Разговор со корисник:Dalco26/Архива 3

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Знаме[уреди извор]

Да, но ќе ги подигнеш на тука на Википедиј, не на Комонс и за лиценца ќе одбереш Општа праведна употреба, ќе го најдеш тоа кога ќе одбираш лиценца за сликата. Поз--Никола Стоіаноски 19:58, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Темко Попов[уреди извор]

Сакам да те прашам нешто за некои материјали. Дали ги имаш писмата на Темко Попов, тие до неговиот пријател каде кажува за Македонците и писмото Кој е крив? Ако ги имаш, во печатена или електронска форма, дали некако може да ги добијам? Поздрав--Никола Стоіаноски 20:04, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Аха, епа добро. Инаку, бидејќи имаш повеќе познавања за историјата, дали може нешто да се најде и за Димитар Мирчев кој има напишано книга (буквар мислам) на македонски јазик? Те прашувам за двете зошто мене ме интересира историјата на македонскиот јазик и развојот на писмото, па сакам да ставам целосни текстови за и од Попов и Мирчев во статијата Развој на македонската азбука. Поз--Никола Стоіаноски 20:17, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Супер, ако можеш да ми испратиш сè што имаш за овие двајца (писмата особено) супер ќе ми се најдат. Не мора денес, кога можеш.--Никола Стоіаноски 20:18, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Прати ми ги на меил ако се документи, ако не ми го знаеш меилот пиши ми за да ти го кажам.--Никола Стоіаноски 20:19, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Да ти кажам право сега за сега не ми текнува нешто друго. Барав пред извесно време некои какви било оригинални текстови од Лозарите за истата таа статија што ти ја кажав ама не најдов. Единствено што најдов се неколку книги ос Мисирков, цела книга За македонцките работи, списанието Вардар, Македонски глас и Тријазичникот. Само со нив располагам, а списанијата и статиите од Лозарите ги немам. Мислам и тие имаат добар обид за стандардизирање на македонската азбука и правопис, ама за сега немам видено оригинали. Ми олесна многу со документите, благодарам од напоред. --Никола Стоіаноски 20:24, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Исто така и букварот од Наум Евро го немам видено, а и не знам дали го имаме зачувано како документ во Македонија. Абецедарот го имам, ама само второто издание.--Никола Стоіаноски 20:29, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Не, од Пулески ја имам само целата книга Тријазичник, друго ништо. Инку за Лозарите голе долу имам читано и знам што е работата а и текстот го читав што ми го даде. Колку што јас сум запознаен со тој дел од историјата, Лозарите имаат публикувано неколку текста (текстови, статии, списанија или книги?) па ми требаа тие за да ги искористам. Ама што ќе ти се најде и тоа ќе биде супер. Поз--Никола Стоіаноски 20:56, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Епа добро. Јас мислев да кажам дали нешто постои зачувано во оригинал напишано од Лозарите (како слика или факсимал) за да го разгледам правописот и јазикот, ама што е тука е. Поз се најдобро.--Никола Стоіаноски 21:18, 2 октомври 2010 (CEST)[одговори]
OK, ако немаш оригинали прати ми што имаш, ако можеш. Не е проблем што не се оригинал, доколку се целосни документите (цел текст на писмо на пример). Секако ќе ни послужат на Википедија и а мене приватно. Поз--Никола Стоіаноски 23:57, 6 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Историска вистина[уреди извор]

Да, ја имам дома, ама не сум ја читал цела. Историја на Пиринска Македонија, за тоа беше мислам. --Никола Стоіаноски 17:30, 7 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Е тие не. Таму ги има документите кои ми требаат? --Никола Стоіаноски 18:43, 7 октомври 2010 (CEST)[одговори]
OK нема проблем, кога ќе можеш тогаш. Поздрав и се најдобро.--Никола Стоіаноски 19:45, 7 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Лидери по година[уреди извор]

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:13, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Здраво. Рок сè уште немаме определено, а наскоро ќе биде готов водичот за пополнување. Сè што е ново ќе биде објавено на страницата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:01, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Шаблон[уреди извор]

Готово, види го сега дали големината е ок. Поз--Никола Стоіаноски 18:20, 17 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Странски пропаганди[уреди извор]

Здраво Далчо. Пробај и објасни им зошто католичката пропаганда е пропаганда, а не само чисто мисионерство. Странски пропаганди ја кандидирав за избрана, ама има некоја дискусија, тука. Поз.--Никола Стоіаноски 17:58, 20 октомври 2010 (CEST)[одговори]

И јас знам дека во македонската литература пропагандите се познати како „католичка“ и „протестантска“. Сепак можеби и новото име не е далеку од самата тема на статијата. ОК, важи не е проблем за документите. Поздрав --Никола Стоіаноски 17:06, 22 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Трансформација ...[уреди извор]

Вака на прв поглед насловот ми стои како добар, но да ја разгледам подобро па ако најдам посоодветно име ќе го сменам. Поз --Никола Стоіаноски 21:04, 23 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Сепак мислам е ок. Статијата образложува како од ТМРО насталано ВМРО - автономистичка. Нека си стои како што е. --Никола Стоіаноски 21:08, 23 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Награда за употреба на цитати[уреди извор]

Barnstar quill.png
Награда за внесување на цитати во статиите.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:05, 10 ноември 2010 (CET)[одговори]

Многу се посодржајни уредувањата со цитати, а Вашите може да претставуваат пример.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:05, 10 ноември 2010 (CET)[одговори]

Šabloni[уреди извор]

OK, vo tekot na denov ḱe gi napravam. Koga ḱe bidat gotovi ḱe ti pišam. Poz--Никола Стоіаноски 13:14, 2 декември 2010 (CET)[одговори]

Готови се, еве ги:

Можеш слободно да измениш слика или боја ако не ти се допаѓа. Поз--Никола Стоіаноски 16:09, 2 декември 2010 (CET)[одговори]

Лого[уреди извор]

ОК ќе направам ама веќе утре, зошто сега ја гледам поракава. Инаку логото да биде со златни букви на црвена основа, едноставно само со текст и текстот да биде на современ правопис или? Поз--Никола Стоіаноски 23:44, 2 декември 2010 (CET)[одговори]

Готово, логото е направено. Поздрав --Никола Стоіаноски 14:10, 3 декември 2010 (CET)[одговори]
Јас лично мислам дека може под лиценца Јавен домеин постар од 70 години. Поз--Никола Стоіаноски 19:49, 3 декември 2010 (CET)[одговори]

Buni[уреди извор]

Zdravo Dalčo. Ne znam dali si videl, ama statijata Buni vo Debarska nahija e predložena za brišenje bidejḱi celiot tekst, spored toj što ja kandidiral za brišenje, e prezemen od forum. E sega, ne znam dali znaeš, ama forumite ne se smetaat za relevanten izvor na informacii (spored pravilata na Vikipedija). Znam deka informaciite se točni, i site znaeme deka ima literatura za toj nastan, ama mora segašniot tekst da se briše zošto istiot go ima na forumot. Mojot predlog e ako sakaš da napraviš nova statija so ist naslov i tematika, ama ovoj pat bez mislite na forumot ili nivniot tekst za da možeme da ja začuvame statijata. Se razbira seto ova dokolku imaš vreme i možnost. Pozdrav i se najdobro.--Никола Стоіаноски 21:27, 12 декември 2010 (CET)[одговори]

Поделба[уреди извор]

Да секако, може да ја поделиш. Тоа е уште подобар чекор за обработка на темата. Поздрав --Никола Стоіаноски 11:50, 14 декември 2010 (CET)[одговори]

Ako ednata statija gi obrabotuva četnicite kako pojava, togaš neka se vika samo Četnici bez toj del vo zagrada, a drugata za Srbite ok e. Poz--Никола Стоіаноски 13:32, 17 декември 2010 (CET)[одговори]
Готово, средено е. Поздрав и сè најдобро--Никола Стоіаноски 12:28, 18 декември 2010 (CET)[одговори]

Инфо[уреди извор]

Здраво. Само да знаеш, тој со IP address кој ти пишуваше навреди блокиран на еден ден, како опомена, поради говор на омраза. Поз--Никола Стоіаноски 23:30, 20 декември 2010 (CET)[одговори]

Фердинанд I[уреди извор]

Здраво. Ја предложив статијата Фердинанд I за избрана, во која се започна дискусија за абдикацијата на кралот заради синот Борис. Досега и јас го имав прочитано истото как причина за абдикацијата. Ќе може ли да се вклучите накратко во дискусијата, со што би било полесно да се среди содржината во споменатиот дел. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:10, 21 декември 2010 (CET)[одговори]

10 години Википедија[уреди извор]

10yrs-oldbazaar-skopje-mk.png       Здраво, Dalco26/Архива 3!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:06, 13 јануари 2011 (CET)[одговори]

Re>Шаблон[уреди извор]

До вечерва ќе го направам. Во моментот работам нешто друго, па сум зафатен. Поздрав--Тиверополник (разговор) 19:13, 23 јануари 2011 (CET)[одговори]

Yes check.svgОк Готово, едноставен е. Поздрав--Тиверополник (разговор) 20:28, 23 јануари 2011 (CET)[одговори]

Миллетски систем[уреди извор]

Здрасти Далчо, гледам слагаш во твоите статиите една белешка за Миллетскиот систем во коja пишуваш мегьу другото:

...Под графата Турци биле запишувани: Турците, Циганите, исламизираните Македонци, Арнаутите, Черкезите, Арапите и други, односно припадниците на муслиманската вероисповед. Во графата Рум Милет (Грци) биле запишувани сите православни христијани во Отоманското Царство кој биле под духовна јуриздкција на Цариградската патријаршија, тука спаѓаат македонците-патријаршисти кој биле нарекувани и како Грци. Христијанското население кое било под духовна власт на Бугарската егзархија било запишувано како Бугар милет, тука спаѓаат македонците-егзархисти кој биле нерекувани како Бугари. Од национален аспект само за Евреите постоела посебна графa како Јауди, но и тука имало исклучок. Евреите муслимани биле впишувани како Турци...

Сакам да отбележам некои факти во таа врска:

1. Графа "Турци" не постоела. Постоела графа "Муслимани".

2.Бугарите се бориле за посебен миллет од 1820-те. години и подоцно биле запишувани во две графи:

- Бугари соединети со Рим, од 1861 г.

- Бугари-екзархисти, од 1870 г.

3. Власите последни во 1905 година бараат миллет од султанот и го получават.

4. Македонците, како посебен народ, а не како зборна именка, никогаш не побарале посебен миллет от султанот.

По Младотурската револуциja од 1908 г. во Османлиската империja Миллетскиот систем се разпагьа, а се практикува концепциjaта на Османизмот. Дошлите на власт Младотурци го прават официjална идеологиja и го прокламираат создаваньето на една османлиска нациja составена от отделните народности во Империjaта. Тогаш во Македониja се активни Сојуз на бугарски уставни клубови и Народна федеративна партија (бугарска секција). Тие двете, според нивните Уставни актови, ги представуваат Бугарите во Империjaта (Македониja и Одринско). Посебна македонска етничка партиjа така и не била создадена.

Со поздрав! Jingiby (разговор) 13:26, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Турци-Муслимани исто значење имаат... Кога ќе се кажело Турчин, не се мисли на националност туку на религиска припадност...--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 16:29, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

The Millets of the Ottoman Empire and Vassal states (XVIth century)

Не е верно Далчо. До 19-ти век само простите селjaци во Анадолот биле нерекувани Турци, а аристократите се самонарекували Османци.

...The word Türk was used pejoratively only referring to Anatolian villagers back in the 19th century. The Ottoman elite identified themselves as Ottomans, not usually as Turks. In the late 19th century, as European ideas of nationalism were adopted by the Ottoman elite, and as it became clear that the Turkish-speakers of Anatolia were the most loyal supporters of Ottoman rule, the term Türk took on a much more positive connotation. During Ottoman times, the millet system defined communities on a religious basis, and a residue of this remains in that Turkish villagers will commonly consider as Turks only those who profess the Sunni faith, and will consider Turkish-speaking Jews, Christians, or even Alevi Muslims to be non-Turks. On the other hand, Kurdish-speaking or Arabic-speaking Sunnis of eastern Anatolia are often considered to be Turks. The imprecision of the appellation Türk can also be seen with other ethnic names, such as Kürt, which is often applied by western Anatolians to anyone east of Adana, even those who speak only Turkish. Thus, the category Türk, like other ethnic categories popularly used in Turkey, does not have a uniform usage. In recent years, centrist Turkish politicians have attempted to redefine this category in a more multi-cultural way, emphasizing that a Türk is anyone who is a citizen of the Republic of Turkey... Jingiby (разговор) 16:46, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Ја утнуваш поентата... Поделбта во империјата не била вршена по национална основа туку по верска, па и самите Бугари се до Егзархијата биле во графата Рум милет односно Грци--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 16:49, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Графа Турци не постоела. Тоа е факт. Националното буденье на Турците дошло во 19-ти век. Jingiby (разговор) 16:51, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Исто како што националноста Бугар потекнува со Паисиј и тоа е факт.--Никола Стоіаноски 16:53, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Паисиј Синаитски е Македонец....--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 16:55, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Абе го знаеш Далчо феноменот бугарски, до 31 декември 1944 сè е бугарско, а од 1 јануари 1945 на „македонските Балгари“ им текнало да се нарекуваат Македонци :) Иронија на Балгарите в чуждина :) --Никола Стоіаноски 16:58, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Поентата беше за миллетите, а не за македонизмот, коj даже беше избришан овде како топик од цензурата. Иначе Теодисиj Синаитски и Паисиј Хилендарски се две отделни личности. Jingiby (разговор) 17:03, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Е добро де лапсус, дека е Македонец не е тоа мој став туку на самите Бугари:

Всушност во февруари 1904 година, А. Шопов имал средба со солунскиот валија Хасан Фехми паша, при што валијата постојано се оплакувал од Македонците и го прашал Шопов: „Дали Македонците уште бујствуваат во Бугарија?“ На тоа А. Шопов одговорил: „Како да не бујствуваат паша ефенди кога денес поголем дел од македонското население е во Бугарија, поголемиот дел од жителите на Софија се Македонци; голем дел од офицерите во армијата се Македонци; голем дел од видните чиновници се Македонци; целата македонска интелигенција од Македонија е во Бугарија. Македонска е и толпата по улиците“.30 По оваа валијата констатирал дека Македонците играат важна улога во Бугарија. На што Шопов додал „многу важна паша ефенди, поважна од секогаш. Улогата на Македонците во судбината и животот на Бугарите во општо секогаш била важна“.31 За поткрепување на изнесеното, А. Шопов го потенцирал придонесот што го дале Македонците на културен план за Бугарите. Во тој контекст ги наведува: отец Паисиј како автор на првата бугарска историја; Кирил Пеј чиновиќ и неговото дело кое наводно е на бугарски јазик; Теодосиј Синаетски кој ја отворил првата бугарска печатница во Солун и го испечатил 27 Македонија во делата на странските патописци, 1903..., 169-170. 28 Исто., 170. 29 ДАРМ, Бугарски генерален конзулат (БГК) - Солун 1896-1915, мф. Бр. 4278, Но. 181, 20. ИИ 1904. 30 Исто. 31 Исто. ГОДИШЕН ЗБОРНИК 261 пр виот бугарски буквар; потоа Неофит кој го отворил првото бугарско учи лиште во Габрово поради што се сметал за патријарх на бугарското учи лиште. Посебен впечаток остава фактот дека за ниту еден од нив не се вели дека е Бугарин, туку се потенцира дека тие се Македонци по род. Ис товремено А. Шопов, потенцирал дека Македонците дале значаен придо н ес и за бугарското црковно прашање. На повторната констатација од страна на валијата дека Македонците при неле значајни заслуги за бугарскиот народ, следи образложение: „не само за бугарскиот, туку и за грчкиот... во време на грчкото вос та ние...“.32 На крај од разговорот Шопов истакнал: „Така што гледате паша ефен ди какава улога играле секогаш Македонците во животот на бугарскиот народ. Уште поважна играат сега. Ако работата е за оплакување, ние од Бу гарија имаме повеќе право од Вас (Турците б.н) да се оплакуваме од Ма кедонците, зошто тие ни ја превзедоа нашата сила, тие ни ги зедоа најдобрите места и служби, тие ни ги превзедоа финансиите и градовите, тие ни ја презедоа војската и нашите министерства, тие ни ја презедоа трговијата, тие презедоа речи си с¢ во Бугарија... Избавете н¢ од нив заради Бога
Божидар, тој со подочниците? :) Џинги, македонизам тука значи нешто друго и нема врска со таа филозофија која ја протуркиваш ти и БАН (Македонизам и Рани македонисти). Колку за информација, терминот Македонист во светот значи човек што го изучува македонскиот јазик и не шири забуни. А за Паисиј, а за писателите од Балканот до втората половина на 19 век, се сомневам дека знаеле што е националност, од Словенија па до Турција. Религијата била движечка сила и останала, ама некои денешни народи не можат да сфатат дека не е сè во националноста. --Никола Стоіаноски 18:15, 24 јануари 2011 (CET)[одговори]

Браво[уреди извор]

Јас само сакав да кажам: секоја чест. Поздрав. :) --FlavrSavr (разговор) 02:18, 28 јануари 2011 (CET)[одговори]

Препишуваье од Бугарската Википeдиja, но без правенье на врска[уреди извор]

Здрасти Далчо, гледам доста од статиите поврзани со деjци на БМОРК ги препишуваш од Бугарската Википидeja, коja е по-напреде од Македонската. Тоа не е лошо. Лошо е кога не правиш линк кон преписаната статиja. Последен пример е Геле Трсијански и Геле Търсиянски. Не е толку трудна работа, наj-малку! Со поздрав. Jingiby (разговор) 11:18, 30 јануари 2011 (CET)[одговори]

Права за одобренье на промени поврзани со името МРО[уреди извор]

Здрасти пак,

Доколку знам дека имаш права за одобренье на вакви додатоци, те молам, да ги одобриш моите последни корекции за името БМОРК, со кои сметам и ти си согласен. Jingiby (разговор) 14:11, 30 јануари 2011 (CET)[одговори]

Даме Груев[уреди извор]

Здраво Далчо. Според мое мислење сликите за Даме Груев можеш да ги подигнеш на Википедија со лиценца +70 години, а тие сликите од весниците, кога ќе ги подигнеш користи ја лиценцата за весник. Поз--Никола Стоіаноски 12:25, 3 февруари 2011 (CET)[одговори]

Шаблон за револуционер[уреди извор]

Здраво Далчо. Ако сакаш да го користиш шаблонот за воено лице, слободно користи го. Моментално можеш да избереш да го користиш или шаблонот за воено лице или за личност. Дали ти одговара тој за воено лице? Мислам дека ако би се направил посебен шаблон за револуционер, тој би бил ист или многу сличен со тој за воено лице. Поз--Никола Стоіаноски 11:31, 4 февруари 2011 (CET)[одговори]

Види го сега, малку го чепнав па кажи ми дали уште да намалувам и дали боите се ок. Поз--Никола Стоіаноски 15:05, 4 февруари 2011 (CET)[одговори]

Предлог[уреди извор]

Здраво Далчо. Знаеш дека пишувам македонски историски документи на Викиизвор, па ги ставам колку што можам низ статиите на Википедија. Сепак, кога пишуваш и ако сакаш, моежеш да ги искористиш документите во Категорија:Историја на Македонија каде ќе најдеш документи за историјата на Македонија, македонскиот народ, и сè поврзано со тоа. Исто така има и категорија за македонски јазик, тука. Ако ти затребаат слободно искористи ги. Поз--Никола Стоіаноски 14:22, 11 февруари 2011 (CET)[одговори]

Епа ок, јас во принцип ставан линк на крај од статијата, во секцијата Надворешни врски. Поз--Никола Стоіаноски 14:32, 11 февруари 2011 (CET)[одговори]
Јас го имам само првиот том од Документи за македонската историја, и таму има премногу. Почнав да препишувам од неа, но поспоро оди бидејќи имам уште малку да го препишам Зборникот на Миладиновци. --Никола Стоіаноски 14:49, 11 февруари 2011 (CET)[одговори]
Добро, на кој начин да било, важно е да ги имаме документите. Јас ги препишувам пократките документи. --Никола Стоіаноски 19:48, 11 февруари 2011 (CET)[одговори]

Лука Ѓеров vs Лука Џеров[уреди извор]

Здраво, фамилијата на овој човек, до 1945 година е се пишува како "Джеров", што, по усвојувањето на азбуката се транслитерира во Џеров. Проверив и во една книга на македонски јазик, и таму е напишано како Лука Џеров. Сигурен ли си дека е правилно е Ѓеров? Ова пишувано во некоја книга ли го виде? Поздрав! --Стан (разговор) 19:35, 14 февруари 2011 (CET)[одговори]

Да, сега видов дека има и улица. Па направи го како сметнеш за добро. Само да знаеш дека роднините му обично се пишуваат Џерови, како Климент Џеров. Може например (Џеров) да се стави во загради. Поздрав! --Стан (разговор) 23:39, 14 февруари 2011 (CET)[одговори]

Прашање[уреди извор]

Може ли да го поправиш правописот на овие податоци. Некои луѓе претпочитаат да бришат, наместо да завршат нешто корисно и да го коригираат. Поздрав! [1] --Стан (разговор) 23:46, 14 февруари 2011 (CET)[одговори]

Слогница речовска[уреди извор]

Здраво Далчо. Како е? Сакам да те прашам дали воопшто може да се најде книгата „Слогница речовска“ од Пулевски во печатена или електронска форма? Во електронска не ја најдов, а и никаде не најдов дека книгата е загубена. Ако имаш некоја информација пиши. Поз--Никола Стоіаноски 13:25, 16 февруари 2011 (CET)[одговори]

Имам кратка анализа од Билјана Ристовска Јосифовска, но сепак е мала таа анализа бидејќи имам копии од деливи од книгата која таа ја издала за Пулевски. Сакав да ја имам и подигнам на Комонс книгата и да ја препишам на Викиизвор, ама велиш тешко се наоѓа. Во Архивот не дозволуваат да се копира? --Никола Стоіаноски 17:17, 16 февруари 2011 (CET)[одговори]

Даме Груев[уреди извор]

Здраво Далчо. Кога ќе ти биде готова статијата за Даме Груев, можеш да ја кандидираш за избрана. позз--Никола Стоіаноски 13:38, 6 март 2011 (CET)[одговори]

Проверка[уреди извор]

Здраво, како е? Ај ако сакаш провери го господинов што ставал текст. позз--Никола Стоіаноски 12:53, 2 април 2011 (CEST)[одговори]

Членство[уреди извор]

Да и јас сметам дека повеќе од јасен е текстот. Нешто сака да се потенцира, ама нема потреба од претерување. Позз--Никола Стоіаноски 13:25, 12 мај 2011 (CEST)[одговори]

Прашање[уреди извор]

Здраво. Како е? Во оваа статија (во секцијата за Одринскиот револуционерен округ) пишува дека ВМОРО се легализирала во Сојуз на уставни клубови и Народна партија. Дали е тоа точно и дали цела секција е точна (не сум сигирен за тој дел од историјата), ќе те замолам ако можеш да провериш. Поз--Никола Стоіаноски 16:59, 13 мај 2011 (CEST)[одговори]

Да, имаш право. Ќе средам тоа. Поз--Никола Стоіаноски 10:20, 14 мај 2011 (CEST)[одговори]

Питање[уреди извор]

Яне Сандански и Тодор Паница, пощенска картичка.

Здрасти. Що чиниш бе, джанъм? Си го сматрал овой Големо-бугарски пропагандиски филм ! Jingiby (разговор) 18:04, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

На филмот питам.[2] Jingiby (разговор) 18:21, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Го имаш гледан? Jingiby (разговор) 18:33, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Арен ли е, бре аланкоолу? Jingiby (разговор) 18:38, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Не те разбирам што ти е смисълът? Дали прашуваш за техничките и художествените елементи или за нешто друго? Во поглед на режисерска постановка и актьорска игра е отлично. Или нешто друго те интересира?--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 1844, 16 мај 2011 (CEST)

Дали мислиш ке некогаш тоja филм ке го дават кае вазе по TV? Jingiby (разговор) 18:46, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Е оти вака, бе аретлик? Нели сме во 21-ви век? Ха-ха! Jingiby (разговор) 18:52, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

На македонски се вика прашање. --Никола Стоіаноски 18:53, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Ей, адаш, гледай го първо филмът, а след това се изкажи. А и слушай Далчо, той го е гледал. Jingiby (разговор) 18:59, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Като каза за Сандански, та се сетих, дека Подпоручикот качи една нова снимка со Отоманска пощенска картичка от Солун со Сандански и Паница оня ден. Jingiby (разговор) 19:22, 16 мај 2011 (CEST)[одговори]

Интересна е таа сликата за Даме Груев. Може ќе се најде. Позз--Никола Стоіаноски 22:04, 17 мај 2011 (CEST)[одговори]

Предлог[уреди извор]

Поздрав Далчо!

Гледам резко си се активирал с много добри статии. Ако имаш възможност направи и една статия за Алескандър Стамболийски. Той е "редка птица". Поздрав! Jingiby (разговор) 12:10, 23 мај 2011 (CEST)[одговори]