Разговор со корисник:Brainmachine/Архива 6

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањетоОва е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 6


Википедија:Што не е Википедија[уреди извор]

Здраво, убаво ги пишуваш овие нешата [1], ама во политички/исторички/геофрафски статии ова не се почитува. Еве нампример во статиите за селата во Благоевградска област на Бугариjа, како Влахи, ова даже не се споменува дека е во оваа област, туку пишува "Села во Пиринска Македониjа, денешна Република Бугариjа". Запрашаj се зашто за селата во Република Макеодниjа нема шаблон "Село во Вардарска Македониjа, денешна Република Македониjа"? И ова требе да е НГТ, ама не е. Затоа тие статии се толку празни, зашто се направени само с цел да се пишуват како села во Пиринска Македониjа. Ако видиш историjата на Шаблонот, ке видиш дека со много маки го извоjувах ова, поне Бугариjа да се споменува (во првитеверсии дури Бугариjа не се споменуваше во шаблонот), а била и таа както "денешна Република Бугариja". Ако некогаш некоj администратор реши, дека на овие страници требе да има друг, нормалнен шаблон, како во другите википедии сум готов да помогна за да се создаде овоj шаблон, ама не верувам ова да стане. Аjде со здраве. --Стан (разговор) 18:58, 8 ноември 2008 (UTC)--Стан (разговор) 18:58, 8 ноември 2008 (UTC)

ха, ха, ха. Слатко се изнасмеав во овие доцни часови. Велиш денешна, а? Велиш како во другите википедии, а? ОК, тогаш еве ќе одиме по примерот на твојата „матична“ пропагандопедија. Таму освен тоа денешна Р. Македонија, често и не се спомнува Македонија. Па така оваа наша напатена земјичка се карактеризира како Југославија, СРМ, Вардарска и тако даље. А на кој јазик зборуваш, КБЕ (книжовен балгарски език)? Мој предлог е (поради огромното барање на странските уредувачи, кои патем сметаат дека оваа википедија не е неутрална и сакаат да одиме по примерот на другите википедии) ние веднаш да преуредиме све тука, односно први на удар ќе бидат бугарските статии. Предлог вметнување секции како македонска гледна точка на бугарското потекло (татарско, иранско, свемирско и какво и да само не официјалното)..... продолжува--Raso mk (разговор) 22:50, 8 ноември 2008 (UTC)

Точно како пример за неутралност може да се види навистина бугарската википедиjа. Статиите за неселените места во Република Македониjа имат следниот вид bg:Речица (Община Охрид). Не пишува "Реченица е село во Вардарска Македониjа, денешна Република Македониjа", нели? Се е согласно администативната поделба на Република Македониja - регион, општина и таку натаму. Вопреки тоа, ако предложам на Рашо да вземем шаблонот за населени места во РМ (од бг вики), и го приложим за населени места во Бугариjа (од мк вики) нема да се согласи и ке ми ревертира промените. :) --Стан (разговор) 01:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Апсолутно не се согласувам со тебе Стан. Википедија не е енциклопедија на национална основа. Но, на пример, во статијата за македонски јазик на бг.Вики, се започнува со ,,македонската езикова норма‘‘, која цитирам е една од трите ,,бугарски норми‘‘ (другите се ,,стандарден бугарски‘‘ и ,,банатски бугарски‘‘). Ваквиот начин на нереално претставување на работите (или начин на читателот да му се ,,натури‘‘ бугарската гледна точка веднаш) е апсолутно неприфатливо и се коси со правилата на Википедија. Реалната ситуација е дека постои кодифициран јазик кој со тоа станува ausbausprache. Меѓутоа, по сѐ изгледа дека кај вас Бугарите национално-етничкиот момент е мошне битен, па затоа нереално ги поставувате работите во статиите (барем оние поврзани со Македонија), а со тоа паѓаат во вода некаквите ,,обиди‘‘ за денационализирање на бугарската Википедија. Заклучок - ти си под силно влијание на бугарска ГТ, па затоа не ни можеш (или тоа тешко би било остварливо) да се вклопиш како вистински корисник на Википедија. Тука затскриено се претставуваш како неутрален, а на бг. Вики водиш разговори со Подпоручик, Личката, Мико и ред други личности, од типот на ште им покажем на посрбените македонствашти.... Тоа, другар, не е Википедија. Boyan (разговор) 11:11, 9 ноември 2008 (UTC)
Родът на Бранко Цървенковски е от село Слатино, Дебърца, което преди век е било чисто българско. Това се казва „анджу уейт“. Немам време да одам на бг вики и да ги најдам сите глупости. Нема никаква балканска википедија која е добар пример на НГТ. Ете тоа е. Ние македонците треба да пробаме. Ние. Не Мајка Бугарија. Како можи слепа жена да има неyтрална гледна точка? Балканец What man, what? 11:45, 9 ноември 2008 (UTC)

Hahahahaha... Може и Јасмина е Бугарка? Само автоматски се помакедончила? Уште еднаш - hahahahahahahahahahaaa.... Boyan (разговор) 12:11, 9 ноември 2008 (UTC)

А знаете ли дека Фрчко потекнува од најголемиот бугарски род од Галичник?--Raso mk (разговор) 12:16, 9 ноември 2008 (UTC)

Еј, да, и јас тоа го имам прочитано... бре ова македонштината многу јака болест... ,,всички десетки хилјади Б‘лгари ги е оболела...‘‘. :))) Boyan (разговор) 12:20, 9 ноември 2008 (UTC)

Нешто многу е тивко. Го нема Стан, Ли4ката, и кој беше уште друг. По правило ако им спомнеш име веднага скокнуваа тука. --Raso mk (разговор) 12:28, 9 ноември 2008 (UTC)
Луге, ова е страницата за развоговор на Brainmachine, саках него да прашам. Ке ви одгоаварам еден по еден. За Boyan - зборуваме овде за шаблоните на населените места во Бугариjа, не за целата Википедиjа. За македонскиот jазик пишува "Македонският език или македонска езикова норма е южнославянски език" - ова се двете major теории и имат место в википедиjа. Вакви разговори со Подпоручик, Личката и Мико не сум водил. Виж во придонесите ми. Единствено еднаш ги поканих (Мислам Поручикъ и Ли4ката) да си кажат мнението по еден вапрос, по коjшто ги сметам за квалифицирани. Ова може да се провери. На Балканец да му кажам, дека сите овие зборови се подкрепени со надежни извори т.е. книги на луге, коишто (Васил Кнчов например коjто има десетки книги за географиjата на Македониjа, бил учител и директор на Солунската гимназиjа, во Серско, инспектор на егзархиjата во Македониjа и т.н.) се етнографи и се живеле во оваа време. Википедиjа се гради на факти. А зборот овде беше за населените места во Бугариjа и поточно во Благоевградска област и проблемот е дека за разлика од бугарската википедиjа (пак да кажам - за населените места во Македониjа на БГ вики), овде нештата не се неутрални. Има 100-ици статии за Благоеградска област кои се празни и се создадени со единствената иредентистичка цел да бидат представени не како дел на Благоевградска област во Бугариj а како дел на географски регион. --Стан (разговор) 13:12, 9 ноември 2008 (UTC)

Како што и твојот кориснички статус е создаден тука со единствена, иредентистичка цел, а не википедиска. Ти си тука само за една тема - Македонија е Бугарија, Македонија е Бугарија и само Македонија е Бугарија. Без разлика што ти имаш некакви ,,факти‘‘, тврдењето за било што од Македонија дека е бугарско, е, само по себе-иредентистичко и уште повеќе - многу навредливо. Повторно ќе ти кажам, ти си само еден Вики-позер. Boyan (разговор) 14:22, 9 ноември 2008 (UTC)

Во врска со {{Инфокутија Села во Пиринска Македонија}}, „Пиринска Македонија е дел од географскиот регион Македонија“ — значи шаблонот е за географско определување на селата, а не политичко. Не знам зошто овде има проблем со НГТ. Мислите ли дека ваквата поделба на селата по припадност на деловите од географскиот регион Македонија е проблематичен? Доколку тоа е случајот, образложете ми зошто е тоа така (бидејќи не разбирам) и како да го надминеме ова? Темата е отворена за дискусија. --Brainmachinewtf? 20:00, 9 ноември 2008 (UTC)
Несоодветна замерка на корисникот! Ние не сме криви што не поделиле на три дела па да ни бидат некогашните села во Бугарија. Тоа е сплет на околности и мора да се користи Пиринска Македонија за да се определи за кој дел од Македонија се работи а Бугарија користиме за да се определи на која денешна држава припаѓа Пирин. Фер инаф и нема потреба од безвезни коментари. Нека види стан на пример за Шаблонот за инфобокс личност на БГ Вики и неа каже зошто не пишува во статијата македонски политичар туку ПОЛИТИК ОД РМ? Кога сме кај овие замерки сакам да ми објасни ова и да го поправи на сите нивни т.н. енциклопедиски статии. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 20:17, 9 ноември 2008 (UTC)
До Балканец: Даваш пример со статијава со Бранко Црвенсковски во БГ У и за селото Слатино, "кое што било бугарско". А дали намерили време да побараш самата статија за селото, каде що се цитират нај големите етнографски трудови од крајот на 19 век. Ти со какви факти ке обориш етнографите?!? Подпоручикъ (разговор) 06:24, 11 ноември 2008 (UTC)

Неутралност?[уреди извор]

„како пример за неутралност може да се види навистина бугарската википедиjа...“ - напишано од Стан... Немам коментар, освен - Што им е на Бугариве??? - Корисник:Виолетова 12:20, 9 ноември 2008 (CET)

Патријаршијата или како беше, по се изгледа тие отровни пипки ги има длабоко „пикнато“ во бугарската свест. Колку е лошо да си во среден век, а всушност е 21. Мислам дека бугариве бараат идентитет, сакаат да си ја исчистат „средноазиската“ раса со нас.--Raso mk (разговор) 12:14, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222[уреди извор]

{{Иницијатива 22.222}}--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Здраво, Зоки. Види вака. Тоа е сѐ супер со листата и ќе пробаме да се водиме од нејзините барања. Само види, ќе ни биде потребно што е можно поскорор, активирање на ВикиПроектот Рецензија, бидејќи со интензивното уредување на статии, потребен ќе биде и нивен преглед. Исто така, кога веќе сакаме да го зголемиме бројот на статии за краток временски период, добро ќе биде да се направат многу вакви листи, од повеќе области, а добро е да се уредат и соодветни статии во ВикиПроектите кои ги немаат. Без иницијативи навистина многу малце се работи. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:57, 10 ноември 2008 (UTC)

Најпрвин за листите: не е проблем доколку има заинтересирани уредувачи кои ќе одат по нив. Еве оваа листа е почеток, да ја потполниме и средиме неа, па ќе преминеме на друга. Јас веќе имам во план втора листа ;) не грижете се. Ова се есенцијални енциклопедиски статии кои мора да ги имаме. Дури потоа следуваат многуте вакви листи од повеќе области; некои од нив треба да бидат во надлежност на соодветните википроекти. Второ, за рецензијата, јас веќе ќе почнувам да рецензирам. Ете на пример, статиите кои се номинираат за избрани за почеток. :P Сега во план ми е да ја средам страницата за рецензија, малку да биде автоматизиран целиот процес. Знам дека сакаш да проработи рецензијата, верувај дека и јас сакам, не го дадов предлогот за џабе. :) Поздрав, Brainmachinewtf? 22:16, 10 ноември 2008 (UTC)

Интервикии[уреди извор]

Погледни кај главната страна за разговор - има неколку интервикии кои треба да се стават. Поздрав. Балканец What man, what? 23:53, 11 ноември 2008 (UTC)

→ duckroll --Brainmachinewtf? 01:25, 12 ноември 2008 (UTC)
Одговорив таму. Р.Ѕ. за имиџбордот - анонимните не можат да пратат е-пошта. Можеби врската што тој го дадел има информации за контакт. Балканец What man, what? 12:14, 12 ноември 2008 (UTC)

Freedomdefined request[уреди извор]

Hello, Brainmachine, I have a little request to you.

There is a sister project in the Wikimedia family, freedomdefined: where the working definition of free cultural works and free licenses is being elaborated. There is a Macedonian translation of the text, made by various anonymous users and user ArangelAngov, who hasnt contributed there for more than an year, and is not registered here, at least not under this nickname. So... recently the last stable version 1.0. was updated to 1.1. Can you please spend a bit of your time, verifying the translation made so far and updating it to the new version? :-) Thank you very much in advance! Spiritia 13:00, 12 ноември 2008 (UTC)

Благодарам за твојата порака.[уреди извор]

Ја примив порака, и искрено ќе се трудам да допринесам што можам повеќе во збогатувањето на Википедија. Поздрав, Darkomk (разговор) 20:29, 15 ноември 2008 (UTC)

Благодарам =)[уреди извор]

Фала многу за признанието. =)) Еве ветувам дека ќе ги довршам статиите за мечките .. Поздрав! Vekip8 (разговор) 21:18, 17 ноември 2008 (UTC)

Молба[уреди извор]

Бидејќи ти си повеќе запознат од мене во тие администраторски работи ќе те замолам да направиш правило за користење и вметнување слики по статии. Така на пример, моја идеја е да ги има овие базични принципи врз кои ќе се темели правилото:

  1. Да има најмногу 8 слики во галеријата на крајот од статијата,
  2. да има најмногу по две слики во секоја секција во зависност од големината на секцијата,
  3. да не се вршат пропагандистички и идеолошки дејствија,
  4. да не се протуркува туристичко рекламирање или било какво комерцијално претставување,
  5. да не се нарушува угледот на македонската Википедија, македонскиот народ, јазик, култура и историја со подигнатите слики.

Те молам направи нешто во врска со ова бидејќи статиите за Бугарија, Бугарски брег на Црно Море и многу други не се ништо друго освен со туристички, идеалистички и пропадандистички мотиви. Благодарам -- MacedonianBoy  Oui? 17:56, 18 ноември 2008 (UTC)

Да прашам само, го виде ли ова? --Brainmachinewtf? 18:47, 18 ноември 2008 (UTC)
Абе го видов, ама мислам подобро ќе да е да има јасно правило за да не се доведуваме често во конфликти со корисници. да се знае колку треба и што треба. Поз.-- MacedonianBoy  Oui? 18:51, 18 ноември 2008 (UTC)

Слика на денот[уреди извор]

Поздрав. Имам едно прашање. Имам направено добри фотографии. Авторот сум јас, само не знам како да ги поставам за избор на најдобра фотографија и за слика на неделата. Мала помош ако може. —Претходниот непотпишан коментар е додаден од Darkomk (разговорпридонеси) 20:54, 18 ноември 2008

Блокирање[уреди извор]

Ај уште еднаш да прашам: кој ми ги блокира "на денешен ден" и "дали сте знаеле" на гл. стр. кога и онака речиси само јас ги уредував?!? --Црноризец (разговор) 02:35, 28 октомври 2008 (UTC) Јас бев тоа, привремено ја вклучив каскадната заштита на главната страница, но гледам дека нема потреба. Сега е назад на старото, пак може да се уредуваат. Се извинувам за непријатностите.  :( --Brainmachinewtf? 14:09, 28 октомври 2008 (UTC)

Пак исто? --Црноризец (разговор) 00:32, 19 ноември 2008 (UTC)
→duckroll --Brainmachinewtf? 20:26, 19 ноември 2008 (UTC)

Една мала молба!? - Добро не баш мала! :)[уреди извор]

Вака, најпрвин здраво долго време како не се зборувале но искрено бев отсутен на кратко од Википедија но сепак сега сум вратен. Тоа не важно сакам само да те замолам нешто! Вака бидејќи ти си главниот да речам.... раководител на ВикиПроектот Филм и мислам дека си забележал дека малку повеќе го запоставивме проектот и затоа јас имам една идеја. Дали би можел да ме назначиш за привремен да кажам..... раководител на овој проект - мислам ти остануваш главен не го барам тоа :). Туку едноставно сакам дозвола од тебе да кажам РЕНОВИРАМ или ОБНОВАМ проектот. Сакам да го пополнувам порталот бидејќи навистина е запоставен и се разбира секој има право од останатите корисници да се меша во тоа но јас ја барам оваа дозвола за да се знае дека не го да речам вандализирам проектот или едноставно се правам главен на проектот. Дали имам таква дозвола од тебе? Всушност зборувам за порталот (да го доукрасам, да го ажурирам редовно и сл.) а не за проектот (тој е одлично предводен од тебе :) ). Па, што велиш мислиш дека ќе можеме да најдеме некој компромис!? :) Поздрав!!! --Макс(разговор) 16:45, 24 ноември 2008 (UTC)

Здраво Макс, лонг тајм ноу си :D
  1. Јас не сум главен на ништо, сите сме еднакви;
  2. Не треба да ме прашуваш за никаква дозвола за да уредуваш било што на ова вики: ВП:ХРАБРИ;
  3. Повеќе од добредојден си да работиш/реновираш/обновуваш (било што) ;)
Поздрав, Brainmachinewtf? 19:33, 25 ноември 2008 (UTC)
Фала, фала, фала, фала!!!!! Многу сум ти благодарен!!! Позз!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!--Макс(разговор) 20:42, 26 ноември 2008 (UTC)

техничка молба[уреди извор]

Ај кога си тука види во статијава Кота Бхару. И во цела категорија:градови на Малезија. Локационата карта не ми излага. Незнам да средам. мислам дека е до тоа label. Јас мислам дека го чита македонското пејџ име, а би требало на латиничното. Или како и да е, види. --Raso mk (разговор) 22:51, 26 ноември 2008 (UTC)

Проблемот не е до {{Location map}}-от, туку до {{Инфокутија-населено место}}. Испробав со различни држави, не ги вклучува. Има некој баг некаде, само треба да го пронајдеме. Ахх.. дебагинг :((( --Brainmachinewtf? 23:30, 26 ноември 2008 (UTC)
Aма истата инфокутија функционира беспрекорно кај другите градови. Само кај малезиските не. Чешит држава. --Raso mk (разговор) 23:33, 26 ноември 2008 (UTC)
Кај другите функционира со image_map променливата - си користи готова мапа со одбележан град. Овде треба со pushpin_map променливата да го повика шаблонот {{Location map}} и да ги искористи координатите за автоматски на празната мапа да го најде градот. Не е чешит државата бе, арна си е она :D Шаблонот е фак`д. --Brainmachinewtf? 23:44, 26 ноември 2008 (UTC)

Фала[уреди извор]

Фала, фала Зоки. Сега уште повеќе статии да создадам каде што би ја употрбил, би било екстра. Поздрав, Boyan (разговор) 13:24, 5 декември 2008 (UTC)

Интересно[уреди извор]

Здраво, брат. Те молам види го ова:[2]. Можеш ли да средиш нешто околу ваков бот и на нашата Википедија. Навистина планирам да уредам уште многу статии за годините, а потоа и нешто слично како ова од хрватската, па мислам дека еден бот за ова добро би ни дошол. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:39, 5 декември 2008 (UTC)

Немав поим!!![уреди извор]

Стварно првпат слушам за ова! Не е проблем отсега така ќе правам. Значи копчето за преместување се користи така што таа страница не вреди да го има тоа име и ми треба друго. А ако сакам исстото име да си остане на страната ама позади неа да има пренасочувања го правам тоа ти што рече така? Добро фала што ми кажа да не ми кажеше немаше ни да помислам. Поздрав! --Макс(разговор) 11:10, 8 декември 2008 (UTC)

Еј, почекај[уреди извор]

А камо прво предупредување за блок? Нели така е правилото кога блокираме корисници што се изложени на блокирање? Мислам треба да го одблокираш бидејќи даваше предупредувања на бугари кога ме вреѓаа а не ги бликира веднаш. Предупреди го само и мислам декла ќе му текне што е Википедија. Мислам да избегнеме кавги меѓу себе би било добро за создавање работна околина тука. Не ме сфаќај погрешно или дека имам нешто против тебе но не е фер да го блокираме. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 20:00, 8 декември 2008 (UTC)

И плс врати ја статијата зошто гласаа корисници за неа.
Ок, сфаќам на што мислиш. Ајде да ги разгледаме претходните блокови и уредувања: некој од IP адреса ќе вандализира нешто: добива совет да се регистрира за да избегне забуна со некоја друга IP адреса (секогаш постои можноста таа да е динамична адреса). Блок на IP треба да се избегнува што е можно почесто и да биде во што е можно пократок рок. Регистриран корисник зборува нешто со омраза, но не ги навредува останатите — добива предупредување. Ако продолжи со нецивилно однесување и постапки, добива блок додека не се смири. Што е овде случајот? Корисникот почна да го навредува Brest, го нарекуваше „Бреско“ и што уште не. Ок, што направив јас? Му објаснив според сите правила зошто тој не е во право и му дадов најсрдечна покана да почне конструктивно да придонесува на проектот. Ја разбирав неговата фрустрација и мислев дека не е нешто сериозно. ТОА е предупредувањето, само што не му го дадов на неговата страница за разговор. Тој го прочита тоа, извади некои мои зборови надвор од контекст и почна да го понижува проектот. Тоа ок, нели? Секој има право на свое мислење. Но, потоа почна да го навредува повторно Brest, а дури за тоа си доби блок за да си ја смири главата. И кога мислиш дека завршила ситуацијата, тој се враќа со друга IP адреса и продолжува да го навредува Brest. Завршена дискусија. Статијата ја избришав оти немаше извори кои покажуваат дека тој е значаен, види го, те молам, моето излагање на страницата за разговор на статијата. --Brainmachinewtf? 20:23, 8 декември 2008 (UTC)

Brainmachine, некаде испари твојата легендарна толерантност... на која ти се восхитував... Статијата за Дејан Велкоски е неправедно избришана, и навистина сè повеќе почна да наликува на некаква освета од личен карактер... Гледам дека за личностите со една книга се наоѓаат оправдувања дека статиите треба да останат, па дури и за учесникот на квизот за пеење... тие се позначајни од автор на три книги? Малку чудно, нели? Како знаеше и самиот да советуваш: ајде утре со ладна глава да се размисли уште еднаш. П.С. Знам дека не забележуваш, но говорот на Брест е полн со понижувања кон другите кои предизвикуваат, и не само во овој случај. Поздрав --- Виолетова 21:03, 8 декември 2008 (UTC)

Ок, имате право. Претерав... заедно со сите останати. Мислам дека немаме точно дефинирани правила кои ни кажуват како да постапуваме во определени ситуации и кои статии може да останат. Она што треба да го направиме е да го дефинираме тоа во блиска иднина, и да го формулираме сите заедно, а потоа сите и да го почитуваме. Уште нешто: енциклопедиската содржина мора да биде проверлива. Можеби Дејан е значаен, но статијата не беше проверлива. Затоа ја избришав. --Brainmachinewtf? 21:11, 8 декември 2008 (UTC)
МОЛБА: Не поистоветувајте некои статии со некои трети статии, како на пример ја споредувате Александар белов со хакерот или со некои други. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 21:13, 8 декември 2008 (UTC)

MacedonianBoy, јас воопшто не сум да се бришат такви статии, не се навредливи, а напишани се културно и со информации, од каде и да доаѓаат изворите. Ова го кажувам за да не ме сфатите погрешно. Но во случајот со статијата за Дејан Велкоски... Brainmachine, велиш го блокира за да си ја избистри главата, но тоа човека само може да го налути уште повеќе, посебно што за него лично се работи... затоа најарно сè да оставиме за утре? Посебно формулирањето на правилата. Поздрав --- Виолетова 21:23, 8 декември 2008 (UTC)

Нема врска. И јас велам да не се блиокираат така корисници што сакаат да придонесуваат, бидејќи напишал добра статија, и со тоа блокирање одбиваме корисни корисници што би ни дошле мошне добро за проширување на статии. Сега мислам дека изгубивме еден корисник што бил спремен за придонесување ама тоа е. Поздрав и ја подржувам иницијативата за проверливост на статии. -- MacedonianBoy  Oui? 21:28, 8 декември 2008 (UTC)
Ок, се согласувам. --Brainmachinewtf? 21:27, 8 декември 2008 (UTC)

Награди[уреди извор]

Brainmachine, гледам дека на Википедиај се додеуваат награди, па имам едно прашање поврзано со нив. Прашењето е вака : “ Дали наградите се добиваат по одреден број на напишани статии (на пр. некој корисник има напишано 25 добри статии за фудбал и добива таква награда) или пак некој може да ти даде ако сака или ако мисли дека си помогнал со своите статии што ги пишуваш на одредена тема (на пр: фудбалот) ??? Однапред, благодарам --Stefan40-3e3e (разговор) 13:26, 12 декември 2008 (UTC)

Нема правила за давање на награди: тие си се доделуваат индивидуално меѓу корисниците како гест на добра волја и признавање на добрата работа која ја врши корисникот, а со тоа и поттик тој корисник да продолжи да работи така. Можеш на некој да му пратиш награда оти ти се допаѓа неговата корисничка страница, оти има весел дух со кој ги расположува останатите корисници и сл. Значи сосема слободно се доделуваат, нема правила/одреден број на статии. --Brainmachinewtf? 16:11, 12 декември 2008 (UTC)

Верзии на знамиња[уреди извор]

Brainmachine, ако што знаеш веќе ја пишувам статијата Реал Мадрид и кога пишував за менаџерите и председателите наидов на проблем со знамињата. На англиската Википедија има знамиња од Втората Шпанска република идодека беше под диктаторот Франко. И тие се прават со верзија на знамиња на пр. {{flagicon|ESP|1931}}, а додека овај кај нас го нема туку има само една статична верзија и толку. Дали можи да се направи нешто такво кај нас, затоа што ќе треба да ги додаваш со [[Слика:Flag of the Second Spanish Republic.svg|23п]] --Stefan40-3e3e (разговор) 17:23, 12 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии[уреди извор]

Иницијатива
Cscr-featured.svg          Здраво, Brainmachine/Архива 6!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:39, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Brainmachine/Архива 6!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:39, 13 декември 2008 (UTC)

Рецензија[уреди извор]

Здраво Brainmachine, како што знаеш веќе ја надминавме бројката од 22.222 статии и запопчна со работа Википроект:Рецензија каде што сум и јас член. Па мене не ми е јасно што требаа да се прави на статиите со овој проект. Колку што јас разбрав знам дека треба да ги отценувамне статиите на нивниот врв дали се Внимание, А класа,Избрана, Добра статија... за да се напрвиу ова има шаблони и на пример дали треба рецензијата да се додаде на врвот на статијата или на нејзината страна за разговор ? и како се поставува ова рецензија ??? --Stefan40-3e3e (разговор) 09:24, 13 декември 2008 (UTC)

Друг шаблон[уреди извор]

Еј Зоки, ај види на странава Централна Бохемија или на Карловарски крај од десна страна кај што е инфокутијата треба да стои и слика. Арно ама нема слика. туку некои шифри и зборови кои седат на врвот од страната и се мешаат со насловот и координатите и не прикажуваат ништо. Инфокутијата ја преведов, но сепак мислам дека е до неа. Постои еден подшаблон на инфокутијата мислам дека геобокс имиџ се викаше и од поодамна е. Накратко речено сликите кај сите видови на геобокс инфокутии не ми функционира баш како што треба. Ај пулни малку ако имаш време. --Raso mk (разговор) 19:14, 15 декември 2008 (UTC)