Разговор со корисник:Brainmachine/Архива 4

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија



Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 4


Инфокутија Книга!!![уреди извор]

Еј Зоки те молам ако можеш да ми направиш инфокутија за книга. Има една инфокутија за книга но таа е да речам „расипана“. Те молам ми треба највеќе за Хари Потер книгите а ко што видов тие си имаат посебна инфокутија така да ако можеш направи обична инфокутија или само хари потер инфокутија нема потреба од двете. И ако можеш не те обврзувам за ништо да ја направиш страната на инфокутијата (таа што ќе ми ја напраиш сега) како страната за инфокутија лик. Таму се убаво се гледа, Алек ја направи еднаш кога му ја побарав и таму се е убаво објаснето така да ако можеш таква супер ако не каква било од тие две поздрав. --Макс(разговор) 14:57, 14 август 2008 (UTC)

Си работи инфокутијата, само ти незнаеш да ја користиш ;). Еве како треба:
{{Инфокутија за книга
| name          = Наслов што стои над инфокутијата
| title_orig    = Наслов што стои најгоре во инфокутијата
| translator    = Превод на насловот
| image         = слика
| image_caption = опис на слика
| author        = писател
| illustrator   = илустратор (појма немам што е ова)
| cover_artist  = илустратор на корици (и ова незнам што е)
| country       = земја на потекло
| language      = јазик
| series        = серијал
| subject       = тема
| genre         = жанр
| publisher     = издавач
| pub_date      = дата на издавање
| media_type    = медијум
| pages         = страници
| isbn          = ISBN
| preceded_by   = претходна книга
| followed_by   = следна книга
}}


Поздрав dav 17:36, 14 август 2008 (UTC)

Се снајдовте ли? Јас ја направив документацијата за шаблонот; тој инаку си функционира ок. --Brainmachinewtf? 23:39, 14 август 2008 (UTC)

Дали кај потписот имам линк? И зошто го немам? ---> dav 17:38, 14 август 2008 (UTC)

Нема линк, ти одговорив што и како на твојата страница. Brainmachinewtf? 23:39, 14 август 2008 (UTC)

Види вака овој Корисник:Иван го прекрши правилото 3RR, можеш да го блокираш. Види ја историјата на Ванчо Михајлов. Poz --MacedonianBoy 22:02, 15 август 2008 (UTC)

Уредувањата му беа вандализми. Ќе вандализира пак. Поздрав!--MacedonianBoy 23:54, 15 август 2008 (UTC)

Инфокутија Книга!!![уреди извор]

Еј си видел ли како е уредена Инфокутијата за книга. Блзеси му на Давид закон е! За кратко време многу брзо учи ја направи супер. Јас му помогнав малку му кажав што да стаи но тоа нема врска како и да е тој ја направи и продолжува да прави квалитетни статии! Сакав да му дадав една Ѕвезда но дали можеш да ми кажеш каде да најдам каде стојат ѕвездите и дали смеам да си ја изменам самиот на мојот компијутер и после само да ја подигнам како слика на Википедија и да му ја ставам на страната за разговор. Поздрав --Макс(разговор) 09:52, 16 август 2008 (UTC)

Овде. --Brainmachinewtf? 17:07, 16 август 2008 (UTC)

Ама зашто???[уреди извор]

Здраво Зоки... Би сакал да ми појасниш зошто го тргна описот од статијата за Ванчо Михајлов? Официјалната македонска историја има и многу потешки називи за него, а пред извесно време кога имавме полемика на оваа тема, тој опис излезе најблаг и во склад со нашата наука. Не планирам никому да „предавам“ историја, но заради попустливоста кон корисниците како актуелниот корисник Иван губиме многу од квалитетот на статиите (од областа на историјата, секако). Википедија на македонски е во огромен подем, како во однос на бројот на статиите, така и по посетеноста, па не би смееле (во име на сериозноста на проектов) да си дозволиме вакви и слични работи. Сфаќам дека неутралноста мора да е застапена, но верувај она што „ние“ го сметаме за неутралност, „други“ ќе го сметаат за навреда и обратно. Сеедно, би сакал да добијам одговор. Поздрав и извини што се распишав :)))) --Филип 12:58, 16 август 2008 (UTC)

Еј, поздрав. Тоа го направив само привремено, заради заштита, оти почнаа да се тепаат со менување на тој мал опис. Јас гледам дека имате дискутирано доста за описот, и лично мислам дека великобугарски реакционер е задоволителен термин кој би можел да стои, ама да се смири некако ситуацијата. Само спречувам edit wars, сега можеби сум грешка, што знам. Искрено, ама ич не сакам да се мешам во Ванчо Михајлов и компанија, плус сум и штипјанец и сум се изнаслушал сѐ и сешто, па порадо би се задржал во пишување статии за нешто покорисно за една енциклопедија. Се извинувам ако погрешив. --Brainmachinewtf? 16:55, 16 август 2008 (UTC)
Предлог: Клуч на статијата и готово! Вака ќе се смират Балгарите.--MacedonianBoy 18:27, 16 август 2008 (UTC)
Не можеме целосно да заклучуваме енциклопедиски статии, освен во навистина посебни околности (на пр. елементарни катастрофи или нешто сл. :P ) --Brainmachinewtf? 19:10, 16 август 2008 (UTC)

награди[уреди извор]

На мојата страна за награди, имам две награди, и сакам да ми бидат наместено убаво во еден ред и двете една до друга. Како да го направам тоа, или ако не те мрзи ај направи го ти. Dav 18:52, 16 август 2008 (UTC)

Ок Готово --Brainmachinewtf? 19:10, 16 август 2008 (UTC)

Što ima novo...[уреди извор]

...be? :) Se vrakjam zadutre, se otepav od odenje i gledanje... I vozenje. Se prepolniv so kultura, mi se smachi vekje. --iNkubusse A? 19:54, 16 август 2008 (UTC)

Те ништо, се замарам со слики - описи, фер употреби и известувања (бљак). Ај, те чекаме :) --Brainmachinewtf? 19:58, 16 август 2008 (UTC)

една молба за новопечени админи[уреди извор]

Еј Зоки, види кај езерото Титикака. Ставив инфокутија во оригинал со се тие шаблончиња за конвертирање. Порано се обидував да ги пишувам само во метри, км итн., но на повеќе статии метричките единици се пишувани во 2 метрички система и мислам дека е од голема корист и мк вики да ги има тие шаблони кои сами конвертираат метри во стапки, обратно или сл. Е сега прашањето е дали ќе сакаш да ги направиш и на мк вики да бидат функционални. Се обидов со метрите но тешко ми иде, а бидејќи ти повеќе се разбираш во тие работи те молам среди го и тоа. До тогаш ке ги оставам податоците какви што се во инфокутијата. Поззззззз--Raso mk 11:15, 17 август 2008 (UTC)

Н Несработено Жалам Рашо, не можам да го оправам. :( Повикува премногу подшаблони, а некаде згрешив во правењето и ми дава грешка. Целата категорија за подшаблони кои ги повикува тој шаблон се состои од 2.500 (!!) шаблони, доста е сложен за мој вкус. Можеби би го оправил ако запнам, ама не е толку приоритетен за толку енергија да му се посвети. Ти напиши километри во инфокутијата, а потоа прашај го Inkubusse кога ќе се врати, тој повеќе е запознат со parser функции и програмирање (види само {{Инфокутија за град во Македонија}}, негова изработка). Искрено, заеби го шаблонот, малтретирање е, употребувај метрички наместо империјални единици. (те молам :P ) --Brainmachinewtf? 16:23, 17 август 2008 (UTC)
хехе, е знам де дека е малку тежок, па затоа и ти реков. Ама нема врска, само што проблемот е во некои англиски статии каде пишува само во империјални единици. Додека дојде Александар од освојувањата, јас веќе ќе си бидам во родната ми Македонија. Значи за пододоцна. Сепак фала еј. Позз--Raso mk 16:36, 17 август 2008 (UTC)

Едно прашање. Шаблонот Обновување го направив сега брзо но имам едно мало проблемче. Го направив се ок но не ми излага еден ред текст. Кога ќе влезеш во Уреди има една реченица што би требало да излезе со мали букви но не излага воопшто на шаблонот. Ај ѕирни па види дали ќе моеш да го чепнеш зош не сум чепкал тоа до сега. Поздрав --MacedonianBoy 18:34, 17 август 2008 (UTC)

Ок Готово - html форматирање :) --Brainmachinewtf? 18:38, 17 август 2008 (UTC)
ОК, благодариме --MacedonianBoy 18:40, 17 август 2008 (UTC)
Благодарам, бидејќи Брест беше моментално тука па му пишав него ама изгледа не видел. Поздрав--MacedonianBoy 23:21, 17 август 2008 (UTC)

Проблеми со авторските права за Слика:BMWPoiMap.jpg[уреди извор]

Сликата е превземена од википедија на англиски јазик, која е поместена во соодвената статија. Би ве замолил да погледнете како се регулирани авторските права таму и соодветно да постапите на википедија на македонски јазик, со оглед на вашето поголемо искуство во врска со лиценцирањето на сликите. Благодарам. --brest 09:13, 18 август 2008 (UTC)

Ок, ама во иднина само преведете го текстот што е посочен на англиската википедија, толку е едноставно; плус би ми скратиле доста труд и на мене, не би можел да постигнам на сите да им ги преведувам сам. --Brainmachinewtf? 01:10, 21 август 2008 (UTC)

Ја подигнав оваа слика од ан вики. Ставив една лиценца, па види. Се живо си променил, па ме збуни. Сега веќе незнам и слики како да лиценцирам. Каде е онаа стара „Авторот ја предал“? Позз--Raso mk 20:49, 20 август 2008 (UTC)

Конкретно оваа слика е ГЛСД - само одбери „ГНУ лиценца за слободна документација“ од паѓачкото мени или стави шаблонче {{ГЛСД}}. За автор посочи го тој на англиската вики што ја создал - en:User:M karzarj. Ве молам, потполнувајте го шаблончето {{слика-инфо}}, имате детални информации како да се потполни на страницата за подигнување. За тоа „Авторот ја предал“ од паѓачкото мени ги имаш опциите „Авторот е википедијанец и се откажал од правата“ ({{Јд-корисник|M karzarj|en}}) и „Авторот се откажал од правата“ {{Јд-предадено}} (ако не е википедијанец, само обавезно мора да се посочи кој е тој автор). Ако е првото, тој да е википедијанец, мора да се стави врска до него. Малце ги прилагодив за да бидат описни за некој кој првпат сака да подигне слики. Плус додадов неколку повеќе лиценци во менито и одново го организирав по групи. Извини што те збунив. --Brainmachinewtf? 01:10, 21 август 2008 (UTC)

Како е? Сакам да те прашам кога ќе има редизајн на нашата главна страна, најслаба ние е. Ако се подготвува редизајн те молам ѕирни ја холандската, ептен сааалм е. Поздрав

ОК, и јас забележа дека србите го зеле па реков да пробам јас нешто да изведам за мојата страна ама ме мрзи. Баеѓи шаблончиња треба да праам. Поздрав--MacedonianBoy 12:23, 22 август 2008 (UTC)

Полската и маѓарската изгледат добри. Што мислете? Балканец What man, what? 12:41, 22 август 2008 (UTC)

Полската не ја видов ама унгарската не ми прае ќеф. Врз било која и да се базираме, предлагам нашата да биде најинтересна и визуелно да биде уникатна. --MacedonianBoy 12:48, 22 август 2008 (UTC)
А секцијата за вести нема да ја вметнеш?--MacedonianBoy 13:04, 22 август 2008 (UTC)
Видете, мојот предлог е овој. Не е заснован врз некоја постоечка главна страница, туку само од разни идеи и предлози за редизајни. Од француската е позајмен стилот на прикажи/сокриј на содржините. Сѐ е вметнато - секција за вести, избран портал, поважните места за поставување на прашања, информативен „Што е Википедија?“ дел за нубовите. Ако не ви се допаѓа, кажете ми (ве молам!), или ако сакате да смените нешто, сменете го (ова е вики!). Ако не, да правиме и друг. --Brainmachinewtf? 19:40, 22 август 2008 (UTC)
Па и јас мислам дека подобро е тука на МК да си имаме наш посебен дизајн. Само фрлам идеи (throwing ideas around/brainstorming) бидејќи јас не сум најдобар со кодот. Може ли да ги направеме насловите (tabs) поразлични во боја, еден од друг? Балканец What man, what? 04:56, 23 август 2008 (UTC)
Може, но зошто да го направиме тоа? Знам дека сите сакате шарен дизајн, со многу иконки, со многу шарени бои, мазни, заоблени површини како на холандската, со еден збор eye candy. Но, дали има потреба од тоа? Чудно е и сам што се слушам за ова, но колку повеќе ги комлицираме деталите, толку повеќе почнува да ми се допаѓа сегашната, стара страница. lol. Сегашниот редизајн е да се зголеми функционалноста, да не се ослободува празен простор кога сликата е помала од избраната статија, да има место за секција вести, за луѓето полесно да се вклучат во проектот. Искрено, како ќе изгледа главната страница ни е 937593052852 по ред на листата на приоритетни задачи. Мора да расчистуваме слики, да пишуваме начела и насоки, да создаваме страници за помош, да стандардизираме еден милион шаблони, да привлечеме некако и читатели и уредувачи, а да не спомнувам колку статии треба да средиме и како да ги научиме сите да користат извори во статиите. Уфффф... Ова сум го кажал милион пати. Ни требаат луѓе. Ни треба manpower. Очајно... :( --Brainmachinewtf? 00:08, 24 август 2008 (UTC)
Во право си, ни треба повеќе корисници за да ја подобрат енциклопедијата. Ама тоа не можи да се смени во еден ден. Дизајнот на главната страница е мало нешто и да, не треба многу да се концентрираме на тоа, ама вкупно не трае толку време. Неколку идеи once in a while е доста на ова тема - не се брзиме да го смениме. Ако гледаш на англиската, и таму има многу проблеми - мислам повеќе од 1.000.000 статии се никулци и/или без извори, во скоро секоја историска тема се шират глупости и пропаганда, има многу слики за расчистење.........не е само мк вики. Посебно ако сакаме да привлечеме уредувачи, ајде да им кажуваме на Бранко или Никола да ни дават поддршка ;) Балканец What man, what? 02:10, 24 август 2008 (UTC)

Еј дечки, сте го виделе дизајнот што го направиле Македонците??? Ај така да направиме, само малку да ја подобриме содржината на страницата! Пример, да ги поправиме глупавите грешки, да го додадеме шаблонот „Што е Википедија?“ од Брејншин, да се обидеме да додадеме „Other areas of Wikipedia“ како на англиската, а може да сториме нешто и околу реченицата „Добредојдовте на Википедија на македонски јазик, 18.688 статии“ (ако се квалификува како реченица). Исто така, може и да ме игнорирате ако толку сакате од корен да го смените дизајнот. :D --iNkubusse A? 13:21, 24 август 2008 (UTC)

Здраво, Инкјубус, се налути нешто? Ова беше само предлог не мора да се менува главната ако не сакате. Ама убаво би било малку да се освежи главната. Поздрав НБРМ13:24, 24 август 2008 (UTC)
Сега се налутив: зошто мислиш дека сум се налутил?! Знам како стојат работите, веќе две години размислуваме да направиме редизајн, а во последно време Брејнмашин почна посериозно да работи на тоа. Сум разговарал со него многу за тоа и добро го знае мојот став, ама сакав и тука да кажам нешто. Инаку, јас немам никакви чувства за тоа дали ќе се смени или не, апсолутно сеедно ми е, а и не ја посетувам таа страница воопшто. :) Сакав само да го изнесам моето размислување во врска со тоа. --iNkubusse A? 13:47, 24 август 2008 (UTC)
Еј, па убаво кажа, „убаво би било малку да се освежи главната“. Токму тоа ми е замислата. --iNkubusse A? 13:48, 24 август 2008 (UTC)

Да те прашам нешто бидејќи не ми е јасно една работа. Дали синојка ти беше закачен на мој скајп, бидејќи сега гледам има различно име ? Поз--НБРМ 11:27, 24 август 2008 (UTC)

На оваа страница имаше неколку вакви piped-врски Именафилм|Именафилм (филм), наместо Именафилм (филм)|Именафилм , а верувам дека има уште многу такви. Без разлика кој го направил тоа, ќе можеш ли да задолжиш некого од проектот да ги поправи? --iNkubusse A? 19:40, 24 август 2008 (UTC)

Јас ги прегледав, само тие 2 грешки биле. Ок се. Можеби за некои наслови ќе има потреба од страници за појаснување, но тоа ќе се одреди кога за еден наслов ќе има повеќе верзии (на пр. драма, видео игра и сл.). --Brainmachinewtf? 23:06, 24 август 2008 (UTC)

Сакав да те прашам зошто не може да е .png форматот за предложеното лого, кога и логото за 15.000 беше во .png формат. Поздрав НБРМ22:02, 24 август 2008 (UTC)

Моја грешка, извини, сега забележав дека сите логоа се .png формат. Но сепак, треба да бидат векторски исцртани (по тоа се излажав), а не да бидат претставени со пиксели. Ќе мора да се прави тоа со програма за векторско графичко уредување, како Inkscape. --Brainmachinewtf? 23:06, 24 август 2008 (UTC)
Мислам дека ја имам програмава па ако ми успее пак ќе подигнам а ако не подигајте. Поздрав НБРМ23:20, 24 август 2008 (UTC)


Ехееј, Brainmachine. Во една порака Игор побара ако можеме ознаката да ја ставаме на врвот, па мислам дека би било соодветно да го правиме токму тоа. Можеби може малку да го намалиме текстот во неа (предлог на Брест), но тоа сега и не е приоритет. Поздрав, --Виктор Јованоски 23:33, 24 август 2008 (UTC)

Лоши работници[уреди извор]

Абе цело време ве читам дека умирате од работа, а не можете да видите една глупа статија која содржи глупости, и стои неприметена веќе пола година. Разговарав со Макс за оваа, и ми рече дека му е една од првите статии. За статијата знам веќе подолго време, ама ја оставив за вие да ја приметите, ама изгледа не си ја вршите многу добро работата :) -- dav(разговор) 09:37, 26 август 2008 (UTC)

Е не можеме да ги проследиме сите статии, тоа е реалноста. Не знам зошто ми се обраќаш мене, кога таа статија е напишана на почетокот на април, кога јас едвај и сум знаел како се уредува Википедија, а не пак да знам да ги користам скорешните промени или да ги патролирам новите страници. Ако мислиш дека треба да одам од страница до страница на сите 143.292 статии, не благодарам, тоа не можам да го сторам. Работиме сите како заедница и ти си требал да ја означиш страницата за бришење во моментот кога си ја видел, а не да чекаш за да видиш дали ние ќе ја забележиме. Јас не велам дека се отепувам од работа, јас си признавам дека сум си доста мрзлив. Доволно сум самокритичен да знам што, како и колку работам, но сепак се трудам во она кратко време кое секојдневно го одвојувам овде да помогнам што е можно повеќе. Се извинувам што не ги исполнив твоите стандарди за квалитет. Те молам, во иднина кажувај ни за вакви работи; не нѐ тестирај да видиш дали ќе забележиме. И повторно, се извинувам. Поздрав, Brainmachinewtf? 18:07, 26 август 2008 (UTC)
Абе статијата 6 месеци остана незабележана бе. Тоа не е мала работа. :) -- dav(разговор) 09:08, 27 август 2008 (UTC)
Ај нема врска. Битно сега ја видовме. НБРМ09:40, 27 август 2008 (UTC)

Прашање[уреди извор]

Кој го додаде тоа прозорчето за опис да се појавува кога се зачувува страна? Поздрав НБРМ08:45, 27 август 2008 (UTC)

Функционира ли? И-хуу!! :D :D Јас го ставив, за да ги потсетува сите дека треба да се потполнува задолжително полето „Опис“ кога се прават промени на страниците. Кога ќе се погледне во историјата на некоја страница или во скорешните промени, да се има ревизија кои се разликите меѓу верзиите. Од сега па понатаму само на кратко опишувајте што сте смениле, на пример: (поправка на правописни грешки) или (одговор на коментарот) или (+ нова секција „Историја“). Напатствие на Википедија е да се потполнува тоа поле, но многу малку овде се почитуваат тоа кога се прават промени на страниците. Btw, јас вчера го тестирав и мислев дека не функционира, ама ок испадна сега. И-хууу!!! :D --Brainmachinewtf? 14:16, 27 август 2008 (UTC)

Ако може мала помош за полесна работа!!![уреди извор]

Прво да ти кажам браво за тоа што се појавува ако не напишеш нешто во опис.

Вака ако може да додаеш нешто на навбоксот неможам да додадам иако научив доста да работам со шаблони ама многу се збркани лом се внатре ама вака се супер и јас и корисникот Давид (Дав) поготово тој ги средуваме внатрешно за да полесно се снајдат корисници. Вака ако во Навкутијата има само „колони(кол)“ ама нема „групи“ ако можеш да додадеш и групи ми требаат за еден шаблон!!! --Макс(разговор) 18:49, 27 август 2008 (UTC)

Извини, ама не ми е јасно барањето. Што треба да сторам? --Brainmachinewtf? 10:25, 29 август 2008 (UTC)
Вака глеј сеа!!! Јас го правев овој шаблон ама сакам тој шаблон да изгледа како на наглиската и сеа како што можеш да видиш кога ќе стиснеш уреди сите работи што се напишани не се покажуваат само некои работи односно тие што се во колони а не и друпите. Зошто како што знам Навкутијата има и колони и групи но нашата има само колони и затоа и се покажуваат само колоните а не и групите стисни во уреди на тој шаблон и ќе видиш. И ако можеш стави за да можат и групите да се покажуваат поздрав и фала!!! --Макс(разговор) 11:31, 29 август 2008 (UTC)
Ок Готово - {{Хари Потер}}. Извини што почека малку, мислам дека вака сакаш да изгледа. --Brainmachinewtf? 13:23, 30 август 2008 (UTC)
Да фала НАЈДОБАР си ЗОКИ фала фала фала. Нема проблем што чекав поздрав и фала!!!--Макс(разговор) 14:44, 30 август 2008 (UTC)

slika za infobox aviokompanija[уреди извор]

Zdravo! Фала ти што се потруди да направиш кутија за авиокомпанија, може ли да ставиш слика (нема врска која) на порталот за Czech Airlines оти заглавив на сликата, незнам како да ја ставам во кутијата. Поздрав и благодарам однапред. LazialeStojakovo 11:39, 29 август 2008 (UTC)

Ohridska arhiepiskopija[уреди извор]

Ај ако сакаш заклучи ја статијата Охридска архиепископија, немам намера овде да се расправам со БГ паразити. Поздрав НБРМ 12:09, 29 август 2008 (UTC)

Мислам паразитите ги бришат изворите, а полезните корисници ги додаваат. Нека администраторот го реши. Така ке се види е ли МК.Вики енциклопедија или витрина за пропаганда. --Li4kata 12:17, 29 август 2008 (UTC)
Видовме кој е за пропаганда --MacedonianBoy 12:18, 29 август 2008 (UTC)
Не е мк.вики „витрина за пропаганда“. Јас сѐ уште ги почитувам неутралноста и проверливоста како јадрени принципи на проектот. Ќе ја заклучам статијата заради идна превенција од некорисни уредувања на анонимни корисници (ова произлегува од самата осетливост на темата, мислам дека би сте се согласиле со мене). --Brainmachinewtf? 12:24, 29 август 2008 (UTC)

Еј, можеш ли да ми помогниш со инфокутиите за авиокомпанија, неможам никако да ставам слика внатре во инфокутијата. Види ја оваа статија, и кога ќе можеш среди ја ако сакаш. Фала, поздрав. LazialeStojakovo 13:58, 29 август 2008 (UTC)

Crosswiki assistance/collaboration[уреди извор]

Hi, I saw you offering your crosswiki assistance and collaboration. On the behalf of my colleagues, thank you. That's a very good idea, especially regarding the images circulating around MK WP, BG WP and Wikimedia Commons and taming some of the more temperamental and expressive users here and there. :-)

  • About the images. I would like to offer you to start making an inventory of this list of images on Commons, containing a link to MK WP, and check which of the already transferred images can be deleted locally, as well as check if all licenses, sources and authors are correctly described and attributed. Thank you. Also, I saw that you're handling image copyvio cases, so I may call you for further assistance. I have noticed that fair use images are often used in templates and userpages which is not allowed, as fairuse may only be used in articles in the main namespace.
  • About taming the shrews... sorry, but I will start with you. Retorts like this one of yours (...Затоа аут, бич, гет да фак аут оф мај вики...) are intolerable as for regular editors, as well as for god-anointed administrators. It doesn't matter whether you talked seriously or joked. It neither matters if these words were deserved or not. Such an attitude towards another wikipedian, gives a very poor example to all your fellow editors (from any nationality). As a respected, trusted and elected member of this wiki community, you should bear extra responsibility of what you say and how you say it. As we have seen here, people get their blocks for low level culture of communication. Apart of it, no one on Earth, even Jimbo Wales himself, may claim ownership of a wiki-project run by the Wikimedia Foundation, no matter what status rights is s/he currently enjoying... I do believe that you'll get me right and you won't make any further allowances for your personal vocabulary, thank you.
  • And one more thing. As I have already mentioned to your colleague Boyan, long-term blocks over IPs are undesired, unless the IPs are open proxies or check-user proven sockpuppets. The reason is that IPs might be dynamic/shared and long-term blocks targeted at malicious users may further prevent legitimate users from contributing. Hence, please consider unblocking all infinitely blocked IPs or reduce their term to some moderate sensible extents. For further information, please consult en:Wikipedia:Blocking IP addresses and en:Wikipedia:Autoblock. You may also consider to make use of some handy IP-checking instruments like those bg:MediaWiki:Sp-contributions-footer-anon or (simpler) commons:MediaWiki:Sp-contributions-footer-anon. They have been tried and tested in fight. :-)

No bad feelings, Spiritia 15:23, 1 септември 2008 (UTC) (Should you decide to answer to this message, please feel free to do it here.)

Thank you, Spiri, I'll get right on it. About my "гет да фак аут оф мај вики" quote, I can't help it, it's just the way I talk. I really don't mean any harm, and I am not saying that it is my wiki, that's just the saying, an overused meme based on 4chan's "gtfo my /b/". I respect every other editor, I'm assuming good faith and I stick to the policies all the time. From now on I'm not responding to anything using my style, cause I see that I am seriously misunderstood. :( If you find me one more time saying anything low-leveled, I'll resign from editing. That is a promise. You know, just like the ending of Casablanca, Spiri, I think this is the beginning of a beautiful friendship. Again, thank you. --Brainmachinewtf? 19:41, 1 септември 2008 (UTC)
Thank you for sorting out the gtfomw misunderstanding. Your good faith, politeness and humour are appreciated. :-) Friendly yours, Spiritia 20:22, 2 септември 2008 (UTC)

еј Зоки оваа статија сакам да ја скоцкам и да ја избереме за насловна оваа недела. Те молам внимавај сликите да останат. Тоа е еден од најважните моменти од нашава историја. Плус тоа кој и како ги подигнал очигледно е дека тогаш не се внимавало на лиценци. --Raso mk 13:18, 7 септември 2008 (UTC)

Жалам Рашо, ама од сега, па понатаму, критериум за сите избрани статии е сликите кои ги користат да бидат правилно лиценцирани и со соодветен извор, а нивната праведна употреба јасно означена. Те молам, имај разбирање, статијата може да опстане и без тие три слики. Со среќа со статијата, можеби ќе најдеш и посоодветни слики или ќе ги оправиш овие постоечките (ако се слободни и им најдеш валиден извор/права). --Brainmachinewtf? 13:28, 7 септември 2008 (UTC)
А да ги подигнам јас некои слики и да им ставам лиценца како промотивна фотографија со сите извори и дандани. Ајде сите знаеме колку луѓето во 1990 имале фотоапарати и сликале. Сите слики се од некои весници. А што да правиме со документите. Документ си е документ. Како да го лиценцирам??? Та нели законот за авторки права дозволува користење на слики ако се напише од кај се или пак ако се користат во едукативни цели.--Raso mk 13:34, 7 септември 2008 (UTC) Р.Ѕ. Дај да ја средиме работава побрзо, утре треба да славиме.
Ќе видам за документите, можат да се средат најверојатно. Инаку, не можеме да подигаме промотивни (заштитени) слики, кога се тие лесно заменливи. Секој може утре да излезе на улица, да ја слика прославата и да ја подигне како слободна. Во тоа е заменливоста и затоа не можеме да користиме неслободни слики - en:Wikipedia:Image use policy. --Brainmachinewtf? 13:40, 7 септември 2008 (UTC)
За тоа си во право со сликите. Ама јас мислев на сликата од 1991. Кој имал тогаш фотоапарат од толпата народ на плоштад (освен репортерите), за разлика од прославата утре во која секој може да слика од дигиталец и мобилен. Мислам дека некои историски фотографии можат да се средат. Само кажи ми може ли некоја од сликите од 1991 да ја ставам на вики како промотивна?--Raso mk 13:44, 7 септември 2008 (UTC)
Те сфаќам, :D ама мора пак да добиеш дозвола од оној кој ја сликал сликата во '91 или оној кој ги поседува правата врз делото. Доста е заебано. Промотивните фотографии се сосема друга категорија - издадени се најчесто од фирми за промоција на продукт/дело. Мора да внимаваме овде, оти евентуално ќе го затвориме подигањето на слики - сите слики ќе се подигаат преку ризницата. Јас мислам дека нема да има потреба од тоа. Знаеш ли што се случува? Еден куп луѓе си подигнале еден куп рандом слики од вебсајтови и шибнале дека се во јавен домен (а очигледен copyvio). Потоа, некои други генијалци ги подигнале сите тие слики во ризницата, од каде се искористени глобално на разни проекти. Сега се бунат сите, највеќе од англиската, зошто е тоа направено така. Сега мора да одам да ги прегледувам сите трансфери во ризницата за и таму да се бришат неправилните слики. Големо малтретирање е, тоа гледам да го одбегнам. Извини вака. Ќе видам со документите, би требало да се слободни. --Brainmachinewtf? 13:59, 7 септември 2008 (UTC)

Доплгангр[уреди извор]

Nice signature :D. Charliesheenwho? 12:15, 8 септември 2008 (UTC)

Schhh! He might figure it out. Pretend you're a banana. *whistle* *whistle* --Brainmachinewtf? 12:17, 8 септември 2008 (UTC)
That's easy for you to say, Banana King. Балканец What man, what? 12:24, 8 септември 2008 (UTC)
LMAO; trip on acid and watch Charlie The Unicorn turn into the banana king. --Brainmachinewtf? 12:32, 8 септември 2008 (UTC)
P.S. I have to ask, just curious, do you like mudkipz? they are very likable --Brainmachinewtf? 12:38, 8 септември 2008 (UTC)
Absolutely! Mudkipz r the bestest pokemans. Балканец What man, what? 02:56, 10 септември 2008 (UTC)

Шаблон:Македонци[уреди извор]

Здраво Зоки. Мислам дека имаше доволно време за гласање која сликичка ќе оди на шаблонот. Би те замолил внимателно да ги преброиш гласовите, да го прочиташ разговорот и на крајот да ја ставиш соодветната слика во шаблонот. И секако да го отклучиш :))) Поздрав!--Филип 14:03, 9 септември 2008 (UTC)

Се придружувам кон молбата...--Makedonij 15:21, 9 септември 2008 (UTC)
Ок Готово --Brainmachinewtf? 19:07, 9 септември 2008 (UTC)
ОК... Само би сакал да го образложиш твоето решение pro ѕвездата од Кутлеш. Затоа што прво има по четири гласа и за неа и за сегашниот грб, а од четирите pro Кутлеш - два се на Makedonij. Поздрав. --Филип 14:08, 10 септември 2008 (UTC)
О-к....сфаќам. Погрешно ја сфатив идејата на системот прв избор/втор избор, рангирајќи ги по важност, како бодови (оф, колкав кретен сум!). Извини. --Brainmachinewtf? 18:17, 10 септември 2008 (UTC)
Зоки, не ја прави грешката ставајќи застарен државен симбол на шаблон за народ. Сосема погрешно е--Raso mk 18:22, 10 септември 2008 (UTC)
Добро, што е проблемот? Знаете ли што ќе направам сега? Пак ќе го заклучам шаблонот, ќе отстранам што има симбол, па ќе ја отворам повторно дискусијата. Сега барам вие да дадете одлука, што заклучивте самите од гласањето. Јас не давам никакви одлуки овде. --Brainmachinewtf? 18:31, 10 септември 2008 (UTC)
Мислам дека и ти како админ, ама и другите требаше активно да се влкучите во гласањето. Администраторите не се само да испочитуваат гласање, туки и да дадат мислење, па дури и да ја бранат македонштината на оваа википедија. Мислам дека многу уредувачи не беа свесни дека има гласање, а има и други кои требаше да бидат известени дека има гласање. Најфер би било гласањето повторно да се актуелизира и да се известат сите и да се прегласува пак во некој период да речеме од една седмица. Барем јас така мислам. позз--Raso mk 18:38, 10 септември 2008 (UTC)
Не, јас не мора да гласам за нешто за кое немам оформено став. Нема ништо што ме обврзува на такво нешто. Плус, дадов веќе мој предлог и глас. И не ставивме временски рок на гласањето, но доколку сакате, определете си самите. --Brainmachinewtf? 18:45, 10 септември 2008 (UTC)
Bullshit! Kako prvo Filip na angliskata verzija sam glasaše za staroto zname. Kako drugo sekoj predlog da se argumentira zošto da bide baš toj simbol. Treto za ovaa stvarno ne možat da odlučuvat stranci,kako stranec može da go odbere simbolot na Makedoncite? Pravila gore dole?! Inaku u ustavot pišuva koje zname go izbral Makedonskiot narod kako simbol na državotvoren narod! Vrati gi slikite neka gledat so grade narodot po gradovite. Sakam bar eden argument deka nekoj nekade se deklariral so državniot grb. Grbot beše dva pati doveden do smenuvanje vo parlamentot i dvapati odbien od kumunističkiot sojuz na Makedonija ili moderno social demokratski sojuz. Tija što vo svet odkaraa preku milijon MAKEDONCI. Sakam argumenti ili sporot nema nikogaš da se razreši. Podrav--Makedonij 22:11, 10 септември 2008 (UTC)

Те молам спореди го МедијаВики:Welcomecreation со en:MediaWiki:Welcomecreation, sr:MediaWiki:Welcomecreation и bg:MediaWiki:Welcomecreation. Резил! Знам дека ти си многу загрижен за вакви работи, добродојдувачки, башка обожаваш да работиш на френдли-лукинг дизајни. ;) Мислам, заедно да го правиме, ама ти да бидеш главен инженер и координатор. :P --iNkubusse A? 21:14, 10 септември 2008 (UTC)

И јас го разгледув ова и ме изненади, па можам да дадам предлог во средувањето. Сметајте и на мене.--Kiril Simeonovski 19:23, 12 септември 2008 (UTC)
Ок Готово — Додадете/преправете ако треба нешто. --Brainmachinewtf? 14:52, 14 септември 2008 (UTC)

Едно проблемче[уреди извор]

Те молам да превземеш нешто за ваквите коментари! Не му е прв пат. Другарче ми е, ама ова сепак не е селско двориште и да се навредуваме меѓу себе. Фала--Raso mk 22:03, 11 септември 2008 (UTC)

Не сум ти веќе фројнд. :) НБРМ22:04, 11 септември 2008 (UTC)

Супер идеја[уреди извор]

Здраво, Зоки. Супер е идејата за тоа сега да започнеме. Баш утрово ја уредив статијата за авионската несреќа над Перм и тоа моментално е актуелен настан. Но, мислам дека треба и останатите членови на проектот да ги известиме за тоа, а доброе и да ставиме известување на Главната страница, на која ќе ги известиме сите коин ја посетуваат за почетокот со работа, бидејќи гледам дека страната на проктот е слабо посетена, а страниата за разговор празна освен мојот предлог. Нешто слично како при гласањето за администратор. Поздрав и чекам веќе да се вклучиш на MSN, па детално да позборуваме--Kiril Simeonovski 19:30, 14 септември 2008 (UTC).

Ај ѕирни го шаблонов, незнам шо му е ама е ист со англискиот. На англиски ако го ставам тогаш го покажува а кога ги преведувам делата не сака. Ај види зошто ми е пореметен. Поздрав НБРМ23:15, 14 септември 2008 (UTC)

Иницијатива[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Brainmachine/Архива 4!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

НБРМ18:36, 16 септември 2008 (UTC)