Разговор со корисник:Bjankuloski06/Архива 18

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 18


Известување за превод: Single User Login finalisation announcement[уреди извор]

Здраво Bjankuloski06,

Го добивате ова известување бидејќи се пријавивте за преведувач на Meta на македонски. Новата страница Single User Login finalisation announcement чека на преведување. Ве молиме, преведете ја тука:

Приоритетот на оваа страница е висок. Крајниот рок за преведување на оваа страница е 2015-04-16.

Please check new and updated paragraphs, in particular make sure that the correct daye for the finalisation (15th April 2015 and following days) is mentioned, as in English source.

Тука можете да ги измените поставките за известувања.

Вашата помош многу ни значи. Благодарение на преведувачите како вас, Meta функционира како вистинска повеќејазична заедница.


Ви благодариме!

Преводните усогласувачи на Meta‎, 21:27, 15 април 2015 (CEST)

Известување за превод: Wikimedia Foundation elections/Board elections/2015[уреди извор]

Здраво Bjankuloski06,

Го добивате ова известување бидејќи се пријавивте за преведувач на Meta на македонски. Новата страница Wikimedia Foundation elections/Board elections/2015 чека на преведување. Ве молиме, преведете ја тука:

Приоритетот на оваа страница е висок. Крајниот рок за преведување на оваа страница е 2015-04-20.

As we draw very close to launching the call for candidates for the 2015 Wikimedia Foundation Elections I'd like to ask you to take some time to translate the main pages for each election as well as the first Banner. The linked page is for the Board election specific page but you an find all of them on this translation group and you can find the banner at this link. Please let us know on the Translation talk page if you have any issues.

Тука можете да ги измените поставките за известувања.

Вашата помош многу ни значи. Благодарение на преведувачите како вас, Meta функционира како вистинска повеќејазична заедница.


Ви благодариме!

Преводните усогласувачи на Meta‎, 13:21, 17 април 2015 (CEST)

Известување за превод: Wikimedia Foundation elections/Board elections/2015[уреди извор]

Здраво Bjankuloski06,

Го добивате ова известување бидејќи се пријавивте за преведувач на Meta на македонски. Новата страница Wikimedia Foundation elections/Board elections/2015 чека на преведување. Ве молиме, преведете ја тука:

Приоритетот на оваа страница е висок. Крајниот рок за преведување на оваа страница е 2015-04-20.

As we draw very close to launching the call for candidates for the 2015 Wikimedia Foundation Elections I'd like to ask you to take some time to translate the main pages for each election as well as the first Banner. The linked page is for the Board election specific page but you an find all of them on this translation group and you can find the banner at this link. Please let us know on the Translation talk page if you have any issues.

Тука можете да ги измените поставките за известувања.

Вашата помош многу ни значи. Благодарение на преведувачите како вас, Meta функционира како вистинска повеќејазична заедница.


Ви благодариме!

Преводните усогласувачи на Meta‎, 13:53, 17 април 2015 (CEST)

Известување за превод: Wikimedia Highlights, March 2015[уреди извор]

Здраво Bjankuloski06,

Го добивате ова известување бидејќи се пријавивте за преведувач на Meta на македонски. Новата страница Wikimedia Highlights, March 2015 чека на преведување. Ве молиме, преведете ја тука:Please consider helping non-English-language Wikimedia communities to stay updated about the Wikimedia blog's most notable posts from March, covering Wikimedia Foundation activities and other important events from across the Wikimedia movement. Completed translations will be announced on social media, project village pumps and (for some languages) mailing lists.

Можете да ги измените поставките за известувања.

Вашата помош многу ни значи. Благодарение на преведувачите како вас, Meta функционира како вистинска повеќејазична заедница.


Ви благодариме!

Преводните усогласувачи на Meta‎, 05:06, 4 мај 2015 (CEST)

Известување за превод: Wikimedia Highlights, April 2015[уреди извор]

Здраво Bjankuloski06,

Го добивате ова известување бидејќи се пријавивте за преведувач на Meta на македонски. Новата страница Wikimedia Highlights, April 2015 чека на преведување. Ве молиме, преведете ја тука:Please consider helping non-English-language Wikimedia communities to stay updated about the Wikimedia blog's most notable posts from April 2015, covering Wikimedia Foundation activities and other important events from across the Wikimedia movement. Completed translations will be announced on social media, project village pumps and (for some languages) mailing lists.

Можете да ги измените поставките за известувања.

Вашата помош многу ни значи. Благодарение на преведувачите како вас, Meta функционира како вистинска повеќејазична заедница.


Ви благодариме!

Преводните усогласувачи на Meta‎, 00:26, 14 мај 2015 (CEST)

Greška[уреди извор]

Video sam ovu grešku na više stranica na makedonskoj vikipediji — Грешка во Lua во Модул:Navbox, ред 16: Tried to write global trim [1]. U čemu je problem? Pozdrav od kolege sa srpske vikipedije.--Soundwaweserb (разговор) 23:05, 21 мај 2015 (CEST)

Nisam siguran šta je problem, na srpskoj vikipediji ima taj šablon ovde. Pogledaj i vidi možda nije nešto dobro urađeno sa parametrima pa se zato poremetilo. Mogu da pitam nekog ako zna da to popravi.--Soundwaweserb (разговор) 23:23, 21 мај 2015 (CEST)

Rešen problem Bjankuloski06[2]! Kolega Milićević zna oko toga, pa je ažurirao stranicu, samo nemojte poništavati njegovu izmenu.--Soundwaweserb (разговор) 00:35, 22 мај 2015 (CEST)

Коментар  Хвала пуно њему! Ово је заиста мајсторија. --Б. Јанкулоски (разговор) 00:53, 22 мај 2015 (CEST)

Коментар  Битно да је сад све у реду. Поздрав за браћу Македонце!--Soundwaweserb (разговор) 00:58, 22 мај 2015 (CEST)

Исар Штип vs. Исар Црешка[уреди извор]

Здр. Бојан. Штип и селото Црешка имаат нешто заеднико, а тоа се имињата на 2 различни тврдини. Имено во статијата Чрешче пишува дека е штипска тврдина, а всушност текстот се однесуваа на таа во Црешче. Погрешно е и илустрирана. Всушност текстот се однесува де на штипката, де на Црешковата тврдина. Имено двете тврднини се оддалечени една од друга скоро 20 км.--Р ашоAero-stub img.svg 13:41, 11 јуни 2015 (CEST)

Коментар  Ау, збунка. Ако се разбираш повеќе, оправај ја работата... --Б. Јанкулоски (разговор) 13:42, 11 јуни 2015 (CEST)

ОК. Ќе ги средам попосле--Р ашоAero-stub img.svg 14:28, 11 јуни 2015 (CEST)

Yes check.svgОк Готово --Р ашоAero-stub img.svg 15:40, 11 јуни 2015 (CEST)

Известување за превод: Wikimedia Highlights, May 2015[уреди извор]

Здраво Bjankuloski06,

Го добивате ова известување бидејќи се пријавивте за преведувач на Meta на македонски. Новата страница Wikimedia Highlights, May 2015 чека на преведување. Ве молиме, преведете ја тука:Please consider helping non-English-language Wikimedia communities to stay updated about the Wikimedia blog's most notable posts from May, covering Wikimedia Foundation activities and other important events from across the Wikimedia movement. Completed translations will be announced on social media, project village pumps and (for some languages) mailing lists.

Можете да ги измените поставките за известувања.

Вашата помош многу ни значи. Благодарение на преведувачите како вас, Meta функционира како вистинска повеќејазична заедница.


Ви благодариме!

Преводните усогласувачи на Meta‎, 21:11, 11 јуни 2015 (CEST)

Здраво![уреди извор]

Здраво! Јас сум новиот корисник. Имам едно прашање. Сакам да се создаде мојата корисничка страница. Но, системот вели “Грешки во правата”. Што се случи? Зошто не можам да се создаде мојата корисничка страница? Åå Ƀƀ Ćć Ďď Èè Ḟḟ Ĝĝ Ȟȟ Īī Ɉɉ Ķķ Łł Ḿḿ Ññ Øø Ƥƥ Qq Řř Şş Ŧŧ Üü Ṽṽ Ŵŵ Ẋẋ Ỷỷ Żż 04:05, 20 јуни 2015 (CEST)

Коментар  Здраво. На вашата страница пишува дека може да биде уредувана само од администратори и други корисници со правото „tboverride“ бидејќи се совпаѓа со наслов на црниот список. Мислам дека проблемот е во потписот, односно дека системот не го прима поради недозволени знаци. Веројатно ќе морате да го смените потписот. Доколку ова не го реши проблемот, обратете се повторно кај мене. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:32, 21 јуни 2015 (CEST)

OK! Јас веќе се промени мојот потпис. Но, проблемот се уште нерешени. Nächsten erbe (разговор) 21:24, 21 јуни 2015 (CEST)

Коментар  Ова е навистина чуден проблем. Ќе се консултирам со некои колеги да видам како да го решиме. --Б. Јанкулоски (разговор) 02:29, 22 јуни 2015 (CEST)

OK! Ви благодариме. Nächsten erbe (разговор) 02:54, 22 јуни 2015 (CEST)

Здраво! Дознавте проблемот? Nächsten erbe (разговор) 04:33, 25 јуни 2015 (CEST)

Wikibooks logo (from last year)[уреди извор]

Hi, I know I'm late by a year and a half, but I was looking through my talk page and I remembered that you had asked me to tell you when the Macedonian Wikibooks logo was implemented. It has been up for a while now, but if you haven't seen it yet, you can see it here: [3] Thanks again for helping translate! Sn1per (разговор) 03:52, 27 јуни 2015 (CEST)

Шаблон:BAM[уреди извор]

Hey Bjankuloski, sorry to tell you that BAM will be shot down. (Homepage: "Das BAM-Konsortium hat in seiner Sitzung am 15. Juni 2015 seine Auflösung zum 30. Juni 2015 beschlossen.") Maybe you'll find de:Vorlage:DDB or de:Vorlage:Deutsche Biographie helpful. Cheers --Kolja21 (разговор) 14:37, 19 јули 2015 (CEST)

Евиденција за натпреварот на тема Византија[уреди извор]

Ок, фала многу ќе ги вметнам. Поздрав--Тиверополник 17:26, 24 јули 2015 (CEST)

Цариград/Константинопол[уреди извор]

Здраво Бојан, како си? Сакам малку да средам со категориите околу Константинопол. Гледам оти е избршана категоријата Историја на Константинопол, додека сите нејзини статии се префрлени во категорија за Цариград (сеуште несоздадена). Доколку креирам Категорија:Цариград, ќе морам сите статии од Категорија:Константинопол најпрвин да ги преименувам, а потоа да ги префрлам во Категорија:Цариград или Категорија:Историја на Цариград. Мислам дека најдобро би било да ја вратам Категорија:Историја на Константинопол, но сакам твој совет... Во исто време постои Категорија:Историја на Отомански Константинопол и статија (која деновите треба да започнам да ја правам) со име Историја на Отомански Константинопол и Историја на современ Истанбул. И овде исто ме интересира дали така да продолжам, со овие имиња на категориите, според тебе? Поздрав--Тиверополник 13:49, 18 август 2015 (CEST)

Коментар  Јас сум сепак за Цариград. Тоа е нашиот збор што се користел од којзнае кога и се користи во звањата и мислам дека е неприкладно да седи Константинопол. Спремен сум да помогнам со категориите, само кажи ми како ти е планот. --Б. Јанкулоски (разговор) 17:41, 18 август 2015 (CEST)

Unlinked articles[уреди извор]

Hello. Could you please take a look follow list — https://tools.wmflabs.org/wikidata-todo/duplicity.php?wiki=mkwiki&mode=list ? It seems a lot of articles in MK-wiki do not linked with existing ones in other wikipedias. --Movses (разговор) 18:53, 20 август 2015 (CEST)

Коментар  That is correct. Do we have to do them by hand, or is there a more automated way? -- Б. Јанкулоски (разговор) 19:30, 20 август 2015 (CEST)

Unfortunately I don't know the automated way :-( Movses (разговор) 21:12, 20 август 2015 (CEST)

Броевите[уреди извор]

Добро батали, јас кога ќе си ги пребарувам статиите, со цел наслов ќе ги пишувам (наместо кратко да се пребара, брзо и јасно), а исто и другите така ќе прават. Нема врска нормите да не се скршеле. Отстапки во животот понекогаш се прават, но кога не се може :(. Dandarmkd (разговор) 23:46, 21 август 2015 (CEST)

MediaWiki 1.26 requires a change to MediaWiki:Gadgets-definition file to support GoogleTrans[уреди извор]

wiki 1.26 requires a change to MediaWiki:Gadgets-definition to support gadgets. The enwiki version, which is working fine, has this entry in the above file for GoogleTrans:

 • GoogleTrans[ResourceLoader]|GoogleTrans.js

(That bullet mark above is actually an asterick)

You will also have to upgrade the gadget code, since some javascript calls contained within your javascript code for GoogleTrans are no longer allowed in mediawiki.

The best way to upgrade the gadget is to replace the gadget file code with the single following line:

mw.loader.load('//en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Endo999/GoogleTrans.js&action=raw&ctype=text/javascript');

If you do this you won't have to upgrade the gadget code in the future. It will always pull in the latest version from the enwiki.

Thanks Again

Endo999 (разговор) 16:47, 7 септември 2015 (CEST)

Коментар  Done. Thank you very much! --Б. Јанкулоски (разговор) 16:51, 7 септември 2015 (CEST)

Thanks for updating the GoogleTrans version. I just checked to see that it is running on your wiki, and you still need to change the [[4]] file on your wiki to load the ResourceLoader when you load the gadget.

You need to change the GoogleTrans line in the above file to the following. This is not a gadget change but a mediawiki configuration change:

 • GoogleTrans[ResourceLoader]|GoogleTrans.js

(That bullet mark above is actually an asterick)

Thanks Again for your quick action

Endo999 (разговор) 20:12, 7 септември 2015 (CEST)

Здраво, Bjankuloski06. I left you a message on my talk page at bg.wiki. Please note that Endo999 wants you to also change the line for his gadget on the MediaWiki:Gadgets-definition page. That gadget doesn't work now. --V111P (разговор) 11:50, 14 септември 2015 (CEST)

Тесвики[уреди извор]

Здраво Бојан. Дали може да се додава нови статии кон списокот или ова се избраните бидејќи има неколку статии кои ги нема на списокот како османлиските споменици на пример.

Коментар  Јас би рекол дека може, на нашиот список. А потоа ќе гледам со Коста (организаторот) да ги додадеме и на големиот, ако сакаат други да ги пишуваат на другите јазици. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:35, 6 октомври 2015 (CEST)

Во ред, ќе ги додаам

What are The Great Mouse Detective and Lady and the Tramp in Macedonian?[уреди извор]

These articles: The Great Mouse Detective and Lady and the Tramp, are not titled in Macedonian. Is this a mistake? 2602:30A:C037:A450:4CC9:7664:3051:CF4C (разговор) 21:57, 15 октомври 2015 (CEST)

Коментар  It must have been by some mistake. Now the proper Macedonian titles are put in place, and please do not change the translation of the existing text from what I did into a Google-translated version. I see no reason why we should make the same text worse. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:20, 15 октомври 2015 (CEST)
Speaking of machine translations, the article Лисицата и ловечкиот пес was translated with Google from the English version. It needs help. 2602:30A:C037:A450:4CC9:7664:3051:CF4C (разговор) 23:20, 15 октомври 2015 (CEST)

Категорија[уреди извор]

Здраво Бојан, како си? Зошто ја избриша Категорија:Византиски цркви во Солун? Во градот можеби има изградено цркви од поново време и слично, а гледам исто е и на англиската википедија. По ова, византиските цркви се подкатегоризираат на Категорија:Византиска архитектура во Солун и.т.н.--Тиверополник 13:52, 19 октомври 2015 (CEST)

@Тиверополник: Здраво. Тоа го направив бидејќи ми се виде непрактично, поради тоа што огромен дел се византиски и делењето нема толку смисла. Ако баш сметаш дека е неопходно, ќе го вратиме. --Б. Јанкулоски (разговор) 18:54, 19 октомври 2015 (CEST)

Ќе ја вратам бидејќи истата ќе оди Категорија:Византиска архитектура во Грција и Византиска архитектура по земја. Поздрав Тиверополник
@Тиверополник: Слободно врати, нема гајле. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:13, 19 октомври 2015 (CEST)

МАНУ на Википедија на македонски јазик достапен за јавноста[уреди извор]

Ќе сакаш да ми објасниш за што стануба забор... Досега се опфатени над 110 институции, меѓу кои Британскиот музеј, Националниот архив на САД, националните библиотеки на Велика Британија, Данска, Израел. По потпишување на ваков договор со Државниот Архив, МАНУ е втора установа во Македонија во која ќе се воспостави матичен википедијанец--Еден Македонец (разговор) 18:05, 20 октомври 2015 (CEST)

@Dalco26: Здраво Далчо. Станува збор за „матичен википедијанец“ (пример за ДАРМ), коивеќе ги имаме двајца на споменатите места. На англиски се нарекува wikipedian-in-residence. Засега немаме општа статија за ова, но планирам да направам. Погледај ја страницава на Мета и би требало да е појасно. Се надевам дека ти помогнав. --Б. Јанкулоски (разговор) 18:12, 20 октомври 2015 (CEST)

благодарам... поздрав--Еден Македонец (разговор) 18:18, 20 октомври 2015 (CEST)

Години[уреди извор]

Здраво и од мене. Во ред, ќе ги поправам. Поздрав Тиверополник

Помош[уреди извор]

Здраво Бојан, како си? Ќе те замолам да погледнеш зошто не работат шаблоните на оваа статија. Поздрав--Тиверополник 23:44, 11 ноември 2015 (CET)

@Тиверополник: Пробав сè што можам со сите шаблони, и не можам да го поправам. За жал, немам решение. --Б. Јанкулоски (разговор) 00:04, 12 ноември 2015 (CET)

Во ред, поздрав

Battle of Dobro Pole[уреди извор]

Hello. I am currently working on the Battle of Dobro Pole article over at the English language Wikipedia.Would you be so kind to take a look at the names of Vardar Macedonian geographic locations?Thanks in advance.

P.S. Please reply on my English language talkpage.--Catlemur (разговор) 00:15, 13 ноември 2015 (CET)

Европски натпревар за научна фотографија 2015[уреди извор]

Nik.vuk (разговор) 01:28, 9 декември 2015 (CET)Здраво,

@Bjankuloski06 Имам прашање во врска со подигнувањето на слики за Европскиот натпревар за научна фотографија 2015. Во правилникот стои дека "Европскиот натпревар за научна фотографија 2015 се одржува во декември. Се признаваат само слики подигнати во текот на тој месец." Но, бидејќи за натпреварот дознав во Ноември, тогаш и ги подигнав моите слики. (Ако не се лажам стоеше и дека треба во Ноември да се подигнат) Дали е ова грешка или не? Сликите кои ги внесов во натпреварот се важат или не?

Воедно, не сум сигурен дали вака се комуницира на Wikipedia, па ако грешам извинете.

Благодарам,

Н.В. Nik.vuk (разговор) 01:28, 9 декември 2015 (CET)

Help decide the future of Wikimania[уреди извор]

Wikimania logo with text.svg

The Wikimedia Foundation is currently running a consultation on the value and planning process of Wikimania, and is open until 18 January 2016. The goals are to (1) build a shared understanding of the value of Wikimania to help guide conference planning and evaluation, and (2) gather broad community input on what new form(s) Wikimania could take (starting in 2018).

After reviewing the consultation, we'd like to hear your feedback on on this survey.

In addition, feel free to share any personal experiences you have had at at a Wikimedia movement conference, including Wikimania. We plan to compile and share back outcomes from this consultation in February.

With thanks,

I JethroBT (WMF) (talk), from Community Resources 23:01, 12 јануари 2016 (CET)

Проблем со шаблон[уреди извор]

Здраво Бојан. Лонг тајм но си :D. Си ја глеам и посетувам нашава Википедија, ама немав време за пишување. Сега наоѓам време. Поради тоа што не сум уредувал подолго време, не знам кој и што чепкал по шаблониве. Види ја страницава Маи и особени наводите. Нешто не е во ред со шаблонот за цитирање ама не знам кој точно е. Можеш да ги разгледаш шаблоните, гледам си чепкал ти најмногу кај нив. --Никола Стоіаноски 22:38, 19 јануари 2016 (CET)

@MacedonianBoy: Средено е. Никој не чепкал, туку едно споредно шаблонче за ставање на големи букви со мал фонт. Сега си работи. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:41, 19 јануари 2016 (CET)
Тенкс :D --Никола Стоіаноски 22:43, 19 јануари 2016 (CET)
Види и ова Разговор за шаблон:Грб Маврово и Ростуша. --Никола Стоіаноски 22:44, 19 јануари 2016 (CET)

Map[уреди извор]

Hello. I am from Azerbaijani Wikipedia. I saw map of Japan whic you created on Commons. I want make Azerbaijan version of this map for Japan article on AzWiki. Please, can you say the name of program which you use to create mk version map?--Serkanland (разговор) 14:54, 28 јануари 2016 (CET)

@Serkanland: Sure. Im glad you like it. I used Inkscape for it. Since this is a map that has embedded names, not as text (but more like image rendering), you need to delete the existing ones, write the Azeri name for each in their places, and then, go to 'Select All', and then up in 'Path' menu, select 'Object to path'. Otherwise, the letters will appear unclear and will shift, impairing readability. Hope this helps and do ask me for any further help, if you need it. Cheers --Б. Јанкулоски (разговор) 15:05, 28 јануари 2016 (CET)
Thank you very much!--Serkanland (разговор) 15:17, 28 јануари 2016 (CET)

Towards a New Wikimania results[уреди извор]

Wikimania logo with text.svg

Last December, I invited you to share your views on the value of Wikimedia conferences and the planning process of Wikimania. We have completed analysis of these results and have prepared this report summarizing your feedback and important changes for Wikimania starting in 2018 as an experiment. Feedback and comments are welcome at the discussion page. Thank you so much for your participation. I JethroBT (WMF), Community Resources, 23:47, 8 февруари 2016 (CET)

Просьба[уреди извор]

Здраствуйте уважаемый Bjankuloski06, прошу удалите мою личную страницу. Заранее большое спасибо--6AND5 (разговор) 20:54, 10 февруари 2016 (CET)

Molba za intervencija na szr na Ehrlich91/Prisustvo na antimakedonski huligani[уреди извор]

Почитуван Бојан,

би сакал да ве замолам да видите на сзр на Ehrlich91, што праваат двајца хулигани кои на SH Википедија брутално напагаат и дрско врегаат Македонија.[5]

Се најдобро од моја страна. Поздрав, 91.150.97.136 (разговор) 12:23, 11 февруари 2016 (CET)

Massive abuse on my page by Kolega2357[уреди извор]

Почитуван Бојан,

Те молам опомени го или блокирај Вандал Kolega 2357 кој постојано лепи шаблони за бришење на мојата основна страница и моја СЗР.

Доколу ја избришете мојата страница нема повеке да учествувам на Македoнската Википедија.

Иначе, се надевам дека си добро.

Те поздравувам, Проф. д-р Игор Јанев (разговор) 22:31, 11 февруари 2016 (CET)

Наградени сте![уреди извор]

Original Barnstar Hires.png Општа награда
За Твојот Придонес на Македонската Википедија Проф. д-р Игор Јанев (разговор) 22:42, 11 февруари 2016 (CET)

Од пред два дена јас не учествувам на Македонската Википедија.Масовно бришење "текстови" од моја страна нема.[уреди извор]

Драг и почитуван Бојан

Јас сум проф. Игор Јанев.

Од пред два дена јас не учествувам на Македонската Википедија, ниту понатаму ке учествувам.

Гледам, патем, дека сметката проф. Игор Јанев е иѕбиришана од Ehrlich91 со обарѕложение дека „масовно бришев текстови".

Тоа не е точно, и немам никаква причина било што да бришам.

Највеоријатно и ова е нека местенка од познатиот колега кои на сите места бара моето бишење под нејасни мотиви.

Доколку и натаму има слични работи, демек бришење или нешто друго, треба да знаете дека не потекнува од мене.

Јас веке нема овде да учествувам, а вие ако сакате да воспоставите контакт, тоа можеме да го сториме пр. преко обичен е-маил.

За крај, внимавајте на овие проблематични деца кои ме обвинуваат, бидејќи од нив само глупости и местенки можете да видите.

Од мојата страна, на Вас и Македонската Википедија Ви пожелувам се најдобро.

Со посебна почит до Вас и другите македонски уредници,

И.Ј. 178.222.83.80 (разговор) 06:41, 17 февруари 2016 (CET)

Коментар  @178.222.83.80: Одете на мојот профил и од страната лево имате „Пиши е-пошта на корисникот“. Пишете ми од таму ако можете. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 10:40, 17 февруари 2016 (CET)

Го испратив својот директен е-маил на корисникот Виолетова (Снежана), за вашата употреба. Поздрав И.Ј. , 178.222.67.238 (разговор) 15:53, 17 февруари 2016 (CET)

Коментар  @178.222.83.80: Професоре, сепак контактирајте ме на начинот што ви го укажав, за да можам да ве поврзам со релевантни луѓе. Благодарм. --Б. Јанкулоски (разговор) 17:07, 18 февруари 2016 (CET)

Бојан, јас се обидов да го најдам „Пиши е-пошта на корисникот“, но незнам каде е. Најдов bjankuloski@mail.net.mk , но ми се врака. Така да незнам. Но добро, сега моментално сум на пат, па Господ, кога ке се вратам ке бидеме во контакт. Многу поздрав, И. Ј. 178.222.64.228 (разговор) 22:16, 18 февруари 2016 (CET)


On stvarno preti klanjem i slicnim stvarima ako hoces mogu da ti posaljem i dokaze za to. --Kolega2357 (разговор) 14:36, 18 февруари 2016 (CET)
Колега, треба ми за то доказ, уколико претио на вики, и то на ово вики где сам ја администратор. Професори обично не прете клањем - то раде војни злочинци. Апстрахирам се сасвим од ваших перпуцавања, осим дотле што се тиче функционисање наше Википедије. Надам се да колеге из ср и сх википедије поступају као и ја. На крају крајева, што сте се напели. Али није моја посла. --Б. Јанкулоски (разговор) 17:07, 18 февруари 2016 (CET)
Ovde je doslo do male zabune taj sto je uredjivao Wikipediju pod korisnickim imenom na cirilici Igor Janev je neka druga osoba. [6] Ovde se moze videti da je pretio ubistvom. --Kolega2357 (разговор) 17:17, 18 февруари 2016 (CET)
А дали и ова е грешка [7] "I added "HOAX" by mistake. Sorry!"....Sorry again! 178.222.64.228 (разговор) 22:44, 18 февруари 2016 (CET)
А ова веке 100 проценти не е грешка, се работи за напад на национална основа и основнинте вредности на Р.М. и дигнитетот на Македонија [8], т.е. не само на И. Ј., туку и на целата држава (име на држава, име на народот, име на јазикот, национални симболи како химна, знаме, итн.). За навреди до Јанев, требаше да се искористи цела една држава за потсмев. Зошто??? 178.222.64.228 (разговор) 23:00, 18 февруари 2016 (CET)
Ajde na srpski malo. U celoj stvari Kolega nije ni najmanje kriv. Bio je predmet manipulacije od nemačkog korisnika Cu Faoila, koji misleći da mu janev skida omiljenog psa, ulazi u "rat" sa nekim ko nije janev, da bi zatim rešio da janeva skine sa Wiki. Potom, nagovara mladog nemačkog korisnika i jednu korisnicu koja je takođe veterinar kao i on Cu Faoil, i kreću svi troje u napad, za koji je jedino Cu Faoil znao da predstavlja ličnu osvetu, i to oko psa. Dakle, nema uopšte politike! Na celu tu glupu igru na Meti, naivno se hvata Kolega2357 i misleći da tu stvarno ima Hoax, kreće u pohod. Drugim rečima Kolega nema u stvari krivice, već mu se sva vina svodi na naivno verovanje da je priča na Meti istinita. 178.222.64.228 (разговор) 00:58, 19 февруари 2016 (CET)
@178.222.83.80: Hajde lepo nemoj ti ovde da zamajavas nas svojim glupostima to bi bilo najbolje od tebe. Ti da si ozbiljan korisnik ne bi trebao tako da se ponasas pretis klanjem i ubistvom kada ti se lepo ukaze da ubacujes spam i slicne stvari. Na kraju krajeva tebe ne treba da zanima ko se cime bavi u zivotu jer time kada izbacis ovake komentare kao prethodni pokazuje da se bavis socijalnim inzenjeringom. Kakav je to nacin da uklonis komentar koji ti ne prija pod izgovorom da je kleveta? --Kolega2357 (разговор) 14:44, 19 февруари 2016 (CET)
@Kolega2357:@178.222.83.80: А бидејќи и двајцата (додуша вториот со повеќе адреси) ја претеравте, јас соопштувам дека од сега па натаму секоја Ваша порака оставена на корисниците, пишување на страниците, препукување по разговор и слично, ќе биде веднаш бришено, а соодветните лица соодветно блокирани, затоа што Википедија на македонски јазик не е во никој случај вклучена во ова, а нејзините корисници немаат право да се мешаат во другите Википедии, па така ве опоменувам по последен пат, прекинете и двајцата. --Ehrlich91 (разговор) 16:57, 19 февруари 2016 (CET)

Категорија:Италијански писатели на фантастика[уреди извор]

Добар ден Б. Јанкулоски ! За жал, јас не зборуваат македонски, јас се извинувам за било какви грешки. Вие непотребно се отстранети категорија Категорија:Италијански писатели на фантастика . Сите овие автори, секако, пишува фантастика. Ова е потврдено од страна на авторитетни извори на многу јазици. Ве молам да се врати на категорија.

Unfortunately, I don`t speak Macedonian, I apologize for any errors. You are unnecessarily delated Категорија:Италијански писатели на фантастика. All these writers certainly wrote speculative fiction (science fiction or fantasy). This is confirmed by authoritative sources in many languages.

К сожалению, я не говорю на македонском, извиняюсь за возможные ошибки. Вы необоснованно удалили Категорија:Италијански писатели на фантастика. Все эти авторы бесспорно писали фантастику. Это подтверждается авторитетными источниками на многих языках.

Дино Буцати‎

http://argo-unf-in.at.ua/load/italijska_fantastika/budzatti_dino/227 Итало Калвино‎;

Умберто Еко

Алберто Моравија

-- Yasnodark (разговор) 16:11, 22 февруари 2016 (CET)

Новак Ѓоковиќ[уреди извор]

Bojane, da li moze neko da sredi i azurira clanak o Djokovicu na makedonskom jeziku? Video sam da korisnik GP uredjuje sportske stranice. Pozdrav.--Soundwaweserb (разговор) 18:38, 1 март 2016 (CET)

@Soundwaweserb: Да, одлични успеси, честитам! Замолио сам корисника ГП да то уради ако може. Хвала на напомени. --Б. Јанкулоски (разговор) 18:46, 1 март 2016 (CET)


Здраво Бојан. Така, е, статијата за Ѓоковиќ има големи „дупки“. Всушност, јас почнав да ја ажирирам од минатата година, така што има многу непокриени нешта пред тоа. Оттука, ќе се обидам да ја средам некако, но за жал, не можам да ветам дека тоа ќе биде веднаш, т.е. мислам дека малку ќе потрае тој процес. Поздрав. ГП (разговор) 22:07, 1 март 2016 (CET)

Please merge articles about Сили Придом[уреди извор]

Hello. Could you please merge two articles (Рене Арман Придом and Сили Придом) about one person ? --Movses (разговор) 14:12, 10 март 2016 (CET)

Инфокутија филозоф[уреди извор]

Здраво,

Погледни ја на пример статијата за Рудолф Карнап или онаа за Витгенштајн. Во инфокутијата се појавува параметарот „изворно_име“ без да биде повикан. Јас би сакал изворното име да е на врвот од инфокутијата веднаш под македонскиот наслов на инфокутијата (т.е. името на македонски), можеби со помали букви и/или закосеност. Јас можам тоа да го сторам едноставно со <br /><small>''Original name''</small>, но дали може некако тоа автоматски да се подесува без притоа да се појавува параметарот за изворно име без никаква содржина.

Повели: Шаблон:Инфокутија Филозоф и фала однапред! --Макс(разговор) 14:12, 13 март 2016 (CET)

@SmartM&M: Направив нешто на некои места. Сега би требало да е во ред. Види, па кажи ми. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 14:22, 13 март 2016 (CET)
Пак е исто, кај Витгенштајн стои параметарот празен, а кај Карнап изворното име е во параметарот и плус е во насловот на инфокутијата. --Макс(разговор) 14:26, 13 март 2016 (CET)
@SmartM&M: Настана необична забуна, па правев преправки. Се треба сè да е во ред. --Б. Јанкулоски (разговор) 15:20, 13 март 2016 (CET)
Да, сега е одлично! Фала ти! --Макс(разговор) 15:21, 13 март 2016 (CET)

Зијан[уреди извор]

Поздрав Бојане. Шта каже у последњој строфи, Песна „Стамена“, група Зијан. Да ли је овако: Дедо трча да се фати на оро, на оро, млади моми и ергени во село, во село? Не разумем тај део песме. Урадио сам на српски [9].--Soundwaweserb (разговор) 20:35, 26 април 2016 (CEST)

@Soundwaweserb: Е, то је мало необично, јер они користе своју стилски преиначену варијанту. Прави текст је „Во село оро играле, играле на танец млади Стојане, Стојане.“. Ако преводимо тачно њихову верзију, и то дословно, онда би гласило „Деда трчи да се ухвати у коло, у коло, младе девојке (моме) и младићи у селу, у селу“. Надам се да сам некако помогао.

П.С. „Пушти коси“ је страва песма, моја омиљена :) --Б. Јанкулоски (разговор) 20:49, 26 април 2016 (CEST)

Значи да сам добро разумео шта кажу на македонском (Дедо трча да се фати на оро, на оро, млади моми и ергени во село, во село) и хвала за објашњење на српском. Пушти коси је најбоља од Зијана, одлична, али и Стамена је добра! Велики поздрав од мене.--Soundwaweserb (разговор) 21:00, 26 април 2016 (CEST)

Почит[уреди извор]

Trophy.png Почит
Затоа што си цар :) Марио Шаревски - Македонец (разговор) 19:36, 7 април 2016 (CEST)

Коментар  Многу благодарам на необичната награда! --Б. Јанкулоски (разговор) 19:47, 7 април 2016 (CEST)

Participate in the Ibero-American Culture Challenge![уреди извор]

Hi!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (разговор) 16:25, 10 мај 2016 (CEST)

Ужхород[уреди извор]

Мислам дека статијата треба да се вика Ужхород, исто како што е создадена. Ова "нашата практика е имињата да се водат според руските варијанти" е погрешно. Зашто мислам така? Затоа што руската варијанта е различна. Прво тој град не се ни наоѓа во Русија. Се наоѓа во Украина. Земја со сличен јазик. Треба да стои Ужхород. Г ја читаат како Х. Замисли некоја википедија да го земе српскиот или албанскиот назив за Скопје, наместо македонскиот. Поздрав AStyle (разговор) 17:00, 12 мај 2016 (CEST)

@AStyle: Еве зошто. Тоа е точно, дека е погрешно од гледна точка на матичниот јазик. Меѓутоа тоа е многу долго воспоставена практика — да се водиме по руските варијанти кај украинските и белоруските топоними. Јас не знам ниту еден украински град што кај нас се нарекувал или се нарекува според изворниот украински назив. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 17:08, 12 мај 2016 (CEST)

@Bjankuloski06 Тоа е од причина што ние се водиме по старите југословенски термини. Бидејќи руските називи биле официјални, и затоа сега ни се како наследни, бидејќи се воделе како официјални во СССР. Правилно е Кијив/Киив, а не руското Киев. Правилно е Мохиљев, а не руското Могилев. Бев во Закарпатија три месеци во градот Винохрадив (рус. Виноградов). Прашав за нивната буква "i" која ми е нелогична и дознав на пример дека Лавов се чита Лвив, Ивано-Франковск - Ивано-Франкивск, Николаев - Миколаив, Луганск - Луханск. Мислам дека треба да се користи матичната верзија, а не руската. Би те замолил да се вклучиш во дискусијава околу именувањето на патиштата во МК. https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80:%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82_%D0%901_-_%E2%80%9E%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%E2%80%9C#.D0.9F.D1.80.D0.BE.D0.BC.D0.B5.D0.BD.D0.B0_.D0.BD.D0.B0_.D0.BE.D0.B7.D0.BD.D0.B0.D0.BA.D0.B8.D1.82.D0.B5

Темата заслужува поопсежна дискусија, за која најдоброто место е на Селска чешма. Ве повикувам и двајцата да отворите соодветна тема на Селска чешма, на која би се вклучиле поголем број на уредници. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 18:08, 12 мај 2016 (CEST)

@AStyle: Коментар  Пред било што да правиме, пак ќе повторам, треба да дознаеме дали ова е уредено со новиот правопис. Доколку е уредено, тогаш нема што да се расправа на темава. Во спротивно, секако дека сум за поопширна дискусија. За досегашната практика, ќе ја посочам напомената под б) на стр. 87 за предавање на украинскиот јазик во Правописот од 2007 г. кој до скоро беше најтековен. --Б. Јанкулоски (разговор) 18:14, 12 мај 2016 (CEST)

Лесковачко поречје[уреди извор]

Поздрав, хтео сам само да ти укажем пошто си правио карту куде је означено Лесковачко поречје да општина Лесковац више не постоји већ Град Лесковац. Lackope (разговор) 00:25, 5 јуни 2016 (CEST)

Your administrator status on mk.wiktionary[уреди извор]

Hello. A policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc.) was adopted by community consensus in 2013. According to this policy, the stewards are reviewing activity on wikis with no inactivity policy.

You meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for 2 years) on the wiki listed above. Since that wiki does not have its own rights review process, the global one applies.

If you want to keep your rights, you should inform the community of the wiki about the fact that the stewards have sent you this information about your inactivity. If the community has a discussion about it and then wants you to keep your rights, please contact the stewards at m:Stewards' noticeboard, and link to the discussion of the local community, where they express their wish to continue to maintain the rights.

If you wish to resign your rights, you can reply here or request removal of your rights on Meta.

If there is no response at all after approximately one month, stewards will proceed to remove your administrator and/or bureaucrat rights. In ambiguous cases, stewards will evaluate the responses and will refer a decision back to the local community for their comment and review. If you have any questions, please contact the stewards. Rschen7754 09:30, 15 јули 2016 (CEST)

@Rschen7754: Hello. We will discuss this and inform you as soon as possible. The community there is quite inactive, but I will definitely need the administratoship for future important projects. Is there any way to retain it, other than having people vote there? --Б. Јанкулоски (разговор) 11:09, 15 јули 2016 (CEST)
Generally, if you return to activity there and there are no objections, you will be able to keep the rights. --Rschen7754 16:50, 15 јули 2016 (CEST)
@Rschen7754: In that case, I will resume immediately, so I hope that the process will be stopped and all stewards will be informed about it. Cheers. --Б. Јанкулоски (разговор) 16:54, 15 јули 2016 (CEST)

Стрелаштво vs. Стреличарство[уреди извор]

Здраво Бојан,

направена е грешка во статиите и шаблоните за стрелаштво на Oлимписките игри. Всушност статиите се однесуваат за стреличарство (archery), а не за стрелаштво (shooting). Поздрав. TheGreatMKD (разговор) 15:28, 3 август 2016 (CEST)

@TheGreatMKD: Во право си, сосема ги помешав. Сега ќе исправам секаде. Фала на напомената. --Б. Јанкулоски (разговор) 15:30, 3 август 2016 (CEST)

Кувајт на Летните олимписки игри 2016[уреди извор]

Здраво Бојан. Кувајт на претстојните олимписки игри ќе настапува под олимпиското знаме поради суспензијата на националниот олимписки комитет заради владино мешање. Причината за рачното уредување во случајов не беше отсуството на шаблонот, туку фактот што со него се појавува знамето на Кувајт. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:06, 3 август 2016 (CEST)

@Kiril Simeonovski: А, јас се извинувам. Го третирав како другите шаблони кои неодамна ги направив. Грешка. --Б. Јанкулоски (разговор) 16:10, 3 август 2016 (CEST)
Во ред. Веќе кога си ги создал шаблоните за Јужен Судан и Тонга, ќе може ли да направиш еден за спортовите? Благодарам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:12, 3 август 2016 (CEST)
@Kiril Simeonovski: Да, сега ќе ги направам, ако се мисли на оној „GamesSport“. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 16:55, 3 август 2016 (CEST)
Да, на тој мислам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:32, 3 август 2016 (CEST)

Николая Носков[уреди извор]

Здраво драги Bjankuloski06! Не знам вашиот македонскиот јазик, но го прават цел: ќе бидете во можност да се направи две статии на вашиот македонскиот јазик за музичари Николај Noskov и Филип Kirkorov? Ако го направите овие две статии, јас ќе бидам многу благодарен за вас! Ви благодариме! Анна Озерова (разговор) 10:58, 7 август 2016 (CEST)

Zijan (opet)[уреди извор]

Bojane opet ja, hteo sam da te pitam da mi napišeš šta kažu u ovoj pesmi Elizabet, interesuje me refren na makedonskom jeziku [10]. Nešto sam razumeo, ali ne sve, solzi svoje izbriši, begaj so mene, kosi tvoje raspleti — ali ostalo u refrenu nisam razumeo. Hvala, i izvini ako smetam.--Soundwaweserb (разговор) 22:46, 9 септември 2016 (CEST)

@Soundwaweserb: Здраво. Наравно да не сметаш, мени је драго да помогнем. Добра песма и добар текст, иако тежак на слух због стил изговарања и стихотворења. Ево читав текст песме, а ако ти треба тачан превод или да ти доловим смислу неког дела текста, слободно питај :) --Б. Јанкулоски (разговор) 02:46, 10 септември 2016 (CEST)
E to sam hteo, nisam uopšte razumeo prvi deo pesme, hvala.--Soundwaweserb (разговор) 02:51, 10 септември 2016 (CEST)

{{subst:#switch:mk|es=CEE Primavera 2016 Encuesta|#default= CEE Spring 2016 Survey|hu=CEE Tavasz 2016 kérdőív|sq=Anketa e CEE Spring 2016|et=Kesk- ja Ida-Euroopa kevad (CEE Spring) 2016 küsitlus|tr=Orta ve Doğu Avrupa (CEE) Baha...

Logo CEE-t.png

Здраво, учесник во „СИЕ Пролет 2016“ Меѓународните организатори на натпреваруваат Ве замолуваат да ја пополните анкетата околу натпреварот. Многу е кратка. Ни дава статистички податоци и ни помага да го направиме следниот натпревар подобар. „Ве молам пополнете ја анкетата овде: https://wikimedia.qualtrics.com/jfe/form/SV_eLP1PKZWjSpIi45“ Со почит,
--Ата via MassMessage 15:28, 10 септември 2016 (CEST)

Инфокутија Река[уреди извор]

Бојан, поради твоите промени извршени на шаблонот Инфокутија Река, сега ниедна од стотиците статии за реки кои го користат овој шаблон, не функционираат како што треба. Мора да се внимава и да се види како ќе бидат овие промени на другите статии кои го користат тој шаблон, особено доколку тој шаблон се користи низ илјадници други статии. Или врати ги промените или најди решение како ќе се прикажуваат и новите промени тука, зашто вака не бива. --Ehrlich91 (разговор) 19:49, 26 септември 2016 (CEST)

@Ehrlich91: Го вратив како што беше претходно. Проблемот беше во тоа што забележав дека шаблонот престана да функционира како што треба и многу параметри се покажуваа штуро, па си реков ајде да ставам нов, со надеж дека ќе се вклопи. Ама ете, и ова испаднало проблематично. Ќе треба новиот да се решава. Јас можам нему да се обидам да му ставам ознаки за единици, ама ако има други проблеми, не знам како би било. --Б. Јанкулоски (разговор) 20:51, 26 септември 2016 (CEST)

Податотека:Ohrid1.jpg[уреди извор]

Поздрав.

Да ли би могао да поставиш слику Ohrid1.jpg на Викимедијину оставу (или барем да је лиценцираш овде на македонској Википедији) тако да могу да је користим на српској Википедији (у sr:Урбанистичко планирање)?
Само би требало променити назив пошто на Остави већ постоји друга слика са именом „Ohrid1.jpg”...

Такође, хтео сам да користим слике Le Corbusier moderen grad.gif и Karposh 2.jpg у истом чланку о урбанистичком планирању на српској Вики, али су биле обрисане и на српској Вики а и на Остави. Помоћ око лиценцирања је и овде добродошла.

Унапред хвала. --Obsuser (разговор) 10:59, 3 ноември 2016 (CET)

@Obsuser: Здраво. File:Самуилова крепост, Охрид, Македония.jpg, која већ стоји на Остави, је истоветна, па и боља. Ова слика изградње Карпоша 2 знам да подлежи правилима Македоније за дела у државног власништва, али закон каже „некомерцијална“ употреба и онда „слободна употреба“, па безбедније је предпоставити поштену употребу јер нисам сигуран да је јавно власништво; тако сам и изменио шаблон). А ова слика Корбизјеовог плана, то чини се да је погрешно лиценцирано, јер буквално нигде на Остави не видим његове планове, сем она једна из изложбе. --Б. Јанкулоски (разговор) 16:05, 3 ноември 2016 (CET)
Хвала. File:Самуилова крепост, Охрид, Македония.jpg је супер. Само још нешто: Да ли {{URB-RM}} важи за цео свет (мислим да важи јер јавно власништво је јавно за цео свет, само што је у овом случају по закону Републике Македоније за ову специфичну слику)? Питам јер сам направио тај шаблон на sr.wiki и послао поново слику Karposh 2.jpg да је користим у чланку (баш као што је и на македноској Википедији) — и био управо блокиран...Obsuser (разговор) 18:29, 3 ноември 2016 (CET)
@Obsuser: А, то искрено, не знам. Мислим да треба погледати PD Republic of Macedonia license tags да би били сигурни (шта важи тамо, важиће сигурно и код вас). --Б. Јанкулоски (разговор) 20:25, 3 ноември 2016 (CET)

Измјене[уреди извор]

Поздрав, је л' би мог'о да средиш странице Источно Сарајево и Македонци у Републици Српској, и да одобриш ове измјене. Знам да су пуни граматичких и језичких грешки, али неће се понављати више то, нисам ни сконт'о да има оволико грешака и неће се то понављати јер сљедећи чланци ће бити на течном језичком и граматичком македонском. :) --Сарајлија! (разговор) 19:12, 12 декември 2016 (CET)

@Marko Sarajevo: Готово, Марко. Све је сређено како треба. Пуно хвала од мене и свих нас овде за овај битан допринос. Изволи и даље, пиши и тражи од мене проверке, биће ми драго. Поздрав! --Б. Јанкулоски (разговор) 23:53, 12 декември 2016 (CET)
Пуно ти хвала, поздрав!--Сарајлија! (разговор) 12:29, 13 декември 2016 (CET)

Инфокутија избори[уреди извор]

Здраво, почнав да ги правам статиите за американските претседателски избори, ама не се појавуваат вредностите за избирачки гласови (електорски гласови) кога ги вметнувам информациите на шаблонот Инфокутија Избори. На пример кога впишувам во шаблонот | type = presidential се појавува скоро се освен името на кандидатот, бројот на сојузните држави во кои победил како и избирачките гласови. Додека пак кога ќе напишам | type = претседателски се појавуваат само името на кандидатот и добиените гласови на народното гласање. Бројот на избирачките гласови и како и освоениот број на сојузни држави се клучни информации особено за последните избори. Се обидов да направам посебен шаблон за ова, ама не оди, најверојатно ќе го избришам, барам помош со цел да не правам само посебни шаблони и да ја комплицирам работата :). Поздрав

Грешка. На веќе постоечкиот шаблон Инфокутија Избори не се појавуваат вредностите | votes_for_election =, | needed_votes = и името на кандидатите. Исто така неможев да ги преведам вредностите: Home state, Running mate, Electoral vote и States carried. Поздрав --ca7apult (разговор) 15:30, 30 декември 2016 (CET)

Коментар  @Ca7apult: Здраво. Баш ме радува темелноста и вниманието што се посветува на ваквите статии. Јас ги обновив сите соодветни шаблони, преведувајќи ги сире натписи во нив (вкл. споменатите), и се надевам дека нештата сега се во ред. Јасно ми е дека американскиот систем е посебен, и дека некаде мораме да се служиме со послободен, но сепак исправен превод.
Јас имам консултација што се однесува на видовите избори, во еден шаблон ќе треба да ги вметнам и македонските називи покрај англиските, кои ќе се параметри, како што ќе се користат во примената на шаблонот, а се консултирам бидејќи статиите нема да ги правам јас самиот. Еве за кои сум сигурен, а за кои не сум. Исправи ме ако грешам. Обидот за исправка ќе го сметам за конечен откако ќе ги разјасниме и ставиме овие. Еве ги:
 • parliamentary — парламентарни
 • legislative — општи или законодавни?
 • primary — предизбори
 • by-election — последователни или дополнителни?
 • presidential — претседателски
Покрај ова, electoral college го преведувам како „изборнички колегиум“, бидејќи ми се чини малку посоодветно од „избирачки“ или „изборен“ колегиум, но допуштам да е и поинаку. Се надевам дека потоа сè ќе работи како што треба. Ако има усложнувања, слободно обрати ми се повторно. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:53, 31 декември 2016 (CET)

Прво фала за обновувањето на шаблоните (очигледно не ме бива баш за средување на шаблони :D).

Кога станува збор за legislative односно општи или законодавни избори има повеќе статии (на пример во 2016 романските избори каде што се бираа пратеници беа наречени законодавни). Парламентот е во принцип законодавно тело, па затоа може да се именуваат и како парламентарни иако не се исклучува можноста истите да се нарекуваат и законодавни доколку тоа е името за видот на избори во конкретната земја. Затоа можеби и треба истите да се нарекуваат законодавни.

За primary половично се согласувам. Иако сепак сметам дека таквите избори би можеле да останат именувани и како меѓупартиски поради тоа што називот предизбори (барем според мене) потсетува на предизборие односно периодот пред избори повеќе отколку назив за вид на избори. Уште еден предлог за овој тип на избори би можел да биде внатрепартиски, затоа што става акцент на тоа на кое ниво и во чија организација се изборите - партијата, патем се согласувам дека називот меѓупартиски е помалку несоодветен.

Разгледав и неколку статии поврзани околу by-election (последователни/дополнителни избори). By-election како име за вид на избори најчесто се користи во Велика Британија. Според најголемиот број на дефиниции, тоа се избори на кои се бира ослободено пратеничко место (оставка или смрт). Што логично би требало да се именуваат како дополнителни избори. Поздрав!

--ca7apult (разговор) 17:41, 31 декември 2016 (CET)

Yes check.svgОк Готово @Ca7apult: Македонските верзии на параметрите се внесени, и ќе треба да се користат точно како такви (било со голема или мала почетна буква). Уште еднаш, благодарам за темелноста на приодот и грижата за јазикот. Сите многу го цениме тоа. Срдечно, и повели за што и да треба. --Б. Јанкулоски (разговор) 07:02, 1 јануари 2017 (CET)

Шаблон:Инфокутија Река[уреди извор]

Бојан, многу пати ти имам кажано дека на шаблони кои се присутни во голем дел на статии, не се прават огромни промени, без притоа истите промени да се отсликаат и на самите статии. Така, повторно имаш извршено промени во шаблонот за реките и сега сите статии поврзани со овој шаблон не личат на ништо. Имам кажано и претходно: 1) ќе ги вратиш промените по старо 2) ќе си создадеш различен „нов“ шаблон 3) ќе ги извршиш промените кај сите статии во кои е присутен овој шаблон. Одбери едно и кажи --Ehrlich91 (разговор) 19:46, 5 јануари 2017 (CET)

@Ehrlich91: Yes check.svgОк Готово Замислата беше да направам четврто — да ја прилагодам новата верзија за да ги прима старите параметри, но снемав време и ме фати доцна. Сега е направено, па види дали сè е во ред.
@Bjankuloski06: Одлично е сега :) Доколку најдеш време, би било фино да имаме и вистинска документација за олку важен шаблон. --Ehrlich91 (разговор) 23:34, 5 јануари 2017 (CET)

Коментар  @Ehrlich91: Готово. Сега шаблонот има целосна документација. --Б. Јанкулоски (разговор) 03:46, 8 јануари 2017 (CET)

Инфокутиите за градови се изместени исто така: Париз, Темишвар, се само некои што ги видов. Поздрав - Виолетова (разговор) 20:36, 5 јануари 2017 (CET)

@Виолетова: Овој проблем е неповрзан со гореопишаниот, но сега гледам дека има доста англиски имиња на земји по шаблоните и затоа не го препознава. Ќе направам пренасочувања на сите нив. Благодарам на напомената. --Б. Јанкулоски (разговор) 23:22, 5 јануари 2017 (CET)

Коментар  Проблемот сега е решен за сите карти што ги имаме. Ако се прави нова, ќе трба да се направи и верзија со англискиот назив, па да се пренасочи кон верзија со наш, за да се избегне ова (освен ако не се става доследно само македонски секаде). --Б. Јанкулоски (разговор) 03:46, 8 јануари 2017 (CET)

Проверка[уреди извор]

Здраво Бојан, како си? Сакам да те прашам дали категоријата Категорија:Појавено во 2012 година е во ред, бидејќи сакам да направам категории по години за Македонија со исто име. Поздрав--Тиверополник 01:33, 9 јануари 2017 (CET)

@Тиверополник: Да, сосема е во ред. Доколку нешто менувам, сето тоа ќе биде спроведено секаде и ќе го забележиш, а и ќе те известам. Засега нека си оди вака. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 08:49, 9 јануари 2017 (CET)
Фала, поздрав

Уште едно прашање: Како ќе биде спротивно од Појавено???

@Тиверополник: Мислам дека најпогодно би било „Престаноци во .... година“. --Б. Јанкулоски (разговор) 20:38, 9 јануари 2017 (CET)
Благодарам уште еднаш. Поздрав--Тиверополник 21:59, 9 јануари 2017 (CET)

Поднова на статијата Доналд Трамп воочи 20 јануари[уреди извор]

Здраво
Апсолутно. Статијата и до и по неговото стапување на функција дополнително ќе ја уредувам.
Поздрав,
--ca7apult (разговор) 10:03, 11 јануари 2017 (CET)

Request[уреди извор]

Hello.

Could you create the article of the prominent Turkish-Jewish economist Dani Rodrik in Macedonian Wikipedia?

Thank you.

31.200.15.50 (разговор) 02:36, 20 јануари 2017 (CET)

Преиспитување администраторски статус[уреди извор]

Здраво Бојан. Отворив гласање за преиспитување администраторски статус на тројца неактивни админи на селската чешма, па бујрум ако имаш мислење или коментар. Поздрав.--Retrohead (разговор) 20:39, 30 јануари 2017 (CET)

Request[уреди извор]

Hello.

Could you create the article en:Education in Azerbaijan in Macedonian Wikipedia, like the article Развој на школството, просветата и народната култура во Македонија?

Thank you.

31.200.21.159 (разговор) 00:51, 3 февруари 2017 (CET)

@31.200.21.159: Коментар  Yes, I certianly can. It would be lovely to see how friendly Azerbaijan is developing in that sphere. However, I'll need the English article to be better formatted and organised; for now, there is too much unlinked text and not sufficiently divided in topical subsections. As soon as that is sorted, I'll gladly translate it. --Б. Јанкулоски (разговор) 00:57, 3 февруари 2017 (CET)

Правопис, употреба на точка[уреди извор]

Бојан, сметам дека според нашиот Правопис треба да се употребува точка, доколку се користи арапска цифра, па така статијата '52-ри северен напоредник' треба да гласи „52. северен напоредник“. Бидејќи корисникот @P.Nedelkovski: го има новиот правопис, може да ни потврди дали и во новиот правопис е ова правило. --Ehrlich91 (разговор) 22:53, 13 февруари 2017 (CET)

@Ehrlich91: Долго имам размислувано на таа тема, но досегашните правописи не беа јасни. Апсолутно држи реченото, но воедно имаме и јасни исклучоци како „8-ми Септември“ (празник и сл.), 50-та Дивизија (улица) и сл. И мене ме интересира дали P.Nedelkovski ќе утврди дека тоа е застарено/нестандардно или не. Доколку е така, ќе сменам секаде. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 23:03, 13 февруари 2017 (CET)

Еве што набрзина извадов од правописот:

312. Точката како правописен знак се пишува:

д) Зад арапска цифра која претставува редна бројна придавка, освен кога по цифрата следува име на месец, како и зборовите година или век.

 • При набројувања наместо точката по броевите 1, 2, 3... може да се напише вториот дел од заградите - 1), 2), 3)...

ѓ) Зад броеви (арапски или римски) или буква (голема или мала) со која се означува глава, оддел и сл. ако текстот продолжува во ист ред.

е) Зад броеви (арапски или римски) или буква (голема или мала) при вертикална организација на текст - А. Суфиксни именски образувања

 • При вертикална организација на текст зад арапската цифра и зад буквата (голема или мала) може да се напише вториот дел од заградите.

313. Точка не се пишува:

б) Зад арапските броеви во функција на редна бројна придавка по кои следуваат име на месец како и згоровите година и век.

в) Зад римски броеви.

314. Употреба на точката при пишување датуми:

Пр. 8.9.1991 г. (не се остава белина)

Пр. 8.IX 1991 г (белина меѓу месецот и годината)

 • Во банкарството, книговодството и во други административни документи се користи и нулата за означување на првите девет дена и месеци - 07.09.2006 г.

П. Неделковски 23:41, 13 февруари 2017 (CET)

Заклучок[уреди извор]

Yes check.svgОк Готово @Ehrlich91: @P.Nedelkovski: Согласно „д)“ можеме да заклучиме дека треба да се користи точка место наставка, освен во споменатите имиња на улици, празници или установи. Ќе ги направам потребните измени секаде кајшто ќе можам. --Б. Јанкулоски (разговор) 00:25, 14 февруари 2017 (CET)

Guitardemon[уреди извор]

Бидејќи заврши гласањето, ако може да се спроведе одлуката за одземање на администраторските овластувања на Guitardemon666. Поздрав.--Retrohead (разговор) 19:27, 15 февруари 2017 (CET)

@Retrohead: Отстранувањето на тоа право го имаат само надзорниците (стјуарди). Постапката од нив е побарана и ќе ја извршат наскоро. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 19:41, 15 февруари 2017 (CET)

бришење[уреди извор]

Јас се случи да биде создадена MateoKatanaCRO наместо корисник:MateoKatanaCRO. Ве молиме избришете MateoKatanaCRO.

поздрав MateoKatanaCRO (разговор) 12:47, 5 март 2017 (CET)

@MateoKatanaCRO: Готово. Поздрав! --Б. Јанкулоски (разговор) 15:38, 5 март 2017 (CET)
Благодарам! MateoKatanaCRO (разговор) 15:49, 5 март 2017 (CET)

Уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2017“[уреди извор]

Во тек е спроведувањето на меѓународниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2017“, кој учествуваат мноштво земји од Средна и Источна Европа, за чии земји недостигаат бројни статии на Википедија на македонски јазик. Помогни и приклучи се во спроведувањето на овој уредувачки натпревар со пишување на дел од предложените статии од самите организатори, со што значително би се подобрил квалитетот на самата Википедија. За натпреварот се обезбедени награди. Прочитајте ја самата проектна страница, а за сите прашања стојам на располагање. Поздрав, Ehrlich91

Стојне Николова[уреди извор]

Јел Стојне Македонка? Да ли знаш где је родена? Много је бре убава девојче Стојне :) . Лепо пева [11]--Soundwaweserb (разговор) 00:29, 9 април 2017 (CEST)

Струмичанка?--Soundwaweserb (разговор) 00:35, 9 април 2017 (CEST)

Инфо кутија[уреди извор]

Бојан види што е изместено во инфо кутијата за Мајапан. Вообичаено ти се занимаваш со некакви поправки во инфо кутиите, па ти се обраќам. Поздрав - Виолетова (разговор) 20:43, 14 април 2017 (CEST)

Спор за упадот во Собрание[уреди извор]

Најпрво почит за коректниот однос и забелешките. Одговорив на соодветните страници за разговор, но еве и директно да ти посочам текст од Нова Македонија каде пишува дека Граѓаните од „За заедничка Македонија“ кои протестираа пред Собранието упаднаа во Собранието, напаѓаа пратеници, новинари, а и го демолираа Собранието. Мислам дека не требало да ги заклучиш страниците бидејќи со тоа ми е попречено да ги ажурирам со информации кои не се спорни. Поздрав.--Retrohead (разговор) 20:46, 6 мај 2017 (CEST)

@Retrohead: Фала ти и тебе на разбирањето, но немам избор, а и самиот сметам дека ова е најисправно. Проблемот е во тоа што, бидејќи сме енциклопедија, мораме да бидеме неутрални по вакви теми, во спротивно ќе настрадаме. Има доста од нас што дале по 10-тина години од животот тука и не би било убаво со ова да го загрозиме тој благороден труд на секакви теми.
Што се однесува на заклучувањето, проблемот е во тоа што не постои можност да се заклучат само одредени поднаслови кајшто се сместени спорните делови, во спротивно сигурно тоа ќе го направев. Можеби и така е подобро, бидејќи многу лесно може да дојде некој што ќе удри контра и ќе направи уште поголем проблем во непристрасноста, додека ти уредуваш неспорни делови. Вака, прво да ја избистриме работата па потоа. Едно решение е да ми ги кажеш поединостите кои сакаш да ги ставиш и да отклучам привремено (веднаш пред правењето) за да ги спроведеш. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 03:57, 7 мај 2017 (CEST)
Во ред, ќе бараме консензус или компромис, но мислам дека ти е погрешна дијагнозата на проблемот. Тоа што ти го спориш е наводно немање извори за напишаното, а не неутралност. Неутралност значи „непристрасност“, односно споменување на сите вмешани страни со нивните согледувања и тоа од професионални медиуми. Извори и изјави од сите учесници барем имаме.--Retrohead (разговор) 09:52, 7 мај 2017 (CEST)
@Retrohead: Има по нешто и од двете, зависи каде. Можно е да не сум се изразил наполно чисто. Треба да видиме каде што е работата; ќе кажат мислење другите уредници. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:55, 7 мај 2017 (CEST)
Друга работа, ќе можеш да го исечеш Џафери од оваа слика? Некако „неофицијално“ ми изгледа неговата сегашна слика. Благодарам.--Retrohead (разговор) 10:01, 7 мај 2017 (CEST)
@Retrohead: Yes check.svgОк Готово Направено. Се надевам дека е во ред. --Б. Јанкулоски (разговор) 10:11, 7 мај 2017 (CEST)
Не, не, требаше од првата слика да го исечеш (во костум), а не од втората каде е во тренерки. Сепак е втор човек во државата и треба да запазиме некој код на облекување.--Retrohead (разговор) 10:13, 7 мај 2017 (CEST)

Мапи[уреди извор]

Здраво Бојан, како си? Сакам да те прашам како се правени овие слики, бидејќи сакам да ги има и за селата во Општина Василево, за кој во моментот работам на проширување на статиите и додавање на фотографии. Поздрав--Тиверополник 14:38, 7 мај 2017 (CEST)

@Тиверополник: Јас ги правам, рачно, на посебен начин. Сега ќе ги направам и василевските и ќе ти соопштам тука кога ќе бидат готови, подигнати и поставени. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 17:25, 7 мај 2017 (CEST)
@Тиверополник: Yes check.svgОк Готово Сите се направени и ставени. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 05:41, 8 мај 2017 (CEST)
Благодарам, поздрав--Тиверополник 10:26, 8 мај 2017 (CEST)

Отклучување[уреди извор]

Се согласувам со понуденото решение (твое и на Кирил) „За заедничка Македонија“ да се дефинира само како здружение, а наводот од Дојче Веле за национализам да оди во некој од поднасловите во статијата. Оваа тема спаѓа во некоја „сива зона“ каде различни уредници ист медиумски напис можат да го толкуваат и како факт и како мислење. Молам статијата да се отклучи за да ги направам поправките.--Retrohead (разговор) 17:18, 8 мај 2017 (CEST)

Сѐ е ок?[уреди извор]

Гледам не си многу активен деновиве на Википедија. Се надевам дека сѐ е во ред и дека не се најде лично навреден поради вжештената дискусија. Мислам дека дискутиравме со одбрани зборови и немаше некои лични квалификации и недоразбирања. Не би сакал да обесхрабрам толку посветен уредник на Википедија како тебе.--Retrohead (разговор) 09:14, 11 мај 2017 (CEST)

@Retrohead: Нема никаков проблем. Чисто бев зафатен со разни работи. Б. Јанкулоски (разговор) 12:08, 11 мај 2017 (CEST)

Инфо кутии за биографии[уреди извор]

Здраво Бојан, сакав да прашам дали знаеш што се случило со биографските инфо кутии? Поздрав - Виолетова (разговор) 13:58, 6 јули 2017 (CEST)

GjorgjiP го среди проблемот. Поздрав - Виолетова (разговор) 15:04, 6 јули 2017 (CEST)

Similar categories[уреди извор]

Hi! I'm from Italy and I don't speak Macedonian, but I'm trying to improve the connectivity of some Macedonian categories on Wikidata. I found Категорија:Кошаркарки (and subcategories) and Категорија:Кошаркари (and subcategories): they link to the same Commons category and I wasn't able to find the difference between them: are the forms with Кошаркарки useless duplicates or is there any difference of meaning? Thank you! --Epìdosis (разговор) 00:20, 21 август 2017 (CEST)

@Epìdosis: Not a problem. Thank you for the notice! I have corrected it, and now it leads to the right Wikidata item. Is there anything that I may assist you with? --Б. Јанкулоски (разговор) 02:52, 21 август 2017 (CEST)
Thank you! Another question: which is the difference between Категорија:Биографски никулци and Категорија:Никулци за биографии? --Epìdosis (разговор) 09:15, 21 август 2017 (CEST)
@Epìdosis: Same thing, just different wording. Thank you for the observation, it is very much appreciated! I emptied and deleted the less suitable category and put everything in the better one. I cannot quite keep track of these double categories, so I would be grateful if you have some way to point them out to me. Cheers! --Б. Јанкулоски (разговор) 11:27, 21 август 2017 (CEST)
OK: if I don't have doubts I mark the duplicate with {{delete}}, otherwise I write you here. Bye, --Epìdosis (разговор) 11:36, 21 август 2017 (CEST)
Another case: Категорија:Никулци за митологија and Категорија:Никулци од областа на митологијата. --Epìdosis (разговор) 12:53, 21 август 2017 (CEST)

Deletion request[уреди извор]

Hello, could you please delete my userpage? It is to make room for global userpage. Best regards, Slade (talk) 02:01, 24 септември 2017 (CEST)

Yes check.svgОк Готово Done! --Б. Јанкулоски (разговор) 02:03, 24 септември 2017 (CEST)

Помогнете да се зголеми квалитетот на нашата Википедија[уреди извор]

Здраво, од 25 септември (утре) започнува нов уредувачки натпревар насочен кон зголемување на општиот квалитет на нашата Википедија преку подобрување и средување на сите можни статии кои се обележани со посебни шаблони за средување. Помогнете да го зголемиме квалитетот на нашата Википедија. За најдобрите тројца уредници, како и за најдобрата статија подобрена во текот на натпреварот, обезбедени се награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. --MediaWiki message delivery (разговор) 15:52, 24 септември 2017 (CEST)

Халтерн[уреди извор]

Бојан, уште за време на моето многу почесто пишување на теми од Германија, со тебе имаме правено муабет дека имињата на градовите не се преведуваат (како што си поставил денес), туку дека се врши само транскрипција, за разлика од имињата на општинските заедници, каде може одредени работи поради специфичноста да се преведат во мал дел. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 19:40, 19 октомври 2017 (CEST)

@Ehrlich91: Нема проблем. Немав јасна претстава за ова. Ќе го сменам. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:31, 20 октомври 2017 (CEST)

Транскрипција на српските имиња[уреди извор]

Бојан, според Правописот на македонскиот јазик (второ издание, 2017), 381. в) Буквата „ј“ се чува и при предавањето на македонски: Алексија - Алексија, Анђелија - Анѓелија, Атанасије - Атанасије, Војислав - Војислав, Јевросима - Јевросима, Јелена - Јелена, Јелица - Јелица, Грујић - Грујиќ. (стр. 248)

Претходно, според Правописот на македонскиот литературен јазик од 2007 година, ј се испушташе во групата ји: Груиќ, Цвииќ, Радоица.

Согласно ова, Јован Цвијић треба да остане Јован Цвијиќ и на македонски. Поздрав, П. Неделковски 19:24, 13 ноември 2017 (CET)

@P.Nedelkovski: Кој би рекол... Чудна одлука, и мислам, неиздржана. Отстапува од сите логики на правописното прилагодување, особено кога ќе се земат другите случаи. Не знам дали слепо да се водиме по неа. Ќе треба да видам во записникот на одлуки со образложенија; мислам дека некаде беше достапен, ако не се лажам. --Б. Јанкулоски (разговор) 23:19, 13 ноември 2017 (CET)
Претпоставувам дека логиката е да се примени истиот принцип како при транскрипцијата наведена за англискиот јазик:„...при транскрипцијата на македонски појдовна точка треба да биде нивниот изговор, а не начинот на кој се пишуваат, односно транскрипцијата да се бележи во однос на тоа како македонските говорители го перцепираат конкретниот англиски глас.“
Истото е направено и со љ. Според овој правопис сега е Краљево, со претходниот Кралево, Ваљево, со претходниот Валево, Љиг, со претходниот Лиг... П. Неделковски 00:18, 15 ноември 2017 (CET)
@P.Nedelkovski: Хмм... Првото објаснување има некаква логика, иако, според мене, не стои во сите случаи и треба да биде селективно. Мене ми делува дека си во право, дека сакале да несмасно да применат некакво универзалистичко правило без многу да размислуваат за финеси. Но англискиот е многу лоша аналогија. Можам да разберам дека си рекле „љ си е љ, ајде да биде така и кај нас“, но -ији- е сосем друг случај, бидејќи секому звучи како ии, дури и на Србите. Единственото објаснување зошто ова е направено, ако е воопшто свесно, е дека сакале слепо да се држат до пишаниот облик, што ќе му дојде како фундаментално побркување на транскрипција и транслитерација, иако мислам дека не се толкави аматери.
Ме интересира зошто тогаш не го применуваат врз случаи како Сарајево-Сараево; таков пример со је не даваат во правописот, иако треба да стои по нивната логика, со која, пак ќе речам, не се согласувам во поглед на јотизацијата на гласот е. Поздрав и ќе ми биде драго ако имаш мислење по моево излагање. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:22, 15 ноември 2017 (CET)
Во делот за транскрипција од хрватски јазик наведени се два исклучоци заради традиција: Риека, не Ријека, и Осиек, не Осијек, а од босански јазик, Сараево, не Сарајево.07:12, 15 ноември 2017 (CET)
@P.Nedelkovski: Поимот по традиција во случајов е несоодветен, бидејќи штутуку укинале преписно правило по кое тоа било норма, и тоа не поради историска случајност (колку што знам, правилото е воведено намерно, пред 50-60 години). Сараево, како и овие градовиве, само ми ја илустрираат поентата. Искрено, не знам дали да се водам по ова правило...треба да им ја видам одлуката (можеби ја има како прилог во записите на групата Пуздер), бидејќи причината за оваа промена не ми ни јасна, а камоли прифатлива. Дотогаш не знам зошто би се водел по тоа. --Б. Јанкулоски (разговор) 07:19, 15 ноември 2017 (CET)
 • Извините што се мешам, но јас лично сметам да се испушта ј. --Никола Стоіаноски 10:36, 15 ноември 2017 (CET)
Има многу правила и закони (не само во правописот, некои и со многу поголемо влијание на животот) кои не се и по мојата логика, но треба да се почитува она што е официјално усвоено и да се укажува на нелогичности, недоследности проследено со предлози за надминување на истите. П. Неделковски 17:37, 17 ноември 2017 (CET)
Коментар  Слепото држење до неиздржани правила не е наш стил овде. За ова ќе треба да се консултираат другите, но лично не верувам дека ќе пројде. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:08, 18 ноември 2017 (CET)

Уредувачки натпревар за вулкани[уреди извор]

Здраво, во текот на целиот декември се одржува уредувачки натпревар насочен кон пишување статии за вулкани од сите земји во светот, со што би се зголемил опфатот на нашата Википедија на оваа тема. За најдобрите тројца уредници, како и за најдобрата статија и за оној кој ќе напише најмногу статии за вулкани од различни земји, обезбедени се награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:10, 4 декември 2017 (CET)

an help for Корека, en:Coreca Reefs and en:Coreca Caves in Macedonian[уреди извор]

Good morning from Calabria, I am writing to greet you and know how you are. I'm fine for now, waiting for the Christmas holidays. I also write to ask you a little but essential help with regard to these translations, I am not very practical Bulgarian (and a few Macedonian) even if I understand and understand the Cyrillic, but I ask you for about 5 minutes help article to improve the voice of my new village I saw that you are very, very good at writing articles. If you like, would you help me to translate it? I will then help you with some articles of your interest in the languages I know, from Italian to Spanish, through Portuguese and the neo-Latin dialects. Well, sure of your answer I thank you in advance and I hope to return your courtesy. Happy Holidays from Coreca--Luigi Salvatore Vadacchino (разговор) 04:12, 21 декември 2017 (CET)

@Luigi Salvatore Vadacchino: I am glad to represent the places to our Macedonian audience! I have already re-written Coreca, and am proceeding to the other two articles. Should I post it on our popular Facebook group? Cheers. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:00, 21 декември 2017 (CET)

goodmorning again, I write to thank you and also to ask you if I can do something for you, I would also expand it in Bulgarian but my Bulgarian is almost very poor, of course if you want you can post it on Facebook Macedonian Wikipedia. in this regard, I also registered myself. When you have time, of course, it will be an honor for me to serve you. If you have time, could you improve in the two languages (Bulgarian and Macedonian) Sabrina Ferilli? a fraternal greeting and thanks again.--Luigi Salvatore Vadacchino (разговор) 13:27, 21 декември 2017 (CET)

Грешна статија[уреди извор]

Ако е можно да ја избришеш статијава, баш сега видов дека ваква функција веќе има со шаблонот грбови. Благодарам. Идеологист (разговор) 14:02, 23 декември 2017 (CET)

@Идеологист: Yes check.svgОк Готово Сторено! --Б. Јанкулоски (разговор) 14:03, 23 декември 2017 (CET)

Инфокутија проблем[уреди извор]

Здраво, работев на нова инфокутија и истата беше скоро завршена, но се појави проблем во кодирањето: Шаблонот не излегува најгоре каде што всушност треба, туку најдолу од статијата. Веќе напишав за ова на генералната страница за разговор, но не наидов на одговор. Ако си во можност да го решиш ќе ти бидам благодарен. Поздрав. :) Идеологист (разговор) 14:14, 8 јануари 2018 (CET)

/* News */[уреди извор]

види ова: http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/48/134054868 или: http://makfax.com.mk/daily-news/фродем-бара-од-иванов-и-од-владата-да-по/ . 77.46.231.150 (разговор) 22:38, 8 јануари 2018 (CET)

1000 статии што секоја Википедија мора да ги има[уреди извор]

Здраво, во текот на од 5 февруари до 4 март ќе се уредувачки натпревар со цел создавање и подобрување на статии на тема „1000 статии што секоја Википедија мора да ги има“. Според овој критериум, македонската Википедија се наоѓа на 37. место и целта на натпреварот е да го подигнеме квалитетот на нашата Википедија, создавајќи и подобрувајќи статии кои се оценети како неопходни од целокупната заедница. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:54, 31 јануари 2018 (CET)

Задебелен текст[уреди извор]

Здраво. Како е? З на време на периодот кога немав многу време за Википедија некој направил секој МФА текст (IPA и IPAlink шаблоните) да биде во задебелен фонт. Барав и не ми успева да го вратам назад во нормален текст. Знаеш кој параметар беше за тоа? Поздрав--Никола Стоіаноски 13:11, 14 февруари 2018 (CET)

Е, Никола. Ќе мора да ми покажеш поконкретно, не се снаоѓам вака. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:44, 14 февруари 2018 (CET)
Практично секаде каде се користи шаблон за МФА се во задебелени букви. На пример, видид Голанска Висорамнина. Транскрипцијата по МФА е во задебелена форма, порано не беше така. Ако ги пишам рачно МФА симболите нормално не се во болд, ама со шаблонот се. Барав и не најдов каде е така сторено. Позз --Никола Стоіаноски 09:00, 15 февруари 2018 (CET)

Почеток на регионалниот натпревар СИЕ Пролет 2018[уреди извор]

Здраво, во текот од 21 март до 31 мај ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2018“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:13, 19 март 2018 (CET)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[уреди извор]

WMF Surveys, 20:21, 29 март 2018 (CEST)

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[уреди извор]

WMF Surveys, 03:19, 13 април 2018 (CEST)

Прашање[уреди извор]

Здраво Бојан, како си? Гледам имаш бришено категорија за Севилја во Севиља, па сакам дополнително да провериш (бидејќи ме интересира) кое е правилно, бидејќи на Македонска транскрипција на странските јазици, примерот е: Sevilla > Севилја. Освеен тоа, сакам да ми помогнеш и околу грчкото име: Георгиос. Гледам имаме многу статии со тоа име, но според мене треба да биде Јоргос, или грешам? Истото се однесува и за македонската верзија на името: Георги каде мислам дека треба на македонски да биде Ѓорѓи или? Молам за објаснување--Тиверополник (разговор) 22:49, 17 април 2018 (CEST)

@Тиверополник: Во новиот правопис има доста работи изменето за разни јазици. За жал, таа страница уште ја немаме подновено. На пример, Љ место Лј во Шпански и Италијански, С место З во шпански и многу други промени, вклучувајќи за словенските (и јужнословенските) јазици. Доколку го немаш овој правопис (2017), ќе ти го испратам. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:55, 17 април 2018 (CEST)
Да, би сакал да ми го испратиш, за да не правам грешки при пишувањето. А за „Ѓорѓи“?

@Тиверополник: Ќе видиш таму. Веќе го испратив правописот. --Б. Јанкулоски (разговор) 10:27, 18 април 2018 (CEST)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[уреди извор]

WMF Surveys, 02:29, 20 април 2018 (CEST)

Re: Здраво[уреди извор]

Многу благобарам, затоа имав проблеми со транскрипција полски имења на македонски. :) Само не сум не знаел како ги да вика административните единици во мојата држава. Благобарам за помош и сметам за понатамошна соработка со пишување за Полска на македонска Бикипедија (и за Македонија на полската).

ПС Јас не можа да креирам моја страница, затоа ја имам полската буква во мојето име. Можам да нешто направам со тоа? --MacedońskaKrewetka (разговор) 15:02, 23 мај 2018 (CEST)


Здраво од мене и добре дојде! Исклучително ни е драго што имаме учесник од Полска! Благодариме за уредувањето на населените места — нешто што е мошне потребно, особено бидејќи македонската јавност има ограничено познавање на оваа убава земја. Би сакал да најавам дека направив страница со сите правила за официјалната транскрипција на предаваат полските називи на македонски, врз основа на правописот од 2017 г. Еве ја: Македонска транскрипција на полскиот јазик. Се надевам дека ќе биде од помош.

Воедно, би сакал да укажам дека треба да се следат следниве правила: управните единици се пишуваат со голема почетна буква (на пр. „Мазовско војводство“) во сите случаи. Поимите за самите единици се прилагодуваат кон македонската терминологија: како што наместо „гмина“ велиме „општина“, така наместо „повјат“ на македонската Википедија користиме „округ“ (на пр. Новодворски округ), а наместо „солецтво“, ќе биде „началништво“. Срдечен поздрав! --Б. Јанкулоски (разговор) 14:49, 23 мај 2018 (CEST)--

Многу благобарам[уреди извор]

Сум прочитал Твоите страници за Полска и многу благобарам. Не знаам уште македонски точно и овие страници се улобни модели (на англиски role model, како е ова на македонски?) за мене. Ќе можам да правам подолги страници за полски градови и села. --MacedońskaKrewetka (разговор) 09:34, 27 мај 2018 (CEST)