Разговор:Устав од 3 мај 1791 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Не сум сигурен, но мислам дека уставот на Сан Марино е најстар устав. Ако е така треба да се смени содржината на оваа статија. Поздрав.--MacedonianBoy 21:24, 3 мај 2009 (UTC)

Да во право сум бил, видете тука.--MacedonianBoy 21:25, 3 мај 2009 (UTC)
Види го сега ова:
John Markoff describes the advent of modern codified national constitutions as one of the milestones of democracy, and states that "The first European country to follow the U.S. example was Poland in 1791." John Markoff, Waves of Democracy, 1996, ISBN 0-8039-9019-7, p.121.
...и после Википедија била сигурен извор на информации.
;-) Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:38, 3 мај 2009 (UTC)
Јас знам дека Сан Марино е најстарата република во светот со најстариот устав. Листат ја покажав како подршка на тезата инаку сум читал за Сан Марино, во повеќе нешта е уникат :) Поздрав--MacedonianBoy 21:41, 3 мај 2009 (UTC)
Што велиш сега? Да остане вака или да ја додадам мојата референца која е земена од EN Wikipedia? Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:46, 3 мај 2009 (UTC)
Сега барав, насекаде на Википедија пишува дека уставот на Сан Марино е усвоен во 1600 година. А и така знам јас, не гледав според Википедија.--MacedonianBoy 21:52, 3 мај 2009 (UTC)