Разговор:Свети Климент Охридски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

"Завршетокот" на Моравската мисиjа[уреди извор]

За корисникот Boyan - следната верзиjа за краjот на Моравската мисиjа не е точна:

По завршетокот на оваа мисија Св.Климент Охридски по покана на бугарскиот Св. Кнез Борис І оди во Охрид...

Сите историските текстови тврдат следново:

И ето, нека е известно за всичко на почитащия [ги], както и по-преди написахме: че кривоверците [7] едни мъчиха много, а други — презвитери и дякони — продадоха на евреите срещу заплащане. Евреите ги взеха, та ги отведоха във Венеция. И когато ги продаваха, по Божи промисъл, дойде тогава от Константиновия град във Венеция царски служител по царска работа. И, узнал за тях, царският служител откупи едни, а други взе така, отведе ги в Константиновия град и съобщи за тях на цар Василий [8]. И пак ги поставиха в техните чинове и санове — презвитери и дякони, каквито бяха и преди, и им дадоха издръжка. И никой не умря в робство, но едни, покровителствани от царете, починаха в Константиновия град, а другите, дошли в българската земя, починаха в голяма почит.
А Моравската земя, както бе предрекъл светият архиепископ Методий, скоро получи възмездие от Бога поради беззаконието на техните дела и на ереста и заради прогонването на правоверните отци, и за страданията, що претърпяха от кривоверците, на които те [моравците] вярваха.
И не след много години дойдоха угрите, пеонски народ [9], и завладяха земята им, и я опустошиха. А които угрите не плениха, те пък избягаха при българите [10]. И остана тяхната земя пустееща, подвластна на угрите.
Врска

Моравската мисиjа не била "завршена" пошто сето дело на св. Методиj било уништено по смрта му, а учениците му били продадени како роби или избегали. Некои од тех, како св. св. Климент и Наум, побарали и добили спас во Бугариjа. Нема податоци бугарскиот кнез Борис I да е "канил" св. Климент по некаков "завршеток".

--Boban Krumeski 01:20, 15 септември 2006 (UTC)

Македонски Бугари имало во минатото, ги има и сега, а биди сигурен дека ќе ги има се повеќе и повеќе. Македонски Бугарин = Бугарин од Македонија. Доволно е човек да прочита некои оригинални документи наместо адаптации дополнети со милиони толкувања на сезнајни академици за да добие реална претстава за тоа како се самоопределувале повеќето луѓе во Македонија во минатото.

Никој не вика дека нема Бугари во Македонија, но ги има далекум далеку помалку одошто Македонци во Бугарија каде воедно и не им се признава статусот на малцинство (а и народ воопшто). А кога веќе спомнуваме „адаптации“, што се тогаш книгите што негираат таков очигледен факт како постоењето на посебен МАКЕДОНСКИ народ? Фалсификат?

Спрете я тая тема с македонското малцинство в България,което било подтискано.Аз съм от Петри4,в моя град вите сме българи,македонци няма.Българияе демократи4на страна.Вместо да спорите за такива глупости,вижте с какво можете да популяризирате делото на св.Климент по света.А българската дързава официално е признала македонската държава през 1992.Практика да се признава народност и език,след като е призната държавата няма - това се разбира от само себе си.

Доволно е човек да прочита „Аз съм от Петри4,в моя град вите сме българи“ па да му стане јасно колку Балгарија е демократи4на страна и колку Балгарите не се националисти. 'Арам да ви е европејски! --Филип 19:32, 12 јануари 2008 (UTC)

re:filip[уреди извор]

filipe,i az sum ot petri4 i az moga da ti kaja.4e a celiq si jivt v petri4 i blagoevgrad ne sum srestnala nito edin 4ovek,koito da tvurdi 4e ne e bulgarin,ami etni4eski makedonec.i nedei da govorish gluposti za demokraciq,ala bala?ti bil li si vaobste v toq kraq da se ubedish s o4ite si,kolko sa "porobeni" horata tam,a?4uvstvai se pokanen po sqko vreme i prestani da vervash na nekakva izmislena porpaganda!!!!!porasni

Претходниов текст е апсолутно непотребен и планирам да почнам некоја иницијатива за цензурирање на глупости во страници за разговор. Прво, не е релевантно, нема врска со темата, второ, ништо не се докажува со тврдења (пример, тврдам дека во мојата куќа живеат 25 јапонци) и трето, КОЈ ЈАЗИК Е ОВА??? Мислев дека бугарскиот јазик не користи бројки наместо букви и нема „q“. --Поречанец A? 13:57, 6 април 2008 (UTC)

Место смрти[уреди извор]

Jа сам помењао место смрти, зато што тада ова земља jе била бугарска. Jа сам погрешио написао комент, писао сам "тода" уместо "тада". Треба писати државу, како jе била тада, не данас? Потребител:Bogorm (разговор) 00:07, 24 декември 2008 (UTC)

Свети Климент Охридски[уреди извор]

Свети Климент Охридски е еден од ученците на Свети Кирил и Методиј.Со тек на време кога умрел Методиј Германците го избркале на Климет и тој барал помош од Бугарите.Моравската мисиjа не била "завршена" пошто сето дело на св. Методиj било уништено по смрта му, а учениците му били продадени како роби или избегали. Некои од утеха, како св. св. Климент и Наум, побарали и добили спас во Бугариjа. Нема податоци бугарскиот кнез Борис I да е "канил" св. Климент по некаков "завршеток".Свети Климент Охридски е еден од учениците на Кирил и Методиј кој учествувал во извршувањето на Моравската мисија. По смртта на Св. Методиj бил истеран од Панониjа од Германците и побарал спас во Бугариjа.

Со дозвола на бугарскиот цар Борис I оди во Охрид, во областа Кутмичевица каде во 886 година ја формира Охридската книжевна школа или попозната како прв словенски Универзитет, од кој како подготвени излегле 3500 ученици.

Климент Охридски е познат по тоа што ја има создадено кирилицата, која ја прави врз основа на грчката азбука но со модифицирани букви за прилагодување кон словенските фонетски карактеристики.

Покрај црковните и педагошките дејности, особено учителско проветителски, Климент развил и богата книжевна дејност. Автор е на многу поучни и похвални слова како похвалата на Кирил Филозоф, похвалата на пророкот Захариј и св. Јован Крстител, за Кирил и Методиј, Јован Крстител, Михаил и Гаврил. Но, во неговото творештво преовладуваат поучителните слова кои се однесуваат на општохристијанските светители: Св.Ѓорѓи, Св.Тома, Св.Антониј, потоа слова посветени на Богородица и слова посветени за настаните од животот на Исус Христос.Климемт Охридски е најпознат Македонски и Словенски учител но попознат е и во гратот Охрид...

Св. Климент бил и првиот епископ словенски со титула епископ велички.

sv kliment[уреди извор]

nil ajdobriot ucitel

References[уреди извор]

Whoever entered the references should annotate them properly. Also controversial statements like "Свети Климент Охридски (840 - 916, Охрид) е македонски светец" should be referenced if you want this version of the article to be taken seriously and not as a propaganda. --137.222.114.187 (разговор) 13:04, 27 мај 2012 (CEST) --137.222.114.187 (разговор) 13:05, 27 мај 2012 (CEST)[одговори]