Разговор за предлошка:Фудбалски состав крај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Начин на користење (малку е сложено за сфаќање, после е просто) (на кој не му се чита, нека оди најдолу):

Предлошкава всушност се состои од неколку предлошки (веројатно 5):

1. 'Предлошка:Фудбалски состав старт' е само една линија на која пишува „Бр.“, „Позиција“ и „Играч“. Оваа предлошка се става само на почетокот на целата табела (односно прв, пред другите предлошки).

2. 'Предлошка:Фудбалски состав играч' е главниот дел. Оваа предлошка се става за секој играч. Во него се содржи бројот на играчот (бр), националноста (нац), позицијата (pos) и името (име). Сѐ што треба да направите е следново:

{{Фудбалски состав играч | бр=БРОЈОТ | нац=ДРЖАВА | pos=ПОЗИЦИЈАТА(на пр. GK) | име= [[ИМЕТО]]}}

Ова треба да се направи посебно за секој играч; значи, ако има десет играчи, ќе има десет вакви предлошки.

3. 'Предлошка:Фудбалски состав средина' е ист како Предлошка:Фудбалски состав старт, само што служи за правење втора колона со играчи (старт е левата колона, средина е десната колона). На пример, ако има вкупно 20 играчи, прво ќе го ставите предлошката старт и ќе ставите десет играчи, па предлошката средина и уште десет играчи.

4. 'Предлошка:Фудбалски состав крај' се става на крај откога ќе завршите со играчите.

5. 'Предлошка:Football squad player/role/{{{pos}}}' e предлошка за позицијата на играчот. Не можев подобро да го направам, ако може некој, нека повели. Позициите се на англиски (GK, MF, DF, FW) бидејќи немам поим дали имаат соодветни преводи! Сѐ што треба обичниот корисник да направи, е да напише pos=GK или pos=MF итн. во зависност од потребата, во предлошката играч.

Еден прост пример со шест играчи би изгледал вака:
{{Фудбалски состав старт}}
{{Фудбалски состав играч | бр=1 | нац=Germany | pos=GK | име= [[Адолф Хитлер]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=4 | нац=England | pos=GK | име= [[Винстон Черчил]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=5 | нац=France | pos=GK | име= [[Шарл де Гол]]}}
{{Фудбалски состав средина}}
{{Фудбалски состав играч | бр=6 | нац=Sweden | pos=GK | име= [[Карл XII]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=9 | нац=Germany | pos=GK | име= [[Ангела Меркел]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=11 | нац=Spain | pos=GK | име= [[Спиди Гонзалез]]}}
{{Фудбалски состав крај}}
односно:


Бр. Позиција Играч
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
Бр. Позиција Играч
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}

СОВЕТ ОД ПРЕВЕДУВАЧОТ: Најубаво би било само да си го ископирате примеров со 6 играчи (додадете + играчи колку што ви требаат) и да ги измените податоците за играчите. Крај! Поречанец 04:04, 6 август 2007 (UTC)