Разговор:Струмица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Featured article star - cross.svg Оваа статија е поранешна избрана статија на Википедија на македонски јазик. На оваа страница може да предложите подобрување на статијата, со што истата повторно би ги задоволувала критериумите за избрана статија. Откако статијата ќе се подобри, истата може повторно да биде номинирана за избрана.
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.


Потеклото на името е дискутабилно! Имено, таму доаѓа племето Струмјани. И денес може да се најде сличност во струмичкиот говор, остар ум = ост`рум, остроумни = острумни, острумјани, луѓе со остар ум = струмјани. А Струмица град на Струмјаните . Исто така е пропуштен податокот дека на турски се вика Уструмџа, а на арапски Уструмца. Како таква е запишана од арапски патеписец уште пред да го добие името Тивериопол! Арапските говори (значи и турскиот) имаат адет странските градови да ги нарекуваат онака како што локалното население ги изговара или ним така им се слуша фонетски. Ако сте дојденец во Струмица и прашате некој локален каде се наоѓате тој ќе ви одговори „У Струм`ца“! А тоа е баш како што е арапски. Значи името Струмица е троа постаро. Е колку? Можеби ќе помогне ова: Се верува дека дел од војниците на Александар Македонски останале на просторите на денешен Пакистан и таму околината. Е сега најинтересното. Во Пакистан и ден денес постои град кој се вика Уструм! Ај погодете зошто?

Е това е малко прекалено вече, прилича ми адски много на популярна етимология (en: Folk etymology) :) Но всеки има право на гледна точка. А, и не е хубаво да намесвате Александър Македонски като цяло много-много в тия работи, гърците се сърдят, а на нас ни е смешно.

Историја[уреди извор]

Во врска со: Географски Струмица се наоѓа во центарот на геогравска Македонија и за разлика од други градови, Струмица отсекогаш припаѓала на Македонија уште со самото основање на античката држава Македонија во VII век п.н.е.'

Тоа се полни глупости!. Јас мислам дека требе да се избирше. Отсекогаш припаѓала на географска Македонија - ова си е jасно без да се пишува. Географска Струмица и географска Македониjа не бегат. Се едно да се кажува дека географска Македония отсекогаш припаѓала на географска Европа ;) --Мизиец 16:39, 2 ноември 2007 (UTC)

Што сакаш да лажеш сега, кажи ми што те буни? Сметаш ли дека Струмица не се наоѓа во центарот на Македонија??
StanProg, малку си се збунил. Пишува „отсекогаш припаѓала на Македонија“, а не на географска Македонија. За разлика од вас, ние Македонија ја сметаме за наша единствена татковина, а не за западен регион на Бугарија. Не сфаќам што те мачи... Поречанец A? 03:30, 4 ноември 2007 (UTC)

Само нешто да се каже, а колку е тоа точно не е важно. Б’лгарски мр’сници --Астрион 17:19, 4 ноември 2007 (UTC)

Добро, на која Македонија припаѓала? Античка Македонија , исторско-географска Македонија, Римска Македонија, Република Македонија? --Мизиец 22:54, 12 ноември 2007 (UTC)
Добро, на која Македонија припаѓала? Сакам да ти кажам дека отсекогаш имало и е постоело една Македонија, преку споменувањето во Библијата, во времето на Филип и Александар со своите потомци, во времето на Римската империја(податок за тоа се римско-македонските војни), доаѓањето на Словените од зад Карпатите, нивното завладување како со Македонија така и со Струмица, создавањето и пропаста на Самуиловата држава, потпаѓање на Македонија под Османлиска власт, распарчување на Македонија од Балканските сојузници, и создавање на СФРЈ и независна Македонија.

Е сега, според времето во кое зборуваме, градот Струмица (ако говориме за Обединета или картата на цела Македонија) се наоѓа во централна Македонија, и мислам дека тоа нема што да те буни! Но, во денешна независна Република Македонија, градот се наоѓа во југо-источниот дел на Република Македонија.--Астрион 18:33, 13 ноември 2007 (UTC)

Народни херои од Струмица[уреди извор]

Сандо Масев, Боро Џони и Герас Цунев, за разлика од Благој Мучето, не го добиле орденот Народен Херој. Со ова не сакам да ја намалам почитта што ја заслужуваат овие тројца истакнати борци, но „вистината е света“.

Се најдобро, но немаш право да ги бришеш без претходно консултирање--Астрион 15:45, 20 февруари 2008 (UTC)

Знаме на Македонија за Баба Ванѓа[уреди извор]

StanProg, веке еднаш ти напишав за знамето кое треба да стои пред Баба Ванѓа на статијата за Струмица. Еве и сега ќе напишам... На пример, борци како Ботев, роден во 1848 година во Калофер, , Левски, роден во 1837 година во Карлово и.т.н.... Е сега, дали треба на статијата за Карлово или Калофер да се стави знамето на Отоманската империја??? Според мене, знамиња се стават според местото каде се родил и местото каде живеел, без разлика на националните сфаќања на одреден поединец--Астрион 11:32, 19 април 2008 (UTC)

-знамињата-

сметам дека се потребни знамињата, бидејќи на сите статии имаме знамиња кај познати личности од градот. секако дека не мора да бил македонец ако е роден во струмица, ед јовановски е од тетово па е канаѓанец :)

Inverted Pentagram.svg гитардемонInverted Pentagram.svg 07:49, 22 април 2008 (UTC)

Повеќе податоци за населението[уреди извор]

Сметам дека е срамота за градот Воден, кој е под грчко, да има подобри стари статистики за населението одколку за нашите градови Прилеп, Штип, Битола, Куманово, Велес, Охрид, Струмица и т.н.:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BF
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%82%D0%B8%D0%BF
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B0
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0

Добро што ги има резултатите од пописот од 2002 година, али светот не почнал тогаш.

89.215.42.96 17:54, 02 февруари 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одвоени зборови сѐ, уште, е акцентирано.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:47, 22 февруари 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 06:07, 28 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.