е во ред со шаблонот освен тоа што стои на лево наместо на десно (како што си е во анлгискиот оригинал) и незнам како да го поместам на десно. Ова досега не ми се случило со ниеден шаблон или синтакса. Фактички сѐ е исто како и во англиската, но еве седи на лево наместо на десно :-) Има ли решение за ова? Јас пробав да направам што знам и умеам, но ништо не работи. Можеш ли ти да го поместиш на десно? Благодарам за вниманието и поздрав.--Б. Јанкулоски 21:41, 2 Април 2006 (UTC)

Со малце мака, јас го поправив (се надевам дека нема да ти пречи :)) --Misos 22:43, 2 Април 2006 (UTC)
Ете, решен проблем :). Патем, за тоа за ЦМК горе (кое дури сега го забележав)... работата е малку покомплицирана, ама навистина тоа е една голема тема која би ја оставил за некој друг пат, во принцип се работи за еволуција на самиот термин "Бугарин"...--FlavrSavr 23:14, 2 Април 2006 (UTC)

За Портал и други разговори

Сосем случајно си го пребарав сопственото име на Гугл, и што ќе видам! - нашиве дискусии на Википедија ги дава како резултат, јавно и ачик! Да, знам дека доколку некој има тајни разговори треба истите да ги врши по електронска пошта или слично, но сепак ова е премногу! Едно е некој да наиде на нешто на Гугл, а друго е да дојде овде и да се вклучи во некој содржаен разговор при што би бил поопширно информиран и би го сфатил контекстот на разговорот и неговиот повод. Вон контекст, кој знае што ќе си помислат оние што ќе налетаат на рандом извадок од некој текст! Постои ли начин тоа да се среди некако, т.е. Гугл да нема пристап кон страниците за разговор, Порталот и сл.? --Б. Јанкулоски 02:16, 6 Април 2006 (UTC)

Вики-средби

Штотуку разбрав дека имам можност да бидам во Скопје во птвара половина на јули (2 недели) или дури можеби и уште од втората половина на јуни до втората половина на јули (1 месец). Незнам дали имате било што планирано за тогаш, но сакам да се знае дека можам, и ќе ми биде чест да учествувам на некоја Вики-средба или манифестација како администратор. Би сакал да знам што порано за да можам да се ги планирам активностите според тоа. Поздрав.--Б. Јанкулоски 11:22, 10 Април 2006 (UTC)

БЛАГОДАРАМ!

Благодарам за довербата на тебе и на сите корисници што ми дадоа поддршка. Ветувам дека ќе бидам и во иднината беспрекорно приврзан кон НГТ. Каде можам да прочитам шо можам да правам сега? --Комита 23:33, 10 Април 2006 (UTC)

Благодарница

Би сакал да ја изразам мојата благодарност на сите кои гласаа за мене, а особено на бирократите кои се впрочем тие кои ја имаат таа благородна моќ да доделуваат администраторски функции. Јас се разбира ќе ја прочитам англиската страница за администратори (права, должности и сл.), но би сакал да знам што тоа значи конкретно во контекст на нашава Википедија, т.е. кои се актуелните администраторски проблеми и задачи кои не очекуваат (hot topics) :-) Мислам дека веќе примети дека воведов уште еден нов Википедијанец, но овој пат е дама! Јас еднаш прашав дали имаме дами меѓу нас, ама не добив одговор. Затоа си земам за право да претпоставам дека ова е првата дама-уредник кај нас. Да, тоа е, како што јавно се изјаснив мојата долгогодишна, мила и високоценета пријателка Драгана која оди под корисничкото име Dragana Zarevska. По автоматизираното добредојде од Boyan, јас сега за сега сум единствениот што ѝ упатив неформално добредојде. Ми вика дека малку е обескуражена бидејќи уште е нова и малку по малку ѝ ги објаснувам основите на уредувањето. Би било добро кога ќе имате време (администраторите) да ѝ обренете внимание и да ѝ понудите некоја помош. Се разбира не би вршел никакви притисоци никому, туку само да дадам предлог, па вие исполнете го тоа во ваше време, кога ќе најдете за сходно.

Што се однесува до Вики-средбите - да, ќе бидам во Скопје или 2 недели или 1 месец (сеуште незнам). Во секој случај очекувам средбите бидат некаде на затворено, со мебел (да има кај да се седне) и послужување (пијачки и закуски). Бидејќи јас ќе имам стан само за мене (или во Карпош IV или спроти Алумина кај Веро во Козле/Капиштец, ќе ми биде чест јас да бидам домаќинот. Се надевам дека нема да ви пречи мојот силен тутун кој си го пушам со таква сласт :-) Но за тоа потоа, сега засега барам конкретни инструкции за конкретни проблеми и прашања кои треба да се решаваат. Благодарам уште еднаш за почеста и поздрав! --Б. Јанкулоски 00:07, 11 Април 2006 (UTC)

I'm laughing...

Bulgarians understand Macedonian perfectly!

Song (Balada...). [3]

Bulgarian transcription. [4]

OK. Maybe this is a case on the edges. But even then...

VKokielov --72.76.78.179 01:17, 16 Април 2006 (UTC)

За опомената

Ти се восхитувам на твојата смиреност со која се справуваш со неразбран народ. Незнам зошто не сметаш дека тоа што Muad'Dib го направи (2 пати) не е голем прекршок. Јас сметам дека е претерано сериозен заради тоа што со таков одност корисникот ја сведува Википедија на ниво на Опасна Багра или што знам и со тоа го крши академскиот дух на овој благороден проект, а да не зборувам дека тоа воедно претставува навреда за сите корисници и нивните усилби со тоа што горнеспоменатиов корисник ја третира енциклопедијата како што видовме. По мене академскиот однос е од фундаментално значење за енциклопедијава и целиот проект зависи од тоа дали народот го сфаќа сериозно (особено со нашава скромна верзија). Несериозното сфаќање (иако корсиникот направил сататии, тоа не значи дека ставот не му е грешен) доведува до расипување на духот на целиот проект. А да не спомнувам што се навредуваат корисници без да бидат ни малку виновни. Таквиот став е како што реков, фундаментално грешен и затоа го сметам за голем прекршок. Сѐ што е фундаментално грешно е голем прекршок по дефиниција. А не гледам на кој начин НЕ Е фундаментално грешен однос. Ако погледнеш подобро уште еднаш јас воопшто не бев строг. Единственото нешто што беше понагласено е дека грешката му е прилично сериозна и дека овој пат му се простува зошто е прв пат. Тука ти веројатно не се согласи дека грешката е сериозна. Епа ете, ти дадов објаснување зошто сум на тој став, па ти размисли и кажи ми дали не треба малку да се мофиицира павилникот (ли начелата, незнам) за да се вклучи и оваа евентуалност. Мораме да бидеме флексибилни со правилата за да можеме да ги решаваме сите проблеми. И овој пат ќе му опростам што ми кажа дека зборувам глупости, ама следниот пат дефинитивно го блокирам, макар и за саат време. Но сепак, јас му се обратив во името на цела Википедија, а тој тоа не го сфаќа како такво. Незнам... Не ми изгледа добро. Лично, се разбира дека воопшто не се навредив од него, а не ни можам да се навредам од некој што не ме познава лично. Но сепак незнам каков корисник треба да е некој за директно и лично да му се противи, на дрзок (и личен) начин, на уредник и администратор со такво реноме и залагање.

Ова веќе стана предолго, малку ја издолжив без потреба. Тоа е изгледа зошто имам грип :-) Во секој случај сметам дека вакви (одосега непредвидени) испади мораат да имаат ним соодветна мерка која ќе стои во правилникот. Или тоа или дајте ми одврзани раце.

п.с. Дефинитивно доаѓам во Скопје околу средината на јуни и ќе направам гозба за вас администраторите и по некој корисник кој во тој момент ќе биде потенцијален администратор во мојот стан. Вие спремите програма. Има време до тогаш ќе се договориме...Битно јадачки и пијачки се на моја сметка! Поздрав! --Б. Јанкулоски 06:43, 20 Април 2006 (UTC)

Медал за посредништво

Јас, корисник Б. Јанкулоски му го доделувам овој медал (barnstar) на мојот ценет колега FlavrSavr за извонредно и неуморно посредништво помеѓу корисниците со различни сфаќања и идеологии. Само така!

Добредојде назад :-)

Здраво, како патувањето низ Западна Европа? :-) Ние, тука (а и на англиската Википедија), за жал, сеуште имаме проблеми со Бугари и Грци :-( Boyan 19:42, 15 Мај 2006 (UTC)

За спорот

Епа јас се извинувам за испадот, моја вина е што не знаев дека заштита се става после 3, а не после 2 враќања. Но не гледам некоја капитална злоупотреба на моите моќи само заради тоа што сум заштитил страница после 2, а не 3 пати. Неправилно е, но во никој случај не е аморално. Милош не мисли дека овој проблем заслужува заштита бидејќи не е вандализам, но јас апсолутно не се согласувам. Користење тоа време е сосема неенциклопедиски, како да е расказ (иако и во расказ писателот требал да биде таму за така да пишува). Тој корисник упорно одбиваше да биде поправен (што е сечие право) и враќаше на неговото. Можеби прво требав да му побарам доказ (како чиста формалност), а потоа да заштитувам. Во секој случај 3 пати се 3 пати. Ако следен пат го врати, дефинитивно ставам заштита. Не сфаќам зошто заштита треба да се користи исклучиво само за вандализам. Користење на грешно (и премногу лично) време е капитална грешка во лексикографијата што не може да се толерира. Ако не ставам заштита, тој ќе си го враќа до недоглед, а гледам дека немаше ни намера да даде докази (а и да имал, не постојат). Тоа е нешто сродно на вандализам, да го наречеме бескрупулозна и ирационална наметливост. Не би предлагал додавање на ваква клаузула во правилникот само заради еден корисник, но тој сигурно би продолжил со неговиот стил ако некој не го подучи. Се надевам дека благодеарение на твојата медијација одсега ќе се поправи.

Може да изгледам на проблематичен админ заради тоа што веќе имав два проблема. Јас сите ги сметам за наполно оправдани и апсолутно не прифаќам ни најмала вина. Единствено моите грешки може да се должат на недоволно познавање на правилникот, што се разбира, е моја вина, но во основа сметам дека оспорувањето на суштинската коректност на моите ставови би било беспредметно.

Патем, добредојде назад! Каде поточно беше? Јас скоро одам за Лондон и ќе останам таму 3 недели кај тетка ми. Нажалост нема да можам да дојдам во Скопје. Поздрав! --Б. Јанкулоскиразговор 00:10, 16 Мај 2006 (UTC)

 • Аман Цобе што кажуваш? Јас не сум го потценил, тој сам се потценува со тоа што е професор, а прави таква капитална јазична грешка. Јас не гледам како го потценив освен што му ја поправив таа грешка (нему не му нни кажав ништо). Или ако истата грешка ја направеше некој неакадемец, тогаш немаше да биде потценување? :-) Грешка е грешка, бил тој професор или семкар. --Б. Јанкулоскиразговор 04:15, 18 Мај 2006 (UTC)

Одг.

Да, да, така е... :-)

Па, Грците на пример, поставуваат некое ново гласање на Македонци (етничка група), бидејќи (ова е смешно) - ,,ќе настанело недоразбирање со етничката група Антички Македонци", односно читателите ќе помислат дека ние, Македонците, сме поврзани со нив. Затоа, сакаат да го сменат етничка група во Словени или слично име кое ќе содржи Словени (па дури и добро познатото Славомакедонци). Мишкин (барем мислам дека така се изговара неговото име) оди дотаму што дава некои теории дека и Грчките Македонци денешни се етничка група (така било напишано во некоја австралиска енциклопедија). Апсурд! Незнам дали ова гласање ќе се оствари, бидејќи навистина се замор Грциве, им досадија и на администраторите (можеби и увидоа нешто). И слични такви апсурдни работи...

А Бугарите, поточно ФанкиФлај, слепо ги поддржува Грците... Boyan 13:23, 16 Мај 2006 (UTC)

Предлог

Преводи и транскрипции навистина ме загрижуваат. Предлагам да отворам една страна каде што ќе се дискутираат овие работи, т.е. каде што секој кому некој поим или име му е нејасен може да ме праша мене или други корисници. Јас се јавувам прв за таа задача и, ако треба, ќе ја преземам целата работа. Во право си, јас имам свои начини и темелно проверувам било што пред да преведам или транскрибирам. Само со точност ќе поставиме висок стандард и ќе ги престигнеме конкурентите. --Б. Јанкулоскиразговор 11:52, 24 Мај 2006 (UTC)

За акцентирано „и“

Кај тебе изгледа се покажува, зошто ги имаш преправено фонтовите, но неможеме истото да го очекуваме од сите. Буквата се гледа само при уредување, но не и на самата страница (се појавува како квадрат). Ако се впише во шаблонскиот формат што го посочив, тогаш сигурно се гледа.

П.С. Би те молел да интервенираш со Zdravko, не само што цело време се инаети, туку и веќе на неколку пати исфрла навреди. А мерката за навреди ја знаеш (Википедија:Портал/Википолитика). Припази ја и мојата разговорна страница и таа на Zravko за да биддеш во тек. Дај ако може и други активирај, да го решиме овој проблем веќе еднаш. --Б. Јанкулоскиразговор 00:30, 29 Мај 2006 (UTC)
Епа тоа и сакав да го постигнам со Zdravko, да му дојде до таму што на крај да му се смачи и ќе се откаже од неговото (да не треба јас да го блокирам). Делумно затоа сум толку упорен, а делумно заради тоа што уште од почетокот почна со врвни недоличности. Јас му посочив која е мерката за лични навреди (која јас не ја измислив), а тој мене (по втор пат) ми се заканува дека ќе поднесе молба да ме симнете од позиција администратор Smiley.png. Веќе еднаш му објаснив дека за тоа не се симнува администратор, ама изгледа не ми верува. Не разбирам зошто сакаш да правиш компромис со него. Штом тоа никаде го нема, нема ни тука да го има и тоа е крај на приказната. Треба да му се посочи (од страна на повеќе луѓе) дека тоа што го прави е фундаментално грешно и тука треба да заврши дискутијата. Не, моево не е апсолутизам, туку се трудам енциклопедијава да биде сериозна (а знаеш колку се трудам) и да нема глупости. Навистина, пак ќе речам, не гледам зошто треба да се зазема безусловен компромисен став во сите случаи кои не се вулгарен национализам. Ова неговово е превулгарно (како што можеше да забележиш од тоа како течеше дискусијата. Или ќе прави како што треба или ќе оди. А јас дека ќе одам, тоа сигурно знам дека нема да биде. --Б. Јанкулоскиразговор 08:48, 29 Мај 2006 (UTC)
 • Најпрвин благодарам за внимателната метода по која ми се обраќаш. Што и да прочитам од тебе, знам дека може да биде само корисно, и на ниеден начин надмено. Следново морам да го појаснам, не како корисник, туку како администратор, бидејќи е прилично релевантно на тоа:

Спорот беше започнат од страна на Zdravko уште од првиот чекор зошто не дозволуваше да му се менува текстот и сам си го врати назад. Зошто не ме праша зошто менувам како сите други корисници? По тоа враќање јас го вратив по втор пат, по што тој наново врати по негово. Формата во овој случај не беше битна, туку содржината. Значи, неговата небулоза (да се изразам емотивно) ја нема никаде. И по вториот пат враќање на исто без дијалог решив да ја заклучам заради тоа што ме боли енциклопедијава та личи на играчка. Значи ја заклучив по 2 наместо 3 промени, моја грешка. А да се заклучува само за класичен вандализам, со тоа и понатаму не се согласувам. Не се согласувам генерално со тој став да мора да се трпи секоја глупост што не потпаѓа под таа екстремна категорија. Јас не сметам дека за користење на погрешно време треба смртна казна, но од мене да зависеше сè, никако не би го дозволил, како што лекторите и коректорите при издавањето на една енциклопедија никако не би го дозволиле тоа. Така, не видов зошто ние тука треба да го дозволиме. Значи, сакам да речам дека спорот воопшто не го сметам за банален. „Расправијата“ (ако сакаш така да ја наречеш) почна одкако Zdravko на мојата заштита одговори со директен напад на недоличен начин, по што сè до пред ден-два водеше лична војна со мене, додека во моите коментари пак, цело тоа време немаше речиси ништо лично, туку само образложение врз образложение зошто сметам дека не може така. Тој продолжи со навредлив речник...

Кажи ми, одкако му направивте комромис, зарем тој не ќе може да си продолжи во сосема ист стил. И ако нешто му поправам, пак ќе се буни и пак ќе ме навредува и ќе сака да ме симнува од позиција :-). Потоа пак треба да ја водиме расправијава од нула. А зошто? Само заради тоа што сум упорен да се има сериозен пристап кон уредувањата. Не гледам каде другде погрешив. --Б. Јанкулоскиразговор 12:41, 30 Мај 2006 (UTC)

Одг.

Да, веднаш ја менувам статијата за Ласер.

Инаку - да, пред некое време ми стигна мејл од Милош, ама баш и не сум многу запознаен со таа... листа, бидејќи изгубив многу време и енергија на ,,бојното поле" на англиското Вики. Boyan 17:21, 1 Јуни 2006 (UTC)

 • Па јас имам секакви статии ако е за тоа Smiley.png. Но, се разбира, тоа не значи дека треба да држам монопол на Одбрана статија. Нека се става сè што е квалитетно и интересно. Да, се согласувам дека треба да се утврди колку често ќе се менуваат и кој ќе ги менува. Еве го мојот став:

Сега веќе имаме многу статии кои се вредни за на главна. Предлагам да имаме две неделно, со тоа што едната треба да стои 3, а едната 4 дена (што мислите за тоа?). За корисниците да гласаат на секојдневна база, тие треба да бидат нон-стоп добро информирани за содржините и добрите статии, во спротивно предлозите нема да ја рефлектираат реалноста. Ова е прилично неизводливо и затоа предлагам гласање во рамките на администрацијата, бидејќи сум сигурен дека барем во нашиот админ. круг ги следиме сите статии и имаме најдобар увид во состојбата. Можеби ова не звучи демократски, но веќе видовме дека претходниот систем не работеше баш најдобро. Страницата за предлози останува, и корисниците ќе можат да се искажат, но предлагам ние да го имаме правото на последен збор од горенаведените причини. Јас ветувам дека ќе ги слушам највеќе што можам.Smiley.png Како што му реков на Милош пред некој ден: VOX POPULI - VOX DEI --Б. Јанкулоскиразговор 05:39, 2 Јуни 2006 (UTC)


 • Може и така. Во право си, нека биде една неделно. Системот ти е сосема ок, ги покрива сите ситуации. Да, добивам писма од листата и напишав огромен реферат, ама нешто ми се избриша (по втор пат) и немав сили да пишувам одново :-) Инаку статиите на Zdravko продолжуваат да содржат несоодветно време. Еве ти цитирам еден пасус од твојот конкретен пример. Несоодветните зборови се здебелени:
„Сепак, по Резолуцијата на Информбирото и откако КПЈ се реши да раскине со своето сталинистичко минато, Ѓилас станува еден од најголемите поборници на новиот курс. Понесен од критиката на сталинизмот, кон крајот на 1953 година пишува серија статии во „Борба“ во кои се залага за либерализација на режимот во воведување на повеќепартиски систем. Тито и останатото раководство на Партијата негативно реагира на неговите написи. Ѓилас е повикан да се откаже од своите ставови, што тој го одбива, поради што е обвинет за „анархолиберализам“ и е отстранет од власта. Во 1955 во САД ја објавува својата книга „Нова класа“ во која тврдеше дека во Југославија и во останатите комунистички земји се кристализира нова владејачка класа. Поради ставовите изнесени во оваа книга Ѓилас е осуден на три години затвор и е затворен во Сремска Митровица. Пуштен е на слобода во 1958, но не се откажа од своите ставови, главно застапувајќи демократско-социјалистички позиции. Во 1966 му е дозволено да емигрира од Југославија. Се враќа во Југославија по падот на комунистичкиот систем.“

Мислам дека ќе се согласиш дека ним не им е местото во енциклопедија. Јас веќе незнам што да правам со тој човек... Толку засега. Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 22:50, 2 Јуни 2006 (UTC)

совет

еден совет, тие порталите кај шо си муабетите - јас не муабетам таму :( - се многу тешки за наоѓање (нема линк на главна) и зато не муабетам јас таму... знајш на кој мислам, тие со предлози забелешки ова она, доволно сум глуп да незнам да објаснам :)

енивеј сакав да те прашам, сакам да се кандидирам за админ, ама секое патување почнува со еден чекор, е видиш незнам кај да стапнам (кај беше то со кандидатура за админи?)... најдов едно, ама тако ко гром од ведро небо да се кандидирам не ми беше смисловито, па ај реков да те прашам да не е безвеза и јас да се кандидирам, ајде демек сега сите... макаршо мислам дека ќе вршам работа, и онака работам вечности овде (ако ме немаше цела година до пред 4 месеци). кажи ми кај е то за да се кандидирам (линк дај) и така овај опширен реферат (ни по македонски на писмена не пишам толку) да не биди бескорисен :)

ај поздрав

--Демон666 20:31, 3 Јуни 2006 (UTC)


 • ете ме, нема проблем со то, ќе почекам, а ова со потписо, нејќам линк да оставам, сакам да се мачи да ме најди тој шо му требам :) хаха поздрав пак -Демон666 12:43, 5 Јуни 2006 (UTC)

Разговор

Здраво. Се отвори една дискусија на Разговор:Самуилово царство. Мислам дека ќе те интересира. Поздрав, Boyan 10:15, 5 Јуни 2006 (UTC)

Одг.:Вандализам

Еден збор - мамурлак ја опишува мојата постапка (за [5] Assume good faith!) :-) Boyan 11:28, 6 Јуни 2006 (UTC)

За времињата

Одкога ќе се изгласа, правилото за времиња мора да се стави во правилникот на енциклопедијава за да може директно да му се посочи на тој што ќе згреши. Во спротивно, исто како да не сме направиле ништо. Исто така би сакал да стои не само „тоа и тоа време не се користи на Википедија“, туку и објаснение и пример, така што не би имало шанси да дојде до забуни и повторни дискусии. Потоа треба да се изрече и мерката која ќе се презема за негово кршење - јас сум за блокирање страница после три враќања од страна на корисникот - стандардната мерка на Википедија.

Патем, незнам дали примети дека Tomahawk ја избриша сета негова страница за разговор. Дали е тоа негово право или прави престап? Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 23:42, 11 Јуни 2006 (UTC)
 • Не си ме разбрал. Во текстов погоре кажувам дека по три враќања треба да се блокира (заштити) страницата а не корисникот. Јас само сакам да спречиме неправилно користење на времињата на начин што подоцна не би можело тоа да се оспори.

Воопшто не сум те критикувал јавно. На таа страница за разговор споменав дека администрацијата е попустлива, што е факт. Никаде не ни алудирав на тебе, а камо ли да те прозивам. Тоа би било крајно неколегијално.

Ти пропишувај препораки, а не правила, но имај на ум дека некако ќе мораме да се справуваме со неодговорните.

Патем, ѕирни ја статијата Поемата на древниот морнар и кажи ми како ти се допаѓа препевот. Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 11:32, 13 Јуни 2006 (UTC)

"Македонија" и "Македонци" на албански

Најпрво фала што се вклучи во разговорот за да се расчистат некои работи на бугарската википедија за Голо Брдо. Но, видов дека е џабе, и покрај фактите тие си продолжуваат (со ретки исклучоци) да си ја шират својата пропаганда. Ако им е убаво да си живеат во нивните илузии тогаш ќе ги оставам да си уживаат и нека си мислат дека Бугари има и на Месечината :) Во однос за називите за Македонија, Македонци или македонски јазик, ги разгледав скоро повеќето официјални страници (на албански јазик) на Собранието и на Владата на Албанија. Во нивните соопштенија најчесто користено име за Македонија е Maqedonia (без референцата Република; и покрај тоа што Албанија официјално не има признаено како БЈРМ, многу ретко ќе наидете на тој назив Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë или скратено IRJM). За Македонците се користи терминот Maqedonas. Она што е апсурдно и навредливо е што на статијата за Македонија на алб. верзија на википедија наместо Македонци стои Словени (Sllavë) кога се набројуваат етничките заедници во Р. Македонија. Статијата е заклучена. Јас им напишав коментар на алб. јаз. во Разговор [6] , но никој не се осудува да одговори или да промени нешто. Мислам дека треба да се реагира. Инаку, наскоро ќе ти испратам линкови од официјални страници на албанските органи за називите за Македонците. Поздрав --Amacos 16:58, 13 Јуни 2006 (UTC)


Помош!!!!

Момак, видов дека паралелно со мене и ти си постирал стории на Англиската верзија на Вики. Вака сега јас постирав статија со име: Accession of the Republic of Macedonia to the European Union Корисник со име Telex, постојано ја преместува во „Accession of the former Yugoslav Republic of Macedonia to the European Union: the EU does not recignize a "Macedonia"“. Ја вратив пак назад, ама незнам што да му правам. Има начин да се заштити од вандализирање?

Поздрав

Добро, постои начин некој да му се спротистави на тој Теле Икс :) Се однесува како бог, и на англиската и на албанската вики. На албанската не сакаат ни да одговорат на некој коментар и ако промениш нешто веднаш го враќаат назад без око да им трепне, дали имало доказ за тоа или не. Алб. вики преполна е со пропагандени статии. Поздрав, --Amacos 01:10, 19 Јуни 2006 (UTC)

НСДП

Коментарот околу кратенката ти беше сосема на место. Дури сега ја видов. И мене тоа ми боди очи, ама за жал ниско е политиколошкото знаење кај нашите политиколози, а камоли кај нашите политички актери за да очекуваме нешто повеќе од нив на тоа поле. Тоа ти е (Zdravko 11:12, 26 Јуни 2006 (UTC))

Сандански

Защо върна старата версия, мисля, че беше по-обективна моята? Ясно е, че един град се кръщава от властите, но това не може да стане, ако хората не го желаят. Искам да те питам, защо на енциклопедична статия като тази на Благоевградска област - Пиринска Македония, както си е и известна географска област, има Македонското знаме и тя е заключена за редакция? Това е враждебен жест към хората от България, които искат да обогатят македонската енциклопедия със своите знания - ако влизаш в българската уикипедия, ще видиш, че много македонци пишат в нея и са добре дошли. Това е все едно ние да сложим на статията за Република Македония в българската уикипедия българското знаме, вместо македонското? Пиша приятелски и очаквам отговор. --Svik 23:19, 14 август 2006 (UTC)

Блокирања

Еј момак, слушај со корисникот со IP 200.88.223.98 јас имам проблем. Типот постојано прави измени на бугарски јазик во сторијата Красимир Каракачанов‎ веќе го предупредив или да цитира извори или да престане да го прави тоа. Можеш ли барем привремено да го блокираш, можеби ќе се откаже од понатамошно вандализирање.

Измената веке е на македонски jазик. Зосто триеш ова? Не ти харева? Ова е факт - сите сме со корени од Македониjа. Jaс сам од Сандански и сам бугарин. Красимир Каракачанов исто. Место да триеш, оправи измените на македонски jaзик.

Постои соодветна страница за разговор на која треба да се резонира. --FlavrSavr 18:27, 15 август 2006 (UTC)

ОМО-вските глупости в статиjата

Зосто не пише во статиjата за ОМО че "репересираните" са луге родум от Р. Македонjа и те не са од Благоевградска област? Така статиjата пропагандира дека са репресирани луге кои живеат во Благоевградска област, а ова не е вистина. Оправи го.

Thank You Very Much

Фенербахче article fixed.

Colakoski

би било фино (пошто не сум админ и неможам да бришам статии) да ми објасни некој зошто статиите:

воопшто постојат бе?

ај шо немат врска имињата, суредив јас една и ја преместив кон: Дипломатско претставништво... ама ова мислам нема смисла кажете му на чоеко како админи дека треба да обрнува внимание на статиите и на форматингот и на сите такви ствари... енивеј и вие како админи треба да гледате и да обрнувате внимание на новите статии а не некој друг да ви кажва...

--USER QUIT 14:19, 2 септември 2006 (UTC)

Бугаризација

Здрасти, нещо тук никой не иска да ми отговори. Би ли направил нещо по въпроса с тази статия? Като я чета и ми се повдига как може някой толкова сляпо да мрази България, и още повече как някой може да му позволява да пише тук. Тодор Божинов 19:45, 5 септември 2006 (UTC)

Тодор, па зошто сам не уредиш тоа што мислиш дека не е добро во статијата? А за тоа кој колку слепо мрази, јас не сакам да бидам судија. Сум налетал на ликови што објективно ги мразат Македонците, и на англиската, а да не зборуваме на бугарската Википедија. Во врска со неутралноста - се сложувам дека мк.вики има проблеми со неутралноста, но да се верува дека бугарската Википедија е некаков авторитет по тоа прашање, едноставно е погрешно. Верувам дека и ен.вики моментално не е неутрална за тие прашања заради простиот факт што има повеќе Бугари од Македонци. Понатаму, ако ја видиш мојата корисничка страница, ќе видиш дека имам минимално време за Википедија. Поздрав, уреди тоа што мислиш дека не ОК, и не заборавај дека тука зборуваме по, како што го викате, местен Скопски западен български диалект --FlavrSavr 23:53, 5 септември 2006 (UTC)
Здрасти. То националисти навсякъде има, но нашият пич със скопския диалект бързо сме го отстранили (и аз като нормален българин не викам на македонския така), докато тази статия си седи. Не мисля, че особено много хора мразят македонците в България, по-скоро ви съчувстват за съдбата ви, а националистите мечтаят за разни иредентистки идеали (Велика България както вашата Обединена Македония). Проблемите с неутралността са значително по-малко при нас по македонските въпроси, смея да твърдя — има няколко чудесни редактори по въпроса, които ползват източници. Също, когато има проблем се слага POV таг (тук има ли такъв, най-малкото него бих могъл да сложа?).
А за това да оправя статията... мисля, че е за изтриване или тотално преработване, а просто не ми е в компетенцията, нямам знания по въпроса. Такава статия има нужда от източници, от консенсус и сериозна работа. Тодор

• Thanks for your help for it's Macedonian. Bahar

За категоријата и др.

Ја остранив категоријата, иако мислев дека е полезно да се знаат сите вакви корисници (што престапиле, да речеме, повеќе од 5 пати). Суров сум, но мислам дека не се спроведува доволно правда на нашава Википедија. Дури и можеби ваква категорија да не е решение, но мора да се презема нешто. И бланкирање и заштита се сосема во ред по правилата на Википедија, особено кога една иста работа се случува по незнам кој пат + корисникот вандализира шаблони.

Одењето во Македонија не зависи само од мене...се надевам дека ќе биде следното лето. Поздрав. --Б. Јанкулоскиразговор 08:32, 15 септември 2006 (UTC)


Вандализам

 • What is this of my privat page? Aren't Вандализам? --GrekoMakedonski 18:49, 29 септември 2006 (UTC)
Ok. --GrekoMakedonski 18:49, 29 септември 2006 (UTC)
Ај да не додавам масло на оган, ама за вакви работи на Англиската вики, следува бан. Бајаги сме толерантни со овие работи, можеби е крајно време да се постави еден пример! 62.162.200.131 18:57, 29 септември 2006 (UTC)

Еве тука сум

Дојдоа комитите :-) Комита 01:43, 6 октомври 2006 (UTC)

Здрасти

Само да те поздравя, отдавна не бяхме те виждали по наше село ;) Явно си много зает тук. Поздрави, Златко ± (дискусија) 00:33, 7 октомври 2006 (UTC)


те немаше некако

ми се виде ко да те немаше некое време баги :) глед ту хев ју бек ен уелк’м бек (ако се врати фор ри’л) :)

Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Гласајте

Гласајте во однос на мојата кандидатура за администратор на македонската Википедија, како и за започнување на Викицитат на македонски јазик. Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

МАКЕДОНЦИ муслимани (Торбеши)

Подготвив статија за Македонците муслимани Торбеши и би сакал ти да ја прегледаш за да утврдиш дали има неправилности и нејасотии во содржината на тексот. Истотака поставив еден предлог на страницата за разговор на статијата, да се префрли статијата во стататија со друго име (пр. Македонци (муслимани), Македонци муслимани (Торбеши) таму се посочени ќе ги видиш) бидејќи сепак Торбеши е навредливо и погрдно име. Поздрав - Македонец 16:04, 3 ноември 2006 (UTC)

Благодарност

Што ја премести статијата во тоа име, а и сега случајно налетав на твојот блог па гледам таму си ме ставил и мене, па сметам дека треба да ти се заблагодарам! И не само за тоа туку и за целата толеранција од вас администраторите кон многуте мои националистички испади (порано) и глупострации:) Голема благодарност уште еднаш и гледај повеќе да се популаризира википедијава да не испадне дека за џабе ја уредуваме, пополнуваме и работиме. Знам дека во Македонија користењето на интернет е многу слабо, ама сепак треба масовно да се популаризира википедија. Истотака и да се предочи на народов дека треба повеќе на кирилица да се работи во македонскиот дел од инетрнетот....:) Фала ти уште еднаш многу и поздрав - Македонец 16:42, 18 ноември 2006 (UTC)


ај да се изјаснам јас

тие статии за иконите во никој случај не се избришани. оргиналниот наслов е избришан пошто имаше во него наводници шо не се користат во македонскиот јазик, и ја преместив на друга статија шо ја преместив на трета статија и сложена приказна, како и да е, не се избришани статиите... и гледам дека гледате сите дека ме критикуваат па си мислите ај и јас... епа не избришав ништо и се држам настрана од секакви кавги, пошто немат смисла и се беззначајни... пак викам, видете за статиите, таму се статиите. а то дека не смеам да вршам промени на внесен текст, не е точно, тоа е и духот на вики заедницата... ако сте ја напишале вие незначи дека јас немам право да гибам, ако знам да напишам нешто подобро (немора јас, ете, кој било, пример земаме) можи да се избриши цела статија и да се напиши одново... зборам ако е подобра содржината... јас немислам дека прам лошо, а дефинитивно НЕМАМ ништо избришано во последно време...

Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Слика:Blaze.koneski.manu.jpg

Здраво, ми треба помош за лиценцијата на сликава. Пред година ја подигнав сликава на руската Википедија за да ја употребам во статијата за Конески. Сега „лиценцисти“ ја најдоа и прашуваат потврда дека сликата стварно може да се исползува на Википедија. Нужно им е нејзиното потекло или автор. Твоите зборови дека „веројатно е public domain“ не им се доста. Фала однапред. — Svetko 15:53, 7 декември 2006 (UTC)

Здраво, Слободане! Tе молам за саштото за Слика:Zlatnategla.jpg. Сакам да ја исползувам на бугарската Уикипедия. -- Златко ± (дискусија) 11:14, 14 декември 2006 (UTC)

Фала ти многу! -- Златко ± (дискусија) 15:00, 14 декември 2006 (UTC)

good luck

Good luck in Serbia next week. --VKokielov 20:03, 9 декември 2006 (UTC)

Глигоров

Това е документ, защо го бришиш? Без коментар даже го бришиш. МК wikipedia енциклопедия ли е или цензура за истината?--Svik 23:40, 11 декември 2006 (UTC)

Едно е сигурно - не е место за националистичките бугарски напливи од емоции. Boyan 23:48, 11 декември 2006 (UTC)
Не наричай истината национализъм - голяма пропаст между Македония и Европа--Svik 00:04, 12 декември 2006 (UTC)
Svik, гледаш некоја поента во твојата упорност? Ако знајш дека не си во право не удирај со глата в ѕид, не те носи нигде. Ако имаш вистински доказ, јас прв ќе го клам на главна страница. Ама немаш. Најди, буни се, добивај напливи. Немаш, не прај беља, за добро добредојден си. Корисник:gd666

еј

незнаев дека се реформираја :)

нема врска то... него прати муабето:

праев муабет со мисос и заклучивме дека она новости и актуелно на википедија... не е баш и умно :) нема новости... зато, слика на денот... редоследот избрана статија па слика па ова па она то после ќе го договориме има тој идеја... важно ова да се тргни треба, дали си за? и ми дојде идеја мене ко веќе имаме статии за пиринските села имам ете пишано статии за егејските региони, па да има и за егејските села статии... (празни, да...) ама името на грчки да пренасочва кон името на македонски... така ќе биди јасно и како се вика сега на грчки и како се викало на македонски... шо викаш и за то?

абе грешно се искажав, слика на неделата мислев (така рековме со мишо) :) него види на порталот во идеи, таму отворив за гласање на 3 теми, и напрајв шаблони за (За ) и против (Против ), како на meta.wiki, користете ги нив за гласање

Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Ботови

Работат некои ботови на кои не им е доделен ботовски статус (JAnDbot, Soulbot), видете и то, пошто се појавват во скорешните промени иако се сокриени ботовите, значи немаат бот статус. Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Слушај

со тој корисникот robertmk... има некоја финта со то... додава онака статии како тогаш шо избришав (ти шо се сложи дека се за бришење, како копирани од друга енциклопедија) и сите статии ги додава како по азбучен ред од лексикон сите на буквата И... и сега уредва веќе постоечки статии, му пишав многу пораки на корисничката страница, не реагира... и сега чаре? му пишав кажете доколку не сте бот одговорете, во спротивно ќе ве блокирам бидејќи ќе ве сметам за mass add/spam бот... ама не ми одговори... сега шо да прајме? појќе зијан прај него арно мислам

Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Ако мислиш за текстот за Светски Македонски Конгрес, нема да има проблем. Наскоро треба да се видам и со г-дин Зајковски, историчарот, така што нема да има проблеми и за античко македонскиот календар. - Македонец 19:37, 26 декември 2006 (UTC)