Разговор:Стефан Влахов Мицов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Нешто[уреди извор]

Прощавайте, ама че този господин е от "водечките интелектуалци на Бугария" просто е пълна измишльотина... И аз мога да напиша, че братовчед ми е водещ интелектуалец. Корисник:213.91.222.165 2006-12-19T15:22:10

Според мен, не може да се съпоставя "творчеството" на този на снимката и на наистина водещите български интелектуалци. Нека си кажем истината в очите, С.В. Мицов, не е никакъв писател и интелектуалец!!! Съжалявам, но си е така. Корисник:212.21.133.70 2007-06-20T11:50:20

E и јас ве сожалувам, што вистината ве боли, бугарски татаро-циганчиња, но тоа е! МАКЕДОНИЈА на МАКЕДОНЦИТЕ!!! И не пишувајте на тој смрдлив бугарски јазик, овде на македонскава википедија!

Куманското потекло на Стефан Влахов-Мицов[уреди извор]

Дали некоj може да даде озбилни и независни извори за етничкото потекло на Влахов-Мицов од народот Кумани, за коj историската наука тврди дека не постои по 17-от век, проверете овде? Зборовите на самиот Влахов-Мицов мора да се потврдат со цврсти докази, бидеjки ако е ова вистина, таткото на Влахов-Мицов ќе мора да се прифати како последниот Куман во светската историjа. --Boban krumeski 09:34, 11 август 2007 (UTC)

Aбре бугарофилчиште, најверојатно таткото на Стефан Влахов-Мицов е човек Бугарин по националност кој води потекло од племето Кумани, т.е. води потекло од асимилирани Кумани во Бугари, што е најнормално.

До денес никоj не е докажал со озбилен и независен податок дека Влахов-Мицов има куманско потекло. Кумани не постоjат од 17 век, така што очигледно мора да се пронаjде документ, во коj непрекинато е опишан родот на Мицов до 17 век, а такви фамилни истории на Балканот практички нема зачувани во ни една држава. Сепак требва да се држиме до фактите. Boban Krumeski 11:08, 9 октомври 2007 (UTC)
Вие Бугар(оман)ите истото го велите за сите Македонци, т.е. дека исчезнале уште пред 2 000 години!!! Македонците постојат, исто како што постојат и Куманите во Бугарија! Треба само да си ја отворите вратата на вашата свест и да сфатите дека светот е многу поинаков од оној што си го замислувате во главите! EvLa 13:29, 9 октомври 2007 (UTC)
Тврдиш дека во денешна Бугариjа постоjат Кумани како етничко малцинство? Дали може да дадеш озбилни докази за тоа надвор од зборовите на Влахов-Мицов, кой изгледа е последниот Куман не само во Бугариjа, туку и во светот? --Boban Krumeski 13:47, 10 октомври 2007 (UTC)
Не вандализирај бугаромане. Фрајтнер Ангелот на Смртта 13:53, 10 октомври 2007 (UTC)
Немам време, а немам ни желба, да ти го докажувам постоењето на Куманите. Исто како што нема да ти го докажувам моето постоење како Македонец - нешто во кое ти исто се сомневаш. Твоја работа е дали ќе прогледаш или ќе останеш слеп до крајот на животот! Седи си со здравје! EvLa 14:10, 10 октомври 2007 (UTC)
EvLa, немаш докази, али тврдиш, да? Овде немаме дискусиjа дали си етнички Македонец или не си. Поточно ова не ме интересира бидеjки е твоjа приватна работа. Википедиjа не е место за такви спорови. Овде има закони како се уредуваат статиите - со докази од независни стручни текстови. Зборуваме за Куманите, за кои светската наука тврди дека ги нема на овоj бели свет уште од 17 век, тие се претопиле комплетно. Исто така како и Готите, Вандалите, Аварите и многу други исчезнати народи од Средниот век. И еве го денес Влахов-Мицов тврди дека е пола Куман. Истото ќе биде да тврди дека е пола Тасманиец, бидеjки последниот абориген од Тасманиjа бил убиен во 1876! Немогуче, нели? Аj сега даj статистички докази дека во Бугариjа по 1878 постоеле Кумани и ќе ти повервам! --Boban Krumeski 21:39, 10 октомври 2007 (UTC)
Фрајтнер, незнам всашност коj вандализира бидеjки ти си добил перманентен бан на англиската Википедиjа како упорен вандал. Жалам! --Boban Krumeski 21:46, 10 октомври 2007 (UTC)
Сакаш да знаеш зошто? или ти знаеш веќе, можеби ти си стоката Јингиби, Неутрон или Лавеол? Фрајтнер Ангелот на Смртта 03:06, 11 октомври 2007 (UTC)

Денес во статиjва се читаат следниве зборови на самиот Влахов-Мицов:

Впрочем, од разговорите во семејството знаев дека моите дедовци по мајка се преселници од Македонија (едната, поодамнешна гранка на родот – од вардарскиот, а другата – од егејскиот дел), а мојот татков род е измешан од бугарска и куманска крв. Едно појаснување. Куманскиот етнос играл суштинска улога во управувањето на средновековна Бугарија, а по османлиското завојување се локализира во неколку населби околу бившата престолнина Трново. Мајката на татко ми е од таква населба – Кумани.

Се гледа дека едната врска со Куманите е името на селото Кумани како шпекулациjа со неговата подалечна етничка историjа, бидеjки во истото одамна (од векови!) нема Кумани. Како мислите, дали сите граѓани на градот Куманово се од Куманско потекло? :-) Сеуште барам веродостоен и независен извор дека Влахов-Мицов има некаква врска со етничките Кумани. Како што напишав овде повеќе пати, Куманите на Балканот биле претопени уште во доцниот Среден век, такви немало во периодот на Преродбата. Овие "податоци" од Мицов изгледа се романтичарска сопствена митологиjа на самиот Мицов. --Boban Krumeski 19:18, 20 февруари 2008 (UTC)

Водечки интелектуалец во Бугариjа ?![уреди извор]

Моментално дека Влахов-Мицов е "еден од водечките интелектуалци во Бугариjа" се докажува со оваj "извор" - [1]. Незнам дали некоj го има видено изворот, но изворот не сериозен, бидеjќи:

  1. Се работи за сопствен саjт, односно за саjт на сопствената оргатизациjа. Со еден збор - за самореклама. Не треба да се заборава во случаjов какви се правилата во Википедиjа - [2]
  2. Во изворот не се кажува дека е еден от водечките интелектуалци во Бугариjа. Очигледно дека станува збор за "анализа" на изворот.

Молам, доколку некоj сака во статиjата да остане таква спорна оценка (дека Влахов-Мицов е еден од водечките интелектуалци во Бугариjа), да го наjде и стави некоj веродостоен извор.--Антон 02:57, 8 јануари 2008 (UTC)

Кое му е водечкото на Мицов :))), знае го майка му и ВМРО-БНД :)))) --Li4kata 08:44, 21 февруари 2008 (UTC)

голема е тагата бугарска...[уреди извор]

...кога бугарските интелектуалци ќе започнат да им откажуваат послушност на големобугарските илузии

http://www.forum.com.mk/Arhiva/Forum132/fabrika/fabrika.htm

79.125.215.217 19:42, 20 февруари 2008 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • заменик-претседател наместо заменик претседател.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 05:40, 28 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • заменик-претседател наместо заменик претседател.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 01:27, 3 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • филизоф* во философ*, с наместо з, правописна грешка.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 15:37, 11 август 2010 (CEST), управуван од Brest.