Разговор за Википедија:Азбучен индекс на статии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ќе ми објасни некој која е поентата на Азбучников? И зошто не се вклучени македонските букви во него? За тоа време ќе го променам Трсене во Барање. Мислам дека разјаснивме дека на македонската википедија мора да се пишува на македонски (на статиите, дискусиите се отворени за сите јазици), па доколку некој имал намера да го прикаже македонскиот јазик како бугарски, го советувам да се откаже. --FlavrSavr 20:21, 1 May 2005 (UTC)

Ово je, от бугарската Wikipedia, ке го пишувам Барање, а ти вместо да нападаш, напиши ми македонските букви на ова страна (дискусиja), за да можам да ги подредим како требва. --The Engineer 20:47, 1 May 2005 (UTC)
И кажи поубаво име на "Азбучникот" ако сакаш, jас пишувам македонскиот како го знам от дедовците и бабите ми, да ме извиниш ако, не зборувам, како учен македонец. --The Engineer 20:50, 1 May 2005 (UTC)

Ок, ама не ми беше намерата да те нападнам. Ќе ги подредам македонските букви како што треба. Фала на помошта. --FlavrSavr 20:50, 1 May 2005 (UTC)

Надам се дека, ке имаме општи цели. --The Engineer 20:52, 1 May 2005 (UTC)

Engineer, ако целта ти е подобра македонска Википедија, дефинитивно имаме заеднички цели. Бидејќи македонската Википедија беше цел на бугарски (па и македонски) националистички испади, малце сум параноичен кога станува збор за суптилни теми како македонската историја, јазик и азбука. Твојот став дека македонскиот јазик е дијалект е твој став, и нема да направам ништо за да го променам, зошто не би сакал да навлезам во контрапродуктивни расправии. Како и да е на оваа википедија би се пишувало на тој "дијалект" (инаку не е точно дека македонскиот јазик важи како дијалект во странските јазични институции). Инаку македонската азбука е следнава: А Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш ... Ако не си во состојба да го направиш ова, или ако едноставно те мрзи, препушти ми мене. Поздрав. --FlavrSavr 22:15, 1 May 2005 (UTC)

Можеш да видиш што имам како contributions. Чети подобре, пишувам дека бугарскиот е регионален диалект на македонскиот. Многу ти е параноjата и си видел што си барал. Сакам да има една подобра македонска Википедиjа. Jас не се интересувам от тоа коj jазик каков е, пишувам статии за биологиjа, хемиjа и други природни науки, општествени, културни и лингвистички науки не ме интересан. --The Engineer 10:41, 2 May 2005 (UTC)

Патем, азбучников не функционира како што би требало или јас имам погрешна идеја за него: кога ќе кликнеш на А, на пример, треба тоа да те однесе на статиите што почнуваат само на А? Така? --FlavrSavr 23:28, 1 May 2005 (UTC)

Не, като натиснеш на "А", показва списък от 200 страници, който (списъкът) започва с "А", докъдето стигне. Ако имате малко статии, ще отиде и на "Б" и на "В", когато имате много, ще покаже само първите 200. Затова по-надолу има и разделени, например "Ег", показва първо "Египет" и после по азбучен ред докъдето стигне. --5ko 00:53, 2 May 2005 (UTC)
Направих го с македонските букви. Само не знам дали всички комбинации са възможни: например "Њг Њд Њѓ Њж Њз Њѕ" май не се ползват, но ако се изтрият, няма да бъде толкова подредено. При нас, на бг: са всичките. --5ko 01:39, 2 May 2005 (UTC)

Нешто тука не функционира како што треба... Притиснете на пример Рј и ке ве однесе директно на С иако има поими “помеѓу“

Нажалост тоа е проблем до Википедија кој неможам да го поправам. Се работи за распоредот на кириличните букви во Unicode распоредот - таму се подредени според руската азбука која е различна од нашата. --Misos 10:41, 22 Февруари 2006 (UTC)