Разговор:Татарстан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Само да изкажам едно уточнение, лугето во Татарстан, Кабардино-Балкарија и сличните не се сметат туку за бугари, ами за наследници на прабугарите. Истото е описано и во историчката книга на А.Халиков. Инаку грешката иде од тамо дека прабугари е историографски термин главно наложен во бугарската наука, кој цели да покаже разлика мегу денешните бугари и тие во средновековниот свет. Подпоручикъ (разговор) 21:33, 23 март 2009 (UTC)

Istoriskogeografski е ваша измислица, кованица и глупост. Балгари си се балгари дали биле денес или пред 10 века исто ти е.--MacedonianBoy 21:44, 23 март 2009 (UTC)
 :))) По детски. Подпоручикъ (разговор) 22:06, 23 март 2009 (UTC)
Болно.--MacedonianBoy 22:11, 23 март 2009 (UTC)

бугари и булгари[уреди извор]

Мора да се прави разлика меѓу "бугари" (термин за современ народ на Балканскиот полуостров) и "булгари" (термин за волшките бугари и прабурите). На сликата пишува: Кто ми - булгари или татари. На руски бугарите са "болгари", со о. Се прави разлика и во другите јазици - англиски: bulgarians vs. bulgars, германски: Bulgarisch vs. Bolgarisch. МБ, Рашко, ви молам за аргументи "против", а не за воjна со уредувања! Поздрав. --Dimotika (разговор) 15:30, 19 април 2009 (UTC)

Во македонската терминологија нема разграничување за истиот тој народ, зошто се работи за истиот. А ако настојуваме, ретко се користат термините волшки бугари или дунавски (балкански) бугари. --MacedonianBoy 15:34, 19 април 2009 (UTC)
Значи македонската терминологија не разграничува турки од словени? --Стан (разговор) 16:16, 19 април 2009 (UTC)
Еве што пишува на руската википедиjа (преводот сепак е од руски) ru:Болгары: южнославянский народ, возникший в период раннего средневековья в результате слияния праболгар с балканскими славянами и остатками местного населения Балкан, прежде всего фракийцев. и ru:Булгары: тюркские кочевые племена, населявшие с IV века степи восточного Причерноморья до Каспия и мигрировавшие во 2-й половине VII века в Подунавье, а позднее в Среднее Поволжье и ряд других регионов.. --Стан (разговор) 16:27, 19 април 2009 (UTC)
Во македонската а и светската терминологија турките и словените се сосема различни, а додека за бугарите преовладува турската теорија на потекло на народот, поради тоа не се разграничуваат. Поздрав--MacedonianBoy 16:31, 19 април 2009 (UTC)
МБ, преовладува теоријата за турското потекло на прабугарите (булгари) и волшките бугари. Исто така преовладува теоријата дека денешните бугари се јужнословенски народ (статија Бугари). Па затоа луѓето в Татарстан се изјаснуват како булгари (волшки бугари) и не сакат ни татарски, ни монголски, ни словенски корени, току булгарски. --Dimotika (разговор) 17:23, 19 април 2009 (UTC)
Вие како дел од бугарите (какви и да било) јас ве разликувам со префиксот славобугари, бидејќи се класифицирате како словени, додека татарскиот корен кој го имате во најголем процент го отфрлувате, а притоа го величите тој ваш дел од историјата. На крајот на краиштата во македонскиот јазик немаме разграничување и терминот булгар е непознат и не се користи. --Р ашоAero-stub img.svg 17:35, 19 април 2009 (UTC)

Случајно налетав овде, па побарав на интернетов и еве што најдов: „Бугараска Академија на Науките тврди: средновековните бугари се турци, со свој мајчин турски јазик (История на България. Т. II. С., издание на БАН 1981, стр.60.)“

Такви извори имам на тони. Појасно од светлината е тоа дека се турци.--Р ашоAero-stub img.svg 17:47, 19 април 2009 (UTC)
 :) Тоа е дека се туркоjазичен народ е за прабугарите. Чети! --Dimotika (разговор) 18:10, 19 април 2009 (UTC)
Па што сте им го украле името ако не сте исти. Вие учите дека Аспарух ви е предок и ваш Хан.--Р ашоAero-stub img.svg 18:22, 19 април 2009 (UTC)
МБ, штом турките и словените се сосем различни, во книгата се зборува за турките, не за словените, требе да е "Прабугари" или "Булгари". Во книгата не се зборува за Дунавските бугари. Просто го преведете "Булгары" на македонски и толко. Види кон коjа страница од мк вики сочи ru:Булгары. Незнам зашто се спори за ова воопште. --Стан (разговор) 20:14, 19 април 2009 (UTC)
„Еми и ас“ не знам што се спори за идентитетот на македонците во Бугарија но сепак се спори. Бугари се бугари сакале да живееле во Дунав, крај Дунав или над Дунав тоа е. Самите во Татарстан велат дека сте еден народ.--MacedonianBoy 20:17, 19 април 2009 (UTC)
Впрочем, прочитајте го текстот за книгата и се ќе ви биде појасно, не терајте инат ако не сте го прочитале, таму добро си пишува зошто се користи тој збор.--MacedonianBoy 20:19, 19 април 2009 (UTC)

Бугари, булгари, болгари или прабугари[уреди извор]

Да разјасниме нешто за употребата на одредени поими во македонскиот јазик:

  • Поимот бугари се користи за сите народи што се изјаснуваат како такви, славобугари и бугарите во руските републики, и
  • Поимот прабугари се користи како заеднички поим за сите бугари, исто како и поимот бугари.

Во македонскиот јазик нема зборови како булгари или болгари. Ве молам, бидејќи гледам има забуна со овие термини, да се користат еден од овие два валидни а не да ковате нови зборови. Сума сумарум, има само два термина кои постојат во македонскиот јазик за соседниот народ од исток и тие погоре од нив. Поздрав--MacedonianBoy 20:27, 19 април 2009 (UTC)

МакедонскиБојко, кажи дали има во македонскиот јазик збор "мохавк", а збор "кајуга"? Вакви зборови нема да намериш у македонските речници! Али има вакви индијански племиња и наш Рашко ги е креирал и уредил овие статии: мохавк, кајуга. (Браво, Рашко, ги сакам јас сите ирокези). Затоа, МБ, те молам да не ги бришеш пренасочувањата Булгари,Булгарски јазик, Болгарски јазик, Булгареци... Поздрав. --Dimotika (разговор) 07:51, 20 април 2009 (UTC)
За мен поимите се ОК, битно е кога се зборува за словените-бугари (Дунавски) да се пишува "Бугари", а за другите "Прабугари", за да станува jасно за кои се зборува. --Стан (разговор) 08:42, 20 април 2009 (UTC)
Димотико не малтретирај без потреба. Научи го македонскиот јазик прво па потоа расправај се за поими.--MacedonianBoy 09:16, 20 април 2009 (UTC)
Фала на советот, драги МБоjко. Сакам само да ми го дадеш и на мене да го гледам списоков на валидните поими во македонскиот јазик та да не ковам нови зборови. А като доjда во Тетово ќе пиеме пиво - jас платам. Поздрав. --Dimotika (разговор) 11:10, 20 април 2009 (UTC)
Фала, не пијам пиво.--MacedonianBoy 11:21, 20 април 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Наводи наместо Референци, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 01:48, 3 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.