Разговор:Санстефанска Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Голема Бугариjа го срещам за първи път. Голяма България може да се отнася и за държавата на царете Симеон, Самуил или Иван Асен II! Мисля, че това пренасочване трябва да се изтрие. --Брков 21:55, 9 март 2007 (UTC)

Untitled[уреди извор]

Се сложувам. Поимот "Голема Бугарија" не може да се изедначи со Санстефанска Бугарија. Мислам дека треба да има посебна статија за Голема Бугарија.--62.162.219.66 22:03, 9 март 2007 (UTC)

Are u joking[уреди извор]

Не е така, зошто малку не мислите со главата а не со ушите... Како прво, ќе ви дадам еден пример: - Елада се залага(можеби скришум) за Голема Грција, во која спаѓаат делови од Македонија, Бугарија, Турција... - Србија се залага можеби скришум за Голема Србија, во која спаѓаат делови на Македонија,Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска... - Албанија се залага за Голема Албанија, во која спаѓаат делови на Македонија, Косово, Црна Гора... Мислам дека со доовде кажаното ќе се сложите со мене и Вие, ама...

Сите овие земји, вклучувајќи ја и Бугарија не може да не се смета за „голема“ бидејќи како што наведува Брков, сите царови воделе проширувачка политика на својата територија и надвор од неа, а додека остварувањето на вековните сонови, особено на Бугарија да се соедини Македонија со неа е веќе посебно во 21 век Големобугарска (би рекол шовинистичка) политика, а со тоа и создавање на Голема Бугарија.

Нема што да се срамат бугарите, тоа е факт--Астрион 12:19, 22 август 2007 (UTC)

Е, така си е, никој од тие цареви немал на ум таков брилијантен бинационален проект каква што е денешна рамковна Македонија. Затоа, ти сега со полно право можеш да им делиш лекции на соседите.

Анонумус, очигледно дека тие цареви имале други идеи у глаа. Затоа сите нивни држави денес се републики, нели! Единствената објективна разлика меѓу Сан Стефанска и Голема Бугарија е тоа што Сан Стефанска Бугарија е најмалата можна варијанта на Голема Бугарија. --Фичо 15:44, 22 август 2007 (UTC)


Мило ми е што сте сомисленици со мене--Астрион 18:16, 22 август 2007 (UTC)

Иредентизам[уреди извор]

Овој концепт бил концепт од 1878 година, кога воопшто не постоела држава Бугарија, што значи не можело да стане збор за иредентизам, т.е. менување на граници на дргу држави (постоечки) за сметка на некоја држава (постоечка). Денешна Бугарија (постоечка) нема територијални претензии кон своите соседи каде живее бугарско национално малцинство, како и што Република Македонија (постоечка, денешна) нема територијални претензии кон други соседни држави (постоечки). --Стан 18:28, 14 септември 2008 (UTC)

Официјално БГ нема претензиии кон соседите, додека неофицијално во главата на секој бугар се врти Македонија, некои српски, романски, грчки и турски територии. Така да сонот на т.н. Голема Балгарија всушност е таа несреќно создадена Санстефанска. Сума сумарум школски пример за иредентизам. Дискусија енде. Позз--Raso mk 18:32, 14 септември 2008 (UTC)
Види со коj аргумент АДМИНИСТРАТОРОТ Brest избриша истата категориjа за Обединета Македониjа: Овој концепт бил концепт од 1900 години, кога воопшто не постоела држава Македонија, што значи не можело да стане збор за иредентизам, т.е. менување на граници на дргу држави (постоечки) за сметка на некоја држава (постоечка). Денешна Република Македонија (постоечка) нема територијални претензии кон своите соседи каде живее македонско национално малцинство, како и што Република Бугарија (постоечка, денешна) нема територијални претензии кон други соседни држави (постоечки).. Значи 1:1 ситуациjа, за Обединета Македониjа нема иредентизам, а за Санстефанска има. :) Патриоти или Шовинисти? Нема да вракам промената, бидеjки немам намера да неспазвам правилата на Википедиjа и бидеjки сум културен и интелигентен корисник. Поздрав! --Стан 18:42, 14 септември 2008 (UTC)
Официјално МК нема претензиии кон соседите, додека неофицијално во главата на секој антички се врти Бугарија, некои српски, бугарски, грчки и албански територии. Така да сонот на т.н. Голема Македонија всушност е таа несреќно создадена Обединета. Сума сумарум школски пример за иредентизам. --Стан 19:00, 14 септември 2008 (UTC)
Мислам дека категоријата иредентизам е соодветна, не од историските случувања во врска со одлуките за Санстефанска Бугарија, туку од аспект на денешните бугарски националисти. Факт е дека бугарскиот национализам и иредентизам се базираат во голем дел на т.н. Санстефанска Бугарија. Boyan 11:05, 15 септември 2008 (UTC)
Проблемот овде не е толку за Санстефанска Бугариjа, туки за двоjниот стандарт коj што се налага во македонската википедиjа. Инаку за Обединета Македиониjа важи истото: "Мислам дека категоријата иредентизам е соодветна, не од историските случувања во врска со одлуките за Обединета Македиониjа, туку од аспект на денешните македонски националисти. Факт е дека макеоднскиот национализам и иредентизам се базираат во голем дел на т.н. Обединета Македиониjа". Поздрав! --Стан 11:09, 15 септември 2008 (UTC)
Give arguments, do not repeat Boyan. НБРМ11:13, 15 септември 2008 (UTC)
Аргументи сум дал овде и во разговорот за Обединета Македониjа. Ситиациjата е 1:1, но изгледува дека македонскиот шовинизам позволува Обединета Македониjа да не биде Иреденизам, а Санстефанска Бугариjа да биде. Ова е двоен стандарт, нешто кое не е согласно правилата на википедиjа, т.е. дури администраторите овде учествуват во овоj двоен стандарт и прекршуавт основни правила на Википедиjа. Со ова се гради национална доктрина, но се руши Википедиjа. Не ме интересува шовинистичката национална доктрина, туку Википедиjа. Со истите аргументи, администратотот Брест избриша категориjа Иредентизам од Обединета Македониjа. Овде друг администратор, кажува дека аргументите на Брест не се достаточни од оваа статиjа да се избрише категориjата. Истото е со шовинистичкото мислење на Рашо, ги цитирав неговите зборови во контекстот на Обединта Македониjа, но изгледува дека според него важат само во една посока. --Стан 11:28, 15 септември 2008 (UTC)
Инаку, ако твоето мислење е дека повторувам Боjан, ова само означува дека се зборува да едно исто нешто во Обединета Македониjа и Санстефанска Бугариjа, со оваа разлика дека едното било иредентизам а другото не. Каква е разликата? --Стан 11:32, 15 септември 2008 (UTC)
Koga Ovde ḱe staviš kategorija Iredentizam, togaš ḱe zboruvame za možni promeni.НБРМ11:33, 15 септември 2008 (UTC)
Википедиjа не е пазариште МацедонианБоj, не знам дали се свесен. --Стан 12:54, 15 септември 2008 (UTC)

Или тука. Да, Википедија не е пазариште, но Википедија не е ни место за пропаганда. Вашата политичка пропаганда навистина ги минува сите граници. Boyan 13:22, 15 септември 2008 (UTC)

Е ова, значи навистина е иредентизам. Да се тврди дека на територијата на Македонија постојат бугарски манастири, е во најмала мерка, смешно. Само ги залажувате читателите и создавате нови жешки националистички глави. Би требало, според Википедија:Проверливост да изреагираш и таму. Boyan 13:27, 15 септември 2008 (UTC)
Според извори манастирот е постоен от кнез Борис I, во време на Првото бугарско царство. Според други извори е построен во време на Второто бугарско царство 14-век. Следователно е бугарски, строен од бугари, грагани на бугарската држава, во времето на бугарската држава, со владетел бугарин. Ти вакви извори имаш за создаването на овоj манастир? Инаку, овде каj Русе има една Римска тврдина. Создадена е во Римско време, следователно е римска тврднина, а не бугарска. Ова не е пропаганда, туку се базира на исторички факти (документи). --Стан 13:55, 15 септември 2008 (UTC)
Boyan, а што ке кажеш за сите села во Благоевградска област, кои се пишувани во "Пиринска Македониjа, денешна Република Бугариjа" како Габрово. Ова не е ли иредентизам? Зашто на селата во Република Македониjа не пишува "Вардарска Македониjа, денешна Република Македониjа"? Според тебе како интелигентен администратор дали е правилно? --Стан 14:04, 15 септември 2008 (UTC)
Абе ако сака нека биде изграден и од Господ Бог, тој не е ,,един од нај-добро сочуваните б‘лгарски манастири". И те молам, не го споредувај Рим со Бугарија, разликата не е само неколку педи, туку се мери во светлосни години. И - познато е дека Грците во времето на Византија се нарекувале Ромеи (=Римјани), па според твоите тврдења, тие денес би требало да се Римјани??? Boyan 15:51, 15 септември 2008 (UTC)
Манастирот е добро сочуван, неразбирам каков е проблемот!? --Li4kata 16:16, 15 септември 2008 (UTC)
Какви са па сега тиа глупости, Санстефанска Бугариjа е политичко историчко формирование, постоело от март до jули 1878 г. по силата на прелиминарниот мирен договор от Сан Стефано. Иредентизмот преполага дека нешто нема връзка со реалността, не се е случило и нема изгледа да биде факт. Санстефанска Бугариjа е исторички факт, добар лош факт, тоа е част от историjата на целиот Балкан. Плус ова Санстефанска Бугариjа не е национална идеjа на бугарите току етнонационална држава на бугарите по гледиштето на Русиjа во ово време. И така кога нешто е факт или било факт не мое да биде иредентизм. --91.139.255.3 15:25, 15 септември 2008 (UTC)
Boyan, зборувам дека во Бугариjа се наогат римски тврдини, римски патишта, турски мостове и таку натаму. Турските мостове се строени по турско време, римските тврднини по римско време bg:Сексагинта Приста например, или Форт „Левент табиjа“ во Русе е турски форт. Овоj манастир е создаден во време на Бугарското царство, бугари се биле монаси овде, за това се споменува како бугарски манастир. Бил е дел от бугарската патриаршиjа. Тогаш македонска држава немало, ни македонска патриаршиjа за да биде македонски манастир... имало бугарска држава.--Стан 16:21, 15 септември 2008 (UTC)

Јас ти кажувам, манастирот нема ни ,,б" од ,,бугарски". Тоа се само мечти на корисниците на БГ В кои ги пишуваат текстовите таму. Обично статија се започнува со денешната состојба на она за кое се зборува во статијата, а не со историските податоци. Ваквиот начин на пишување на статии (каде се потенцира дека нешто е бугарско) е само доказ плус за незастапувањето на основните Вики-политики на БГ В. Дури не е застапен никаков ред каков би требало да има за една енциклопедиска статија. Статиите таму ми наличуваат на ефтини политички памфлети. Boyan 16:44, 15 септември 2008 (UTC)

Доста со обидите! Ако имаш срце да четеш сам ке видиш дека са памфлетите. Во статите во Бг.У јас не сум видел ни една обидна, назлоблива или дискриминативна реченица кон современна Македонија, току в Мк.У се шо е поврзано со Бугарија му се тураат едни големи з'бинја, рога и се кој што му текне. А прекинете со таа омраза. Манастир во Република Македонија, што е потребно уште да се удедиш дека тоа е македонски. Факт е дека тоа манастир како македонски, векове наред е бугарски, тоа не обидува и не дава никаквастрана за претенции, току това е част от културно-историческото наследство. Што сега кога еден бугарин изезе ван от Бугарија тоа не е бугарин ли да му турим еден хикс и до таму. Што има неарно во „сачуван бугарски“? --Li4kata 16:59, 15 септември 2008 (UTC)

Ајде ајде - самиот знаеш - не се чешај каде не те чеша. Бугарски манастири да си бараш во твоја Бугарија и во твојата ,,регионална Македонија". Македонија не е Бугарија, тоа треба да ви е јасно еднаш за секогаш. Преправи ги пробугарските ставови на БГ В, па ќе имаш резултати и тука - немој да се правиш невино јагне затскривајќи се зад Вики-политиките. Колку ти го почитуваш другиот, толку и тој ќе те почитува тебе. Boyan 17:15, 15 септември 2008 (UTC)

Boyan, нешто сам те тебе обидил ли, што? Во Бугарија има примерно турски, грчки, римски и прочие тврдини, храмови, мостови, патишта, села, градови е што, тоа не е тајно. Не ми вели дека во Македоније се е македонско, тоа е македонско по сега, па е и част от културното наследство и врски со други народи на Балканот. Нека ги велиме прашаниата во очи, не да се замарјаме со измислици. Шо сакаш да биде напишано во Бг.У? Да се избрише секаде шо пише бугар?!--Li4kata 17:23, 15 септември 2008 (UTC)

Па за почеток, Б‘лгарско землиште може од корен да се смени во согласност со NPOV. И да - ме навредува македонски територии да се означуваат како бугарски, но во Википедија сѐ оди според NPOV, така да мора и тоа да се спомне. Boyan 17:39, 15 септември 2008 (UTC)

Не те разбрав, сакаш картата да биде избришана от статијата ли? --Li4kata 17:51, 15 септември 2008 (UTC)

По статијва[уреди извор]

И така таа статија нема връзка со иредентизмот, уште нема врзка и со интервикинја. Интервикинја се за Велика Бугария, која е некаков иредентизам, а Санстефанска Бугарија е исторички факт, тоа е дело на договорот помегу Османлиското Царство и Русија.--Li4kata 17:27, 15 септември 2008 (UTC)

Добро, во ред, ќе ја заменам со Категорија:Руска политика. Boyan 17:31, 15 септември 2008 (UTC)
Додадох кат и ги избришах интервики, немајка врзка со статијава. --Li4kata 17:35, 15 септември 2008 (UTC)